💬特點 : 英倫式復古Cafe,食物飲品偏向歐式,服務好💬▫️灣仔嘅Cafe”Retro”, 走英倫風,但當我第一次進去,就想起電影<花樣年華>,環境美,有情調,只欠穿旗袍的朋友同行。說回正題,這裡咖啡豆用雲南入口的(更有花樣年華感覺), 偏Fruity ,抺茶粉用上小山園加上自家調製的抹茶粉調製混合而成,朱古力則來自法國的Valrhona (70 %),因此點了這兩杯飲品。🔸 Mocha 🔸(HKD $45)法國嘅Valrhona, 沒有想像的苦味, 帶來僱酸口感,其實一般純粹朱古力去到70%時,會比較偏酸,但出來效果也感覺不錯,店主說將來或會使用巴西等地的Nutty 豆製作Mocha ,期待。整體評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸Matcha Latte 🔸(HKD $50)抺茶粉用上小山園加上自家調製的抹茶粉調製混合而成,結果成為Black Sugar Coffee 後我最愛的matcha later in Hong Kong 。苦澀味保持到,但不會過苦,會比較貼近本土口味。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸Pear Tart🔸 (HKD $52)梨味香,好食。另有胡桃,檸檬口味選擇,以及
💬特點 : 英倫式復古Cafe,食物飲品偏向歐式,服務好💬

▫️

🔸 Mocha 🔸(HKD $45)

整體評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸Matcha Latte 🔸(HKD $50)

苦澀味保持到,但不會過苦,會比較貼近本土口味。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸Pear Tart🔸 (HKD $52)

梨味香,好食。另有胡桃,檸檬口味選擇,以及朱古力,抹茶曲奇,吐司Menu在店外看有點奇怪,但看見IG圖片,賣相吸引,下次或會不妨試試。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

▫️這小店另有Bloody Orange Soda提供,有血橙製造而成的香橙梳打很吸引,Coffee Tonic 用的湯力水是來自西班牙的,lemongrass味重,誠意十足。

整體滿意,這裡飲水都是自助式,洗手間在店內,不過向下陷了一格(有防滲在外功效吧), 大家去洗手間時要小心叉錯腳。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

Mocha
Pear  Tart
  • Matcha  Dirty
2022-06-06 137 瀏覽
棗紅色既門面係舊舖中特別搶眼, 打開門就會見到signature既白色大理石鋼琴燈💡因為舖頭唔大, 所以有呢啲燈既枱只限二人枱🤓 呢度主要都係飲咖啡同輕食, 好適🈴️做下午茶😊Coffee Tonic🥃($50)Espresso同Tonic Water呢個組合一定要試, 味道帶少少酸, Tonic water平衡返Expresso既濃度, 呢啲天氣飲返杯真係格外清爽🍃Dried Persimmon Tea🫖 ($45)咖啡以外既選擇都幾有驚喜, 本身茶壺入面已經泡好左既乾柿味茶, 再倒落個擺左少量茶葉既透明既器皿, 再倒落隻本身整熱左既陶瓷杯度, 溫度有, 味道有淡淡既果香, 感覺好舒服😌Pear Tart🍐 ($52)一片片既糖漬梨片舖左係撻上面, 配埋沙沙地既Custard同埋鬆軟既餅底, 真係回味無窮🤤 呢間cafe真係坐得好舒服, 價錢都算適中, 食物同飲品既質素都唔錯, 有機會會再回訪🥰

Coffee Tonic🥃($50)

Dried Persimmon Tea🫖 ($45)

Pear Tart🍐 ($52)

2022-06-04
  • Pear  Tart
  • Coffee  Tonic
  • Dried  Persimmon  Tea
▪️店內裝修貫徹店名,一樣咁𝙍𝙚𝙩𝙧𝙤 🕰▪️店內燈光昏暗,好有情調🔮每個位都係打卡位▪️食物以甜品輕食為主,飲品食物質素都幾好🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟓𝟖Dirty就見得多,Matcha Dirty都係第一次見抹茶用上丸久小山園抹茶粉,抹茶同奶漸漸融和,到最後飲到濃濃嘅抹茶回甘味,甘得嚟仲帶點苦澀🤤非抹茶控未必個個接受到🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟓𝟎只有凍嘅抹茶拿鐵,同樣用上丸久小山園抹茶粉,飲落冇上一杯咁澀,反而更適合大眾口味🍋𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗮𝗿𝘁 $𝟒𝟖撻皮夠脆🤤檸檬餡幾酸下夠清新
▪️店內裝修貫徹店名,一樣咁𝙍𝙚𝙩𝙧𝙤 🕰
▪️店內燈光昏暗,好有情調🔮每個位都係打卡位
▪️食物以甜品輕食為主,飲品食物質素都幾好

🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟓𝟖
Dirty就見得多,Matcha Dirty都係第一次見

🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟓𝟎

🍋𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗮𝗿𝘁 $𝟒𝟖
撻皮夠脆🤤檸檬餡幾酸下夠清新
也許是打卡風氣盛行,最近的餐廳或是Cafe越來越懂得在裝修上發揮巧思,讓食客到訪除了品嚐美食還能拍照留念!📸.灣仔新開沒多久的質感紅棕色調的英倫復古風格Cafe「RETRO」從門口、燈飾、窗位、牆身裝飾、桌椅沙發,都有種懷舊的浪漫,滿滿英倫氛圍🤎🇬🇧.回想到訪時剛剛開張沒多久,餐點沒有餐牌只是寫張紙貼在門口處,雖然選擇不多,款式簡單但賣相還算精緻~🔺牛油果三文魚多士,牛油果切得很好看,醃三文魚也疊得好靚,簡單美味🔺牛油果黑松露炒蛋多士,這個炒蛋顏值也很有水準,友人表示炒蛋質感滑嫩,有松露香氣也不膩口🔺Latte沒有明顯的酸味是個人喜歡的口味簡單的午間輕食搭配咖啡還有用餐環境,感覺良好的一餐!期待下次來能有更多不一樣的精緻餐點!
🔺Latte沒有明顯的酸味是個人喜歡的口味
When you’re walking down Jaffe street, no doubt Retro will catch you eye and stop by to check out what’s inside this vintage and British style cafe 🟥🟤🇬🇧Entering the cafe is like travelling back in time, rustic, burgundy-themed with soft glow from vintage banker lamps, the memories from good old days immediately flash back in mind 🎞🎥We ordered the classic Americano, Green Tea Latte and pecan pie. Pecan tart is surprisingly good, the crisp, nuttiness and richness, simply can’t stop eating 🥹 Then g

Then got introduced by the friendly cafe owner that we gotta try out their coffee tonic! And it’s DAMN good! The presentation is superb, am I drinking coffee or cocktail? Impressed that they are using Le Tribute tonic water for this, it’s less sweet, filled with lemongrass flavours - in short, just elevated coffee tonic to the next level ♥️☕️🥃

💬 Cozy spots, friendly and welcoming staff, high quality coffee and light bites - could expect myself spending on afternoons here soon 💯

👉🏻 ғᴏʟʟᴏᴡ ɪғ ʏᴏᴜ ᴡᴀɴᴛ ᴍᴏʀᴇ ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴘᴏsᴛs ♡

🏷 IG: misssommhk
  • Coffee  Tonic
  • Pecan  Pie
2022-05-12 1402 瀏覽
🌹特登取假去薄扶林牧場參觀,早餐時間順便去《Retro 》探店,知道它是復古風,是我喜歡的風格。🌹Cafe位於灣仔謝斐道,搭地鐵🚇後步行3分鐘便到達,方便易找。進入餐廳,如入了另一個時空,復古的餐椅枱、燈飾、壁燈,加上播放的懷舊金曲,暗暗燈光,在cafe放下煩惱事,歎杯飲品,食件餅,享受晨早的清靜。點餐🍴Lemon tart⭐️⭐️⭐️⭐️餅底鬆脆,檸檬味濃,不甜Croissant ⭐️⭐️⭐️外皮鬆脆,熱度夠Pain Au Chocolate ⭐️⭐️⭐️外皮鬆脆,熱度夠Hot Mocha⭐️⭐️⭐️拉花美,朱古力香,咖啡味濃個人評分食物味道飲品環境服務衛生抵吃回頭率

點餐🍴

Lemon tart⭐️⭐️⭐️⭐️
餅底鬆脆,檸檬味濃,不甜

Croissant ⭐️⭐️⭐️
外皮鬆脆,熱度夠

Pain Au Chocolate ⭐️⭐️⭐️
外皮鬆脆,熱度夠

Hot Mocha⭐️⭐️⭐️
拉花美,朱古力香,咖啡味濃

個人評分

食物味道

飲品

抵吃

回頭率

2022-05-10
$170 (早餐)
  • Lemon  tart
2022-05-06 105 瀏覽
主打咖啡,bakery, 甜點的咖啡店。有英倫風的佈置,環境舒適,適合與朋友來一個meet up 或者自己來工作也不錯。點了一杯latte 和pear tart, 咖啡有水準,帶fruity香, very balanced!!! Pear tart 也很美味,新鮮梨肉配鬆脆達底,要再來試其他食品和手沖咖啡☕️
2022-05-02 130 瀏覽
點解可以無人係因為我地又係人地一開門就去到了入面個氛圍真係好正~好舒服, 冷氣又夠,好正XDBTW~ 我就只係ORDER左杯FLAT WHITE,友人叫左CAPPUCCINO另一位朋友就叫左AVOCADO EGG TOASTFLAT WHITE都唔錯~ 個啡底都唔係話好差WO~ 至少奶泡方面都打得好SILKY~同埋個熱度岩岩好~其實原本想ORDER多件香蕉蛋糕,但係佢一片要索價 $48我就卻步左,$48 得一片仔香蕉蛋糕又好似貴左DD~ANYWAY~ 呢間野黎飲下野同朋友仔傾下計都OK既~唔錯唔錯 🙂

點解可以無人係因為我地又係人地一開門就去到了

入面個氛圍真係好正~

好舒服, 冷氣又夠,好正XD
FLAT WHITE

BTW~ 我就只係ORDER左杯FLAT WHITE,

友人叫左CAPPUCCINO
另一位朋友就叫左AVOCADO EGG TOAST

AVOCADO EGG TOAST

FLAT WHITE都唔錯~
FLAT WHITE

個啡底都唔係話好差WO~
至少奶泡方面都打得好SILKY~同埋個熱度岩岩好~

其實原本想ORDER多件香蕉蛋糕,但係佢一片要索價 $48

我就卻步左,$48 得一片仔香蕉蛋糕又好似貴左DD~

ANYWAY~ 呢間野黎飲下野同朋友仔傾下計都OK既~
唔錯唔錯 🙂
2022-04-30
早餐
2022-04-11 165 瀏覽
棗紅色的裝修,配合懷舊的風格,令人感到很舒適的咖啡店。彷彿進了時光隧道,享受片刻的憩靜。Mocha濃濃的朱古力香加上精緻的拉花,讓人不捨得喝下。下次再試甜品和午餐☺️

2022-04-11
2022-04-09 181 瀏覽
𝘈𝘥𝘰𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘉𝘳𝘪𝘵𝘪𝘴𝘩 𝘷𝘪𝘯𝘵𝘢𝘨𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳𝘴, 𝘪𝘵 𝘤𝘢𝘳𝘷𝘦𝘴 𝘰𝘶𝘵 𝘢 𝘭𝘰𝘰𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘮𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘴𝘱𝘢𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘶𝘯𝘲𝘶𝘦𝘯𝘤𝘩𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘢𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘴. 𝘒𝘦𝘦𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯 𝘭𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤𝘪𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘮𝘰𝘷𝘪𝘦-𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘷𝘪𝘯𝘵𝘢𝘨𝘦 𝘧𝘶𝘳𝘯𝘪𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨𝘴, 𝘢𝘱𝘵𝘭𝘺 𝘦𝘷𝘰𝘬𝘦𝘴 𝘢 𝘤𝘩𝘪𝘤 𝘷𝘪𝘣𝘦 𝘰𝘧 𝘴𝘵𝘦𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘢 𝘯𝘰𝘴𝘵𝘢𝘭𝘨𝘪𝘤 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘺. 𝘐𝘵 𝘧𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘤𝘳𝘶𝘮𝘱𝘵𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘰𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴. 𝘛𝘳𝘢𝘷𝘦𝘭 𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘪𝘯 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘩𝘦 ‘𝘙𝘦𝘵𝘳𝘰’ 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘷𝘦 𝘣𝘳𝘦𝘸𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘣𝘪𝘵𝘦𝘴!餐廳裝飾著經典的英式復古內飾,在吊燈下營造出一個若隱若現且具有美學神秘色彩的空間。 內部裝

餐廳裝飾著經典的英式復古內飾,在吊燈下營造出一個若隱若現且具有美學神秘色彩的空間。 內部裝潢與電影般復古家具的真實性保持一致,讓客人彷彿走進懷舊故事的別緻氛圍,餐廳也提供美味的甜點和鹹味。 時光倒流,大家在這裡可以品嚐令人印象深刻的飲料和小吃,享受「復古」時刻!
𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 🍫
  • Piccolo
  • Pain Au Chocolate
  • Iced Chocolate
2022-04-06 1032 瀏覽
高級的酒紅色門口 帶暖暖的黃光讓人忍不住駐足 想要知道是哪間餐廳開到灣仔殊不知原來是一間小小的 ᴄᴀғᴇ在超冷又下雨的 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 早上到訪以為新店會吸引不少人去 可能太冷了吧當天只有一桌客人 但也是難得的 ᴄʜɪʟʟ 氛圍呢 店裡不大 長形的店面大概有 10 張桌子左右裡面暗暗的氛圍有幾分小酒館的感覺 ~ 𓋪 𝘊𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦店內沒有主食供應 (餐牌也只有飲料)感覺有點浪費裝潢這麼精緻的店啊 ᴘᴀsᴛʀʏ 大概是每天款式不同 可以到場再問問當天供應的有 ᴄʀᴏssɪᴀɴᴛ 跟 ᴘᴀɪɴ ᴀᴜ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛ最後選了 ᴄʀᴏssɪᴀɴᴛ 選一杯 ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ牛角包翻熱後脹脹脆脆的 帶一點牛油香整體驚喜不大 如果不餓的話可以跳過 ᴘᴀsᴛʀʏ 部分咖啡算是近期喝過比較高質好喝的順滑的口感 奶和啡比例恰好 口味也很合心意算是為嚴冬帶上了一點溫暖如果之後店裡再推出主食我想我還會再來安可的 ^^
高級的酒紅色門口 帶暖暖的黃光
讓人忍不住駐足 想要知道是哪間餐廳開到灣仔
殊不知原來是一間小小的 ᴄᴀғᴇ
在超冷又下雨的 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 早上到訪
以為新店會吸引不少人去 可能太冷了吧
當天只有一桌客人 但也是難得的 ᴄʜɪʟʟ 氛圍呢
店裡不大 長形的店面大概有 10 張桌子左右
裡面暗暗的氛圍有幾分小酒館的感覺 ~

𓋪 𝘊𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵
𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦
店內沒有主食供應 (餐牌也只有飲料)
感覺有點浪費裝潢這麼精緻的店啊
算是為嚴冬帶上了一點溫暖

如果之後店裡再推出主食
我想我還會再來安可的 ^^
2022-03-26
$80 (早餐)
𓈒𓏸𓐍在這復古風格的咖啡廳舊式的燈光下與人對坐有一種懷舊的浪漫呢綿密的奶泡配上Valrhona朱古力加進咖啡裡就是美味Vintage style cafe in WanchaiPerfect for an afternoon date with dim lights and woven chairs𓇢 ᴍᴏᴄʜᴀ ④⑤𓇢 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴅɪʀᴛʏ ⑤⑧

𓈒𓏸𓐍

𓇢 ᴍᴏᴄʜᴀ ④⑤
𓇢 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴅɪʀᴛʏ ⑤⑧
2022-03-12
2022-03-30 186 瀏覽
星期六放工之後嚟咗呢間新開嘅英倫風café試吓🙈🙈好啱打卡又坐得好舒服😻//🍵Matcha Dirty $58抹茶嘅回甘好正🤤🥧Pecan Tart $48有驚喜❤️滿滿嘅核桃嘅撻,甜度啱啱好😻🥪Avocado Egg Toast $98牛油果都好新鮮🥑炒蛋都幾香~份量啱曬high tea😚
🍵Matcha Dirty $58
抹茶嘅回甘好正🤤

🥧Pecan Tart $48
有驚喜❤️滿滿嘅核桃嘅撻,甜度啱啱好😻

🥪Avocado Egg Toast $98
牛油果都好新鮮🥑炒蛋都幾香~份量啱曬high tea😚
2022-02-26 541 瀏覽
⌛️𝚁𝙴𝚃𝚁𝙾 滿滿的復古風用菲林相機或者是菲林濾鏡拍照📷美到不行🤎鬆餅很香配搭果醬很好吃😋咖啡味道很香濃看得出是花了很多心思配搭和挑選咖啡豆二月新開 還沒有很多人知道喜歡復古的朋友 記得𝙱𝚘𝚘𝚔 𝙼𝚊𝚛𝚔🕰#純分享 #全自費✁___________________________🕰𝚁𝙴𝚃𝚁𝙾 @cafe.retro.hk 灣仔謝斐道160號東基大廈地下G鋪✁___________________________
⌛️𝚁𝙴𝚃𝚁𝙾

✁___________________________

🕰𝚁𝙴𝚃𝚁𝙾 @cafe.retro.hk
灣仔謝斐道160號東基大廈地下G鋪

✁___________________________
工業風/懷舊風的cafe就有不少,但好像Cafe Retro這樣復古💂🏻,將那個年代的風格還原得這樣仔細,由燈飾,窗口到餐桌沙發,牆身裝飾,紅磚色系,每一樣都花足心思真是好好好喜歡這種style的cafe,好像走進英美電影場景一樣🤩Cafe以輕食為主,有cookies,croissant,scone,loaf cake,lemon tart等等,當天來到的時候剛吃完午餐,所以就只點了飲品。咖啡香濃奶泡細滑,沒有粗糙感。抹茶味香,口感順滑👍🏽 連杯碟,卡片的設計都很match整體的style下次回來試試他們的breakfast set,pastry感覺上很出色😆而且環境太舒服了!🇬🇧🇺🇸