餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2022-01-07 271 瀏覽
放工同老公拍拖。我地兩個都好鍾意去泰國旅行及泰國美食。所以今晚就黎個泰國之旅。我地去左尼間平時都食開的「小曼谷(南角道)」。一睇餐牌,真係樣樣都想食。尼間小曼谷細細間,環境好乾淨又光猛。待應態度好好。老闆親自推介食物。第一,黎個前菜先,「酸辣牛小排沙律🥗」必點。佢既牛小排係必食之選。牛肉好重牛肉味,再配埋小小牛脂肪融入口腔中,酸酸辣辣刺激住味蕾。再配埋洋蔥,生菜等,真係好惹味又唔肥膩。岩晒我地keep fit中又想食肉的女士。另外,如果你係超級食肉獸。更可點「極上燒安格斯西冷牛小排」。我見隔離枱點左尼個。簡直啖啖肉。(隔離飯香😂)第二,主菜:「咖喱大頭蝦」咖喱汁配埋泰式薄餅,真係好夾。絕配。咖喱好濃郁,裡面仲有少少洋蔥絲,令整個咖喱有少少甜味,更清新。重中之重係隻大頭蝦。大頭蝦有我隻手甘大,仲要啖啖肉又有蝦膏。食到舔舔脷配菜:馬拉盞椰菜苗好懷念泰國既味道。今日終於食到我最鍾意既馬拉盞椰菜苗。雖然d椰菜苗唔係我想像中既苗寶寶,但勝在夠鑊氣,椰菜苗好有咬口,一點都唔老。我地再飲埋必點椰青同泰國啤酒。真係好滿足。今晚的「泰國之旅-小曼谷」篇終於到尾聲啦。要落機啦!
一睇餐牌,真係樣樣都想食。
第一,黎個前菜先,
「酸辣牛小排沙律🥗」

第二,
主菜:「咖喱大頭蝦」

配菜:馬拉盞椰菜苗

我地再飲埋必點椰青同泰國啤酒。真係好滿足。

今晚的「泰國之旅-小曼谷」
篇終於到尾聲啦。要落機啦!

酸辣牛小排沙律
咖喱大頭蝦