2016-03-29 351 瀏覽
朋友飯聚揀咗有蒸氣海鮮石鍋專門店,地点係好旺嘅尖沙咀,但又帶少少隱世feel,因為喺天文臺圍,要行上一少段斜路才到。上到去,原來有房坐 我哋十二人包咗一間房,房內還有獨立toilet,有需要時不用出出入入,好方便,從呢点可看到食店对客人的貼心 友人未到齊,叫啲前菜边食边等最好。酒槽雞腳$58: 雞腳爽口,食得出係新鮮雞腳,微微啲花雕味又不會太咸,啜下一隻,啜下又一隻 秘制花甲$68: 一向食花甲或蜆都是豉椒炒等熱食煮法,今次呢個秘制花甲上枱時,我仍然以為是熱的,到擺入口那刻先知道是冷盤,对我來說係好新奇的菜式,微微辣帶少許咸,加上花甲肉嫩鮮味,再試真啲湯底,原來是胡椒湯,連湯一齊食仲正 連前菜小吃都做得那麼出色 期待主菜上場 朋友終於到齊,可以上菜 上菜前,先要在鍋中舖上米、南爪、雞,跟著蓋上蒸架,即可開始蒸海鮮,一路蒸,海鮮嘅精華又一跟落在鍋底嘅粥咕嚕肉$128: 有別於一般咕嚕肉,呢度係配上蕎頭,非常醒胃。至於咕嚕肉更是無得彈,一層既薄且脆的酸甜糖衣包裹着嫩滑肉質 登登登...有專人設定時間,因為唔同食物唔同份量,所需時間亦不同,以確保海鮮蒸得剛剛好,好細心的服務南
上到去,原來有房坐
友人未到齊,叫啲前菜边食边等最好。

連前菜小吃都做得那麼出色
期待主菜上場
朋友終於到齊,可以上菜

南非鮑魚(古法雞油/蟲草花): 兩款鮑魚都order咗,我食咗蟲草花鮑魚,蟲草花微甜似金針的爽口,鮑魚剛剛蒸熟,蟲草花加上鮑魚鮮味
真係想食多隻
食咗古法雞油嘅朋友話雞油浸入鮑魚一齊食,好食到冇朋友喎
鮮淮山紅棗杞子蒸鮮雞$88: 嫩滑非常而且好有雞味
甜梅菜蒸菜芯苗$78: 梅菜蒸菜芯原來可以咁夾,少許梅菜與菜芯一起吃,清得來好好食
安格斯牛小排(大)$228: 只需蒸上半分鐘,剛剛好8乘熟,一点也不韌,脂肪甘香加上牛味十足,沾上少許豉油,好食過打邊爐
日本大元貝$88(隻): 辣椒蒜蓉蒸,其實辣椒不是太辣,反而能帶出元貝鮮味,好大隻,好多肉
紐西蘭聖子: 用生熟蒜加粉絲一齊蒸,粉絲吸收哂聖子嘅鮮味,聖子固然好食,連配角粉絲也一樣美味
 韓國象拔蚌: 同樣是生熟蒜加粉絲一齊蒸,象拔蚌爽口鮮嫩
原籠蒸燕麥叉燒包4個$38: 叉燒包皮加上燕麥,食落感覺上都好似健康啲
 叉燒食落肉質偏軟,與平時酒樓食開的,有点分別,原來這個是素肉
素叉燒包
像真度非常之高
南瓜滑雞粥底$128: 期待嘅雞粥,經過咁多款蒸海鮮流下的海鮮精華,終於有得食
打開蓋時,粥面泛有雞油,侍應把粥攪勻後,雞油不見了。沒有加入任何調味或鹽的粥非常綿,帶有南瓜甜味,亦有雞味,而蒸了那麼久的雞仍然很滑

非常滿足的一餐,食海鮮都不用去鯉魚門,這裡的蒸海鮮也很出色

題外話/補充資料: 臨走時,在餐廳門口見到這兒9:30pm後有$198火鍋套餐,下次開OT收夜,一定要叫埋同事一齊黎再食過
2016-03-13
  • 韓國象拔蚌,南瓜雞粥底