2023-04-14 61 瀏覽
係九龍塘學完車返屋企前想飲杯野提提神,諗起太子有唔少選擇,就碌咗入依間。啲深啡色木好靚,我叫咗杯americano同黑松露意粉,都係好好食嘅,價錢都係同差唔多,無特別平或者貴,都可以再食!
2023-04-14 66 瀏覽
最中意培茶Latte,培茶味好出!(飲咗兩杯)肉醬意粉,肉碎豐富,好好食!(抵食之選)生日小驚喜,窩心嘅店員遞上可愛嘅布甸,上邊插有生日快樂既牌,佢哋唱生日歌好搞笑,係窩心既!布甸唔係得個樣㗎!好重蛋味,焦糖味,唔會太甜,唔會蓋過布甸嘅蛋味,不得了!聽講係佢哋店員自己整㗎 !欣賞用心製作!繼續支持香港小店👍👍👍
最中意培茶Latte,培茶味好出!
(飲咗兩杯)
肉醬意粉,肉碎豐富,好好食!
(抵食之選)
生日小驚喜,窩心嘅店員遞上可愛嘅布甸,
上邊插有生日快樂既牌,佢哋唱生日歌好搞笑,係窩心既!

繼續支持香港小店👍👍👍
2023-04-13
生日
呢間cafe行古典風格⏳,店舖嘅每一個角落都充滿細節位,店主亦收藏都唔同畫作同書🎨,供大家欣賞,食物選擇多,飲品有驚喜,係可以坐都耐嘅cafe😆:-1️⃣「黑松露雜菇意粉🍄($93)」黑松露同雜菇香味十足,意粉掛汁,口感al dente~ Black truffle and mushroom pasta👍🏻-2️⃣「The SITE 全日早餐🍳($108)」都幾豐富,炒蛋夠大份,仲有my fav牛油果同大量炒菇,薯餅超脆🙆🏻‍♀️~All day breakfast -3️⃣「香草煎羊假伴蕃茄🐑 ($168)」味道不過不失🤣羊架肥美香口但有少少根~Rack of lambs with potato (好奇點究竟係薯仔定蕃茄😂🥔🍅)-4️⃣「奶蓋豆腐芝士蛋糕🍰($48)」豆腐香甜味同奶蓋鹹香味幾夾🤣,第一次食有豆腐味嘅芝士蛋糕! 芝士味夠香唔會好甜~Tofu cheesecake with milk top👍🏻-5️⃣「鮮奶日式焙茶(H)☕️($55)」超impressive!係小編飲過最濃嘅焙茶latte! 拉花又靚👻~ Hojicha latte👍🏻
1️⃣「黑松露雜菇意粉🍄($93)」
2️⃣「The SITE 全日早餐🍳($108)」
3️⃣「香草煎羊假伴蕃茄🐑 ($168)」
4️⃣「奶蓋豆腐芝士蛋糕🍰($48)」
5️⃣「鮮奶日式焙茶(H)☕️($55)」
鮮奶日式焙茶
鮮奶日式焙茶
  • The SITE 全日早餐
2023-04-11 76 瀏覽
今日行完花墟,攰攰地想喺附近搵個地方坐低飲杯啡,原來近排太子都開咗好多間新嘅cafe。經過The Site見環境同裝修都幾chill, 仲要近窗邊個張打卡圓枱有位,就入去試吓。裝修主要以深木色為主,枱與枱之間唔係太近,可以舒服地慢慢坐吓傾吓計。因為食完lunch冇幾耐,冇嗌到主食,淨係試咗佢哋既甜品焦糖布甸同咖啡。焦糖布甸🍮整得好滑,雲呢拿味好香。另外叫咗杯flat white 同rose latte。兩杯咖啡都不過不失。咖啡味偏淡,味道帶少少酸。
2023-04-04 104 瀏覽
.@thesite_cafe (太子).位於太子一間主打日式木系嘅Cafe近期都幾大熱🪵見到好多人去打卡 聽講佢嗰虎蝦龍蝦汁意粉都好好味作為「意粉狂迷」嘅大幫手好有興趣👩🏻😂今次一於帶埋主子一齊試試佢.1.香煎虎蝦龍蝦汁意粉 $1289.6/10真係有驚喜..龍蝦汁好濃郁.. 龍蝦汁係偏傑嘅..但唔油唔膩..帶點些少嘅粉感.. 令到件事係香上加香..平時啲龍蝦湯嘅爽感係呢個意粉到夾得好埋🙏虎蝦都有幾隻 新鮮彈牙嘅以Cafe價錢呢個係一個抵quota嘅意粉滿意.2.經典班尼迪蛋 $1089.4/10.有別於傳統嘅班尼迪佢係用厚吐司取代酸種包但佢厚吐司其實都處理得幾適合..😝不算外脆 但內軟紮實 所以even你面頭有醬汁 都唔會令到件事淋pat pat..所以我覺得ok!.荷蘭醬good.. 煙三文魚新鮮感就適中 流心蛋嘅部分就係7成左右唔會太流心.. 但可接受幾得意嘅係佢仲有ham..😳加埋吐司嗰vibe..有些少驚喜嘅fusion benedict..😝.整體上 鍾意吐司口感嘅你呢款班尼迪你應該會幾開心.3.牛油煎日本刺身帶子蒜香意粉 $1027.8/10.唔知係咪失手呢.. 呢個好麻
@thesite_cafe (太子)
位於太子一間主打日式木系嘅Cafe近期都幾大熱🪵
見到好多人去打卡
聽講佢嗰虎蝦龍蝦汁意粉都好好味
作為「意粉狂迷」嘅大幫手好有興趣👩🏻😂
今次一於帶埋主子一齊試試佢
1.香煎虎蝦龍蝦汁意粉 $128
9.6/10
真係有驚喜..
龍蝦汁好濃郁.. 龍蝦汁係偏傑嘅..但唔油唔膩..
帶點些少嘅粉感.. 令到件事係香上加香..
平時啲龍蝦湯嘅爽感係呢個意粉到夾得好埋🙏
有別於傳統嘅班尼迪
佢係用厚吐司取代酸種包
但佢厚吐司其實都處理得幾適合..😝
不算外脆 但內軟
所以我覺得ok!
荷蘭醬good.. 煙三文魚新鮮感就適中
流心蛋嘅部分就係7成左右
唔會太流心.. 但可接受
幾得意嘅係佢仲有ham..😳
加埋吐司嗰vibe..
有些少驚喜嘅fusion benedict..😝
整體上 鍾意吐司口感嘅你
呢款班尼迪你應該會幾開心
3.牛油煎日本刺身帶子蒜香意粉 $102
7.8/10
唔知係咪失手呢.. 呢個好麻麻..😥
蒜香唔出.. 無乜味
even油感都重但意粉偏硬 & 乾..
帶子好味嘅.. 但其他就覺得唔係太開心🥹
我哋係weekend嚟
記得book位.. 因為真係都幾多人排隊等候🫣
但服務態度 & 環境
我覺得係值得一試的😙
阿門😙

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic太子 #calorieswithmic西餐 #calorieswithmicdogfriendly

2023-03-26 103 瀏覽
終於有時間出太子搵食💝係西洋菜北街161A叫咗一份all day breakfast 🥰 配搭埋 iced rose latte 已經係一個美好嘅中午🥰朋友叫咗班尼迪蛋三文魚多士再加埋龍蝦汁大蝦意粉好好味😋
終於有時間出太子搵食💝

朋友叫咗班尼迪蛋三文魚多士

再加埋龍蝦汁大蝦意粉

好好味😋

2023-03-21 1056 瀏覽
🌟 𝙉𝙚𝙬 𝘾𝙖𝙛𝙚 新 • 啡遊記 - 𝗧𝗵𝗲 𝗦𝗶𝘁𝗲開業不久的the site離太子港鐵出口不遠加上環境舒服和食物質素不俗不難成為人氣店深啡色裝修和木製傢俱佈置以靠近入口的圓枱最為舒適就到訪當日所見雖然未見人龍但仍有客人接續出現疫情過後要站得著腳實力將會是最大考驗🔅 𝘼𝙡𝙡 𝘿𝙖𝙮 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ⁽$¹⁰⁸⁾全日早餐用料不錯碟上的煙肉一上枱香氣四溢炒蛋也算嫩滑另加$10的脆薯餅即點即炸也值得一試🔅 𝙀𝙜𝙜 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜  ⁽$⁴⁸⁾自家製日式焦糖布甸如果加入雲呢拿籽會吃得更開心🔅 𝙏𝙤𝙛𝙪 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 ⁽$⁴⁸⁾豆腐芝士蛋糕其貌不揚但豆腐味十足喜歡用海綿蛋糕做餅底自家奶蓋味道多元會更好🔅 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 ⁽$⁶⁰⁾kizuna Ethiopia日曬與水洗Espresso與piccolo相比下前者的花和果香更明亮吸引🔅  𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ⁽$⁵⁵⁾
🌟 𝙉𝙚𝙬 𝘾𝙖𝙛𝙚 新 • 啡遊記 - 𝗧𝗵𝗲 𝗦𝗶𝘁𝗲

前者的花和果香更明亮吸引
🔅  𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ⁽$⁵⁵⁾

• 豆腐芝士蛋糕
2023-03-15 302 瀏覽
開張左大約個幾月 終於有時間黎試喇 店員話因為比食客投訴過 所以而家狗狗唔可以室內陪食了🥺🥺咁啱今日見到店長係到好親切 可以俾我哋喺室外食完之後入去打張卡🥰💗💗食物方面點左👇ː 明太子蟹肉忌廉意粉 ː蟹肉份量多 味道不錯 不過比較似卡邦尼意粉 如果用明太子醬會比忌廉更加出色😊😊ː 玫瑰蜜糖醬雞翼 ː味道唔會太重 食落去有淡淡嘅玫瑰香味 如果雞翼可先稍為炸下脆脆地會更好食~ː 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 ː欣賞佢既拉花線條好細緻 朱古力味剛剛好唔會蓋過咗咖啡嘅味道☕️
開張左大約個幾月 終於有時間黎試喇

ː 明太子蟹肉忌廉意粉 ː

ː 玫瑰蜜糖醬雞翼 ː

ː 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 ː
2023-03-06 427 瀏覽
已經第3次黎食啦 門外店內都有打卡位👍🏻之前試過明太子蟹肉忌廉意粉同虎蝦配龍蝦汁意粉🍝 明太子蟹肉忌廉意粉好足料🦀 食到尾都仲係啖啖有蟹肉🥹不過個人超級推薦虎蝦龍蝦汁意粉😝 超級好味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 員工介紹比我既時候話個龍蝦汁整左成6個鐘先整到 估唔到一間小店都甘有心機🫣 難怪甘好食😍今次叫左個傳統卡邦尼意粉同埋一杯熱latte✋🏻》傳統卡邦尼🍝 $78味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ 個汁好掛到係意粉上面,意粉口感好好👍🏻 》 Latte☕️ $40味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好中意佢地既拉花😊 之前試過佢地既抹茶latte同焙茶latte 都好推薦!!(本人之前對抹茶同焙茶latte一般般,但佢地整到好好飲 令我愛上了😍)總括:味道:4.5/5食物賣相:4/5環境:5/5員工態度:5/5
已經第3次黎食啦 門外店內都有打卡位👍🏻
之前試過明太子蟹肉忌廉意粉同虎蝦配龍蝦汁意粉🍝
明太子蟹肉忌廉意粉好足料🦀 食到尾都仲係啖啖有蟹肉🥹
今次叫左個傳統卡邦尼意粉同埋一杯熱latte✋🏻
》傳統卡邦尼🍝 $78
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
個汁好掛到係意粉上面,意粉口感好好👍🏻
》 Latte☕️ $40

員工態度:5/5

傳統卡邦尼意粉
傳統卡邦尼意粉
2023-02-26 461 瀏覽
Cafe試業中,平日傍晚黎到,人數唔算多。另外Cafe接受訂位,好方便!店員好友善,仲積極推介野食比我地。店鋪唔算大,但坐得舒服。野食好味有質素,份量好有誠意。暫時只有單點野食,聽講之後會SET MENU~———|明太子蟹肉忌廉扁意粉 好多一絲絲既蟹肉同明太子,超滿足。醬汁有好多好濃厚。意粉口感適中。———|巴斯克蛋糕 可惜期間限定味賣哂 平日會有焙茶/開心果等限定口味。試左原味,蛋糕芝士味好濃,口感幼滑。———
店員好友善,仲積極推介野食比我地。
店鋪唔算大,但坐得舒服。野食好味有質素,份量好有誠意。
暫時只有單點野食,聽講之後會SET MENU~
|明太子蟹肉忌廉扁意粉

|巴斯克蛋糕

2023-02-26 943 瀏覽
俾呢間正式營業不久既深木色暖系文青Cafe吸引左😍我地準時12點開門就到成為當日第一枱客人, 到1點令就開始坐滿人😗 食物同飲品既選擇都係以西式為主, 全部食物都係即叫即整👍🏽白汁忌廉藍青口🫕($88)青口好大隻好大粒肉, 個汁煮到入曬味, 同朋友Share食好滿足🥰粗直薯條配黑松露醬🍟($50)每條薯都好長好脆身仲要熱辣辣, 配埋黑松露醬好正, 份量都幾多😍期間限定巴斯克蛋糕🧀($58)今次去既係抹茶味, 擺盤靚同啲花花好襯, 抹茶味濃郁得黎又唔會太過火🤤焙茶拿鐵☕️($55)轉左Oat Milk($5)飲落好濃郁既茶味, 完全係我鐘意既Latte😍抹茶拿鐵🍵($60)同樣都係轉左Oat Milk($5), 抹茶味都係好濃郁凍飲都做到濃郁既效果係好成功😌呢度既Staff好Nice, 食完曬仲會問返我地既意見👍🏽 如果大家怕多人既話可以試下DM卜位☎️

白汁忌廉藍青口🫕($88)

粗直薯條配黑松露醬🍟($50)

期間限定巴斯克蛋糕🧀($58)

焙茶拿鐵☕️($55)

抹茶拿鐵🍵($60)

2023-02-25
  • 粗直薯條配黑松露醬
  • 期間限定巴斯克蛋糕
  • 白汁忌廉藍青口
2023-02-25 257 瀏覽
幾難得cafe嘢食質素比想像中好好多叫咗個白酒煮青口同埋三文魚扒配薯蓉,係有心思嘅薯蓉嘅,好滑身,味道係我比較鍾意嘅忌廉味比較重!三文魚扒不過不失~ 個皮係幾脆算香口但唔係好夠飽,所以嗌多個藍青口,Menu寫係龍蝦汁略嫌有少少冚過藍青口嘅鮮味,但煮青口嘅時間啱好一咬就甩殼,good嘅!本來諗住飲杯啡,但夜晚飲咖啡憑着,下次會再試,因為都見到有幾個人特登外賣咖啡☕️至於環境幾warm,咁啱坐咗喺窗邊位,有埋個小蠟燭幾有氣氛,下次啲大節日可以再過嚟食!
幾難得cafe嘢食質素比想像中好好多

白汁煮藍青口  ,三文魚扒
2023-02-24
白汁煮藍青口  ,三文魚扒
  • 三文魚扒拌薯蓉
2023-02-18 373 瀏覽
今晚和好友到The Site共享晚餐,感覺令人十分舒適和難忘!首先餐廳職員十分友善招待,店內裝修簡約美麗,有靚靚壁燈和吊燈(忘記拍攝俾大家睇),仲有枱上的小擺設也十分美麗啊!食物方面,我們點了粟米濃湯,好有香濃既粟米味,真材實料,好味道😋;主菜就有友人至愛既肉眼排,我哋點了五成熟,肉眼排煎得十分好,伴有沙律菜、焗薯和新鮮既番茄,實在色香味美😋,還有香煎三文魚,伴碟很靚,三文魚一啲都唔腥,薯蓉好軟滑,仲伴左啲酸酸地既紅洋蔥,都係好好味😋。另外,我哋叫左個卡邦尼扁意粉,好creamy 😋。最後,我點了杯Latte,拉花好靚,由頭飲到尾都見到靚靚既拉花😍,而友人就點了Iced Mocha,佢也表示好飲。我哋本來想食店內既招牌甜品,不過佢太受歡迎了,經已售罄,希望下次食到啦!仲有,店內一直播著和諧既音樂,好有氣氛,好舒服🥰🥰
粟米濃湯

肉眼排配沙律菜焗薯