2019-05-29 94 瀏覽
係OpenRice 見到咁多人like,自己都幾鐘意食台式野,有小小期望,就叫左朋友陪我試下。晚上七點鐘左右都不算太多人,一去到就有位。睇一睇menu,啲餸都偏貴,七八十蚊。但香港地,咩都貴架喇,都算可以接受。但啲餸黎到之後我就覺得好唔值,味道唔好,又細碟,唔明白點解咁多正評?呢個海鮮粉絲煲,首先得一隻男性手掌咁大既煲,份量好小,繼而得兩隻蝦同兩粒魷魚,啲粉絲唔彈牙,完全係失敗之作。無諗過呢個菜竟然係最好食,但係都係無蒜香味,又炒得唔夠林,佢好味只係因為菜本身夠好食,並唔係煮得好食。花雕雞都可算係經典,完全無花雕味。雞有十令舊,但好細舊,又係勁細碟,最神奇既地方係啲雞完全無味架!明明啲汁咁濃,但啲雞一啲都唔入味,雞又無雞味,大為失望。呢個仲得一驚,副圖同碟野完全唔同樣既?我真心以為黎錯,突登問多次侍應呢碟咩黎?又係得兩粒細魷魚同兩隻蝦,啲蝦仲要係苺架!救命,呢一碟真係好驚嚇最後我懷疑我地唔識叫,人地都係叫麵食多,都有人叫餸既,但都係叫鹽酥個啲。唯有怨自己無做足功課。

粉絲海鮮煲

蒜香a菜