2022-12-27 7416 瀏覽
跟家人提起新新酒樓,才知是六、七十年代的「明星飯堂」——新樂酒樓~今晚同媽咪嚟尋回懷舊味道😚全層座無虛席~好彩有訂枱!見到酒樓裝修,兒時飲茶嘅回憶浮現腦海😆叫咗個四人餐~有龍蝦有金錢雞~👍🏻🌟懷舊金錢雞我估而家無幾多間酒樓有呢個菜式,金錢雞其實係以前酒樓用啲下欄創作嘅菜式,昔日窮人恩物,今日係矜貴手工菜~由义燒、雞肝及肥豬肉組成,伴著蜜汁,甘香可口,一點都不膩口🥰🌟上湯焗加拿大龍蝦伊麵彈牙啖啖肉~上湯鮮味濃郁~伊麵加埋芡汁,食到Lam 晒脷~😋兒時回憶:伊麵永遠清得快過龍蝦🤣🌟覇王香妃雞雞本身已經有鹹味~蔥油錦上添花~雞皮爽口,雞肉嫩滑不過火~🌟海皇燴燕液有蝦、瓜、菇等材料切粒粒,入口有爽有滑,不同口感~🌟翡翠炒龍躉球🌟清蒸頭腩 一魚兩食~我鍾意炒嘅粗獷~肉質爽彈,香口又惹味!蒸嘅肉質較嫩滑~下面仲有木耳盛著魚汁~🐟🌟蟹籽海皇炒飯粒粒分明且金黃~好大碟好多料~大家口裡說飽~身體卻很誠實!最後都係清碟~用行動證明好食😋🌟蟠桃壽包壓軸登場嘅小壽桃,新鮮出籠~軟熟~香滑蓮蓉餡甜度適中~🌟紅豆沙好好招呼嘅侍應姐姐~送糖水比我地😆酒樓嘅紅豆沙感覺係唔同啲,口感好綿密~👍🏻#新樂酒樓#新新酒樓#懷

今晚同媽咪嚟尋回懷舊味道😚

全層座無虛席~好彩有訂枱!
見到酒樓裝修,兒時飲茶嘅回憶浮現腦海😆

叫咗個四人餐~有龍蝦有金錢雞~👍🏻

金錢雞

🌟懷舊金錢雞

上湯焗加拿大龍蝦

🌟上湯焗加拿大龍蝦伊麵
兒時回憶:伊麵永遠清得快過龍蝦🤣
覇王香妃雞

🌟覇王香妃雞
雞本身已經有鹹味~蔥油錦上添花~
雞皮爽口,雞肉嫩滑不過火~
海皇燴燕液

🌟海皇燴燕液
有蝦、瓜、菇等材料切粒粒,入口有爽有滑,不同口感~
龍躉球兩食

🌟翡翠炒龍躉球
🌟清蒸頭腩
一魚兩食~我鍾意炒嘅粗獷~肉質爽彈,香口又惹味!
蒸嘅肉質較嫩滑~下面仲有木耳盛著魚汁~🐟
蟹籽海皇炒飯

🌟蟹籽海皇炒飯
蟠桃壽包

🌟蟠桃壽包
壓軸登場嘅小壽桃,新鮮出籠~軟熟~香滑蓮蓉餡甜度適中~
紅豆沙

🌟紅豆沙
好好招呼嘅侍應姐姐~送糖水比我地😆
酒樓嘅紅豆沙感覺係唔同啲,口感好綿密~👍🏻

#新樂酒樓#新新酒樓#懷舊#金錢雞#中式#粵式#圍菜#團餐#飲茶#香港情懷#佐敦#莊士敦廣場#明星飯堂
2022-12-14
金錢雞