今天帶小天使翻大角咀睇蝦故居,順便(主要目的)就係去食旁邊俾拉麵關註組推薦過嘅大丸ラーメン。努力趕在12點之前到達,但結果已經排左唔短嘅隊了本來有D擔心食唔到限定嘅貝丸,好彩到我地嗰陣仲有得order。最後我地係一碗蝦豚骨拉麵,一碗貝丸蝦拉麵。雙倍海老快樂。由於嚮門外等待嘅時候就已經落order,所以坐低之後大概喝左兩啖茶,睇完座位上D備註之後拉麵就送上黎啦。當時我們記住左下面lee段神奇嘅話,後面真係嘗試左,體驗非常神奇!我食嘅係蝦豚骨,櫻花蝦份量好足,湯底非常非常濃厚,但又唔會令人覺得漏。木耳絲非常清爽!!!叉燒偏軟綿,但非常入味,本來搭配麵份量好足夠,但因為湯太好飲,我不僅叉燒要搭配麵黎食,齋飲湯都會想要搭配叉燒,所以導致份量就有D不足了。因為這次攞到了印花,所以小天使話既然有印花至少要多黎食多一次湊夠3個印花得到一次追加!溏心蛋味道都很正,糖心軟綿但唔會很易漏。貝丸同普通蝦豚骨比起身多左5只大貝殼,非常非常非常鮮美!!!食嗰陣我仲擔心會有腥味或者太鹹。但冇,少少都冇!搭配蝦豚骨湯底真係非常美味。雖然冇櫻花蝦但蝦豚骨湯底依然出色。小天使食得津津有味,恨不得打包一碗翻屋企繼續食。吃
今天帶小天使翻大角咀睇蝦故居,順便(主要目的)就係去食旁邊俾拉麵關註組推薦過嘅大丸ラーメン。努力趕在12點之前到達,但結果已經排左唔短嘅隊了[笑cry]本來有D擔心食唔到限定嘅貝丸,好彩到我地嗰陣仲有得order。

最後我地係一碗蝦豚骨拉麵,一碗貝丸蝦拉麵。雙倍海老快樂。

貝丸

吃完麵之後我就按照之前嘅tips搵店員加左少少昆布醋,神奇嘅化學反應出現啦!!本來我都唔覺得蝦豚骨湯底很heavy,但沒諗到加左昆布醋之後湯底居然變得清澈清爽!!!重新轉頭去小天使嗰碗喝兩啖蝦豚骨湯底,居然有D嫌濃厚添[笑cry]但好似話食麵嘅時候都係原味比較好,所以食完要齋飲湯嘅時候加昆布醋先更好。
我地係11點57分左右趕到大角咀博文街,12點開門。貝丸每日供應有限,一般第一輪嘅食客可能就會order曬[笑cry]要order趁早排隊!
100分滿分今次我可以俾95分!而且會額外俾3分昆布醋!所以最終分數可以有98分!
2024-01-27
貝丸