2021-11-04 64 瀏覽
大埔對於我呢D住係港島區既人黎講,一直都係郊區/住宅區,完全無諗到呢度有間咁靚咁有氣氛既餐廳。係門口係見唔到入面,充滿神秘感。禁鐘後,霧化既玻璃頓時變成透明,非常特別。餐廳內部充滿濃厚既古典氣息,特別係個Bar,彷如置身係電影裡面。碟豆花木魚清湯 & 鯛魚刺身首先大廚好聰明咁用碟豆花既藍色去加檸檬玲個湯變成藍紫漸變色,因為碟豆花本身味道唔重,玩到色之餘,又唔會影響到菜式既味道。個木魚清湯清得黎好鮮,無論係視覺定味覺都係一流。蘑菇湯個湯非常濃郁,而且係會食到一粒粒既蘑菇。蒜蓉包非常香脆,蒜蓉味好足!傳統法式鵝肝牛柳鵝肝入口油香充足,食完個香氣係口腔縈紆左好耐。牛柳好淋,又唔筋,配上鵝肝剛剛好!Tequila Sunrise黎既時候有嚇親,也太大杯了吧!重點係味道同出面既bar一樣好飲!

蘑菇湯