剛開始認識「椰子雞火鍋」係喺大陸,原來慢慢呢股熱潮已經殺到嚟香港~入到「四季文昌」不自覺就「嘩~」咗出嚟,因為上樓梯就見到一個大書櫃,抬頭望仲有幾盞復古吊燈,成個感覺好復古、好有書卷味,唔講已經入咗一間cafe。然後行到上去,原來好好好大間下,但六點幾去到,D員工仲多過客,開始滴汗!(但其實7點幾走都仲未坐滿半個場)我地三個人去食,叫咗一個398蚊嘅「2人份竹笙椰子雞套餐」,份量岩岩好。先睇湯底,真係好清,咁樣望好似無乜料到。雞嘅份量都ok~而且每張檯會有一個小沙漏,幫客人計下個雞煮幾耐食得,湯底幾清甜、幾好飲。份量好少好少,完全可以秒殺。呢份小食可以話係敗筆,唔開胃都算,甜味好怪,配搭好唔掂,真心唔好食,可以用「劣」字嚟形容。建議可以轉提供酸蘿蔔、酸辣青瓜,醒胃好多!不過不失,唔會話有乜驚喜。到底係唔係日本直送真係無從判斷,但其實D菜又唔洗成棵上,可以切下個頭變返一片片菜,易食好多!正常肥牛一碟,no comment。個套餐仲包一個「一級臘味芋頭煲仔飯」,細細地一個,但其實食到最後個飯已經唔係好食得落,味道正常,但唔會有食過返尋味嘅感覺。純粹為解渴,但$38一個有點貴。食物質素總概而

先睇湯底,真係好清,咁樣望好似無乜料到。
原味椰子雞(一隻)
三文魚拼甜蝦刺身
份量好少好少,完全可以秒殺。
蜜汁糖蓮藕
手打墨魚滑
不過不失,唔會話有乜驚喜。
日本產地直送野菜籃
美國肥牛
正常肥牛一碟,no comment。

四季文昌椰皇同椰青
純粹為解渴,但$38一個有點貴。

食物質素總概而言,除咗椰子雞之外,無乜值得留戀。但火鍋湯底本身味道清甜,需要加湯嘅時候,職員只係會幫你加清水落去,令湯底更淡,如果可以轉加椰子水落去會加分好多。