2024-03-29 28 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 九龍塘 - 太二酸菜魚 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『酸菜魚世一』最近喺香港開咗幾間分店嘅太二酸菜魚我今日終於有機會嚟試嚇啦~嚟到環境闊落 坐得舒服而且每個座位都會有牙線、餐具、紙巾、電話充電線提供返仲可以去自助區自制洛神花陳皮茶超貼心💖今次叫咗個酸菜魚 + 小品🔹老罈子酸菜魚 1-2人份 $258其實酸菜魚我都唔系成日嗌嚟食因為驚魚肉有啲雪藏味 或者有啲腥味今次見呢間打最旗號,連招牌都寫埋酸菜魚覺得應該冇死掛,點都應該試一試啦嚟到嘅時候先嘗一嘗湯頭真系酸酸辣辣 胃口大開啊而魚肉雖然大大嚿,但系都冇出現腥味或者任何怪味不過可惜嘅系冇得揀辣度,雖然只有小辣,但系如果唔食得辣嘅朋友就要留意一下🔸糊辣口水雞 $68口水雞件,我覺得味道比較似系香辣雖然望落好似好多辣椒咁,但系唔會太辣食落同聞落都好香 雞件滑身好正🔹脆椒小皮蛋 $48閃閃發光嘅小皮蛋好可愛😍而且晶瑩通透 中間配埋特製青椒蓉一齊享用 系🔸麻辣小酥肉 $52小酥肉好似層層疊咁配放增加玩味感啊~真系即叫即炸 嚟到都仲系出曬煙覺得最正就系佢嗰只辣椒粉,唔會太辣,就算點多咗都唔怕但系亦都將成個味道層次都提升咗!◆*.

『酸菜魚世一』

最近喺香港開咗幾間分店嘅太二酸菜魚
我今日終於有機會嚟試嚇啦~
嚟到環境闊落 坐得舒服
而且每個座位都會有牙線、餐具、紙巾、電話充電線提供返
仲可以去自助區自制洛神花陳皮茶
超貼心💖

今次叫咗個酸菜魚 + 小品

🔹老罈子酸菜魚 1-2人份 $258
其實酸菜魚我都唔系成日嗌嚟食
因為驚魚肉有啲雪藏味 或者有啲腥味
今次見呢間打最旗號,連招牌都寫埋酸菜魚
覺得應該冇死掛,點都應該試一試啦
嚟到嘅時候先嘗一嘗湯頭
真系酸酸辣辣 胃口大開啊

而魚肉雖然大大嚿,但系都冇出現腥味或者任何怪味

🔸糊辣口水雞 $68
口水雞件,我覺得味道比較似系香辣
雖然望落好似好多辣椒咁,但系唔會太辣
食落同聞落都好香 雞件滑身好正

🔹脆椒小皮蛋 $48
閃閃發光嘅小皮蛋好可愛😍
而且晶瑩通透 中間配埋特製青椒蓉一齊享用

🔸麻辣小酥肉 $52
小酥肉好似層層疊咁配放
增加玩味感啊~
真系即叫即炸 嚟到都仲系出曬煙
覺得最正就系佢嗰只辣椒粉,唔會太辣,就算點多咗都唔怕
但系亦都將成個味道層次都提升咗!

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 @taierhkmacau
九龍塘達之路80號又一城L1樓L1-18號舖