海港城嘅海運大廈又有新嘅韓式餐廳進駐,作為韓式食物愛好者,路過當然要拉埋朋友試試新野。餐牌設計得幾可愛之餘,估唔到啲食物都幾睇得又食得,性價比都唔錯。橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108.橡果黑毛豬比普通煙肉更重豬肉香,多咗少少似煙燻嘅香氣,連帶意粉都倍添香氣.意粉濃稠度適中,帶少許拉絲感,芝士忌廉香唔會過膩玫瑰醬八爪魚年糕 $89.原先擔心份量唔夠飽肚,但原來啱啱好.玫瑰醬辣度唔高,怕辣人士都絕對食到.幼身長條年糕食落無傳統個款咁滯,口感又再軟糯啲.八爪魚質感軟腍,咬落仲保持到適當水份,感覺幾新鮮香濃花生夢幻冰沙 $95.面層黃豆粉磨成嘅醬好驚喜,有濃厚黃豆粉香,又唔使驚坊間啲黃豆粉甜品被啲粉會濁親.刨冰磨得好細碎,入口即化,配上黃豆粉醬同香甜紅豆粒好夾。另可淋上煉奶倍添甜蜜感.夾心仲有大量香口花生碎同幾粒黃豆粉蕨餅.甜品另附一條韓式傳統米菓軟綿綿粟米蛋糕 $58.賣相好吸引,粟米香撲鼻.睇得出蛋糕層次上花咗心思,仲加上唔少脆脆.入口充滿粟米濃湯味,感覺幾特別甜蜜桃桃伯爵冰茶 $38.想清爽啲可以揀呢款飲品,解膩幾好.內附兩大片桃肉切片.伯爵冰茶帶點甘澀茶香怦然心動熱情果梳打 $58.熱情

橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108
.意粉濃稠度適中,帶少許拉絲感,芝士忌廉香唔會過膩

玫瑰醬八爪魚年糕 $89
.原先擔心份量唔夠飽肚,但原來啱啱好
.玫瑰醬辣度唔高,怕辣人士都絕對食到
.幼身長條年糕食落無傳統個款咁滯,口感又再軟糯啲
.八爪魚質感軟腍,咬落仲保持到適當水份,感覺幾新鮮

香濃花生夢幻冰沙 $95
.夾心仲有大量香口花生碎同幾粒黃豆粉蕨餅
甜品另附一條韓式傳統米菓

軟綿綿粟米蛋糕 $58
.賣相好吸引,粟米香撲鼻
.睇得出蛋糕層次上花咗心思,仲加上唔少脆脆
.入口充滿粟米濃湯味,感覺幾特別

甜蜜桃桃伯爵冰茶 $38
.想清爽啲可以揀呢款飲品,解膩幾好
.內附兩大片桃肉切片
.伯爵冰茶帶點甘澀茶香

怦然心動熱情果梳打 $58
.熱情果嘅果粒份量好多,果味十足
.推薦鍾意飲品酸度重啲嘅人士選擇呢杯
2023-12-09