2023-11-03 2257 瀏覽
今日去咗九龍灣德福行街,行到咁上下見到呢間餐廳佈置得好特別好靚,反正都肚餓,就揀咗入呢間食啲嘢,呢個位佈置得好靚,打卡一流,餐牌亦有好多選擇,花多眼亂,香橙茴香蝦沙律 - $86蝦大隻爽口,鮮甜彈牙,橙肉無渣又甜,是非常清新的一個開胃菜,韓式魚糕飯卷 - $78韓式魚糕飯卷餡料豐富,除咗有魚糕之外,仲有醃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔同蛋,上面還灑了芝麻,飯卷調味剛剛好,軟硬適中,菠菜雞肉千層麵 - $78千層麵份量足,層次分明,金黃色的表層實在超吸引,菠菜和雞肉也很足料,這道菜性價比超高,Happy 瓜lloween焙茶窩夫 - $132焙茶窩夫味道不會過甜,口感外脆內軟,上面白色嗰塊有d似雪米糍塊皮,煙煙韌韌,配埋啲cream,同淋埋啲醬一齊食,整個甜品做得好出色。紅豆抹茶牛乳冰(凍) - $52抹茶配紅豆永遠都係最佳組合, 既有紅豆嘅甜味,成杯飲品又唔會過甜,正!濟州柑橘乳酪 - $68好可愛嘅打卡飲品,其實個橙係鏤空咗嘅,飲品味道酸酸甜甜,女仔一定鍾意。
呢個位佈置得好靚,打卡一流,
餐牌亦有好多選擇,花多眼亂,
濟州柑橘乳酪 - $68
來自韓國濟洲的Terrace in seaside 甜品和飲品都很出色 主食也不錯餐廳有柑橘裝飾很可愛🍊環境坐得很舒適 店員好friendly之前吃過幾次也都覺得好好食~ 最近推出了Halloween主題的焙茶麻糬窩夫 馬上和朋友去試一試!👻♡ Happy 瓜lloween焙茶窩夫 HKD132賣相好吸引 窩夫真的外脆內軟好香蛋味🧇🤤 而且窩夫也有焙茶味🤎 重點是煙煙韌韌的麻糬!!口感超棒~ 很好吃ᰔᩚ (˶ˊᵕˋ˵)♡韓式魚糕飯卷 HKD78CP值很高的韓式飯卷!份量很多飽肚不二之選~ 味道也不錯呢♡香橙茴香沙律 HKD86很健康的沙律🥗 新鮮香橙非常juicy🍊還有很多蝦!♡ 菠菜雞肉千層麵 HKD78口感很豐富的千層麵 個人很喜歡千層麵的質地 而且整體挺重芝士味੭ ˙ᗜ˙ )੭🧀 菠菜和雞肉的配搭也很棒!♡濟州柑橘乳酪 $68每次來也必點!真的好好喝 果然是signature drink🧡賣相吸引 乳酪口感好滑好重柑橘味🍊酸酸甜甜很開胃(*¯︶¯*)♡紅豆抹茶牛乳冰(凍) HKD52紅豆和抹茶這個配搭不會出錯吧❤️💚 沙冰很清晾!也挺重牛乳味🥛

來自韓國濟洲的Terrace in seaside
甜品和飲品都很出色 主食也不錯
餐廳有柑橘裝飾很可愛🍊
環境坐得很舒適 店員好friendly

♡ Happy 瓜lloween焙茶窩夫 HKD132

♡韓式魚糕飯卷 HKD78
CP值很高的韓式飯卷!份量很多飽肚不二之選~ 味道也不錯呢

♡香橙茴香沙律 HKD86
很健康的沙律🥗 新鮮香橙非常juicy🍊還有很多蝦!

♡ 菠菜雞肉千層麵 HKD78

♡濟州柑橘乳酪 $68

♡紅豆抹茶牛乳冰(凍) HKD52

• 濟州柑橘乳酪
2023-10-29 100 瀏覽
臨近Halloween梗係要繼續食Halloween嘅菜式啦,我見到依間Terrace in seaside嘅Halloween甜品,真係勁可愛首先係佢嘅幽靈焙茶窩夫配南瓜芝士蛋糕,有可愛嘅幽靈做裝飾,同我揮手。幽靈嘅樣係用糯米皮,加入唔同嘅朱古力繪製而成,底下係窩夫,仲有南瓜同埋cream做陪襯。我亦都叫咗佢Halloween特飲,鬼影墓園黑芝麻牛乳,除咗適合打卡之外,飲落都幾正。之後我仲叫左菠菜雞肉千層麵,韓式魚糕飯卷,檸檬油醋煙三文魚沙律,同濟州柑橘乳酪。菠菜雞肉千層麵嘅層次感幾好,而且好多白汁同肉碎,所以食落幾好食,有有啲似食緊好多層嘅餃子。而三文魚沙律同柑橘乳酪,非常清新。

2023-10-27 77 瀏覽
香橙茴香蝦沙律🥗🦐沙律中的新鮮香橙酸甜味道,為沙律增添了清新風味。蝦肉非常爽脆,配上蔬菜的清脆和油醋沙律汁,令沙律🥗更清新。韓式魚糕飯卷🍙魚糕彈牙,它與飯、蔬菜等一起捲成飯卷,造型精美。蔬菜的清脆和魚糕的柔軟形成了有趣的口感對比,讓整道菜更加有層次感。菠菜雞肉千層麵千層麵層次分明,口感豐富。麵層之間芝士白汁完美融合,為整道菜帶來了濃郁的奶香味道。菠菜和嫩滑的雞肉配合一齊好似食緊千層麵版本嘅菠菜雞肉批。Happy Halloween焙茶窩夫🧇窩夫即收即製,口感鬆軟,微甜而香濃,帶有淡淡的焙茶風味。紅豆抹茶牛乳冰冰沙的質地細膩順滑,抹茶味道較淡與牛乳濃稠。紅豆的加入增添了豐富的口感。@terrace.in.seaside #Terraceinseaside #coffee #creamsandwich #omurice #Cafe #打卡 #Chill #度假Terrace in seaside九龍灣偉業街33號德福廣場1樓F11舖

香橙茴香蝦沙律🥗🦐

韓式魚糕飯卷🍙

Happy Halloween焙茶窩夫🧇
窩夫即收即製,口感鬆軟,微甜而香濃,帶有淡淡的焙茶風味。

@terrace.in.seaside

Terrace in seaside
九龍灣偉業街33號德福廣場1樓F11舖
2023-10-22
2023-10-22 84 瀏覽
萬聖節就嚟到啦,我同朋友去鬼屋玩吓,應吓節,之後就去咗間都有萬聖節裝飾嘅餐廳,睇得又食得!我哋今日坐吧枱,前面就係萬聖節南瓜同帽,所以影出嚟啲相都有可以佢做background有睇開韓國Blogger 社交平台就知道左邊飲品有hit, 我地又試試😂飲落都唔錯韓國嘢食入面我最鍾意係紫菜包飯,呢個必點啊又平又好食朋友比我健康呀佢叫個沙律,比我想像中清新好食菠菜千層麵幾柔軟creamy呢個應節嘅Halloween 甜品!窩夫香脆!

韓式魚糕飯卷

韓國嘢食入面我最鍾意係紫菜包飯,呢個必點啊又平又好食
香橙茴香蝦沙律

朋友比我健康呀佢叫個沙律,比我想像中清新好食

菠菜千層麵幾柔軟creamy
Happy  Halloween  焙茶窩夫

呢個應節嘅Halloween 甜品!窩夫香脆!

香橙蝦沙律
Happy  Halloween  焙茶窩夫
香橙蝦沙律
2023-10-19 59 瀏覽
呢間韓國風嘅Cafe 一直都想同朋友試,見佢食物好精緻 餐廳裝修環境又好舒服 啱晒港女影相傾偈😌 我哋冇食中午比較肚餓,叫咗韓式魚糕🍥飯卷,香橙大蝦沙律🥗,菠菜雞肉千層麵。飯卷好足料,唔止個餡豐富 而且好大卷.. 入邊唔係得一片魚糕 有3層🫣 仲有陣陣嘅麻油香味。大蝦沙律佢係配香醋汁,再配埋甜甜地嘅香橙🍊唔錯!另外菠菜雞肉千層麵熱辣辣,份量好大 都係飽肚之選。甜品就要咗佢新出嘅Halloween期間限定焙茶窩夫🧇 賣相好靚。佢嘅忌廉同埋焙茶醬好香濃,但係又唔會太甜 好好食👍🏻飲品要做佢嘅招牌濟州柑橘乳酪🍊同埋紅豆抹茶牛乳冰🫘🧊我見到佢嘅乳酪幾乎每台都會點… 香甜帶小小乳酪酸味 又睇得 又飲得✌🏻
大蝦沙律佢係配香醋汁,再配埋甜甜地嘅香橙🍊唔錯!
另外菠菜雞肉千層麵熱辣辣,份量好大 都係飽肚之選。
2023-10-16 115 瀏覽
依間韓國過江龍cafe,德福分店經常都咁多人,店子簡約環境光鮮,美食吸引,最近有埋Halloween主題,當然要試試。Happy Halloween焙茶窩夫 $132賣相吸引,窩夫外脆內軟,好有水準,蕨餅香軟可口,焙茶味香醇,淋上焙茶奶油,沾上軟滑忌廉,味道升呢。韓式魚糕飯卷 $78飯卷餡料十足,有魚糕、紅蘿蔔絲、青瓜絲、黃瓜、雞蛋絲等等,口感軟彈爽脆,味道酸辣開胃。香橙茴香蝦沙律 $86沙律菜新鮮爽脆,大蝦彈牙,淋上黑醋汁酸甜醒胃,配以橙肉清新配搭。菠菜雞肉千層麵 $78千層麵厚厚的,醬汁滿滿加左芝士,餡料有菠菜和雞肉,非常健康又美味。紅豆抹茶牛乳冰 $52抹茶味甘香,配搭香甜的紅豆,甜度適中,奶滑口感,冰溶後也不減味道,好飲。濟洲柑橘乳酪 $68這款乳酪造型有點浮誇,拍照打卡係指定動作,清香的柑橘配上酸甜的乳酪,越喝越開胃。

Happy Halloween焙茶窩夫 $132

濟洲柑橘乳酪
2023-10-13
Happy Halloween焙茶窩夫
濟洲柑橘乳酪
小編今次二訪《Terrace in seaside》 ,去左位於九龍灣分店,原來餐廳唔同分店都新既菜式,今次同朋友可以食新野😍。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 🌟香橙茴香蝦沙律 蝦🦐大件好新鮮,將沙律🥗菜沾上黑醋汁再配埋柑橘🍊一齊食,好清新。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽 🌟韓式魚糕飯卷初嚐魚糕卷好似壽司咁,餡料好豐富有魚糕、黃瓜、雞蛋、青瓜絲、蘿蔔絲,口感豐富。🌟菠菜雞肉千層麵用上焗芝士菠菜雞肉千層麵,入口每一塊千層麵麵口感硬度剛好配上有菠菜同雞肉餡,幾健康。🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰 🌟Happy Halloween焙茶窩夫 焙茶窩夫係限定款🤎,小編👧🏻簡左豆腐味雪糕。焙茶窩夫 🧇焗得外脆內軟,焙茶味香濃再配埋焙茶cream 、焙茶醬同豆腐雪糕夾埋一齊食,好好食❤️。🅓🅡🅘🅝🅚🍷 🌟紅豆抹茶牛乳冰放上滿滿滑身cream,入口抹茶好濃香配上粒粒紅豆🫘,口感幾好飲。同埋唔會甜,小編都推介‼️🌟濟州柑橘乳酪外型有整個柑橘🍊連埋杯,好可愛😍。入口柑橘🍊好濃配埋乳酪,酸酸甜甜好開胃。

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣

🌟濟州柑橘乳酪

• 濟州柑橘乳酪
  • 傳統飯卷
2023-10-15 89 瀏覽
朋友話想食韓國嘢,於是訂咗呢間韓式嘅餐廳。但係佢同一般傳統韓國嘅主食唔同,餐廳嘅設計全部都係圍繞着柑橘,設計簡約而休閒。入邊嘅嘢食主要係輕食甜品同埋嘢飲,當然佢都有主食既。同朋友嗌咗唔同款嘅嘢食。燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138個豬肉燒得好惹味,當中加咗一啲韓國特色嘅紅色辣醬,但唔算好辣。醬燒牛肉飯卷 $88牛肉都幾出味,同平時嘅飯卷唔同就係少咗啲酸嘅黃瓜。香橙茴香沙律 $86 有幾件橙同蝦,再加上啲沙律菜。好fresh~ 濟州柑橘乳酪 $68 橙加乳酪,唔會太酸,都幾特別。基本上佢嘅餐都配上一嚿橙,好清新。
入邊嘅嘢食主要係輕食甜品同埋嘢飲,當然佢都有主食既。
同朋友嗌咗唔同款嘅嘢食。

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138

醬燒牛肉飯卷 $88
牛肉都幾出味,同平時嘅飯卷唔同就係少咗啲酸嘅黃瓜。

香橙茴香沙律 $86
有幾件橙同蝦,再加上啲沙律菜。好fresh~

濟州柑橘乳酪 $68
橙加乳酪,唔會太酸,都幾特別。

基本上佢嘅餐都配上一嚿橙,好清新。

• 燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯
2023-10-15 67 瀏覽
📌Terrace in Seaside德福廣場分店店面不大,但簡約裝修感覺舒適🤗餐廳不時推出新餐牌,保持新鮮感,每次嚟都唔會令我失望😚🔖[ 香橙茴香蝦沙律 ]蝦肉、沙律菜加上醬汁好惹味最鍾意食無皮嘅水果,呢份沙律隱藏咗切片鮮橙喺沙律菜下面,啱晒我心意❤️🔖[ 韓式魚糕飯卷 ]配料豐富,有青瓜、蛋、紅蘿蔔絲、魚糕及酸瓜,份量十足唔heavy🥢🔖[ 菠菜雞肉千層麵 ]千層麵以菠菜、雞肉為主要餡料加上香濃芝士🧀️好吸引蔬菜比例多,感覺唔會膩☺️🔖[ Happy Halloween焙茶窩夫 ]窩夫厚身🧇外層酥脆內裡綿密鬆軟配以幼滑忌廉同香濃焙茶醬🍴仲有蕨餅伴碟,超滿足😚🔖[ 紅豆抹茶牛乳冰 ]抹茶沙冰配香滑忌廉,質感好rich內有粒粒紅豆🫘更有口感🔖[ 濟州柑橘乳酪 ]柑橘裝飾勁可愛🍊口感似乳酪味嘅沙冰而且食到果肉,味道清甜每次都必飲😚
📌Terrace in Seaside

🔖[ 香橙茴香蝦沙律 ]
蝦肉、沙律菜加上醬汁好惹味

🔖[ 韓式魚糕飯卷 ]

🔖[ 菠菜雞肉千層麵 ]
千層麵以菠菜、雞肉為主要餡料
加上香濃芝士🧀️好吸引
蔬菜比例多,感覺唔會膩☺️

🔖[ Happy Halloween焙茶窩夫 ]
窩夫厚身🧇外層酥脆內裡綿密鬆軟
配以幼滑忌廉同香濃焙茶醬🍴
仲有蕨餅伴碟,超滿足😚

🔖[ 紅豆抹茶牛乳冰 ]
抹茶沙冰配香滑忌廉,質感好rich
內有粒粒紅豆🫘更有口感

🔖[ 濟州柑橘乳酪 ]
2023-10-14 42 瀏覽
外表好吸睛既cafe橙色 又有靚裝修食過兩次佢啲特飲好好飲 又勁搶眼 打卡一流野食就少貴 但味道唔差 都足料既再叫左杯latte 幾好飲不過用紙杯就無咁靚有室內同室內位揀 幾好幾chill可再去
外表好吸睛既cafe
不過用紙杯就無咁靚
有室內同室內位揀 幾好幾chill
可再去
2023-10-12 54 瀏覽
每次行過呢間《Terrace in seaside 》都比佢棵🌲橘子樹吸引住,休閑格調配上木系設計,特別有feel🍊,加上今期做Happy Halloween主題,四周都放滿南瓜🎃做裝飾,打卡影相📸️一流!Happy Halloween焙茶窩夫 $132全新焙茶味的窩夫🧇外脆內軟,加上煙煙韌韌的麻糬和香甜軟糯的蕨餅,口感很好🥰焙茶奶油,再加焙茶醬,味道特別有層次👍🏻👍🏻!🥗香橙茴香蝦沙律 $86沙律菜配上爽口彈牙嘅蝦,再沾上酸酸甜甜的沙津醋,特別醒胃😋再配合多汁又新鮮嘅橙肉🍊整體味道都好配合👍🏻👍🏻!韓式魚糕飯卷 $78麻油味好香,配上菠菜、紅蘿蔔、蛋、黃瓜和魚糕,爽脆口感配搭一流😋!菠菜雞肉千層麵 $78滿滿醬汁,層次分明,雞肉和菠菜餡料感覺特別健康,配上沙律菜和鮮橙,分量剛剛好!紅豆抹茶牛乳冰 $52味道與紅豆冰好相似,滿口碎冰加上紅豆的香甜,抹茶味反而唔太突出,夏天飲不錯😌!

Happy Halloween焙茶窩夫 $132

🥗香橙茴香蝦沙律 $86

韓式魚糕飯卷 $78

菠菜雞肉千層麵 $78

紅豆抹茶牛乳冰 $52

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。Terrace in seaside.進入韓FEEL果園世界。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤走進德福就有一種家的感覺因為有朋友住這邊所以特別多機會到訪   這裡的食店很多選擇有中西韓日意今次我和朋友點了一家很chill的韓系餐廳因為感覺似個果園,柑橘小清新的吸引力很強大呢這裡的裝潢很打卡able,如果入了室內位真的不想離開所以,客人都不怕排隊的說我和朋友就坐室外位一樣很有果園FEEL這裡的主色調是橙色很喜歡,很有陽光感與活力也配合此店的特色食材   人蔘泡泡咖啡好特別,顏色好好看入口先是咖啡味回甘就是人蔘香氣非常特別  雪白人蔘沙冰好冰爽清新沙冰奶味好豐富每口都帶有人蔘的獨特香氣好飲之餘更令人感覺好補身  秀色蔘香飯卷  飯卷是韓國人最經典與普及的食物  紫菜和麻油是此道傳統菜式最吸引人之處這次加入了人蔘,帶來更豐富的口感而且與「內涵」相處得非常「融洽」入口即引來無限食慾!肉醬芝士千層麵  簡直好食到一個點! 意大利千層麵層

雜感女生   好味日記

˚*Terrace in seaside.進入韓FEEL果園世界*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

所以特別多機會到訪

這裡的食店很多

選擇有中西韓日意

今次我和朋友點了一家很chill的韓系餐廳

因為感覺似個果園,柑橘小清新的吸引力很強大呢

這裡的裝潢很打卡able,如果入了室內位真的不想離開

所以,客人都不怕排隊的說

我和朋友就坐室外位

一樣很有果園FEEL
這裡的主色調是橙色

很喜歡,很有陽光感與活力

也配合此店的特色食材

每口都帶有人蔘的獨特香氣

好飲之餘更令人感覺好補身

飯卷是韓國人最經典與普及的食物

紫菜和麻油是此道傳統菜式最吸引人之處

這次加入了人蔘,帶來更豐富的口感
而且與「內涵」相處得非常「融洽」

入口即引來無限食慾!
肉醬芝士千層麵

簡直好食到一個點!

意大利千層麵層層疊

滋味加倍!

每層夾著滿滿的肉醬

仲有迷人的半溶芝士

又多汁,又多肉,又香口

口感與層次都令人迷戀!

牛奶麻糬提拉米蘇

香濃牛奶與纏綿的麻糬

每一口都是又Q又滑

綿綿的冰涼中帶著溫柔

非常好食!

2023-09-29 1052 瀏覽
離開九龍灣就會掛住九龍灣,今日約番九龍灣朋友,約定喺大家都想試好耐嘅Terrace in seaside見面,原來呢度係食韓式西餐。韓國菜又點少得人蔘,而最近呢度就有一系列用人蔘做食材嘅餐飲。秀色蔘香飯卷就係將平時食開嘅韓式飯卷加入咗粒粒人蔘碎,混合起來滲透住淡淡蔘香,但又唔會太濃烈。配合返雞蛋、菠菜、蘿蔔等食材,有人蔘香味之餘仍然保留住韓式飯卷嘅味道。肉醬芝士千層麵層次分明,鹹香之中又帶點甜,係我最鍾意嘅味道。人蔘做甜品,我第一時間諗起人蔘糖,真係冇諗過可以變成Tiramisu。花蔘綻放提拉米蘇用一個玻璃樽承載,個名已經夠哂靚,令人幻想無限,原來仲係雪花秀做主題。Tiramisu入面層次分明,並以人蔘取代咖啡嘅味道,甘甘甜甜非常欣賞。現場好多人都order嗰杯原個香橙飲品,不過我哋就選擇咗期間限定嘅人蔘系列。雪白人蔘冰沙類似一杯奶昔。上面已經有原支人蔘,整體感覺就係香、貼、滑。另外就揀咗一杯熱飲,人蔘泡泡咖啡可以話係一杯人蔘Cappuccino,人蔘同咖啡嘅味道相當balance,下次路過都可以order一杯。
雪白人蔘沙冰
上面已經有原支人蔘,整體感覺就係香、貼、滑。
人蔘泡泡咖啡
這間人氣連鎖咖啡店來自韓國仁川,主打韓式輕食,環境以淺木色和白色為設計主調,走簡約風格,適合約會及聚餐。最近與韓國著名品牌Sulwhasoo聯乘人蔘主題,以韓式人蔘入饌。大部份菜式更配濟洲島柑橘一件,香甜多汁。肉醬芝士千層麵 - $86意大利千層麵一層疊一層,煙韌彈牙富蛋香,每層夾著滿滿的免治豬肉泡菜餡,鬆軟多汁,更有半溶化的芝士拉絲,層次感十足!醬燒牛肉飯卷 - $88韓式飯卷採用韓國米較為黏身,包裹著肥瘦兼備的醬燒牛肉片,嫩滑多汁,還有醃蘿蔔、新鮮紅蘿蔔及青瓜等五彩繽紛的蔬果,帶少少麻油香。花蔘綻放提拉米蘇 - $68經典的意大利甜點Tiramisu融入韓國人蔘元素,濃郁的咖啡味及幼滑的芝士忌廉,伴隨著細膩的人蔘風味,好特別。人蔘泡泡咖啡 - $48香醇細膩的鮮奶咖啡好順滑,厚厚的泡沫充滿人蔘香,濃厚又輕盈。雪白人蔘沙冰 - $68幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,有著淡雅的人蔘味,冰爽又清新。
肉醬芝士千層麵 - $86
醬燒牛肉飯卷 - $88
花蔘綻放提拉米蘇 - $68
人蔘泡泡咖啡 & 雪白人蔘沙冰
人蔘泡泡咖啡 & 雪白人蔘沙冰
人蔘泡泡咖啡 - $48
雪白人蔘沙冰 - $68

幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,有著淡雅的人蔘味,冰爽又清新。
2023-09-15