2023-08-08 149 瀏覽
刻板印象以為沙拉全部都是菜菜菜🥦🥬🥒但原來有好多選擇也不單調😋餐廳主打ᴘᴏᴋᴇ ʙᴏᴡʟ主要食材分成𝟹個部分包括蛋白質,蔬菜及飯底提供不同配搭多不勝數🤩可ᴅɪʏ選擇自己喜歡的配料既營養均衡又色彩繽紛🌈ᴅɪʏ自選🥗和風組合🦐🐔🥗主食是泰式青檸熟蝦🦐爽口彈牙,配上泰式魚露酸甜醒胃😋,慢煮天多利雞🐔用雞胸肉切粒以印式香料汁調味,肉質結實,配上滑溜的烏冬彈牙,和風配菜有烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆及毛豆,配自家製醬油,份量十足,口感層次豐富蛋黃組合🦐🐷🥗主食是香草芥末熟蝦🦐爽口彈牙,薑汁松板豬🐷醬汁濃郁,肉質軟腍,蛋黃配菜有爽脆的青瓜🥒,清甜的菠蘿🍍及蟹籽,配上烏冬拌勻蛋黃醬一起吃很掛汁,整體感覺很清新
刻板印象以為沙拉全部都是菜菜菜🥦🥬🥒
但原來有好多選擇也不單調😋
餐廳主打ᴘᴏᴋᴇ ʙᴏᴡʟ
主要食材分成𝟹個部分
包括蛋白質,蔬菜及飯底
提供不同配搭多不勝數🤩

蛋黃組合🦐🐷🥗
ᴅɪʏ自選
2023-08-05
2023-08-02 115 瀏覽
Spicy Couple$94自選$96升級套餐$26@好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:有日放工趕著去長湯灣廣場做facial,但又想吃得清淡點,健康點,就選了到D2 Place 吃Poke Bowl🥣。由點餐到吃完整頓飯,只花了約半小時。Poke Bowl 食材選擇頗多。如果有選擇困難症,可以選預先配搭好的poke bowl。Spicy Couple有煙燻油辣味三文魚🍣及吞拿魚,另配有泡菜。魚肉有陣陣煙燻味,沒有腥味。對嗜辣者來說,Spicy Couple 會是一個不錯的選擇。Base要了黃薑椰菜花+白飯。相比起白飯,椰菜花的卡路里要低得多,是減肥人士填飽肚子的恩物。另一碗poke bowl 是DIY,可以選2款protein, 1款配菜及1款base。要了泰式青檸熟蝦、慢煮天多利雞、和風配菜(有烤南瓜🎃、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆配自家製醬汁)、黃薑椰菜花+糙米飯。泰式青檸汁酸酸的,好醒胃。慢煮雞肉嫩不鞋口。喜歡醬汁夠味但又不會太濃,感覺上健康點。升級套餐有一碗濃郁鰹魚味的昆布湯、一隻
Spicy Couple
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
Spicy  Couple

自選Poke  Bowl

升級套餐有一碗濃郁鰹魚味的昆布湯、一隻溫泉蛋及2粒custard 泡芙。
鰹魚昆布湯
溫泉蛋
餐廳有提供由西柚及羽衣甘藍🥬沖的排毒水。據聞飲排毒水2星期可有助減磅呀😍吃得那麼雜的我,可能要定期來吃/喝點東西排毒了!

Spicy  Couple
自選Poke  Bowl
鰹魚昆布湯
溫泉蛋
2023-08-01 77 瀏覽
午餐時間要喺荔枝角搵可以堂食嘅地方都唔係咁容易,加上呢排嘅天氣咁熱,所以就去咗D2 Place到食呢間餐廳。我就揀咗DIY嘅選擇,魚生就揀咗加州三文魚同蒜熟蝦,配菜就揀咗蛋黃配菜,再額外加咗個中華沙律配烏冬。唔好睇佢好似細細兜咁,成碗食晒,其實都幾飽肚。魚生嘅調味十足,撈埋啲烏冬一齊食嘅味道就啱啱好啦,唔會太淡又或者太鹹。餐廳係以自助形式,落完單就等通知去拎嘢食,食完就需要自己拎去回收站放低餐盤。除咗烏冬之外,餐牌嘅選擇仲有其他唔同嘅飯選擇例如薑黃飯,大家可以就住自己想食嘅嘢去選擇,唔一定要揀Fix咗嘅配搭。

2023-08-01 73 瀏覽
有時想食得健康啲,Poke Bowl係一個唔錯嘅選擇,高纖又低脂。呢度嘅食材款式都幾多,可以D.I.Y.自選想要嘅食材。有選擇困難症嘅,亦都可以揀預先set好嘅配搭▪️經典三文魚 (和風配菜)望落色彩繽紛,相當吸引。三文魚大大粒又新鮮,配菜揀咗和風配菜。和風配菜有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆,同埋菠蘿,好豐富,又可以增加口感。自家製醬油味道唔咸,加埋面頭啲芝麻同紫菜,啱晒撈飯▪️慢煮雞胸 (和風配菜)慢煮雞胸又係大大粒,肉質好嫩滑,配菜就同樣揀咗和風配菜,呢款整體感覺再清淡健康啲Pickabowl📍荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖📍荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G06號舖📍沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖

▪️經典三文魚 (和風配菜)

▪️慢煮雞胸 (和風配菜)

📍荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖
📍荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G06號舖
📍沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖
經典三文魚 (和風配菜)
慢煮雞胸 (和風配菜)
2023-07-27 66 瀏覽
今日和同事去咗茘枝角見客,辦完事係時候醫肚,同事一向係個健康飲食者,佢上網搵到D2 Place 一期有Pickabowl,就話一齊去食晚餐。餐廳裝潢簡約舒適,還備有健康的飲用水給客人取用。餐廳主打夏威夷魚生蓋飯,以健康為主, 配合刺身+蔬菜+自選海苔飯/半糙米飯/沙律/沾烏冬, 食材新鮮又豐富,即叫即整。夏威夷四重奏係預設其中一款,當中有辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣熟蝦、牛油果,微辣的三文魚別具風味,大蝦食落十分爽口,配滑溜的烏冬,伴入彩虹配菜有蕃茄、青瓜、甜椒配自家製醬油,份量十足,口感豐富,健康又好味!另外又可以D.I.Y自選適合自己口味的配搭。加州三文魚魚油滿滿,西班牙蒜油八爪魚,帶蒜香又有煙韌的口感。加入蟹籽增加口感,配烏冬,蛋黃配菜有菠蘿、青瓜、蟹籽、蛋黃醬,還添加了一隻温泉蛋,伴入更美味。
餐廳裝潢簡約舒適,還備有健康的飲用水給客人取用。

另外又可以D.I.Y自選適合自己口味的配搭。
2023-07-23 65 瀏覽
🥗點咗兩份DIY.自選加州三文魚,salad, 蛋黃組合,薑汁松板豬,蟹籽牛油果,和風組合,沾烏冬,慢煮天多利雞,蒜辣八爪魚今次終於有時間響度堂食~我食嘢比較麻煩 呢樣唔食果樣唔食有得DIY自己選擇先係王道實不相瞞 已經食過好多次不過之前次次都係食椰菜花飯底今次第一次食烏冬 啲烏冬超彈牙的 勁飽肚沙律菜底原來已經輕輕調味 好開胃第一次點松板豬 個薑汁味好出 完全成唔到豬蘇味我最愛嘅依然都係蒜辣八爪魚🐙果陣辣同香味完全吊起咗成個碗嘅靈魂
🥗點咗兩份DIY.自選

加州三文魚,salad, 蛋黃組合,薑汁松板豬,蟹籽

牛油果,和風組合,沾烏冬,慢煮天多利雞,蒜辣八爪魚

今次終於有時間響度堂食~

我食嘢比較麻煩 呢樣唔食果樣唔食

第一次點松板豬 個薑汁味好出 完全成唔到豬蘇味

我最愛嘅依然都係蒜辣八爪魚🐙

果陣辣同香味完全吊起咗成個碗嘅靈魂
2023-07-12 52 瀏覽
健康d,買魚生醃肉返屋企做晚餐。叫左兩個DIY便當加superfood鮮榨果汁回家。西班牙蒜油三文魚加西班牙蒜油熟蝦,蛋黃配菜,沾烏冬。由於好鐘意食西班牙蒜油蝦,以為會同平時既好相似,仲可以試埋三文魚版,點知完全唔係想像咁樣。係熟蝦同三文魚配搭左d蒜油醬。不過個蒜油都幾香,只不過味道淡左少少。蛋黃配菜有菠蘿青瓜等,好fresh好有胃口,再配上沾烏冬仲好味左。如果再多幾隻蝦就好喇🤣經典三文魚加吞拿魚,彩虹配菜,黃薑椰菜花配半糙米飯。三文魚同吞拿魚係日本食壽司必選之食,被醃漬既味道又係另一仲風味。彩虹配菜會有d三色椒,香甜新鮮。最特別係佢有椰菜花飯,飽肚得黎又唔會肥。應該係用椰菜花切粒再加黃薑粉炒過,比我想像中好味。Superfood冷榨果汁,有紅菜頭,羽衣甘藍等超級食物,味道好唔好就見人見智,但我食完飲完食覺得個人超級健康🤣🤣🤣

2023-06-30 55 瀏覽
唔知點解我麻麻地鍾意呢個飯太辣了配搭起魚生失去曬鮮味但係健康嘅下次有機會會試下唔叫辣同埋餐廳用即棄餐具環保撻表示食得唔舒服希望會轉其他餐具啦😕😕😕😕😕
唔知點解
環保撻表示食得唔舒服
希望會轉其他餐具啦
😕😕😕😕😕
2023-06-26 75 瀏覽
今次品嚐了兩款健康魚生飯,分別是經典雙拼和夏威夷四重奏,都非常適合喜歡清新爽口的味道的人。經典雙拼是由三文魚、吞拿魚配和風配菜組成的,海鮮的鮮甜加上和風醬的酸甜相得益彰,讓人一口接一口。我選擇了黃薑椰菜花和白飯作為底料,黃薑椰菜花可以中和海鮮的油膩感,同時可以增加飽足感。我另外加了中華沙律和蟹籽作為配料,中華沙律有著清爽的酸甜味,可以提升整體的口感,而蟹籽則是增加了一點豐富的海洋風味。夏威夷四重奏是由辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果加彩虹配菜組成的,有著多種不同的風味和口感,讓人感覺像在品嘗一場海洋盛宴。辣味三文魚有著微辣的刺激,經典吞拿魚則是保持了原汁原味,泰式熟蝦帶有一點甜辣的泰國風味,而牛油果則是增加了一點柔滑的口感。彩虹配菜則是由紫甘藍、紅蘿蔔、玉米、紅菜頭等組成,不但顏色繽紛,而且也提供了豐富的維生素和纖維。這碗選擇了黃薑椰菜花和半糙米飯作為底料,跟經典雙拼一樣,黃薑椰菜花可以平衡海鮮的油膩感,而半糙米飯則是比白飯更健康的選擇。此外還另外加了溫泉蛋作為配料,溫泉蛋的流心可以跟海鮮和飯混合在一起,增加了一點濕潤和香氣!

2023-06-23 92 瀏覽
Pickabowl荔枝角D2 placePickabowl有好多款選擇全部都係健康有益既食材。仲有全素食,兒童版、女士版。如果唔鐘意仲可以自己揀DIYH. Classic Couple經典雙拼(三文魚、吞拿魚)黄薑椰菜花+半糙米飯N. Lazy Ginger薑汁松板豬、黃薑椰菜花+半糙米飯加牛油果H. Classic Couple有粒粒三文魚、吞拿魚新鮮好味食落雙重口感。仲有和風配菜開胃又健康。Lazy Ginger薑汁松板豬入味又juicy。加咗牛油果個味又幾夾😍冷壓果汁Super food 有紅菜頭,蘋果,羽衣甘藍,藍莓,檸檬飲落少少檸檬酸味健康又好飲。Farm Fighter 有甘荀,紅提子,白椰菜,奇異果飲落鮮甜我覺得有啲橙味好amazing😆
荔枝角D2 place

Pickabowl
有好多款選擇全部都係健康有益既食材。
仲有全素食,兒童版、女士版。

如果唔鐘意仲可以自己揀DIY

H. Classic Couple
經典雙拼(三文魚、吞拿魚)
黄薑椰菜花+半糙米飯
N. Lazy Ginger
薑汁松板豬、黃薑椰菜花+半糙米飯
加牛油果

H. Classic Couple
有粒粒三文魚、吞拿魚新鮮好味食落雙重口感。
仲有和風配菜開胃又健康。

Lazy Ginger
薑汁松板豬入味又juicy。
加咗牛油果個味又幾夾😍

冷壓果汁
Super food
有紅菜頭,蘋果,羽衣甘藍,藍莓,檸檬
飲落少少檸檬酸味健康又好飲。
Farm Fighter
有甘荀,紅提子,白椰菜,奇異果
飲落鮮甜我覺得有啲橙味好amazing😆

• 薑汁松板豬
  • 冷壓果汁
夏日炎炎 熱到唔想食野 已經食左好多餐沙律諗起係D2 place 既pickabowl bookmark 左好耐都未去食 一於去試下 睇下餐牌 夏威夷魚生飯 有分兩種 preset / 自選 (2份protein 1份配菜 1 份主菜)我揀左自選既 辣味吞拿魚 辣味三文魚 經典組合 辣味更申加惹味另外加多份慢煮雞胸 幾嫩 唔鞋口蛋黃配菜 (菠蘿、青瓜、蟹籽配蛋黃醬)成個配搭勁清爽 加埋叫菠蘿仲好甜 薑黃椰菜花 係必叫既base 以為冇飯咁飽 但成晒都好飽係滿足既飽朋友都係叫左個自選蒜辣八爪魚 蒜辣超級重口味 八爪魚爽口唔韌薑汁松板豬 食落好嫩又爽口 和風配菜(烤南瓜、王子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、配自家製醬油)全部都係優質蛋白 加埋薑黃椰菜花 朋友都好滿足見到有即製既冷壓果汁都叫左杯Farm Fighter 黎試下有甘荀、紅提子、白椰菜同奇異果飲落一d 都冇草青味 仲好清甜 下次經開呢頭都要試埋其他配菜base 又清爽 又有營養 餐餐食佢都唔厭呀
夏日炎炎 熱到唔想食野
已經食左好多餐沙律

睇下餐牌 夏威夷魚生飯 有分兩種 preset /
自選 (2份protein 1份配菜 1 份主菜)

我揀左自選既

辣味吞拿魚 辣味三文魚 經典組合 辣味更申加惹味
另外加多份慢煮雞胸 幾嫩 唔鞋口
蛋黃配菜
(菠蘿、青瓜、蟹籽配蛋黃醬)
成個配搭勁清爽 加埋叫菠蘿仲好甜
薑黃椰菜花 係必叫既base
以為冇飯咁飽 但成晒都好飽
係滿足既飽

朋友都係叫左個自選
蒜辣八爪魚 蒜辣超級重口味 八爪魚爽口唔韌
薑汁松板豬 食落好嫩又爽口
和風配菜
(烤南瓜、王子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、配自家製醬油)
全部都係優質蛋白
加埋薑黃椰菜花 朋友都好滿足

見到有即製既冷壓果汁
都叫左杯Farm Fighter 黎試下
有甘荀、紅提子、白椰菜同奇異果
飲落一d 都冇草青味 仲好清甜

下次經開呢頭都要試埋其他配菜base
又清爽 又有營養 餐餐食佢都唔厭呀
  • DIY自選
2023-06-19 49 瀏覽
運動後最好補充蛋白質,所以我又去食Picakbowl~ 營養美味之選七彩繽紛的食物令人胃口大開今次另加$25 升級套餐,有溫泉蛋、鰹魚昆布湯及泡芙自選有微辣香濃的煙薰油辣味吞拿魚,惹味西班牙蒜油三文魚,醬油濃郁、肉質嫩滑的薑汁松板豬。另外紅菜頭組合,有紅菜頭、紅腰豆等質感爽口、清新,最底還有熱熱的彈牙沾烏冬。自選剛熟的軟滑牛油果、泰式風味的爽口熟蝦、蒜味濃郁的八爪魚和風組合有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆,全部是我喜歡的食物,南瓜夠甜、四季豆爽口。

七彩繽紛的食物令人胃口大開
今次另加$25 升級套餐,有溫泉蛋、鰹魚昆布湯及泡芙

自選剛熟的軟滑牛油果、泰式風味的爽口熟蝦、蒜味濃郁的八爪魚

2023-06-18 39 瀏覽
Pickabowl.健康彩虹自在吃越來越注重健康,就算有多愛美食,都不一定要每天大魚大肉,豪飲豪食偶爾來一個刻意提醒自己要注意健康飲食的“好晚餐”也不為過叫上嚷著要減肥的朋友互相督促,也是不錯的新習慣荔枝角,除了原來的工商業區,現在越來越不一樣,既多了住宅,同時,不論在街上,還是在商場,也多了好多食肆遷就朋友仔,相約到她公司附近D2 Place吃餐好,在D2 Place 1期走走停停,發現這家店主打健康,和我們的心是遙相呼應,自斟水,好健康,我就駐足看Menu反正我已飢腸轆轆順便影影相俾朋友睇睇是否啱食喺佢在office繼續選擇困難症發作時,我已選好,我揀D.I.Y自選Step 1 西班牙蒜油三文魚 + 西班牙蒜油熟蝦Step 2 彩虹配菜(有番茄、青瓜 及 甜椒喲) Step 3 選個白飯再升級成套餐用$25升級做套餐 ,用1個價錢,多3樣滋味,好抵會有滑溜溜的温泉蛋🥚 仲有鰹魚昆布湯,內含小豆腐,湯清味濃甜品係黑糖布丁,甜而不膩,細細個,剛剛好這個夏威夷蓋飯色香味俱全有西班牙風味,滿滿三文魚OMAGE 3 同 熟蝦的優質蛋白質彩虹番茄、青瓜 及 甜椒配上他們自家製醬油 及 紫菜 做
Pickabowl.健康彩虹自在吃

越來越注重健康,
就算有多愛美食,
都不一定要每天大魚大肉,
豪飲豪食
偶爾來一個刻意提醒自己要注意健康飲食的“好晚餐”也不為過
叫上嚷著要減肥的朋友
互相督促,也是不錯的新習慣

荔枝角,除了原來的工商業區,
現在越來越不一樣,
既多了住宅,同時,不論在街上,還是在商場,也多了好多食肆
遷就朋友仔,相約到她公司附近D2 Place吃餐好,

在D2 Place 1期走走停停,
發現這家店主打健康,
和我們的心是遙相呼應,
自斟水,好健康,
我就駐足看Menu
反正我已飢腸轆轆
順便影影相俾朋友睇睇是否啱食
喺佢在office繼續選擇困難症發作時,
我已選好,
我揀D.I.Y自選
Step 1 西班牙蒜油三文魚 + 西班牙蒜油熟蝦
Step 2 彩虹配菜(有番茄、青瓜 及 甜椒喲)
Step 3 選個白飯
再升級成套餐
用$25升級做套餐 ,用1個價錢,多3樣滋味,好抵
會有滑溜溜的温泉蛋🥚
仲有鰹魚昆布湯,內含小豆腐,湯清味濃
甜品係黑糖布丁,甜而不膩,細細個,剛剛好

這個夏威夷蓋飯色香味俱全
彩虹番茄、青瓜 及 甜椒配上他們自家製醬油 及 紫菜 做調味
還有新鮮蔬菜 和 中華沙律菜 平衡,做好菜肉比例
恰到好處

對於有選擇困難的人來說
D.I.Y.只會令她們無從入手,
縮窄範圍,她們才回懂得如何選擇
朋友whatsapp遙控我為她order I餐 Giants' Bowl
夏威夷四重奏
有洋蔥,芫茜
辣味三文魚、經典吞拿魚,泰式熟蝦、牛油果
再加彩虹配菜
朋友仔說要健康,就要極致一點,
沙律底,就是會瘦
可憐她在我將我和她的餐都拿到了半小時,
及我吃好的情況下,
她還在加班,
所以我只好做外賣妹,
送到她公司給她吃
她邊吃邊說有她最愛的洋蔥,芫茜 ,
還可以抗拒嗎?
辣味三文魚、經典吞拿魚,泰式熟蝦、牛油果
混合沙律,
就算剛剛開會後,一邊加班,一邊吃零食,
都沒有罪惡感了,
因為有沙律抵消

Pickabowl (D2 Place)
荔枝角D2 Place
一期1樓112號舖
近期大熱夏威夷蓋飯Poke Bowl,主要以海鮮、蛋白質食物、切塊蔬果,以低油低鹽方式烹調🥣低卡高蛋白且營養均衡,夠晒健康🤟🏻位於荔枝角嘅「Pickabowl」正正主打Poke Bowl,蓋飯選擇多到花多眼亂,仲可以DIY自由配搭😍總有一款啱你口味❤️.🍴DIY自選💰$106🔸任揀兩款Protein、一款Veggie、一款Base揀咗「煙燻油辣味三文魚、西班牙蒜油八爪魚、紅菜頭配搭、黃薑花椰菜飯+半糙半飯」💕顏色七彩繽紛,賣相已經令人口水直奔🤤三文魚微辛感增添惹味,八爪魚爽彈鮮味😚紅菜頭配搭中嘅菠蘿,酸甜味道令胃口大增😆額外加$12要埋牛油果,有成半個好滿足🥰加$25可以升級套餐,包鰹魚昆布湯、溫泉蛋、甜品😌溫泉蛋蛋香味濃,撈飯食勁正🤪.🍴慢煮天多利雞💰$79慢煮雞胸+蛋黃組合(菠蘿、青瓜、蟹籽、蛋黃醬)💕切粒雞胸以慢煮方式烹調,肉質好嫩口好😋佐以印度香料汁,微辛好香口😙蛋黃組合雖然有蛋黃醬,但整體感覺都好清新😌.炎炎夏日冇乜胃口的話,整返碗夏威夷蓋飯就啱晒🤓

🍴DIY自選
💰$106
🔸任揀兩款Protein、一款Veggie、一款Base

🍴慢煮天多利雞
💰$79
慢煮天多利雞

炎炎夏日冇乜胃口的話,整返碗夏威夷蓋飯就啱晒🤓
2023-06-07 44 瀏覽
今日同朋友去D2行市集,行完索性喺D2食埋嘢,大熱天時真係唔想周圍走。搵到間pickabowl嘅餐廳,見佢好得意係每款配料自己選擇,主要係蛋白質、澱粉質同蔬菜嘅配搭。配料清新健康,好啱呢啲天氣食。我哋分別揀咗夏威夷四重奏同埋Classic couple。夏威夷四重奏嘅蛋白質有辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦🍤同埋牛油果🥑,蔬菜類我哋揀咗彩虹組合,主食揀咗黃薑椰菜花加半糙米飯。原來椰花係可以生食,我都係食過先知,口感同味道都幾得別!所有配料撈埋自家製醬油一齊食,口感豐富有層次。醬油酸酸甜甜,三文魚同吞拿魚嘅魚油香同醬油相輔相成,濃郁得嚟又多咗一番清新。Classic couple同樣都係有三文魚同吞拿魚做蛋白質,另外再加多一份芥末熟蝦,芥辣唔算好攻鼻,撈埋啲飯一齊食更開胃!總括嚟講,呢餐係非常健康又飽肚,啱哂健康人士減肥人士!平時食得太多肉,食返一兩餐呢啲健康食物感覺好清新好舒服❤️

我哋分別揀咗夏威夷四重奏同埋Classic couple。