2019-12-21 236 瀏覽
朋友推薦下大膽地試左呢間開業冇耐既OMAKASE 日本餐廳,雖然家人都好喜歡日本料理,齊齊去日本同台灣都試唔少厨師發辦, 但熟成壽司真係第一次接觸,尤其是香港地會見到呢個字眼既日本料理. 一於同朕check check佢。大廈門口見到明顯水牌直上17樓,由於book 左Lunch time, 一入門配合自然光下feel到濃濃既日本氣息,坐低后上茶,茶味普通,店員耐心介紹lunch set既選擇,有分$580,$380,$350,$300, $580有熟成刺身比較多,所以就試下$580 13品的,落完單飄飄然,原諒我唔記得影餐牌。 環顧周圍裝修簡潔舒服,冇臭味. 有分VIP區打卡區同吧檯,吧檯太full 我book唔到,R到張VIP打卡位,正當我盡情青春留倩影既時候,第一道茶蒸碗已送上,因爲即蒸唔係即有,都等左10分鐘左右,蛋味濃,茶碗靚,味道不過不失,開下胃算,skip佢第二道就係期待的熟成刺身啦~ 師傅親自出黎介紹,由下食到上,先係味道比較清既熟成鯛魚 只落左少少鹽去帶出個鮮味,再到鮮赤背,師傅加入青瓜絲令到刺身更加爽脆,如果唔喜歡青瓜,個人建議可以扯出一半唔要,但都一樣好吃,可以e

第二道就係期待的熟成刺身啦~ 師傅親自出黎介紹,由下食到上,先係味道比較清既熟成鯛魚 只落左少少鹽去帶出個鮮味,再到鮮赤背,師傅加入青瓜絲令到刺身更加爽脆,如果唔喜歡青瓜,個人建議可以扯出一半唔要,但都一樣好吃,可以encore. 最後到熟成既章紅魚, 因天氣自然熟成既魚系香港係冇可能發生,老闆介紹自家既熟成魚係用傳統日本無電大冰箱自製而成,師傅每日返工收工前查看熟成程度而更換冰塊,少d功夫都食唔到呢塊熟成兩個星期既章紅魚,先試一塊原味,魚味好重,肉質比較軟,比起平時刺身唔腥,
比起平時既章紅魚刺身口感再軟身. 水份少d.但一d 都唔霉.清清口再黎試另一舊加醬油同芥末. 魚味道冇咁重. 但回甘魚味好濃. 如果新鮮既刺身魚係一個18歲既少女.呢塊熟成既刺身就係一個近30歲既輕熟女. 關於熟成魚既製作,有興趣有機會大家可以再同老闆捉膝詳談.
熟成刺身

跟住到五品握壽司,師傅介紹先試淡身既熟成蝦,蝦係用昆布包住熟成24小時或以上而成,水份少,昆布同蝦既味道吾係好出,但家人喜歡呢個.再黎鮮甜帶子,小小鹽去調味,幾新鮮,再到富豐蟹肉既軍艦壽司,師傅指蟹肉係人手慢慢挑肉出黎,蟹好多,性價比好高,滿足,然後到熟成吞拿魚,水份少左反而令魚既鮮味系配合醬油下更加突出。最後試埋燒左口魚,入口已feel到濃濃既燒魚脂,口腔内魚脂不停爆發,味道好食到想再叫多碟。
手握壽司

清清口再期待下一品,留意到隔離座叫既係$350 13貫壽司,老闆每上一道都細心介紹,問食客味道同意見,仲問佢喜歡食有根定冇根既魚子壽司? 講真香港地有幾多個人會關心你喜唔喜歡舊魚子?更何況有根定冇根?呢種互動我净係試過台灣餐廳先試過,佢成功令到我book多次Lunch time 去試下$350既set 卑老闆關心下我既飲食口味。老闆指夜晚$1200 set 全25品 比其他餐廳多出4-7品,製作伍會馬虎,絕對係相當貼地既選擇,令到家人心郁郁想試下。

再黎就係海膽杯同燒魚乾,海膽既份量真係有成個手背甘多,相當貼地,新鮮程度有4.5分,海水味唔濃,鮮味甜,家人超級喜歡,呢個對得住價錢。燒魚乾肉質保持水份,不會太燶,係配酒既良品。跟住再上吞拿魚蓉手卷,魚蓉多到爆出黎,味道還好。

以爲到最後甜品,點知老闆再送面豉湯,先到抹茶牛奶雪葩,呢個雪葩好味到連唔食抹茶產品既家人都爭住食 食完先發現唔記得影相。

總結: 5分為滿分
味道4分