2018-02-18 474 瀏覽
近來茶飲界掀起一陣芝士奶蓋熱, 茶飲只要加入厚厚的芝士奶蓋 , 便會令一眾茶迷界食友趨之若鶩,令茶飲店紛紛推出出芝士奶蓋系列。在我對食物的認知當中, 鹹香的芝士是跟甜調的飲品沾不上邊的,實在難以想像芝士奶蓋的美味程度,但既然能受到一眾茶迷的狂熱追捧,這芝士奶蓋自然有其過人之處吧!最初是被Say Cheese門前的Movenpick雪糕櫃吸引過來的,可是冬天吃雪糕實在太刺激了,於是退求其次點杯茶飲試試吧!Say Cheese的茶飲主打是芝士奶蓋系列,而我的芝士奶蓋初體驗就在Say Cheese發生的。Say Cheese的茶飲結合了台式和西式的做法,台灣的果糖、澳洲的牛奶,再加上是現泡茶底,會比傳統的台茶更健康自然。芝士奶蓋鐵觀音($28)是店長的推介,芝士奶蓋茶杯是特別設計的, 杯蓋的孔口一邊是放吸管喝茶的,一邊是喝面層芝士奶蓋的,那就可以嚐到奶蓋、清茶、奶蓋混合茶三個層次了。白色奶蓋部份厚實綿密,奶香中有淡淡的布里芝士咸香,面層還撒上粒粒芝士粉,是個新奇有趣的味覺體驗。Say Cheese的鐵觀音茶是個不小的驚喜,琥珀的茶色清澈,茶濃不帶苦澀,又有回甘, 自然的茶香能媲美台灣新貴CO

芝士奶蓋鐵觀音

Say Cheese的鐵觀音茶是個不小的驚喜,琥珀的茶色清澈,茶濃不帶苦澀,又有回甘, 自然的茶香能媲美台灣新貴COME BUY TEA。隨後當芝士奶蓋慢慢滲入茶裏,鐵觀音茶更滑順,芝香淺淺的不會蓋過茶的原味,其實這清茶不加芝士奶蓋,水準已比不少茶店還要好呢!

芝士奶蓋茶的出現,令人驚嘆美食加創意,竟能成就無限的可能。當芝士成為一杯飲品時,慶幸味道還算不賴吧!但對於喜歡傳統、清新口味的食友而言,芝士奶蓋的味道便會是個不小的挑戰了。
2018-02-16
$28 (其他)
芝士奶蓋鐵觀音
2018-02-18 108 瀏覽
Mövenpick 果然好好味。榛子雪糕有榛子味。熱情果雪糕不會太酸,但有啲似沙冰。意大利芝士蛋糕雪糕,香滑味濃郁。朱古力雪糕有濃濃的朱古力味,香甜美味。整體上這個牌子的雪糕不會輸。
榛子,熱情果雪糕
意大利芝士蛋糕雪糕
瑞士朱古力雪糕
2018-02-18
榛子,熱情果雪糕
意大利芝士蛋糕雪糕
瑞士朱古力雪糕
2018-02-05 151 瀏覽
與朋友在三聖邨吃過午飯,返回市區道別後,太座想逛逛商場,新都會廣場相信是較新的,二話不說便鑽進去。行到累了,在轉角處有一間頗特別的飲品,雪糕店,其中一款飲品頗吸引我們,便是芝士奶蓋茶,標榜不用奶精產品,無化學添加,一試無妨。芸芸多種茶中,我選了凍的芝士奶蓋茶,金箔Anti-oxidant南非國寶茶,抗氧化,誰不喜歡?呷一口,有我熟悉的桂花香味,詢問店員時,原來真的有桂花,還有其他種類加進,芳香甘甜,杯面的芝士奶蓋看來是一堆忌廉泡沫,上面有些金箔,泡沫質感濃厚,是忌廉加cream cheese,再加巴馬臣芝士粉打成,難怪鹹鹹香香,軟滑中帶點微粒芝士,芝味濃郁,配一口清香的茶,相當好味。太座選了熱飲,麻糬紫薯芝士奶蓋茶,杯面的粉紫色十分豔麗,太座超喜歡紫薯混和芝士和忌廉的味道,奶香和紫薯香都很凸出,在杯底還有紫薯碎,幾粒麻糬,配搭上也有特色。這店與一般的臺灣飲品店不同,售價略貴,但用料超正,久不久喝一杯,無傷大雅。

5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2018-01-15 223 瀏覽
星期六同幾個朋友一齊行新都會,估吾到里度都開左間Say Cheese。 D飲野款式都幾多下,之前系將軍奧試過烏龍奶蓋茶熱飲,入口香濃,又有芝士味,好得。來到里間又要試下,店員好熱情地為我地介紹有吾同既熱、凍飲,我就要左杯麻薯紫薯凍飲,啜落口有粒粒麻薯紫薯,食落煙煙韌韌,又香又甜又有奶味,即使系凍天飲,別有一番風味。
2018-01-13
2018-01-05 270 瀏覽
朋友話葵芳新都會廣場翻新後, 靚左好多, 多左好多新選擇。係附近食完個LUNCH, 去行行。發覺呢間Say Cheese裝修得好得, 末試過, 一於試下。叫左杯芝士奶蓋茶, 發覺微微咸中帶一粒粒, 同出邊滑得來好甜既口味好唔同, 岩哂唔鍾意大大大大大甜既我。問個靚仔哥哥, 先知原來D一粒粒既野, 係芝士微粒, 特意加強口感。而且堅持用靚芝士做, 唔係化學合成。值得一試!另外要左球Movenpick雲呢拿雪糕, 至愛!!
朋友話葵芳新都會廣場翻新後, 靚左好多, 多左好多新選擇。

另外要左球Movenpick雲呢拿雪糕, 至愛!!
2018-01-04
外賣自取
  • 芝士奶蓋茶
2017-12-31 276 瀏覽
自從知道佢會開之後一直都好期待,因為睇見佢牆上貼既廣告實在好吸引!圖中既芝士奶蓋係厚厚既一層!終於等到佢開!終於試到!今次點了movenpick咖啡芝士奶蓋($36)可惜換黎既係失望中既「失失望」!枉佢名自己為say cheese!連基本既「芝士奶蓋」都做唔好!🤬奶蓋打得唔滑,入口有一粒粒既野,而且重點係:無·芝·士·味!!同埋奶蓋係薄薄的一層!咖啡質數低過市面上大部分既美式咖啡!重點係好甜,酸中帶甜!完全唔知咩事!$36 可以講 完全掉到垃圾桶
圖中既芝士奶蓋係厚厚既一層!
終於等到佢開!終於試到!
今次點了movenpick咖啡芝士奶蓋($36)
可惜換黎既係失望中既「失失望」!
枉佢名自己為say cheese!
連基本既「芝士奶蓋」都做唔好!🤬
奶蓋打得唔滑,入口有一粒粒既野,
而且重點係:無·芝·士·味!!
同埋奶蓋係薄薄的一層!
咖啡質數低過市面上大部分既美式咖啡!
重點係好甜,酸中帶甜!完全唔知咩事!
$36 可以講 完全掉到垃圾桶