🍪【#上環】Taku💥富質感竹製便當 外賣輕食刺身丼💥.🍪 超級有質感竹製便當😍!靚到唔捨得拆開食🥺!✧ The visually appealing bamboo bento box is so exquisite that I don’t want to unwrap it! 🤣~~~~~~~~~~~~~🌸 Chura Sushi $85(4.5/5)🐦麻雀雖小,五臟俱全!刺身種類應有盡有,有海膽都好驚喜😆!帶子同甜蝦非常鮮甜😋!各種魚類都夠新鮮,厚度一般😳。✧ The lunch box is tiny but it has everything one expects in an assorted sashimi bowl, even including sea urchin🤩! Scallop and shrimp are fresh and sweet👍🏻. The variety of fish raw cuts keep you satisfied, though the fish are not really thick.🫢.- 醋飯比一般食到稍酸,加入紫菜、腐皮同冬
🍪【#上環】Taku
💥富質感竹製便當 外賣輕食刺身丼💥
🍪 超級有質感竹製便當😍!靚到唔捨得拆開食🥺!

~~~~~~~~~~~~~
🌸 Chura Sushi $85(4.5/5)
Chura Sushi

- 醋飯比一般食到稍酸,加入紫菜、腐皮同冬菇碎調味,甚具心思❤️
✧ The eatery might have gone a bit heavy on vinegar, but the rice is thoughtfully topped with seaweed, bean curd sheet and mushroom.
- 隨餐附送充足豉油同芥茉,包裝十分講究。☺️
✧ The set comes with soy sauce and wasabi, in neat and beautiful packaging. 👏🏻
- 店主好細心提醒飯盒份量比較細,好彩飯都裝得好滿,唔係好餓都夠食。不過刺身份量對我嚟講就唔太夠,最後要就咁食白飯😥
✧ The portion is enough if you simply want to take a nibble. A bigger sashimi portion will make things perfect😙
🍪 即叫即造,預計等10分鐘👩🏻‍🍳
✧ Food preparation time is about 10 mins.
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$85 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 Taku
@taku_sw
上環蘇杭街36號地舖 (上環站 A2 出口)
G/F, 36 Jervois Street, Sheung Wan (Exit A2, Sheung Wan)
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_sheungwan
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_japanese
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均100
Follow me on IG/FB: hungrycookie15
2022-03-02
2022-07-07 611 瀏覽
走走停停來到了這家店。可以堂食可以外賣。店裡的環境很舒服,播著輕鬆的音樂,也還有幾個空位,就選擇堂食了。食物放到我面前的那一下,就被魚生的光澤吸引,看上去是新鮮的。吃上一口,飯暖暖的,搭上食物帶來的不同味道,整個過程是個享受的過程。疲累,可以用美食治愈。
走走停停來到了這家店。

可以堂食可以外賣。

疲累,可以用美食治愈。
2022-06-17 506 瀏覽
呢個價錢就係呢個份量,喺中上環再平又唔敢食。壽司飯酸度中上,好適合呢個潮濕忽冷忽熱令人冇乜胃口嘅天氣。魚生嘅刀法吾錯,魚亦都新鮮以及溫度都可以接受。室內只有六個位,全部都係高櫈吧枱,室外有三四個位,非繁忙時間去都幾舒服,喺附近嘅話可以再嚟。
呢個價錢就係呢個份量,喺中上環再平又唔敢食。
壽司飯酸度中上,好適合呢個潮濕忽冷忽熱令人冇乜胃口嘅天氣。
魚生嘅刀法吾錯,魚亦都新鮮以及溫度都可以接受。
2022-06-17
  • Chura Sushi
2022-05-16 491 瀏覽
經過上環,見到呢間日式小店,本來以為都係間普通日式cafe, 點知原來係間食店,就入去睇下。冇諗過入面氣氛好和諧,裝潢都好簡約,真係好有日本小店feel. 佢地既座位唔係好多,都係得靠牆幾個位,但就唔洗對住人,好有空間感。 佢既便當都係自己廚房現做。 落order即整,所以啲便當好溫暖。 而且即做既水準都好高,不論係便當定壽司都做得好有水汁。 最重要係擺盤賣相好靚。 整體氣氛真係好特別。Menu唔係太多, 但都好夠。我叫左個柚子醋燒豬扒便當。 柚子醋既飯好香好好味, 豬扒燒得好嫩滑,而佢既伴菜,南瓜同青瓜都有燒過,真係好夾好好味。 最重要外賣攞到返公司都係暖,又唔會焗到好多倒汗水,成個感覺好貼心。 黎到上環, 呢間真係好值得一試既日式小店。
2022-05-13
2022-04-18 535 瀏覽
位於上環蘇坑街小店,以外賣為主,走日式風格,同朋友叫左個特盛同安格斯牛卷share,安格斯牛卷物唔錯特盛,包裝好精美,紙皮質地嘅壽司盒,刺新亦好新鮮,另外吞拿魚蓉飯都好食,質素唔錯,推薦。
位於上環蘇坑街小店,以外賣為主,走日式風格,
同朋友叫左個特盛同安格斯牛卷share,
安格斯牛卷物唔錯
特盛,包裝好精美,紙皮質地嘅壽司盒,刺新亦好新鮮,
另外吞拿魚蓉飯都好食,質素唔錯,推薦。

2022-02-17 656 瀏覽
情人節經過上環蘇杭街Taku 日系壽司小店,比這間舖面用水泥牆加上木紋傢俬裝橫吸引左入去見到便當架上一盒盒精美便當,真係好日式情懷,不過好睇就要睇埋好無食Chura Sushi $85有海膽(頗清甜)、吞拿魚(不錯)、三文魚(不錯)、甜蝦(肉質ok但細)、甜蛋(彈滑)等刺身下面有一層飯都約有一碗,食完都夠飽性價比高,食到靚又味道不俗的便當

Chura Sushi $85

下面有一層飯都約有一碗,食完都夠飽

性價比高,食到靚又味道不俗的便當
2022-02-14
情人節
佢呢家嘅便當,包裝超級唯美,淨係見到個樣已經覺得好開心、垂涎三尺。Chura Sushi ($85)超級精緻嘅包裝,睇得出花咗好多心思,竹造嘅精緻方盒,外面仲有印有店名花紙,再有繩紥好,好有日系唯美細心感覺。刺身有九款,每款一件,應該會係時令既刺身,啱曬想試唔同刺身嘅人。海膽、吞拿魚、三文魚等等都好新鮮鮮甜。甜蛋有驚喜,好滑!係略嫌甜蝦細咗啲。白飯都軟綿,加上佢仲有一塊竹葉墊底,食起嚟食到有淡淡嘅竹葉香氣。原本睇佢盒仔細細,仲擔心會食唔飽,但原來其實飯量都唔少架,應該都有一碗飯嘅份量。如果唔食生冷嘢,呢度都有一啲熱食選擇,豬牛雞 或者鰻魚飯 都有。朋友唔食刺身,揀咗柚子胡椒燒豚肩肉丼,都話好好食。留意返,由於即叫即製,落單後要預留10至15分鐘等候。
佢呢家嘅便當,包裝超級唯美,
淨係見到個樣已經覺得好開心、垂涎三尺。

Chura Sushi ($85)
超級精緻嘅包裝,
睇得出花咗好多心思,

刺身有九款,每款一件,
應該會係時令既刺身
啱曬想試唔同刺身嘅人。
海膽、吞拿魚、三文魚等等都好新鮮鮮甜。
甜蛋有驚喜,好滑!
係略嫌甜蝦細咗啲。

白飯都軟綿,加上佢仲有一塊竹葉墊底,
食起嚟食到有淡淡嘅竹葉香氣。

原本睇佢盒仔細細,
仲擔心會食唔飽,
但原來其實飯量都唔少架,
應該都有一碗飯嘅份量。

如果唔食生冷嘢,
呢度都有一啲熱食選擇,
豬牛雞 或者鰻魚飯 都有。

朋友唔食刺身,揀咗柚子胡椒燒豚肩肉丼,都話好好食。

留意返,由於即叫即製,
落單後要預留10至15分鐘等候。
Chura sushi
外賣自取
Chura sushi
2022-01-17 2263 瀏覽
之前去上環呢邊經過蘇杭街見到間充滿日式風格嘅舖原來係食日式便當好奇心驅使我一試究竟😆餐廳以木設計為主主要做外賣 亦有幾個堂食座位外面都有兩個打卡位📸以日式便當為主供應刺身、壽司、熟食每款便當都好精緻用個竹盒裝住🍱仲有大多數款都係即叫即製 夠新鮮❣️美寿し丼 Chura Sushi雜錦魚生飯有大同細盒驚食唔晒就揀咗細盒刺身會因應當日食材而決定足足有九款刺身🤩每款一片海膽 吞拿魚 拖羅 三文魚池魚 金目鯛 帶子 甜蝦 甜蛋刺身好厚切而且全部都好新鮮夾埋壽司飯一齊食好滿足🥰仲有個細兜仔俾你裝豉油好貼心❣️不過細盒嘅份量就真係細啲⋯女仔細食都可能夠嘅我就⋯生積咁梗係唔夠啦!大盒就應該啱我啲!-便當真係好精緻無論堂食定外賣都會有個竹盒裝住仲綁咗條繩 好似拆禮物咁🤪好精美又好有心思☺️刺身質素都新鮮嘅不過就比較細份量啲
之前去上環呢邊

仲有個細兜仔俾你裝豉油
好貼心❣️

不過細盒嘅份量就真係細啲⋯
女仔細食都可能夠嘅
我就⋯生積咁梗係唔夠啦!
大盒就應該啱我啲!

便當真係好精緻
無論堂食定外賣都會有個竹盒裝住
仲綁咗條繩 好似拆禮物咁🤪
好精美又好有心思☺️

刺身質素都新鮮嘅
不過就比較細份量啲
2021-12-13 978 瀏覽
性價比高日式小店 👘隱世於上環小街巷 新瀉米のお店柚子胡椒燒豚肩肉井 $89有驚喜ge飯 飯盒設計用竹製成非常日式 食得出米飯有柚子同竹炭香味 豚肉都燒得好香慢煮日本啊波尾雞沙律🥗 $65店內有3款沙律選擇 而當時雪櫃內每款都只賣剩一盒呢 嫩滑雞肉配上溏心蛋同南瓜蓉🎃南瓜蓉入面仲有少少合桃呢店內位子不太多喔 不過包裝都方便想外賣ge你
性價比高日式小店 👘

嫩滑雞肉配上溏心蛋同南瓜蓉🎃
南瓜蓉入面仲有少少合桃呢

店內位子不太多喔 不過包裝都方便想外賣ge你
2021-10-15 1648 瀏覽
試咗個慢煮雞肉沙律同太卷沙律就正常 但佢個南瓜蓉就好好味 天然甜味 入邊撈咗杏仁同核桃 有啲脆脆口感 幾唔錯 慢煮雞就好滑好嫩有雞味太卷就幾大卷 足料 4件加個沙律都好飽環境好靚 位唔多 6~7個 室內 一張枱係室外
試咗個慢煮雞肉沙律同太卷

太卷就幾大卷 足料 4件加個沙律都好飽

環境好靚 位唔多 6~7個 室內 一張枱係室外

2021-10-12 842 瀏覽
從食物用料,美味度,份量至包裝,完全表現出店嘅用心。This is my 3rd time in 2 weeks. The chicken salad is going to be my perfect daily lunchbox, truly worth the 15min walk from my office. The other bento boxes are extremely delicious (toro rice box, gyu don, futomaki), my family just love it. The shop lady is ttly smart and attentive.
2021-10-12
外賣自取
2021-09-25 919 瀏覽
星期六中午經過上環,於是看看有什麼想食的地方,看見Taku門口被他吸引, 外面的一枱一凳、植物都附予一種生命感。餐廳環境很細,座椅亦不太舒適,收費用自助式,所以大家有心理準備。但木系的佈置、擺設既簡單又雅緻。 很喜愛他們的小擺設,很可愛。 侍應有禮, 整個環境有日系的感覺。 麻雀雖小但他們除了壽司、魚生之外,還有和食,我選了感覺最滿足的便當-特盛壽司, 包括有4件魚生、8件壽司及碎拖羅飯。 很喜愛他們的packaging, 花紙給人一種溫馨的感覺, 至於我選擇的特盛壽司,色彩繽紛,十分吸睛。 魚生的選擇亦非常新鮮,值得一讚👍。唯獨是海膽,有點腥。 一般來說海膽是最蝦人的,因為不同價錢的海膽一試便知龍與鳳, 如沒有高質素的海膽建議不用放在這個最貴的壽司便當内。 另外,如需要飲品要另行購買, 熱水也沒有提供的, 這是不足之處, 期望作出改善。

2021-09-25
小店簡約嘅日系設計風格喺蘇杭街入面好outstanding ,一眼已經spot到佢喇。店內採取自助外賣形式,買完之後亦都可以選擇堂食,一共提供6個high table seat,室外亦設有座位。如果天氣唔係咁熱,我會選擇室外,因為有好大個影相位☺️,亦比較chill同埋寬敞。✧ Chura Sushi $80 今次呢個雜錦魚生飯係即叫即做嘅,總共有九款魚生,全部都好新鮮肥美。壽司飯方面,我覺得噏得實得滯,有d sticky。另外,飯盒仔係用竹皮做嘅,好可愛好特別!盒仔同女仔嘅手掌差唔多大,如果覺得唔夠飽嘅話,建議可以試埋當日推介嘅魚生。

✧ Chura Sushi $80

2021-09-01 739 瀏覽
剛巧在上環附近辦事 幸運地在稣杭街找到一個位泊車。百無聊賴 行吓行吓經過一間很特別的小店 門面竟然有數張實木枱椅 日式滑動門加上一個四方大玻璃窗 一切都很簡單但優雅看看放在門外的menu 又唔算太貴啦😋😋😋。店內左右共有七八個日式bar 枱坐位 加埋一個冷藏飾櫃放入各種便當盒及圖片。 先買了一個魚生壽司盒及一合原條鰻魚飯 冇錯真係完整一條鰻魚 燒味香氣四溢 如果有多一點點鳗魚醬汁就更好啦😋😋😋😋😋😋整體來講比一些所講日式餐廳更好味而新鲜
剛巧在上環附近辦事

先買了一個魚生壽司盒及一合原條鰻魚飯 冇錯真係完整一條鰻魚
燒味香氣四溢 如果有多一點點鳗魚醬汁就更好啦😋😋😋😋😋😋

整體來講比一些所講日式餐廳更好味而新鲜
2021-09-01
2021-08-13 1087 瀏覽
夜晚咁啱經過見到呢間舖頭嘅裝修幾特別,見到價錢都唔貴就一於試吓,因為暫時未有位,老闆好好專登俾咗兩杯茶我哋係出面等下先等咗一陣有嘢食了,不過都要嗌返支嘢飲先,嘢飲包裝好特別出邊未見過,三枝梳打都都試晒,我個人最鍾意蘋果味,三隻唔會太甜。首先叫咗啲刺身同埋少少壽司試吓先,油甘魚超肥美,同拖羅都係必食!最後一人一盒吞拿魚茸飯!好正呀喂!因為夜晚冇咁多人可以四圍影吓相,一定要去支持下呢啲小店!

等咗一陣有嘢食了,不過都要嗌返支嘢飲先,

首先叫咗啲刺身同埋少少壽司試吓先,油甘魚超肥美,同拖羅都係
必食!

最後一人一盒吞拿魚茸飯!好正呀喂!
因為夜晚冇咁多人可以四圍影吓相,一定要去支持下呢啲小店!