2020-05-19 953 瀏覽
母親節打算豪一餐去慶祝,因為阿媽鍾意食中餐,又唔想去酒樓比人錄鋸,就決定搵霉啲隱世餐廳揀食海鮮。搵搵下比我睇到呢間粥地,見啲評語好似唔差,就試吓啦!不過訂枱個陣先知要比訂金,老闆解釋完之後都覺得合理嘅,的確好多人訂完位又放飛機,人哋小店的確難做。去之前都有曬心理準備食細店,一定坐得迫啲,不過又比想像中好,至少食飯時唔會撞到隔離人手踭。點餐時就聽左店員嘅推薦,叫左海鮮鍋同雞煲,另外再加幾個招牌小食,食物方面就真係無得輸,我覺得海鮮要新鮮都情理中,又估唔到個雞煲幾滑,至少小食更加無得頂,連我男朋友出名嘴刁都讚不絕口!去相!首先係海鮮,樣樣都好新鮮,最驚喜係條魚都好鮮甜,我媽食魚專家,都話好食。然後呢個小食好惹味,墨魚油炸鬼,正!再黎呢個響鈴,無得輸!新鮮炸起,非常香脆,濕食乾食都得,必叫!雞煲就因為就阿媽只可以叫小辣,無咁惹味,但雞好滑。佢仲包火鍋配料5樣(掛住食無影相)我揀左肥牛(佢地話正)豬(呢個真係爭啲,唔太好食,唯一敗筆)牛柏葉(中規中矩)花膠仔(又幾爽口,味道唔錯)蟹柳(唔係一般食個隻,幾鮮甜)值得一讚係粥地跟嘅粟米非常甜,芋頭又好粉,估唔到除主菜外其他配菜都咁有水準。不過粥底係
搵搵下比我睇到呢間粥地,見啲評語好似唔差,就試吓啦!

去相!

然後呢個小食好惹味,墨魚油炸鬼,正!

雞煲就因為就阿媽只可以叫小辣,無咁惹味,但雞好滑。

佢仲包火鍋配料5樣(掛住食無影相)

我揀左肥牛(佢地話正)
豬(呢個真係爭啲,唔太好食,唯一敗筆)
牛柏葉(中規中矩)
花膠仔(又幾爽口,味道唔錯)
蟹柳(唔係一般食個隻,幾鮮甜)

不過粥底係佢預先煮好再放落去,所以最後個粥就相對好稀,口感唔綿密,但味道收集左海鮮精華,係唔錯的。

因為飲品另計,叫左幾支啤酒,同飲品,最後埋單差不多$2000,6個大人都食得好飽,我覺得值回票價呀!一定會再嚟😁
2020-05-09
母親節