2021-03-04 1403 瀏覽
陪朋友帶隻寵物去勝利道睇醫生,因為小狗🐶要留醫觀察,所以我哋放低咗🐶之後就去附近搵食。行行吓就行咗去梭椏道,見到一間西餐廳Top Blade Steak Lab, 望下門口個Menu,原來係專食平鐵牛扒,仲可以任食薯條,於是我哋就決定食呢間西餐廳。我哋叫咗Flat Iron Steak 香草平鐵牛扒,原價$150, 但加$50 就可以加大50%, 我哋選擇咗加大。另一個Guest Chef Flat Iron Steak特別版招牌平鐵牛扒 $238。 五成熟。 首先上枱的是香草平鐵牛扒,碟面灑上鹽,另跟一個蒜頭,牛扒煎到好香口,牛扒好腍有肉汁, 沒有又嚡又韌的感覺。這個價錢我覺得非常之抵食。招牌平鐵牛扒,跟香草平貼牛扒肉質差不多,雖然價錢比較貴, 但不比香草平鐵牛扒好吃。在吃牛扒的期間他們奉上黑松露薯條,薯條是剛剛炸好的,熱辣辣香噴噴,非常之香脆,黑松露味很重,他們的薯條是無限量供應的,但因為吃得太飽,已沒有再encore薯條。總結: 這間餐廳主力是吃牛扒,而且menu 選擇非常少, 如果不喜歡吃牛扒的請不要選擇這間。這間跟很出名的La Vache 有點類似,大家都是專吃牛扒和

檸檬特飲  及羽衣甘藍雜果汁

Flat  Iron  Steak  (加大50%)加$50

Guest  Chef  Flat  Iron  Steak

All  you  can  eat  fries  (黑松露味)

總結: 這間餐廳主力是吃牛扒,而且menu 選擇非常少, 如果不喜歡吃牛扒的請不要選擇這間。這間跟很出名的La Vache 有點類似,大家都是專吃牛扒和無限量供應薯條,但牛扒的質素和服務態度我覺得Top Blade 較為優勝。

香草平鐵牛扒雖然是比較便宜,但是我覺得他的質素非常好,加上任薯條,不用加大50%已經可以食到好飽。

• 香草平鐵牛扒
  • 黑松露薯條
2021-02-07 1172 瀏覽
除了有一個靚靚Neon Light招牌,一間得幾款主食就是扒,一定有咁上下信心先可以。日日大排長龍,一定有好野食~.香草平鐵牛扒 $150👍口感嫩滑Juicy 面頭香口 好粉嫩 已經切好👍肉味都算濃 最中意食扒旁邊的蒜頭 好好食👍任食薯條 仲要係幼幼薯條 脆口好食 松露味就唔太覺推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
香草平鐵牛扒 $150
👍口感嫩滑Juicy 面頭香口 好粉嫩 已經切好
👍肉味都算濃 最中意食扒旁邊的蒜頭 好好食
👍任食薯條 仲要係幼幼薯條 脆口好食 松露味就唔太覺
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2021-02-05 859 瀏覽
何文田的Top Blade 一直是wish list 之一,不過開業多年,今天才第二次光顧。入門口之前也有就點擔心午巿吃牛排會不會太滯,但一場來到,如果只吃漢堡飽又好像不夠過癮,思前想後還是點了flat iron 牛扒。侍應建議medium,同意。餐前小吃選擇了蕃茄湯。口感非常濃厚,好味。十分鐘左右牛扒送上,是可愛的嫩紅色,外形討好,香氣迫人。flat iron 本身並非最高級的部位,很多高級扒房都沒有供應。但Top Blade處理得宜,吃下去竟然吃不到筋,入口有如牛柳一般嫩滑,而肉味濃若西冷,可謂集兩個部位之大成,而只賣百多元。疫情期間大家都很注意衛生。餐廳枱面提供了酒精搓手液,令食客十分放心。見到我放下口罩,更主動給予一塊餐紙包好,可謂十分貼心。這一餐令人十分滿意。如非要上班,加杯紅酒相信會更理想。
Flat  iron  steak

這一餐令人十分滿意。如非要上班,加杯紅酒相信會更理想。
2021-02-01
Flat  iron  steak
2021-01-26 657 瀏覽
一直都好想黎食,但個疫情一路冇變好。就唯有平日食lunch. 12點就到左,鋪頭得兩個人。雖然好對唔住個老闆,但真心開心餐廳唔多人,依家除口罩食飯都好大壓力。waiters 好 nice, 餐具都好乾淨。 好快就決定左食乜野。Prime steak : steak 配薯蓉,叫左medium 係幾好味嘅, 但係就細份左啲啲。減嗰兩分就係因為細份左。Ultimate burger: 正! 滿分!薯條: 正! 滿分!餐湯: 蕃茄湯, 如果淡少少就完美喇。冇影相,4 星。
Ultimate burger: 正! 滿分!
薯條: 正! 滿分!
餐湯: 蕃茄湯, 如果淡少少就完美喇。冇影相,4 星。
Ultimate burger

• Ultimateburger
  • 黑松露薯條
  • 餐湯
2020-11-30 1514 瀏覽
終於到放假嘅時候 星期五放工後 想同朋友去搵好嘢食慰勞下辛苦左成個禮拜嘅自己無意中搵到呢間 食西式野嘅餐廳薯條任食 裝修精緻嘅餐廳唔使等即刻可以入去坐薯條新鮮即整 我哋兩個人食咗三碟牛扒好味 五成熟剛好另外都試咗佢個漢堡 漢堡大到放唔到入口另外會提供個袋俾你擺個漢堡入去 攞住食旁邊嘅菜 甜甜地幾好食餐廳環境偏年輕 服務員都係年輕人多一邊聽住歌一邊食嘢真係好chill用餐時間75分鐘餐湯同埋飲品都會定期更新睇得出係用心經營
終於到放假嘅時候

Flat  Iron  Steak
2020-11-27
Flat  Iron  Steak
2020-11-27 974 瀏覽
• 香草平鐵牛扒 $150依款牛扒,店員prefer 熟度揀 medium ,但係出到黎頭尾有啲太熟😧,不過口感仍然算係嫩滑同juicy,但係個人黎講都係鐘意食生返啲,個肉味都算濃,原個蒜頭燒得唔夠淋,所以食左一粒就冇食lu😟依個價錢包埋任食薯條,佢哋既薯條係好幼身連薯皮既,不過就好快凍要趁熱食,亦都唔覺有坊間所提及既松露味😕• 美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 $268全個menu最貴既一款牛扒,依款牛扒店員prefer揀medium rare,好明顯佢既肉質比起上面嗰款係嫰滑好多,肉味亦都濃郁啲,秘製既醬汁帶有檸檬味有助解膩,配菜仲有薯蓉,小肥妹就比較鐘意依款☺️。不過如果你鐘意食啲油香重既牛扒,flat iron依個部位就未必係適合你既選擇🤔• Dirty檸檬茶 $40店員聲稱係用左焦糖檸檬汁,小肥妹就真係唔太識欣賞,因為佢飲落好似酸梅湯加茶,不過下面嗰杯更加之伏😨• Dirty檸檬特飲 $45同上面嗰杯一樣用左焦糖檸檬汁,只不過將茶轉左做lemonade,所以個浸酸梅湯味更加明顯同更加酸,老實講都幾後悔嗌左依兩杯野😰Overall小肥妹覺得冇大眾講到wowwow聲咁正,但依個
• 香草平鐵牛扒 $150

• 美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 $268

• Dirty檸檬茶 $40

• Dirty檸檬特飲 $45

Overall小肥妹覺得冇大眾講到wowwow聲咁正,但依個價錢黎講係合格有餘,經濟實惠既選擇🥰
2020-11-15 930 瀏覽
呢度最吸引我嘅並唔係啲肉有幾靚,而係薯條可以任食😍😍所以對於我嚟講,今晚薯條先係主菜,豬扒反而係配菜😂薯條係帶皮幼身薯條,即炸即上,條條都熱辣辣脆卜卜😋
呢度最吸引我嘅並唔係啲肉有幾靚,
而係薯條可以任食😍😍
所以對於我嚟講,
今晚薯條先係主菜,
豬扒反而係配菜😂

薯條係帶皮幼身薯條,
即炸即上,
條條都熱辣辣脆卜卜😋
  • 薯條
2020-11-05 1312 瀏覽
Herbly flat iron steak $150🧂: flat iron steak🥩、roasted whole garlic🧄 、rosemary🌿餐牌建議呢款牛扒叫medium 咁好聽話既我就聽佢建議叫返medium(加上平時都食開)套餐本身既size係8oz 唔夠食的話可以加$50增量去到12oz 都一樣抵食🥳牛扒黎到既時候好香香草同牛味 切開肉質好粉嫩 食落好軟滑同牛味好濃 非常juicy同埋成塊都冇筋🤩 旁邊仲有海鹽可以令牛味更加突出 而烤蒜頭 🧄烤得好香口 好啱鐘意食蒜頭既人🥰套餐除咗有牛扒之外 仲有原味或松露薯條任食薯條炸得好香脆 而且每一條都保證熱辣辣🤤 店員仲有不停幫你refill 記住食得哂先好要唔係就會浪費食物架喇😖 呢間小店無論係食物同環境都好高質 店員仲會問客人之前有冇食過 再同客人介紹餐牌上既牛扒類別 非常細心 絕對會再去光顧🤣🤣🤣❤️——————————————————————————————Top Blade Steak Lab (梭椏道) (何文田)何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
Herbly flat iron steak $150
套餐除咗有牛扒之外 仲有原味或松露薯條任食
何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
Herbly flat iron steak
Herbly flat iron steak
2020-11-01 826 瀏覽
呢間平價steak house 啲牛扒cp值高 今次試咗普通嗰隻牛扒同埋prime 個個其實兩款都係只差$100左右但係prime 肉質 同埋牛香 嘅差異絕對超過$100推介
呢間平價steak house 啲牛扒cp值高
今次試咗普通嗰隻牛扒同埋prime 個個
其實兩款都係只差$100左右
但係prime 肉質 同埋牛香 嘅差異絕對超過$100
推介
2020-10-04 1450 瀏覽
對上一次食已經係兩年前 喺CWB分店 其實一直都念念不忘 印象中STEAK同薯條都好好食😋今次約左喺何文田返工嘅朋友食late lunch 就嚟咗翻啅😍無記錯嘅話 價錢都無變 似乎無加過價喎👍🏻◾Herbly Flat Iron Steak係menu上最平嘅一款牛扒 老實講 真係已經好好味😍牛味夠濃 肉質亦夠嫩 medium熟度做得剛剛好 我地兩個都好滿意 而每碟都有Roasted Whole Garlic 識食一定係成個食晒啦😎另外佢嘅薯條係可以refill嘅 好滿足啊❤️
◾Herbly Flat Iron Steak
另外佢嘅薯條係可以refill嘅 好滿足啊❤️
2020-09-29 1095 瀏覽
呢間係睇雜誌介紹去的, 得兩種排揀其實係同一種肉, 只係兩種煮法好似呢d時候, 就係我指的唔知咩牛又唔知咩地方, 冇咩概念lol  而且個晚等位等左好耐, 會扣分lol呢間有即炸任食薯條, 好好味的幼身mcdonald式薯條~呢個湯真係好好味!!!!!!!!!!!!!超級好味!!!!!!!!!!!!!因為好濃磨菇香,又好 '所謂的'creamy, 好好味! 呢個係 GUEST CHEF 牛排因為叫左medium rare 所以算軟d琳d好味d個底的薯容好好味呢個係我叫的左邊個蒜以前一直唔知係可以折黎食的lol 今次終於有食, 都幾好味但呢個medium就唔得了, 肉好老, 但味係好的
呢間係睇雜誌介紹去的, 得兩種排揀
其實係同一種肉, 只係兩種煮法
呢間有即炸任食薯條, 好好味的幼身mcdonald式薯條~
呢個湯真係好好味!!!!!!!!!!!!!
超級好味!!!!!!!!!!!!!
因為好濃磨菇香,又好 '所謂的'creamy, 好好味!
呢個係 GUEST CHEF 牛排
因為叫左medium rare 所以算軟d琳d好味d
個底的薯容好好味
呢個係我叫的
但呢個medium就唔得了, 肉好老, 但味係好的
2020-09-05 1591 瀏覽
係倫敦食過一次Flat iron,幾年後仍然念念不忘。而家無得出國,就一於試下香港嘅flat iron 先🤪 Herby flat iron steak ($150)一上菜就係件flat iron😋我就叫左5成熟,入面肉汁豐富,肉質鮮嫩,無乜筋,配上原個烤蒜頭,簡直係將件flat iron帶上令一個層次🤩Signature flat iron ($238)之後上菜就係呢個充滿「蔥」嘅flat iron😆 上面有焦糖洋蔥蓉,乾蔥,紫蔥。可惜啲汁配落flat iron有啲唔係好夾,搶左啲肉味,係有點失色。當然呢度另一個賣點就係無限Refill嘅炸薯條,簡直係薯條控嘅天堂👍🏻

Herby flat iron steak ($150)
Herby flat iron steak

Signature flat iron ($238)

Signature flat iron
Herby flat iron steak
  • herbly  flat  iron  steak
2020-09-05 1014 瀏覽
聽聞呢間餐廳幾好食,所以專程去試下。Set lunch 有好多款,個 waiter 都介紹得好詳細,不過略嫌講得快咗少少。聽完個 waiter 講解後,我點咗一份 medium 嘅Herbly Flat Iron Steak跟一碗湯同一杯焦糖凍檸茶。個扒嘅賣相好簡潔,一塊扒,一舊烤蒜頭,加一條香草再撒啲鹽就係。如果唔食蒜頭就真係無配菜可食。牛扒係煮到五成熟,無過熟,不過有筋,要用啲牙力先得。感覺一般。杯凍焦糖檸茶呢,可能我無落曬成杯仔焦糖啩,完全飯唔到焦糖味。

2020-07-15 1883 瀏覽
Top Blade Steak Lab (何文田)-想試好耐嘅餐廳💕 主打牛扒,同埋薯條,而且店員亦都好好,好耐心咁樣介紹一次成個餐牌俾我哋,講吓唔同牛肉嘅部位、煮法同埋人氣選擇等等,相當貼心🥰 呢度嘅氣氛環境亦都好好,不過由於相對多人,所以記得book定枱先好黎啦~-🔍 Herbly Flat Iron Steak 🥩 $150賣相好靚😍 由於餐廳推介5成熟,咁當然要試吓啦🤤 最吸引嘅係肉質鮮嫩得來,勁多肉汁真係超正😍 配上少少鹽調味,又唔會蓋過牛排嘅味😋 只可惜係份量太少,下次都係要加番50%份量先得!(+$50 120z)叫任何扒都會包薯條,而且薯條係無限添加🤤 薯條控必食🍟-食物質素:8/10環境氣氛:8/10回頭指數:8/10-📍 Top Blade Steak Lab (何文田)何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
Top Blade Steak Lab (何文田)
叫任何扒都會包薯條,而且薯條係無限添加🤤 薯條控必食🍟
食物質素:8/10
環境氣氛:8/10
回頭指數:8/10
📍 Top Blade Steak Lab (何文田)
何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
  • herbly  flat  iron  steak
今日食early dinner, 6點幾去到,唔洗排隊直接入去坐,初時waiter有介紹餐單,都唔覺得佢有咩,但佢又冇提到每人要叫一份,我地5個人食量都不大,本來打算叫4份,依家坐底左咪唯有叫每人一份,試齊哂佢餐牌上嘅所有野。我地5人share食,成餐食到一半,不停收走我啲野食,初時都會問下收唔收得,到後來見我地食到停哂手,佢問都唔問就想收走我碟扒,但我隻碟上面仲未食哂,好無禮貌,然後我地製止左佢,佢又冇啦啦收走我朋友嘅刀叉,係要趕客走嘅意思???落單果時佢有講用餐時間75分鐘,如果有人等位,我食呢餐都未夠鍾就係咁收哂我所有野,叫人唔好食趕人走嘅感覺真係好差,出面仲要未有人等位。講反食物,五種食物都好普通,豬扒更有雪味,午扒得最貴味塊有加4種蔥嘅好食啲,有啲肉味之外,其餘都唔好食,漢堡包塊漢堡扒就ok嘅,但個包勁多油。食物價錢又唔係平,服務又差,不停趕人,五個人都食左1200,完全唔值,絕不翻食!不值排隊!
2020-07-01