今日想食京滬菜,就決定試下蘇浙匯啦!因為都想試好耐,一直未有機會,今次就等我試試啦!《薄片牛展》切得好薄,好入味,配埋個醬汁甜甜地,係全晚最好食第二位,值得推薦比大家《紹興醉雞》聞落有些少酒味,但食落就完全冇酒味,所以都係麻麻地好食,肉質都OK既,但想食到醉雞味道就失望左D嘞!《葱油開洋拌麵》葱油蝦米醬油拌麵,唔識形容,都幾得意既,鍾意食撈麵既人可以嘗試一下。《蘇浙湯包》熱辣辣,咬落好有肉汁,唔小心燙親條脷,但凍左又唔好食喎!所以大家食既時候要小心喔!《特色生煎包》勁好食啊!我最鍾意食生煎包就係個包底脆卜卜既,又多肉汁,全晚最好食既一道菜,我差D想叫多一碟食呀!但千祈唔好擺凍食,否則包底就會唔脆,就食唔到煎包既美味,大家一定要叫黎食。《蘿蔔絲酥餅》這道小食又係我至鍾意既食物,外形好吸引,可惜當我咬了一啖之後,完全缺乏口感,我已經即時失望,再研究下佢點解會咁樣,原來佢既蘿蔔絲切得太幼了,又加入其它配料,所以唔係傳統既蘿蔔絲酥,呢方面我有些好失望呀!《特色印尼蝦餅》這道小食看圖片真係唔知係乜野味道,詢問服務員好唔好食,佢地話好食喎!於是乎我就叫黎試下,一試之下,唉呀!原來係煎麵粉團既簡單野
薄片牛展

紹興醉雞

蔥油開洋拌麵

蘇浙湯包

特色生煎包

蘿蔔絲酥餅

特色印尼蝦餅

《特色印尼蝦餅》這道小食看圖片真係唔知係乜野味道,詢問服務員好唔好食,佢地話好食喎!於是乎我就叫黎試下,一試之下,唉呀!原來係煎麵粉團既簡單野,上面放了幾隻蝦仔而已。我家裡經常煎麵粉餅,所以我覺得普通食物,但如果大家少食麵粉餅,就會覺得幾好,因為我朋友少食麵粉餅,所以佢就覺得幾得意,煙煙韌韌咁囉!
本幫熏魚

《本幫熏魚》諗住京滬菜既餐館,熏魚應該點都唔會煮得太差啦!色相好吸引,可惜熏魚切得太厚,唔太入味,朋友唔覺得係熏,覺得係炸既煮法多D喎!總之我地每人只食了一塊,其餘既打包回府比屋企人食啦!

2019-05-20
薄片牛展