潮藝館

CHAO CLUB
2024-01-19 28 瀏覽
大家對潮州菜嘅印象都係停留喺舊式打冷,但而家食潮州菜都可以好型格,甚至擺盤接近fine dining嘅格調!位於iSquare嘅潮藝館,座位唔多但闊落,有酒吧區亦有大枱,無論飯局大細都係唔錯嘅選擇~今晚我地兩個人,散叫咗幾個小菜加炒飯,話梅涼瓜中和咗大部分苦味,作為開胃菜唔錯;碧綠川椒雞賣相吸引,味道惹味但完全唔辣,就算唔食辣嘅都絕對handle到見隔離枱叫咗菠菜蟹肉羹我地又跟隊試下,係逐位上嘅,下面有蠟燭點住湯嘅溫度keep到好熱,蟹肉一梭梭好好食~蔬菜方面我地叫咗個懷舊春菜煲,春菜選料比坊間其他餐廳好,比較嫩冇咁多難𡁻嘅纖維,啲蘿蔔條都好清甜。炒飯係薄殼鵝肝炒飯,而家少有餐廳用薄殼入饌但呢度似乎就係重點食材,超迷你嘅蜆相信處理上都幾晒功夫,味道唔錯,飯粒夠乾身,推介~最後甜品都有驚喜,我地揀嘅燕麥一口薯係用紫薯整嘅,焗到好香脆,配上燕麥碎口感豐富。

2024-01-16
  • 燕麥一口薯