2020-08-24 1697 瀏覽
呢間💛店原來都開左業一年,以前成日由旺角行去大角咀經過都好想試下,而最近因為要懲罰黃店就終於有機會啦🙈.星期六下晝1點半撞正用餐高峰時間,未行到店門已經見到條人龍都幾長👩🏻‍🤝‍👨🏼👭 雖然排隊位置有瓦遮頭,但幫襯當日又熱又曬☀️兼無帶遮,企係門口等左半個鐘真係汗流浹背💦 ⚠️溫馨提示,cafe附近一帶比較曬,最好帶定把遮出門☂️.Cafe只能容納10組客人左右地方唔算好大,但起碼唔會坐到好迫,而且入面有洗手間🚻 值得讚揚👍🏻既係食物上桌速度好快,落單後只係等左十零分鐘就到齊😳******************************✨原條鰻魚蛋包飯🍛 ($158)事前有睇過相已經好期待,食物上桌個刻真係會心心眼😍,大大條鰻魚🐟底下係好大份滑蛋🥚,兩邊鋪左好多木魚碎,成碟份量大到令人覺得澎湃😱第二樣想讚下呢到既滑蛋🥚,口感細滑軟綿,最重要係好有蛋味‼️其實我唔係一個特別鍾意食蛋既人,如果大家有留意開我既食評可能會發現我成日會評論d蛋有冇蛋味,因為個人認為簡單既食材應該要有該有既味道,呢度既滑蛋暫時係我咁多篇食評入面最有蛋味既,所以食緊個刻我真係好滾動😭😭 目測起碼用左4隻蛋,份量多到係名符其

⚠️溫馨提示,cafe附近一帶比較曬,最好帶定把遮出門☂️

✨原條鰻魚蛋包飯🍛 ($158)
第二樣想讚下呢到既滑蛋🥚,口感細滑軟綿,最重要係好有蛋味‼️其實我唔係一個特別鍾意食蛋既人,如果大家有留意開我既食評可能會發現我成日會評論d蛋有冇蛋味,因為個人認為簡單既食材應該要有該有既味道,呢度既滑蛋暫時係我咁多篇食評入面最有蛋味既,所以食緊個刻我真係好滾動😭😭 目測起碼用左4隻蛋,份量多到係名符其實既蛋包飯,非常足料👍🏻
至於鰻魚🐟就預左一定係急凍店買到既鰻魚,不過急凍野都有好劣之分,呢度選用既鰻魚唔腥唔肥膩,食落有口感而唔似食緊膠咁 (p.s. 本人有食過口感似膠既鰻魚,咬極都咬唔開😂),連埋滑蛋一齊食簡直無得輸😋
美中不足既係木魚碎比較濃味偏咸左d;白飯🍚帶有麻油味有少少似食炊飯咁但口感偏硬唔夠軟熟,如果可以選用日本珍珠米絕對會更上一層樓😆

✨經典芝士洋蔥牛肉漢堡配炸粗薯條🍔🍟 ($108)
(⚠️註:呢款漢堡係8月份lunch set入面既食物,營業日只供應到5點⏰)
薯條🍟只灑上現磨胡椒粒調味,唔會過咸;由於新鮮炸起非常酥脆,咬落去會發出吱吱聲👄 但就乾左d

漢堡包🍔配料有芝士🧀、漢堡扒、洋蔥🧅、生菜🥬同蕃茄🍅;包體外脆內軟都幾好食,芝士經灸燒過食落去好香,不過就冇乜芝士味;洋蔥係生洋蔥唔太接受到所以挑左出黎無食;牛肉漢堡比較令人失望,雖然有5-6成熟但肉質較生未有煎出牛肉既油脂,食落無牛肉味,反而似食吞拿魚蓉😓

✨特濃宇治抹茶白朱古力奶🍵 (跟餐半價$24)
呢度既樽仔抹茶奶受歡迎程度不遜於特濃朱古力,幾乎每檯都會見到其中一款既出現🙈
特濃奶選用明治4.3鮮奶🥛,口感非常濃稠,配上日本宇治抹茶粉並且不加冰塊🧊以樽仔+玻璃小杯套裝上桌,味道夠晒原汁原味,比起平時飲開既抹茶latte佢既味道真係香濃得多,飲落仲好有日本味道,喜愛抹茶既朋友絕不能錯過🙌🏻
✨二世祖特濃朱古力🍫 ($48)
特濃朱古力以朱古力醬+ 明治4.3鮮奶🥛沖製,有熱有凍可以揀,凍既同樣會以樽仔+玻璃小杯套裝上桌
味道似細個飲開既維記玻璃樽朱古力奶,不過就係濃稠版;初時覺得唔錯,但由於味道真係太濃,飲到尾會覺得太甜同喉涸,要飲返幾杯水解渴至得😂
👧🏻人均消費:$170
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍二世祖 Easy Joe
地址:大角咀福全街18號地舖
⏰營業時間:🅞🅕🅕 (Mon);
12:00–15:30;18:00–22:00 (Tue–Thu & Sun);
12:00–15:30;18:00–22:30 (Fri & Sat)