呢間💛cafe自2014年已經係上環駐足,舊址位於cafe百花齊放既太平山街時早已聽聞佢地既pancake🥞出色,不過後期認識更多既反而與佢地既食物無關😅當年何韻詩被取消演出後係由cafe提供空間作為其演出場地🎤呢件事可能並非廣為人知,不過若提及到2019年香港既蛋糕師遠赴英國參加國際蛋糕節比賽以雨傘⛱、面具🎭同頭盔🪖作為參賽作品🎂而被DQ可能會勾起大家既印象,而呢位蛋糕師正正係cafe既成員之一😞.Cafe現址係差館上街,雖然距離上環地鐵站🚇只有8至9分鐘路程🐾,不過要有心理準備路上要花d腳力🦵🏻行下斜路同樓梯🙈Cafe以白色x木系為主,日系風格營造出一個舒適環境以貫徹店名理念:為客人提供會面同社交既第三空間,所以呢度有唔少客人係特登走上黎同朋友飲野食野🍴同傾計🗣店內外牆壁更有唔少油畫🎨,最吸睛👀既莫過於店內藝妓畫像🎎,簡約又不失日本傳統味道;而盡頭係一個戶外空間,上蓋係溫室屋玻璃所以落雨🌧都唔受影響,而呢邊既油畫風格亦較為大膽,可謂魔鬼😈藏於細節🙊.到訪當日店內只有兩名店員👫🏼,收拾、落單、製作飲品食物同埋單工作全部由佢地一腳踢,不過佢地依然密切關注客人既需要,每次送上食物同飲品時

到訪當日店內只有兩名店員👫🏼,收拾、落單、製作飲品食物同埋單工作全部由佢地一腳踢,不過佢地依然密切關注客人既需要,每次送上食物同飲品時亦會向客人講解同提醒💁🏻‍♀️
可能好多人會認為呢d只不過係服務員最基本要具備既服務條件,不過每當遇到呢種有❤️‍🔥既店員,我都忍唔住要表揚一下👍🏻
另外仲想表揚埋佢地既廁所🚻,裡面空間雖小,衛生程度高得為客人帶黎另類既驚喜😂
✨24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯🍚 ($120)
呢客茶漬飯係倒入高湯之前就已經係一客日式丼飯,賣相吸引令人垂涎三尺🤤

豚肉🐷外皮煙韌,脂肪層爽脆而不膩,經過長時間烹製既豚肉汁鹹度點到即止並無蓋過豚肉本身既味道,惹味得黎又唔會過於濃味,上面更灑有紫菜、芝麻同天婦羅脆粒,增加口感同時亦令口感更具層次👄,送飯食真係一流🥢,就算唔係食肉獸既朋友可能食完3塊都會覺得意猶未盡😋

至於隻慢煮蛋🥚既蛋黃濃稠得黎又有蛋味,穀米混合珍珠米🍚同薏仁,前者飽滿圓潤,口感煙韌而且幾有黏性,與蛋液混合一齊好有細個食雞蛋撈豉油飯既感覺🙆🏻‍♀️
日式高湯置於旁邊壺內🍶,鰹魚湯🐟既味道只帶淡淡鹹味作提鮮,客人可以按返自己喜好倒入合適份量;而配菜有炒本菇🍄同豆芽苗🌱,外加兩片紫菜,一客日式飯可以俾客人體驗到丼飯、茶漬飯同手卷三種👌🏻不同食法😌

✨招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟配北海道牛奶雪糕及水果🥞 ($85)
班戟一共有7款口味,分別係原味、藍莓🫐、伯爵茶☕️、黑朱古力🍫、宇治抹茶🍵、花生醬煉奶🥜同黑芝麻,選擇多得令人每一款都想試🤩
當日就挑選左比較罕有既黑芝麻口味,班戟厚實而鬆軟,既無日式梳乎厘既空氣感☁️亦非蛋糕🍰般口感,非常特別😋 而班戟內更包有本人最愛既麻糬,煙韌得黎唔會過削,中間仲有d類似係黑糖麻糬條既物體,甚具特色🥰

班戟上面黃色既係海鹽忌廉,賣相同口感有d似吉士醬,當中夾雜少許海鹽粒🧂,有口感得黎味道鹹鹹地,與班戟既甜味相得益章;上面更灑有香烤燕麥粒、乾果、煉奶同埋焦糖脆片(好似食緊焦糖布甸咁🍮),豐富得黎亦唔會喧賓奪主🤗
雖然牛奶雪糕🍦既牛奶味道🥛未夠突出🌟,如果只有雪糕多少都會影響到我對呢客班戟既觀感,不過正因為上面淋左濃郁既黑芝麻醬可以彌補到雪糕既不足,我依然會以出色黎形容呢客班戟👍🏻
✨泡泡龍 (鮮檸檬氣泡齋啡)🍹 ($48)
呢杯泡泡龍由氣泡水、lemonade🍋、espresso shot☕️分層而成,飲管由底部吸上最先會飲到類似係檸蜜既甜味🍬,繼而係lemonade既苦澀並夾雜espresso既果酸味🍇,去到最尾苦澀味又返返黎,餘韻頗為濃烈,係非常有層次既一杯凍咖啡,不過就真係只有少數既人先會接受到檸啡又苦又酸既味道,至少我身邊係無人欣賞🤣

店員拎埋黎既時候溫馨提示過攪拌既時候唔好太用力免得氣泡會谷上黎,個人認為氣泡唔乾,一開始飲既時候係好爽,不過放左一陣之後氣泡就已經差唔多消失晒,稍為扣少少分🤏🏻
✨宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕🍵 ($48)
抹茶拿鐵用上豆乳,口感比一般既抹茶鮮奶更加濃厚😌
抹茶味道唔算濃郁,回甘唔太明顯,味道帶幾分苦澀而後滲出淡淡豆味,不過因為牛乳雪糕🍦本身帶甜,同抹茶豆乳拿鐵攪勻之後就唔覺得苦,適合初接觸抹茶飲品既朋友🤗
👧🏻人均消費:$150 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.9/5
💰抵食指數:3.7/5
🪑環境指數:3.8/5
💁🏻‍♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍 3rd Space
地址:上環差館上街16號地舖
⏰營業時間:10:30–18:30 (Mon–Sun)