2018-12-30 2401 瀏覽
原來自己都有五年冇係OPENRICE寫過食評,咁唔寫唔代表平時唔外出食飯,所以今日開始間唔中更新一下啦,這處開左未夠半年,而自己都食左十次八次午餐,一直未食過晚餐,踏入2018年最後三日,決定黎食一次,冬天食壽司可以食到好多脂肪重既魚類,所以我都喜歡係依個時間食啦,而係大埔不及元朗或者九龍,港島咁出名,但都係處於開發緊,所以這裏係第一間貴價既壽司.午餐300,450元選擇,晚餐800,1000,1300元三個選擇,,晚餐食的就係最貴一千三百,現在食貴少少都千五元起跳.這裏係刺身熟食壽司輪流上,不是先比刺身酒肴,之後再上壽司這個模式.先付比啲清淡少少既食物,不過我係日本食壽司,第一味就係比海膽三文魚!第二道就奉上北海道產蠔,大隻又夠肥美,一啖差啲食唔哂,食落冇腥味,質素很不錯,就算係日本食蠔都有唔少好腥呀第二道尾長鯛刺身,師傅將山葵早早放魚肉上面,唔洗自己去處理,係細心~薄切適中,唔會咬唔開,山葵係新鮮磨,不過食貴價壽司店邊有可能唔係原條山葵去磨?食鯛魚刺身都係薄切,不過係日本有啲地方都會厚切.冬天就係會諗起白子,而食得最多一定係鱈魚白子,同樣香港都常見,酢,燒,鐵板燒,天婦羅既做法都食

冬天就係會諗起白子,而食得最多一定係鱈魚白子,同樣香港都常見,酢,燒,鐵板燒,天婦羅既做法都食過,今晚食的就最燒,要趁熱食,滑溜既質感,非常正,除了鱈魚,油甘魚,鯛魚, 三文魚等都會有,但可遇不可求,有幸的我都食過,這裏比既份量都算多,起碼二,三啖先食完.
食完白子就接著第一件壽司,比左一件針魚(サヨリ),十二月開始有得食,去到三,四月都會見到,這裏用酢飯唔會過咸,又不會太濕.

鰤,即係油甘魚,冬天一定要食鰤(ブリ),佢既油脂可比鮪,燒過之後食落口油份滲透出黎,入口即溶,這種質素唔可以係放題之類搵到,如果佢係壽司形式上我更喜歡.

香箱蟹香港係比較貴既日本餐廳都會食到,當然也可以在食開既地方叫佢專訂都可以,前排係大埔街市都有魚販賣,食香箱蟹當然要食蟹子啦,這裏幫你拆哂肉,膏,蟹子,配上蟹啫喱.

蒸蛋,唔係放蟹柳嫁!裏面放左鮑魚

又變返壽司,梭子魚(カマス),食開都係以燒為主,這裏都燒左層皮,魚則半熟狀

食完壽司又變返刺身,雖說刺身,但都會有去調味,加啲醬汁,令到突出味道,食落冇咁悶,牡丹蝦配上蛋黃醬,幾甜但唔膩我一向喜歡熟蝦多於生食,食完件蝦仲有少許汁剩餘就唔好浪費,叫師傅比一口飯,等我撈埋佢,

白子同鮟鱇魚肝我覺得係要一齊,好似一對拍檔,又或者一對情侶存在,魚肝係自己處理,唔同平常直接交貨,配上蘿白去中和返油膩味,當然同樣肥美啦,二件已經滿足.

由鮟鱇魚肝開始就正式爆肥路程,先來一件紫菜紫穌葉夾拖羅刺身,入口即溶,爽爆,紫穌葉中和返.之後就到赤身,我係喜歡赤身多於拖羅,赤身味道係濃,同埋醬油漬既時間好影響件赤身.食完赤身又再黎拖羅壽司,冇乜特別,但壽司店都會安排赤身.拖羅壽司差在幾多連發,不過我係日本都食過夜餐係冇鮪魚,拖羅壽司之後又係拖羅,但今次炭燒拖羅,做一個生菜包既方法一齊食.比起剛才既拖羅刺身壽司更吸引,非常好食,食到這一刻都飽左九成,因為飲了清酒兼咁重口味會快飽.

海膽用北海道塩水海膽,都甜既,但唔係夏天,未去到最佳狀態,穴子個醬有啲甜.
我勁喜歡食玉子燒,這裏中午同晚上比既玉子係唔同,晚上係會比蛋糕形式,中午就會比常見厚燒玉子,唔會過濕,幾好幾好.

最後仲有甜品同生果,真係好飽下,同場仲有其他客請飲酒,開心食飯又唔洗睇人面色啦,食左三個小時非常暢快,接下來間唔中會寫下,旁邊開了一間叫澄既壽司店,找天會食晚餐,因為晚餐係見真章既事候.
2018-12-29