2023-01-26 1283 瀏覽
我諗一講起三聖,大家一定會諗起容龍幾年前朋友帶我食過容龍,嗰陣時記得係要成個月前訂位既,仲記得嗰時每一樣餸都覺得超高水準,加工處理方面做得好好,所以今次就諗住同外母大人過嚟慶祝生日首先我哋一行五人,去咗屯門三聖嗰度揀海鮮,嗰日係平日所以都唔算好多人,咁買完之後嗱嗱聲就拎去容龍比佢哋搞叫左以下呢幾樣餸,五個人食🟡豉椒炒蟶子(米粉底)今日啲蟶子好大隻,火候控制得唔錯好爽口彈牙,米粉底更加要讚,索晒啲汁搞到妹仔仲好食過主人🟡避風塘鮑魚鮑魚冇問題,但估唔到佢整得咁差,出面個粉好似冧晒咁樣🟡椒鹽鮮魷魷魚唔係自己買,喺嗰度現場叫,但係上菜第一啖食落去,真係嚇死人,嗰粉又係好冧好濕咁樣,估唔到一個咁簡單嘅椒鹽鮮魷可以整到咁難食🟡椒鹽賴尿蝦呢個就正正常常冇咩特別🟡芝士焗龍蝦我諗以前有食過嘅人都知,呢個係容龍其中一個招牌菜,但今次個芝士皮焗到超硬,食落去第一下係直頭會刮損上顎完全唔明白點解會退步咗咁多🟡油鹽水蝴蝶蚌呢個處理冇咩功夫可言,都係普普通通🟡椰皇燉蛋白坐低嗰陣時已經問要唔要預留甜品,因為呢個真係成日都會賣晒,呢個就真係要讚,保持一貫嘅水準,蛋白十分之嫩滑🟡生菜煲有少少偏鹹🟡油鹽焗奄仔蟹食到呢個都
我諗一講起三聖,大家一定會諗起容龍

叫左以下呢幾樣餸,五個人食

🟡豉椒炒蟶子(米粉底)

🟡避風塘鮑魚
鮑魚冇問題,但估唔到佢整得咁差,出面個粉好似冧晒咁樣

🟡椒鹽鮮魷

🟡椒鹽賴尿蝦
呢個就正正常常冇咩特別

🟡芝士焗龍蝦
完全唔明白點解會退步咗咁多

🟡油鹽水蝴蝶蚌
呢個處理冇咩功夫可言,都係普普通通

🟡椰皇燉蛋白

🟡生菜煲
有少少偏鹹

🟡油鹽焗奄仔蟹
食到呢個都唔期望有啲咩咁特別,所以呢個就不作評論

總括上菜黎講都算好快,但以容龍既名氣同埋歷史,一間傳統海鮮酒家黎講,依家嘅水準真係唔合格,我諗我短時間內都唔會再去光顧,因為而家令人回味嘅就只有甜品同埋個煎米粉底,希望容龍之後有機會重拾昔日嘅光輝,變回一更令人想再返轉頭既海鮮酒家
椒鹽鮮魷
椰皇燉鮮奶蛋白