眾所周知,尖沙咀厚福街係一條飲食街,食肆林立,而街中唔同既商業大廈都蘊藏住好多間既美食餐廳🥢今日就同朋友去左位於尖沙咀藍馬商業大廈居酒屋度食晚餐,過一個日式新年🧧🎋一出電梯就到左係餐廳門口,餐廳既裝修非常日式,裡面既坐位都十分寬敞,亦有唱K娛樂等,如果公司包場食飯,一邊食日本野飲清酒應該都好有氣氛好開心😍因為下午去左食afternoon tea,我同朋友都唔算太肚餓,所以就叫左1份串燒、1款卷物、1份刺身同1客炒麵🐔雞心串燒2串平時都比較少食到雞心,一黎怕會好似雞腎咁會好硬同埋擔心會好重內臟味,但今次店員話佢地會揀靚同新鮮既材料同埋會有醃製過,上面仲會加自家製燒去燒,唔會有內臟味都唔會硬身,所以我地就叫左1人1串黎試下,果然好似店員講咁,一上枱就已經聞到好香,食落好軟身之餘,唔會有內臟味,食落口好彈牙好煙韌👍🏻🩷一方嚴選刺身盛合🐟🦪刺身拼盤有6款唔同種類既刺身,魚類刺身會係揀時令最新鮮既魚;池魚、金目鯛魚、油甘魚等等🤤另外仲有中拖羅、帆立貝、牡丹蝦、赤貝、海膽😍每款海鮮刺身都非常新鮮、鮮甜美味,真係齒頰留香,食完都唔想飲荼,怕d味冇左🥲卷物----一方堂奈良卷🍣🥢店員話呢款卷係舖頭既名

🐔雞心串燒2串

一方嚴選刺身盛合🐟🦪
另外仲有中拖羅、帆立貝、牡丹蝦、赤貝、海膽😍

卷物----一方堂奈良卷🍣🥢
店員話呢款卷係舖頭既名物,係由佢地自創既,其他地方食唔到架 ! 咁梗係要叫黎試下啦😝
卷既外面有一層綠色米紙包住,卷上面有三文魚圍住仲鋪滿大量既蟹籽,裡面有芝士同三文魚,入口好香魚油味,配埋芝士都好夾🤌🏻

北海道豚肉炒麵🐷🍝
平時都有買下北海道既夢之大地豚肉返去食,都會揀北海道既豬肉食多,但出街餐廳就比較少見同少食到,北海道豚肉既油脂分佈好平均,唔會好肥膩,但都好香口同埋有五花既口感,同炒麵配搭非常好食,好有日本炒麵既風味,好似去左日本咁🥰

總結︰食物質素好好,環境都好舒服,亦都好岩一大班朋友或者屋企人黎食😋👍

🎍餐廳: 一方堂居酒屋 🎎
🍢地址: 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大厦9樓