2009-04-12 186 瀏覽
頭盤: 軟殼蟹沙律 好新鮮的蔬菜, 加上脆卜卜軟殼蟹, 我們即刻開哂胃呀!小食: 燒原隻茄子 意外地好味, 尤其加埋個薑蓉, 好正!烏冬: 天婦羅稻庭烏冬 五粒星主要是給那烏冬湯底, 名符其實的清湯, 一滴油都無, 好清好鮮甜! 烏冬好滑好滑. 好好好味呀.鉄板燒: 安格斯牛扒 (厚燒) 其實都好味, 不過上一次食更正, 今次靭咗少少, 不過醬汁和配菜依然好味.炊物: 雞粥 好多材料的雞粥! 其實都好好味, 不過食到尾聲, 有少少飽. 由於有半價coupon再減一百蚊, 這餐只需$442咋!!! 超級超級抵到爛! 平時在普通日本餐廳都要這個價, 但這裡的食品及服務質素高很多呢~~ 讚讚!!唯一美中不足是, 菜色的選擇較少...
頭盤: 軟殼蟹沙律
好新鮮的蔬菜, 加上脆卜卜軟殼蟹, 我們即刻開哂胃呀!

小食: 燒原隻茄子
意外地好味, 尤其加埋個薑蓉, 好正!

烏冬: 天婦羅稻庭烏冬

鉄板燒: 安格斯牛扒 (厚燒)

炊物: 雞粥

唯一美中不足是, 菜色的選擇較少...
軟殼蟹沙律
燒原隻茄子
天婦羅稻庭烏冬
鉄板燒安格斯牛扒
雞粥
昨日老闆請食晏,一行四人由中環坐的士地 UMAMI,由於不太熱,坐在室外感覺良好!老闆和另一同事叫了牛肉烏冬set lunch,另一位叫了刺身飯,我就要了黑豚肉set!食物好味、份量合理,服務及環境都好正… (我幾鐘意周圍的 bamboo trees)~以價錢論,係可以再去的地方!

以價錢論,係可以再去的地方!
2008-11-03 67 瀏覽
B有半價coupon, 所以今次豪食團就去食日本野環境一流, 冬天坐出面凍冰冰咁食熱辣辣既野食一定好浪漫, 夜晚仲會點candle添~入到去餐廳有一種好香既氣味吸引住我, 而且好靜好優雅, 樓底仲好高添! 總之就正啦! 牛扒定食B 叫左個牛扒定食, 牛扒5成熟, 好'林'加埋佢d 汁真係好好味! 我都忍唔住食左佢幾舊仲有沙律, 魚生, 麵豉湯, 生果, 不過魚生真係好一般, 唔知係咪因為近排經濟唔好(B 要推介) 銀雪魚定食有兩大塊銀雪魚, 燒得好好味, 不過塊皮lone 左少少我個定食碗飯多水左少少, 但總體都好味配菜同牛扒定食一樣, 都係d 魚生好一般 牛肉烏冬定食小玉食烏冬, 我偷食左一啖 烏冬幾彈牙丫! 不過佢覺得唔夠彈佢個配菜冇魚生有海蜇, 普通啦 吉列豬扒定食小腸食豬扒, 我又偷食左半舊, 我覺得佢個豬扒好薄搞到冇乜肉食一般貨色, 好多地方都有得食如果食環境, 食service, 食氣氛的話佢值不過食物質素就唔值, 半價左都要百幾蚊, 平心而論好多地方平過佢好味過佢所以冇coupon or 唔係會員的話就最好唔好食喇4 個人食, 4 個定食, 半價左, 連10% servi

B有半價coupon, 所以今次豪食團就去食日本野

牛扒定食

(B 要推介)
銀雪魚定食
有兩大塊銀雪魚, 燒得好好味, 不過塊皮lone 左少少
我個定食碗飯多水左少少, 但總體都好味
配菜同牛扒定食一樣, 都係d 魚生好一般
牛肉烏冬定食
小玉食烏冬, 我偷食左一啖
烏冬幾彈牙丫! 不過佢覺得唔夠彈
佢個配菜冇魚生有海蜇, 普通啦
吉列豬扒定食
一般貨色, 好多地方都有得食

如果食環境, 食service, 食氣氛的話佢值
所以冇coupon or 唔係會員的話就最好唔好食喇

4 個人食, 4 個定食, 半價左, 連10% service charge, $440
  • 牛扒定食
2008-08-04 42 瀏覽
Lunch with my boss5 of us ordered 6 lunch sets, 雞泡魚干, 軟殻蟹salad and white winei like the beef steak set (the steak is so juicy)雞泡魚干 is soft and tasty goodbeef salad is also a good choice sushi set just ok 鯖魚just like normal one not very specialNice place to go coz not many ppl
Lunch with my boss
雞泡魚干 is soft and tasty good
sushi set just ok

• Beef Steak
2007-12-27 39 瀏覽
Christmas間間酒店都勁多人, 本來都唸住食自助餐, 但係Christmas Eve巳經食過buffet, 再食肯定又肥多幾謗, 所以老公決定搵間無咩人的餐廳, 兩口子食餐飯。得番幾日, 要咁急係Christmas 訂到位都唔易, 好在老公醒目, 唸起數碼港平時都無咩人, 大時大節更加無咩人會去, search 到係艾美酒店呢間食日本嘢的餐廳, 決定一試!我地比原定時間早咗去, 一如所料, 真係無咩人, 同場只係有兩至三pair情侶。環境都幾正, 最滿意係侍應態度良好, 成餐飯不斷幫我地加茶, 而且仲有一個侍應係我地視線範圍內行, 真係好'貼身服務'。是晚我們點了:壽司+ 魚生拚盤(各六件)安格斯牛肉卷銀雪魚龍蝦粥魚生其實同板前差不多, 三文魚幾鮮!反而個牛肉卷幾好食, 塊牛肉好夠鮮, 好有口感, 多汁, 正正!銀雪魚煎得脆, 不過略多油咗少少!老公知我鍾意食粥, 叫個龍蝦粥俾我食, 估唔到都幾得呀, 唔欺場, 真係有龍蝦肉!埋單$1,100, Christmas呢啲節日, 一千元都預咗。

是晚我們點了:
壽司+ 魚生拚盤(各六件)
安格斯牛肉卷
銀雪魚
龍蝦粥

魚生其實同板前差不多, 三文魚幾鮮!
銀雪魚煎得脆, 不過略多油咗少少!

2007-12-19 42 瀏覽
(14/12)  相信心領神會的默契,才能叫人動容。早上Bernard與編輯等人開會後,心情納悶的他便想出外走走,當駕車至般咸道一帶時,在King’s門口看見Pansy攜帶著沉重的畫袋,相信這偶然遇上的驚喜,遠勝過其他的約定。他二話不說便停下車問:「你往哪裡去?先上車吧,我可以接載你往目的地。」Pansy想了半刻後回答:「好吧!」  上車後Bernard先問:「你準備往哪裡去?」Pansy說:「其實剛剛約了文化社的編輯,他想我隨即繪畫,但我的畫並未能取悅他,他說我的畫過於抽象,讀者並未能領會箇中意思,結果他約定數天後再會面。心情有點納悶之下,還是出外走走,結果便遇上了你。」Bernard的心情難以啟齒,既是偶然亦有同感,相信也是經典。因此他主動地問:「差不多午餐時間,你會否一起吃午餐?」Pansy帶點倦容地說:「也好吧,反正我想歇息一會,不如你定地點?」Bernard笑說:「相信這間餐廳能夠給你安靜的感覺,望著綠油油的植物,吸收日光的精華,精神能夠為之一振。」  當安頓座駕後,他們便步進店中。陽光斜照入室內,微微與店中的竹樹交會,伴以店中高聳的樓閣,額外添上一份亮麗的感覺。侍應讓兩位安

(14/12)

當安頓座駕後,他們便步進店中。陽光斜照入室內,微微與店中的竹樹交會,伴以店中高聳的樓閣,額外添上一份亮麗的感覺。侍應讓兩位安排座位後,便遞上了餐牌,看見各式的定食,還有各款壽司選擇。Bernard點餐過後,便問:「你覺得這裡的環境如何?」Pansy笑意盈盈回答:「望著店外的綠油油花園,白色的室內設計,寧靜的環境,令人精神放鬆一點。」Bernard便主動地問:「趁食物還沒有來到,不知你會否介意讓我一看你的畫。」看見數幅的畫後,他說:「其實本地的讀者層面仍有待擴闊,始終他們對於一些題材仍有保留,若果要在此生存,適當的妥協或許需要,不過我並不建議,故步自封,間接地扼殺了創作的空間。」Pansy似乎非常認同他的見解,便蹙著眉說:「這種希望工程需要各種有形、無形的推動才能成事,但創意在這片地方似乎是奢侈品。」Bernard回應:「我相信你的作品是並不止於此,你要繼續努力。」Pansy的眼神流露欣慰的表情,雙眼不自覺地望著他。這種眼神的互相交流,猶如觸電一般,他身上的一股暖流從頭到尾循環了數遍,再返回他的心臟,脈搏的聲浪此起彼落。剛好侍應將食物遞上,才能令到氣氛返回現實中。

惟有Bernard作主動打圓場:「以綠茶代酒,希望你能順利。」Pansy笑著說:「謝謝你的祝福,我不會就此認輸。」互相喝茶後,眼前的壽司餐外表精緻討好,沙拉、前菜、壽司、麵豉湯、水果放於餐盤上,先吃一口混合橄欖油、香醋的沙拉,再吃一口海帶的前菜,便嚐試壽司的水準。看見握壽司的水準是不錯,飯身是輕巧,每件大小相若,飯身並不鬆散,每件刺身是新鮮美味。而麵豉湯、前菜的水準是較壽司為遜色,並不是特別出色。但在於此情此景下,似乎是醉翁之意不在酒。

原來微微雨絲,是為了藍天的來臨。
2007-05-31 188 瀏覽
I went to this restaurant in last week. The atmosphere is quite good. Very quiet and comfortable. However, the food ...... is very bad.I chose an Assorted Sushi Plate, which cost around $280 for 8 pcs of Sushi, taste is so so. Then, I chose a BBQ OX tongue, it is not easy to chew. If you want to have Japanese style fried rice. Oh Sorry, they do not have any style of rice except Sushi.Actually, I still did not feel full, but they do not have much choice of food. Moreover, the food quality is not

Actually, I still did not feel full, but they do not have much choice of food. Moreover, the food quality is not good. So, I left and went to another place to have dinner again.
2006-09-10 25 瀏覽
我哋係hotel vip, 有半價, set lunch 好平, 兩個人$150 找數.有窗口位, 對住hotel的清綠的內園,優閒首選!推介:1.壽司, 魚生, 牛肉反!2. 叫set lunch, 有沙律生果, 好正!!記住lunch平好多!!

推介:
1.壽司, 魚生, 牛肉反!
2. 叫set lunch, 有沙律生果, 好正!!

記住lunch平好多!!
OK
2006-06-02 37 瀏覽
waiter服務佳,坐得好舒服。1.金菇牛肉卷:不肕,香口。2.烏冬:難Chew啊!3.白飯:幾靚!
waiter服務佳,坐得好舒服。

1.金菇牛肉卷:不肕,香口。
2.烏冬:難Chew啊!
3.白飯:幾靚!
2006-01-16 37 瀏覽
味道係幾好但不是太特出,價錢方面都不是太貴,環境又幾好。
味道係幾好但不是太特出,價錢方面都不是太貴,環境又幾好。
2005-11-10 33 瀏覽
環境幾好, 樓底特高, 而且有戶外的坐位. 但我都係選擇坐室內中央的大梳化. 如果坐普通梳化會非常辛苦, 因為梳化過軟, 你好像坐了落地下一樣. 待應招呼非常好, 態度殷勤.墨魚刺身- 新鮮炸蝦壽司- 份量夠, 味道一般鹽燒秋刀魚- 大條, 燒得非常好, 抵食.稻庭烏東- 麵質韌度適中, 但味淡

墨魚刺身- 新鮮
炸蝦壽司- 份量夠, 味道一般
鹽燒秋刀魚- 大條, 燒得非常好, 抵食.
稻庭烏東- 麵質韌度適中, 但味淡
2005-05-12 23 瀏覽
昨晚, 我和老公在那裡吃晚飯,我們点了以下的餸菜:-1)煙肉露筍---- 味道不錯2)刺身拚盤6款12件---- 新鮮3)拖羅手卷---- 味道不錯4)鹽燒鯖魚---- 味道過咸5)天府羅蕎麥麵---- 味道不錯6)野菜稻庭烏冬---- 味道太淡7)甘筍汁8)可樂埋單$930, 這價錢在酒店差不多, 環境真是十分之好,如果主要想清静, 可以三兩知己傾成晚, 沒有人會騷擾你, 而且不會感覺拘束.
昨晚, 我和老公在那裡吃晚飯,我們点了以下的餸菜:-
1)煙肉露筍---- 味道不錯
6)野菜稻庭烏冬---- 味道太淡
7)甘筍汁
8)可樂
埋單$930, 這價錢在酒店差不多, 環境真是十分之好,
如果主要想清静, 可以三兩知己傾成晚, 沒有人會騷擾
你, 而且不會感覺拘束.
2005-04-21 23 瀏覽
Funky decoration and trendy music.Staff are friendly .The food is not special but delicious
2005-02-28 30 瀏覽
FOOD OK SERVIES GOOD BUT AREA SO BAD NO LIGHT
FOOD OK
SERVIES GOOD