2020-06-27 1712 瀏覽
「客室涼夏闊,遠山入庭來」~一進門就見到依句俳語。當然,香港租貴,所以室既不闊,亦無遠山入景。但正如好多久未回鄉嘅香港人一樣,入去Sukiyaki Mori Kyuu,望下日式裝潢,多少可以解解鄉愁。響香港,食壽喜燒嘅店唔多,我暫時食過3間壽喜燒店。第一間係Hana華小料理屋,第二間係日山,Sukiyaki Mori Kyuu,久聞大名,唔少人食過都讚好。今次終於有幸一試。Mori煮法似關西風。所謂關東風關西風,分別在於落調好嘅汁先定煎牛肉先。不過咩風都唔打緊,好食就得。叫咗一豬一牛。師傅自己都話:「其實豬肉點都唔夠牛肉好食,因為要全熟。」所以我都唔多講啦,大家鍾意可以一戰。牛肉嚟講,我食過嘅三間店Mori最花心機,一個set入面有4款部位,包括肉眼、西冷、肩膀兩款,共4大塊。連埋前菜飯甜品,其實好夠飽。我個人最鍾意西冷,油脂最合適,亦最稔。好多人都會講嘅和牛蛋飯,其實唔錯。不過前面啲肉太好食,相對而言佢放響set嘅尾聲,似係為咗填飽個肚。話說明治剛開始維新時,大力鼓吹人民食肉。但係深受佛教文化影響嘅日本人係好抗拒。聽聞啲日本人食壽喜燒果陣仲會響客廳同佛堂貼上「遮掩紙」掩人耳目。不過咁
「客室涼夏闊,遠山入庭來」~

話說明治剛開始維新時,大力鼓吹人民食肉。但係深受佛教文化影響嘅日本人係好抗拒。聽聞啲日本人食壽喜燒果陣仲會響客廳同佛堂貼上「遮掩紙」掩人耳目。不過咁大陣味,邊遮到呀。

Anyway,當時嘅日本人見到今日壽喜燒店開到嚟香港,仲要係中上環地段嘅中高級餐廳,唔知又有咩感受呢?

2020-06-21
  • Sukiyaki