同朋友聚餐想食好野,行左去尖東搵左間抵食鐵板燒餐廳環境都幾舒服,一入門口已經見到老闆擺好多私人珍藏figure係店入邊,位置好闊落咁啱我地三個人lunch時段早到,俾左房間我地我地三個人點左2個午市A餐,1個午市C餐。等緊師傅準備食材時候,先上左沙律俾我地,入邊有蟹子、蘿蔔、蟹柳、海藻,冰菜等等,柚子醋酸味可以增加食慾。我地三個餐全程share黎食,首先黎左聖子皇。第一次食鐵板燒聖子,平時食開蒸聖子皇,本身無期望,點知有驚喜。聖子皇鮮味保留到,鹹味啱啱好,完全唔需要再調味,多肉汁,而且好爽口。老闆仲話唔係成日都有聖子皇,我地好幸運食到,所以推薦大家揀左聖子皇先~銀鱈魚牛油味好香,皮脆肉嫩,好juicy燒大蝦先將蝦頭ge膏用個專用器皿裝住煮好,燒好蝦之後再淋蝦膏係上面,真係超多膏,我本身對蝦無咩好感,都忍唔住食多d鵝肝多士+菠蘿我本身對鵝肝已經無抵抗力,食之前聞左下,鵝肝油香味好濃,雖然外面煎到好香脆,切開原來入邊仲係好嫩,食完鵝肝之後食返菠蘿可以中和油膩感紐西蘭羊架我地要左7成熟比較香口,紐西蘭羊架臊味唔會太勁,因為脂肪同肉比例啱啱好,食落肉質彈牙,燒完加埋香草,香味

同朋友聚餐想食好野,行左去尖東搵左間抵食鐵板燒

咁啱我地三個人lunch時段早到,俾左房間我地

我地三個人點左2個午市A餐,1個午市C餐。

聖子皇

銀鱈魚牛油味好香,皮脆肉嫩,好juicy
燒銀鱈魚

鵝肝多士+菠蘿

紐西蘭羊架
我地要左7成熟比較香口,紐西蘭羊架臊味唔會太勁,因為脂肪同肉比例啱啱好,食落肉質彈牙,燒完加埋香草,香味更加突出

薄燒牛肉
師傅話牛肉要差不多燒時候先攞出黎,如果唔係會影響口感。師傅介紹3成滑口,7成就香d,根據自己愛好選擇,我自己要左3成熟。因為有好多炸蒜片同蔥,其實3成熟都好香口,師傅建議食牛可以點返少少芝麻醬

魚籽蒸蛋
我地另外點左蒸蛋,竟然連埋蛋殼上,直接擺係鐵板上面焗,無影響到品質,都係超滑口

蒸蛋

炒飯
師傅話用返啱啱舊鵝肝煎出黎既油炒飯,粒粒分明,落左蝦乾魚乾仲有蒜片一齊炒好香口,我自己略嫌乾身,同行朋友就好like

炒飯

炒飯時候上埋湯,坦白講好多間餐廳提供湯都係即食feel,呢間算係唔錯,配菜好多,有南瓜,番茄,豆腐,海帶,蜆,洋蔥,蔥等等,唔會太鹹,飲完都唔會口渴

炒雜菜
太多野食同時送上,顧住食野完全無睇到師傅點炒,原來都有蝦乾一齊炒

當我地三個飽到上心口時候,店員同我地講仲有雪糕。咁啱得返抹茶味,不過食落好重奶味,抹茶味唔出,不過不失

總的黎講,係尖東地舖300蚊唔使食到個咁豐富午餐,性價比黎講算高。鍾意日本figure既朋友可以去欣賞下老闆珍藏,老闆好熱情介紹佢心頭俾我地睇
聖子皇
燒銀鱈魚