呢排天氣咁好,趁週末放假約咗朋友去銅鑼灣行街👭🏻,行到攰之後諗住搵個地方食野補充體力,揀咗呢間環境好靚嘅White House 🌸餐廳位於銅鑼灣樓上店,所以環境冇鬧巿咁嘈雜👍🏻。出𨋢時已經被門口嘅花花佈置吸引住🌺。我地4點鐘去到餐廳,一去到就有位,唔多人嘅情況下,只要靜靜地都可以盡情係唔同位置打卡📸餐廳兩邊有打卡花牆,天花亦掛滿花草🌱,好似置身喺花園一樣🌸。而我最鍾意就係窗邊既打卡位🪟,影到都巿同花園兩個場景,窗口仲望到海景添🌊。❥ 金箔黑松露雜菌蝴蝶粉🦋賣相好靚,食用花旁邊有有大量食用金箔✨,相當有富貴感👑 蝴蝶粉質感剛好,不軟不硬,賣相優雅度up!輕盈嘅黑松露配忌廉同雜菌,味道很均勻,配有菜苗好清新,整體唔厚重👍🏻❥ 冬陰功蜆肉炒意粉🍝冬陰功味香濃😋,羅勒葉味道都幾出,意粉質感幾乾爽。蜆肉大部分都冇沙,伴著少少辣醬🌶,中間仲配有雜菇。整體份量幾多,味道幾惹味。❥ 蝶豆花绿茶🍸賣相好靚,一杯飲品分上下兩種顏色,上面係蜂蜜黃色🍯,下面係蝶豆花紫藍色💜,飲落主要係蜂蜜同綠茶味道,略嫌甜咗少少,但岩哂夏天消暑☀️❥ 紫薯牛奶🥛頂層鋪滿紫色乾花,岩哂打卡📸。牛奶味道濃郁🍼,之後飲到有淡淡嘅紫薯

❥ 金箔黑松露雜菌蝴蝶粉🦋

❥ 冬陰功蜆肉炒意粉🍝

❥ 蝶豆花绿茶🍸

❥ 紫薯牛奶🥛
頂層鋪滿紫色乾花,岩哂打卡📸。牛奶味道濃郁🍼,之後飲到有淡淡嘅紫薯味道,但如果鍾意濃郁紫薯味嘅就可能失望啦。

整體食物輕盈,食物質素唔錯,但飲品仍有改進空間。不過週末下午都唔逼,週末同朋友出嚟傾偈同打卡都唔錯💕
2022-07-24 17 瀏覽
見到好多人到White Hse. 白房子打卡🫶🏼我都湊熱鬧,約埋好姊妹去影靚相📸花花世界嘅樓上Café 🌹💕打卡位好多,一片紅色花牆好搶眼除咗環境靚,食物都有質素冬陰公蜆肉炒意粉 $152好惹味嘅冬陰公味,酸酸辣辣好開胃蜆嘅數量落足料,肉質爽口好入味金箔黑松露什菌蝴蝶粉 $141蝴蝶粉好配合白房子嘅環境加埋金箔同花草配料,真係好夢幻✨黑松露香氣撲鼻,蝴蝶粉有咬口蝶豆花綠茶 $45顏色好靚🤩味道清新解渴草莓紅茶 $45好香甜嘅草莓味🍓感覺好sweet呀🫶🏼
見到好多人到White Hse. 白房子打卡🫶🏼
我都湊熱鬧,約埋好姊妹去影靚相📸

花花世界嘅樓上Café 🌹💕
打卡位好多,一片紅色花牆好搶眼
除咗環境靚,食物都有質素

冬陰公蜆肉炒意粉 $152
好惹味嘅冬陰公味,酸酸辣辣好開胃
蜆嘅數量落足料,肉質爽口好入味

金箔黑松露什菌蝴蝶粉 $141
蝴蝶粉好配合白房子嘅環境
加埋金箔同花草配料,真係好夢幻✨
黑松露香氣撲鼻,蝴蝶粉有咬口

蝶豆花綠茶 $45
顏色好靚🤩味道清新解渴

草莓紅茶 $45
好香甜嘅草莓味🍓感覺好sweet呀🫶🏼
2022-07-24 21 瀏覽
第一次到訪White House 白房子已經深深被她的花海環境吸引,加上以花朵作點綴的美食和優雅的餐具,整個配搭簡直完美!我們享用了金箔黑松露什菌蝴蝶粉 $141黑松露好香,什菌好味爽口,蝴蝶粉既煙靭又賣相可愛,金箔更是昇華了整個用餐。二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 $143濃郁的忌廉配香口的煙肉,再配上芝士簡直衝擊着味覺,每一條短管麵都充滿Creamy的芝士忌廉汁,實在太惹味了!碟豆花綠茶 $45一見愛上,漸變的藍紫色充滿夢幻,甜度適中又充滿綠茶的清香。草莓紅茶 $40淡淡的草莓味配香濃的紅茶,不太甜,好喝呢。這裡適合愛花人士來打卡!
,加上以花朵作點綴的美食和優雅的餐具,整個配搭簡直完美!

我們享用了
金箔黑松露什菌蝴蝶粉 $141
金箔黑松露什菌蝴蝶粉

二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 $143

碟豆花綠茶 $45
一見愛上
,漸變的藍紫色充滿夢幻,甜度適中又充滿綠茶的清香。

草莓紅茶 $40
淡淡的草莓味配香濃的紅茶,不太甜,好喝呢。

這裡適合愛花人士來打卡!

2022-07-16
$183.5
金箔黑松露什菌蝴蝶粉
2022-07-22 8 瀏覽
一間特別嘅西式餐廳🍴一入餐廳就係滿眼嘅花花🌹✨餐廳入面有真花同假花。而我自己最鍾意既就係嗰滿滿玫瑰嘅花牆🌹🌹🌹。用黎打卡一流!👍而餐廳嘅嘢食方面都好食,而且都十分精緻,都可以用黎打卡。而我個人推介地獄意粉🍝,辣得黎又令人忍唔住繼續食落去😋而環境方面都好好,滿眼嘅花牆配上悅耳嘅音樂🎵,令人放鬆✨✨✨呢間餐廳整體而言黎講我好滿意,推薦大家閒餘時間可以黎食個下午茶☕️打下卡放鬆一下心情。✨
一間特別嘅西式餐廳🍴

• 白房子生日漢堡
  • 灰姑娘的南瓜車
  • 來自地獄的意粉
2022-07-21 8 瀏覽
以前有一個作家去過竹林作客,食竹筍瞓竹床,今日我哋就去花海作客啦!呢個花海位於銅鑼灣的White Hse.,餐廳以花做主題,除咗擺設,就連食物都用上食用花做裝飾,充滿少女心,絕對係一間適合大家打卡嘅餐廳。二重奏忌廉煙肉芝士短管麵食落好有濃郁嘅奶香味,少少嘅烤焦芝士佈滿短管麵表面,特別香口,有賣相亦有内涵。冬陰功蜆肉炒意粉每一條意粉都沾滿冬陰功口味,微辣嘅口感喺夏天食,反而感到既清爽又開胃。蝶豆花綠茶淡淡嘅花香襯托綠茶味,唔會太甜,賣相好靚,適合少女打卡!草莓紅茶未飲已經聞到好濃郁嘅士多啤梨香味,外觀好少女,選用嘅杯好精緻!

冬陰功蜆肉炒意粉

蝶豆花綠茶
淡淡嘅花香襯托綠茶味,唔會太甜,賣相好靚,適合少女打卡!

草莓紅茶
2022-07-19
今日同媽咪嚟咗White Hse慶祝生日媽咪一入嚟就哇咗聲話好多花花好靚平日嘅4點幾5點唔係好多人 係打卡嘅大好機會望住維港享受天倫之樂更加係冇得彈!坐低之後店員就比咗QR Code我哋落單 呢間餐廳係自助落單嘅 落咗之後唔洗十五分鐘就陸續上齊曬啲嘢食好有效率啲嘢食分量適中 嗌兩個小食同兩個主食加杯嘢飲已經好飽肚仲要擺盤好靚 好多花花 啱曬打卡食飽之後即刻喺花牆前面影相打卡不得不講兩道花牆都好靚一道係粉紅色一道係紅色 我就鍾意紅色多啲White Hse嘅牌都好靚!今日真係好開心 環境又靚又舒服嘢食又好食店員服務都好好見到我同媽咪影相都主動問我哋洗唔洗幫我哋影幾張仲影咗唔同角度比我哋慢慢揀 全部都影得好靚之後有機會一定會再嚟
今日同媽咪嚟咗White Hse慶祝生日
媽咪一入嚟就哇咗聲
話好多花花好靚
平日嘅4點幾5點唔係好多人 係打卡嘅大好機會
望住維港享受天倫之樂更加係冇得彈!

好有效率

啲嘢食分量適中 嗌兩個小食同兩個主食加杯嘢飲已經好飽肚
仲要擺盤好靚 好多花花 啱曬打卡

食飽之後即刻喺花牆前面影相打卡
不得不講兩道花牆都好靚
一道係粉紅色一道係紅色 我就鍾意紅色多啲
White Hse嘅牌都好靚!

今日真係好開心 環境又靚又舒服
之後有機會一定會再嚟

2022-07-21
生日
2022-07-21 8 瀏覽
一踏入餐廳就比花花包圍住🌺White Hse係一間以花為主題嘅Cafe 大量嘅花草裝飾 同埋兩幅巨型嘅花海牆 啱晒打卡📷除咗環境之外 呢度嘅食物飲品都會加入花嘅元素 採用嘅都係食用花 大家可以放心食用🍽食物同飲品嘅賣相都非常之靚 而且選擇都幾多元化▪️韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉酸酸辣辣好開胃 辣唔會太誇張 只係小辣 泡菜味好突出 好有韓式感覺🇰🇷煙鴨胸預先切到細細條 方便進食 而且份量唔少 基本上每啖蝴蝶粉都會有埋鴨胸😋▫️冬陰功蜆肉炒意粉望落去已經好吸引 面頭嘅食用花同香葉 感覺好fresh🌿食落亦非常之惹味 冬陰功味濃郁 蜆肉都好新鮮 最緊要係夠乾淨 唔會有沙架🍝▪️蝶豆花綠茶▫️草莓紅茶呢度嘅飲品都係店舖精心調配 所以每一杯都係靚靚❤️無論顏色/層次/味道都唔會令你失望

食物同飲品嘅賣相都非常之靚 而且選擇都幾多元化
▪️韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉
▫️冬陰功蜆肉炒意粉
▪️蝶豆花綠茶
▫️草莓紅茶

2022-07-20 6 瀏覽
啱晒一班靚女嚟打卡嘅Cafe🌹🌸🌼🌻白房子成間Cafe都係用花去設計 絕對係特別日子同閨蜜或者同摯愛你慶祝特別日子嘅推介好選擇 叫咗個金箔黑松露汁雜菌蝴蝶粉 花若盛開 蝴蝶自來 呢個蝴蝶粉襯晒成個花園theme 仲有金箔非常有氣派 薄薄嘅金箔佈滿喺碟上 入口每一啖都好creamy 又有黑松露同雜菌嘅味道添松露味都唔會太腸同意粉嘅味道好Balance另外仲叫咗個青咖喱飯 呢個真係好好食😋因為無諗過佢做到正宗泰國咖喱嘅味道同時都保留意大利飯嘅質感 超誇張好有fusion菜感覺 仲加咗啲沙律菜做點綴同埋炒埋啲雜菇 成件事再升華咗!飲品方面超鍾意個曲奇杯 係佢哋精心嘅傑作 而家提倡環保♻️邊飲牛奶邊食曲奇 連個杯都可以食埋真係別出心裁👍👍另外蝶豆花嘅特飲顏色已經勝人一籌 漸變色嘅效果 蝶豆花仲有護眼嘅成份 多飲有益 紫色又夠晒浪漫💕 紫色飲品加金箔意粉真係紫醉金迷😻😻最後當然瘋狂打埋卡先走啦 📷
啱晒一班靚女嚟打卡嘅Cafe🌹🌸🌼🌻

另外仲叫咗個青咖喱飯 呢個真係好好食😋
因為無諗過佢做到正宗泰國咖喱嘅味道

同時都保留意大利飯嘅質感 超誇張
好有fusion菜感覺 仲加咗啲沙律菜做點綴
同埋炒埋啲雜菇 成件事再升華咗!
飲品方面超鍾意個曲奇杯

真係紫醉金迷😻😻
最後當然瘋狂打埋卡先走啦 📷
2022-07-03
2022-07-17 14 瀏覽
真係好適合閨蜜或姐妹們嚟打卡拍照好多花花嘅佈置 而且食物精美 任何一款菜式都好靚 可以影到好多相📸🍽二重奏忌廉煙肉芝士短管麵🍽紫醉金迷食物味道味味可口紫色嘅Risotto好特別 除咗賣相一流之外 味道不得不讚忌廉煙肉芝士短管麵啖啖芝士 而且非常之有口感🍹Easter Cookie Cup🍹蝶豆花綠茶我自己最鍾意紫醉金迷將紫椰菜打碎 配合埋幼滑忌廉一齊煮嘅Risotto 佢嘅賣相真係太靚了🥰味道亦不錯👍🏻
真係好適合閨蜜或姐妹們嚟打卡拍照

忌廉煙肉芝士短管麵啖啖芝士 而且非常之有口感

🍹Easter Cookie Cup
🍹蝶豆花綠茶

我自己最鍾意紫醉金迷
漂亮的花花主題餐廳❤️整間餐廳也被花包圍著餐廳位於商業大廈內!▪︎ 紫醉金迷紫色的大蝦意大利飯飯上面還有食用金箔很華麗又很好吃大蝦很有咬口▪︎ 泰式香葉炒蝴蝶粉辣辣的好惹味香葉味有點重不過夏天吃點辣很開胃▪︎ 蝶豆花綠茶顏色很漂亮配上綠茶很解渴▪︎ 𝙴𝚊𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎 𝙲𝚞𝚙牛奶倒落𝚌𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎 𝚌𝚞𝚙內喝有點甜甜的士多啤梨🍓味喜歡打卡的朋友切勿錯過呀!
漂亮的花花主題餐廳❤️
整間餐廳也被花包圍著

餐廳位於商業大廈內!

紫醉金迷

配上綠茶很解渴

▪︎ 𝙴𝚊𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎 𝙲𝚞𝚙
牛奶倒落𝚌𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎 𝚌𝚞𝚙內喝
有點甜甜的士多啤梨🍓味

喜歡打卡的朋友切勿錯過呀!

• 紫醉金迷
2022-07-16 14 瀏覽
假日就當然要去Cafe Chill下☕️☺️ 今次嚟到銅鑼灣嘅 #WhiteHse 白房子,餐廳環境好靚,一入到去周圍都係花草植物,仲有一大片花花牆,岩晒男女朋友或者閨蜜去打卡❤️🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵($143)第一次食短管麵,口感煙煙韌韌好得意🙈 配搭香濃嘅忌廉芝士汁,真係好好食!呢個好推介🥰🍝 冬陰功蜆肉炒意粉($152)呢個意粉落咗冬陰功去炒,好香好惹味,蜆肉幾鮮甜,如果加埋辣應該仲正!另外我地每人叫左一杯飲品,呢度嘅飲品賣相都係好吸睛,蝶豆花綠茶($45)有漸變嘅紫藍色,夢幻得來都幾好飲🥰 另一杯係茉香蜜桃茶($45) ,蜜桃味好香甜,清涼解渴。整體成間餐廳igable得黎,食物質素又幾好!下次再嚟試吓其他野🤓

🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵($143)

🍝 冬陰功蜆肉炒意粉($152)

2022-07-16 9 瀏覽
小时候有公主梦的一定要来这家餐厅🍴🍴🍴啊他们家有道菜叫《灰姑娘的南瓜车》样子颜值爆表啊 🤩🤩🤩一定要来打卡呀 📷📷里面主要的意粉🍝🍝🍝和芝士虾🍤🍤🍤味道也超级好吃超级特别的说 意粉🍝是南瓜味的不🙅🙅‍♂️可以错过呀他们家的青口🦪🦪也很好吃 听说他们家每道菜都是老板🧑🏻‍🍳👩🏼‍🍳亲自掌勺难怪每道菜都像艺术品一样精致🎨🤹🏼🎭所以在留意他们环境的同时 也要留意他们的食物真的很好吃
小时候有公主梦的一定要来这家餐厅🍴🍴🍴啊

灰姑娘的南瓜车
  • 白酒忌廉蓝青口
  • 韩式泡菜烟鸭胸炒蝴蝶粉
2022-07-16 23 瀏覽
上網留意到呢間位於銅鑼灣既Cafe主打花花主題🌺,提供好多打卡位,餐廳食物亦配有食用花,食得又睇得。但入座後發現可以影相既位好少,只有兩塊花牆,絕大部分都係假花,加上店內比較狹窄,座位又多,根本好難影到。其他裝飾都比較普通,例如係窗花同出餐位,所以網上圖片影黎影去都係幾張圖。🍝🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 ~$140口感煙韌既短管麵浸住忌廉芝士汁同煙肉,仲有芝士拉絲嘅效果,上面亦鋪咗唔少花同香草做點綴。味道比較清淡唔會太油膩。🍝🍄🌼 金箔黑松露什菌蝴蝶粉 ~$140蝴蝶粉口感適中,易掛汁,但黑松露醬味道好淡,更甚既係整碟蝴蝶粉幾乎冇任何什菌,可以話淨係食緊麵同忌廉汁 0配料💔,而主打金箔同菊花食落非常重苦味,非常失望。🍲 是日餐湯 ~$40蕃茄入面有香草同蕃茄粒粒,味道酸中帶甜,算係特別,但亦唔見有其他配料。以普遍cafe嚟講食物質素偏低,價錢過高 ,食完主食+飲品都仲好肚餓,如果係想打卡既朋友都唔好抱太大期望,只能夠話依間餐廳太多打手

🍝🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 ~$140

🍝🍄🌼 金箔黑松露什菌蝴蝶粉 ~$140

🍲 是日餐湯 ~$40

2022-07-04
🌸上天下地都是花·那個女人不愛它 ⁉️話說早前IG經常被呢間花花Cafe 洗版 所以White Hse. 一早成為我嘅bucket list✅今日終於約到閨蜜👭齊齊探店💕 步入位於銅鑼灣鬧市嘅White Hse. 有如置身於空中花園一樣心情都立即變得輕鬆愉悅 感覺療愈 見到店主精心細意打造嘅花牆同角落 又點可以忍手 梗係即時打卡呃like 先食物方面我哋點左 🌸泰式香葉炒蝴蝶粉 炒香過嘅蝴蝶粉口感爽彈,唔會有黏口嘅感覺,香料配搭得宜,香葉🌿味道尤其突出,滿載泰🇹🇭式風味,今次點嘅小辣對我嚟講唔算辣🌶️,食落香口惹味😋🌸二重奏忌廉煙肉芝士短管麵  店員一遞上已經聞到香濃芝士味道 以忌廉、煙肉、芝士黃金組合烹調而成 非常適合白汁加芝士控嘅朋友 加上短管麵軟硬度控制得宜 夠曬嚼勁 煙煙韌韌好過癮 咬落每啖仲會食到短管麵裡面滿滿嘅忌廉芝士醬汁🌸草莓紅茶(C) 有淡淡嘅草莓🍓味道,夠晒清新,消滯解膩🌸蝶豆花綠茶(C) 夢幻漸變嘅紫藍色,俾人感覺浪漫滿瀉,同時滿足視覺👀及味蕾😋雙重享受,絕對係打卡必備📸,綠茶味道清新解渴,甜度適中如果你都係一名花痴,White Hse. 一定啱晒你
🌸上天下地都是花·那個女人不愛它 ⁉️

食物方面我哋點左 🌸
泰式香葉炒蝴蝶粉
🌸二重奏忌廉煙肉芝士短管麵
🌸草莓紅茶(C) 有淡淡嘅草莓🍓味道,夠晒清新,消滯解膩
如果你都係一名花痴,White Hse. 一定啱晒你
2022-07-12
  • 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵
2022-07-15 7 瀏覽
好似係上年食嘢嘅餐廳 想做返個記錄 所以依家先俾返個食評諗返起之前同個friend一齊嚟依度食嘢 佢嗰日仲要遲到 諗起都激死我😂 佢揀嘅餐廳 唔記得佢使用咩平台book枱 所以有優惠 加上食完之後舖頭 有比我哋一張卡紙印咗一個印仔 唔記得滿幾多個印仔 之後有優惠 窗邊風景幾好睇㗎有一小個位置睇到海 同天空都算係一個海景位🤣個意粉名係來自地獄的意粉 🍝 可以睇到有幾條乾辣椒喺意粉入面 上面裝飾個花花係食得嘅辣得來幾好味 我本身係一個好辣之人 不過個意粉覺得有少少乾身 哈哈 間舖頭有好多花花做裝飾 可以影相打卡
好似係上年食嘢嘅餐廳 想做返個記錄 所以依家先俾返個食評
有一小個位置睇到海 同天空都算係一個海景位🤣