2020-06-28 929 瀏覽
如果跟近來你有聽過嘅dear Jane 嘅新歌,你應該聽過乜嘢係哀的美敦書。你有聽過呢首觀音兵悲情歌的話,可能你會明白點解我會攞嚟做呢邊食評的主題。阿占不是觀音兵,佢係一個有美滿家庭嘅老闆 只不過佢嘅私房菜月準備搬舖,今個月會光榮結業,佢落下的哀的美敦書,我當然要接,離別前當然和幾位親戚朋友一齊食。其實食過幾次,不過每次都係和一班朋友食今次第一次和屋企人嚟食,本身諗住除咗打邊爐之外都加啲西餐,因為意粉好精彩,不過份量太多,嗰晚直頭連呢個餐都食唔哂。先選擇湯底,西班牙海鮮湯鍋、花膠雞鍋、麻油雞鍋、冬蔭功雞鍋、椰子椰皇雞鍋、咸菜胡椒豬肚雞腳鍋、番茄牛粒湯鍋、芫茜皮蛋大地魚湯鍋、蘿蔔豬骨湯鍋絕對令你眼花撩亂,基本上每次我都一定食西班牙海鮮湯鍋,呢個完全係好似西班牙海鮮湯嘅做法,只不過佢唔係冷凍version ,勁多洋蔥番茄加上濃烈嘅龍蝦湯頭,又係未食已經要不停飲。西班牙海鮮湯,需另加$100 ,不過值得加。另名也試了花膠雞湯,需另加$150。之前我試過買油雞都非常精彩,不過要小心,麻油雞真係會搞到邊爐都唔使打。花膠雞真係非常之精彩,呢邊有雲耳,花膠,超嫩滑嘅雞,還要加上勁好味嘅魚唇,呢個魚唇

西班牙海鮮湯,需另加$100 ,不過值得加。

花膠雞真係非常之精彩,呢邊有雲耳,花膠,超嫩滑嘅雞,還要加上勁好味嘅魚唇,呢個魚唇真係好少地方有得見 好有咬口絕對係人間美味,大推薦,枱上冇乜邊個唔讚不絕口,條條花膠食到個口都有骨膠原口感。

有兩個signature一定要講咗先第一個就係炸薯條配自家製嘅黑松露醬,呢個係吃不停,如果la vache炸薯條得你歡心,呢度做得更好,仲要係個靈魂黑松露醬。

無乜地方做得好過佢嘅炸厚切午餐肉,外邊嗰層脆到不行,入面又熱辣辣,正,朋友推介點買個黑松露醬,唔好嘥。

不過如果個人覺得占占可以用上韓國嗰隻午餐肉嘅話應該會更加正。

五款時令海鮮,手切肥牛,西班牙黑毛豬腩片,手打墨魚丸,自家製黒松露牛肝菌冬菇餃,炸魚皮和粟米,雜菜籃一位$420的火鍋,真係食到捧住個肚走,樣樣野都好食。

特別要讚手打墨魚丸同自家製黒松露牛肝菌冬菇餃,個墨魚丸好食過好多街邊有名嘅魚蛋粉麵檔,牛肝菌冬菇餃豐滿又大隻,好食,滿滿黒松露牛肝菌香。

手切肥牛有兩碟,我也忘記了邊碟打邊碟係乜嘢位置,總之同我喺李輝記買嘅一樣咁有水準。

五款時令海鮮有鮑魚、蝦、花甲、象拔蚌仔同蟶子,蟶子的品種最特別,其他海鮮已經唔使點講有幾好食,睇相就已經知道。

最後差啲唔記得讚佢炸都超正嘅炸魚皮。

最開心係呢度真係好有屋企嘅感覺,自攜香檳白酒紅酒你來打邊爐真係好有家的感覺。

朋友說下次應該再嚟食西餐,正確下次等阿占搬咗舖先啦。

幸好我在哀的美敦書發出之前來和月最後一次共聚,當晚所有人都非常滿意。

PS突然想起上次和Andy來食飯已經是年幾前的事,那個時候我約在這裏派帖食飯,一年後你離開了,你在天國還好嗎,我在想,你還在的話,我一定會叫你和我吃一次哀的美敦書。

月
尖沙咀加連威老道71號1樓