唐坊火鍋私房菜

2024-04-16 0 瀏覽
同事推薦之前試過一間新開張嘅樓上火鍋私房菜,雖然餐廳裝潢似西餐廳多啲🤭但昏暗柔和嘅燈光加上落地玻璃,無論食咩都頗有情調☺️❤️我地揀咗個$788 嘅二人火鍋套餐,套餐包括二人刺身拼盤、二人海鮮拼盤、二選一手切細份特級牛/橡果豬、韭菜餃及蟹肉餃、田園雜菜籃、手打烏冬/公仔麵同兩杯無酒精飲品,私房菜嚟講相當抵食👍🏻- 二人刺身拼盤刺身拼盤有4款厚切刺身,三文魚、八爪魚🐙、北寄貝同魷魚🦑,最驚喜係相當脆身嘅魷魚刺身,打邊爐前仲有刺身做前菜都幾豐富🤭- 鍋底。煲冬瓜瑤柱美腿鍋。唐泰北蝦冬陰公湯鍋。極濃蝦鍋。酸菜三文魚骨腩鍋湯底四選一,我地揀咗極濃蝦鍋,紅通通嘅湯底除咗因為用咗大量蝦頭熬製外,仲加入鮮茄同雜菌,有營養之餘仲非常鮮甜,起議大家可以係打邊爐之前先飲番碗湯先😋- 二人海鮮盤海鮮拼盤竟然有大大隻嘅新鮮鮑魚😲仲有鮮蝦、脆鯇魚片、北寄貝同大蜆,樣樣都超級新鮮,相當鮮甜。當然每日海鮮供應會根據貨源或有可能會有少少分別🤭- 手切特級牛(細)/ 橡果豬(細)我地揀咗手切特級牛肉,細份嘅份量完全足夠兩個人,手切牛肉仍能保用每片牛肉厚薄差唔多👍🏻牛肉雖然油脂含量唔高,但相當有牛肉味👍🏻😋- 韭菜餃及蟹肉餃

- 二人刺身拼盤

- 鍋底
。煲冬瓜瑤柱美腿鍋
。唐泰北蝦冬陰公湯鍋
。極濃蝦鍋
。酸菜三文魚骨腩鍋

- 二人海鮮盤

- 手切特級牛(細)/ 橡果豬(細)

- 韭菜餃及蟹肉餃
自家製水餃🥟皮薄餡多都爆出嚟,蟹肉餃真係食到蟹肉嫁,仲會爆汁添,食嘅時候要小心啲

- 田園雜菜籃
蔬菜🥬籃勝在多款式,每款都有啲啱哂唔同人嘅口味

- 手打烏冬/公仔麵
烏冬同公仔麵二選一,我地揀咗前者,手打烏冬夠彈牙,放入火鍋🍲中嗦哂啲精華,好似食緊蝦濃湯烏冬❤️

- 兩杯無酒精飲品 (可樂/ 無糖可樂/ 忌廉/ 椰子水/ 低糖果汁)
椰子水🥥清熱解毒啱哂打完邊爐下火,大大杯消暑解渴又解膩