2022-06-19 95 瀏覽
🍽 𝕆𝕝𝕕𝕚𝕤𝕙 🍽 𝔼𝕟𝕘𝕝𝕚𝕤𝕙 ℝ𝕖𝕥𝕣𝕠 𝕊𝕥𝕪𝕝𝕖個裝修係舊英倫風格😎 木調加上工業風餐桌😳有唔少經典名星相🖼掛係牆上 📷 好適合打卡餐廳幾整潔👍🏻開放式廚房🫶🏻完全無油煙味餐牌都有少復古風格🐔🍝Chicken Spaghetti with Spicy Tomato Sauce雞肉上面有少少芝士配上雞肉ok好食☺️份量都岩岩好🍅蕃茄醬辣辣地幾刺激🔥🐮🥩Grilled US Prime Rib-Eye個薯條好好好食⭐️牛扒就選擇左Medium-rare 🤭都做到個要求味道偏向清淡☺️ 食到個牛嘅原味

餐廳幾整潔👍🏻開放式廚房🫶🏻完全無油煙味

個薯條好好好食⭐️
牛扒就選擇左Medium-rare 🤭都做到個要求
味道偏向清淡☺️ 食到個牛嘅原味
  • All Day Breakfast
ღ ⵊɴ Lᴏᴠᴇ Wɪᴛʜ Oʟᴅɪsʜ’s Tɪʀᴀᴍɪsᴜ ღRᴀɴᴋᴇᴅ ᴀs ᴛʜᴇ ᴛᴏᴘ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ɪɴ 🇭🇰, the 𝑑𝑜𝑛𝑢𝑡-𝑠ℎ𝑎𝑝𝑒𝑑 𝑂𝑙𝑑𝑖𝑠ℎ 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 from @oldishhk is a 𝙢𝙪𝙨𝙩-𝙩𝙧𝙮 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙧𝙨 🤎 & has been on my to-try list for ages ✔️ What stands it apart from all the other contestants is the 𝘥𝘳𝘪𝘻𝘻𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧 𝘩𝘰𝘵 𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘦-𝘤𝘰𝘭𝘥 𝘮𝘢𝘴𝘤𝘢𝘳𝘱𝘰𝘯𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 🧀 making it 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘯 𝘣𝘰𝘵𝘩 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 & 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 ☕️ Their 𝑂𝑙𝑑𝑖𝑠ℎ 𝐹𝑜𝑢𝑟 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 is another popular item - they ran out of the 𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘳𝘵 that night but the burger was still p

Oldish  Tiramisu

Their 𝑂𝑙𝑑𝑖𝑠ℎ 𝐹𝑜𝑢𝑟 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 is another popular item - they ran out of the 𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘳𝘵 that night but the burger was still pretty cheesy with the 𝘮𝘦𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘮𝘰𝘻𝘻𝘢𝘳𝘦𝘭𝘭𝘢, 𝘳𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢 & 𝘤𝘩𝘦𝘥𝘥𝘢𝘳 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘭𝘢𝘺𝘦𝘳 🧀 they also 𝘶𝘴𝘦 𝘳𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘣𝘶𝘯𝘴 - 𝘢𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘯𝘰𝘴𝘵𝘢𝘭𝘨𝘪𝘤 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘭 𝘵𝘸𝘪𝘴𝘵 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 🍔
Four  Cheese  Burger

❝ ʀᴇᴍɪɴɪsᴄɪɴɢ ᴏɴ ᴛʜᴇ ɢᴏᴏᴅ ᴏʟ ᴅᴀʏs ❞

• • • ✎ • • •
𓍯 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓂃
✧ 𝑂𝑙𝑑𝑖𝑠ℎ 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 ($𝟽𝟾) ☜︎
✧ 𝑂𝑙𝑑𝑖𝑠ℎ 𝐹𝑜𝑢𝑟 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 ($𝟷𝟻𝟾)
✧ 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 ($𝟷𝟺𝟾)

✧ Pink lemonade ($𝟺𝟾)

𖤥 Oʟᴅɪsʜ @oldishhk
ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 ☞︎ #thefchk_western
𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 ☞︎ #thefchk_sheungwan
#olddishhk #oldishhkFood
2022-06-14
2022-06-09 201 瀏覽
中上環滿載各類性格Cafe今次來到了上環東街一間懷舊英倫風的餐廳,餐廳佈置走懷舊風格,佈滿有點歷史的裝飾及掛畫佈置等,給人回到60年代英國的感覺。第一次來到,就點上選了網上大受好評的菜式,包括香噴噴酸辣脆雞翼😋,甚有殺氣的四重芝士漢堡🤭,芝士炸成網狀鋪在漢堡包下面,吃起上來非常有口感,泰式辣蝦沙律🍤以及甜美可愛貌似doughnut 的Tiramisu🍩。聽着80年代英倫金曲,我享受了一個懶洋洋的下午🥰
中上環滿載各類性格Cafe

聽着80年代英倫金曲,我享受了一個懶洋洋的下午🥰
2022-05-27
  • Oldish  four  cheese  beef  burger
  • Oldish chicken wings
2022-06-06 153 瀏覽
呢日經過東街呢度,推門入去攞位😬難得有窗口位坐,當然開心☺️窗口位嘅樓底超高,唔講我以為自己去左外國🥰叫左個Black Truffle Eggs Benedict,有煙三文魚同埋牛油果蓉… 個味道好豐富!最緊要份量唔會覺得細,因為有時出面嘅Eggs Benedict連一個女仔都覺得唔夠食架🙈🙈 我見好多人叫Donut… 原來係形狀似Donut嘅 Oldish Tiramisu,咁多人叫我仲唔叫?!😬😬 嘩!好估佢唔到,佢係以一個Tiramisu + 雪糕嘅形態去俾你品嚐… 好!好!味!呀!喜歡食Tiramisu同雪糕嘅你,呢個冇得輸😋地方唔窄,但都好多人去,所以建議大家book位或早少少去啊😊📍上環東街53號地舖 (上環A2出口)@oldishhk
呢日經過東街呢度,推門入去攞位😬
難得有窗口位坐,當然開心☺️
窗口位嘅樓底超高,唔講我以為自己去左外國🥰

📍上環東街53號地舖 (上環A2出口)
@oldishhk

• Black Truffle Eggs Benedict
2022-06-04 124 瀏覽
今日去上環食超好味西餐-Oldish!入到餐廳已經比佢懷舊裝修吸引,引唔住影好多相!餐廳感覺好乾淨舒服,餐廳音樂播懷舊英文歌,彷彿時光倒流 💕我嗌咗 Oldish Four Cheese Beef Burger , Whole Grilled Spring Chicken ,小食 Avocado Tomato Toast 加 一杯Americano! 🤪Oldish Four Cheese Burger 🍔 每一樣嘢食都好吸引同埋分量十足,最鍾意當然係Four Cheese Burger! 一嚟到見到佢特別,中間有一把刀,漢堡包夾住超巨型芝士片!食物嘅擺法顯得廚師有心思!第一次見到大大塊芝士脆片,好味到令我停唔到口,而且側邊有沙律同埋薯條伴碟,營養均衡又飽肚!Whole Grilled Spring Chicken 🍗 雞肉肉質滑嘟嘟,夠晒入味!而且真係好大隻,幾個人分都差唔多食唔晒,表皮少少香脆,食得出餐廳有心思! 側邊亦有沙律菜同埋薯條,一啖雞肉一啖菜,Ichiban! 😋Avocado Tomato Toast 🥑 真係好鍾意呢個多士,好耐冇食過咁多牛油果!小食係主食之前上嘅,望
今日去上環食超好味西餐-Oldish!

Oldish Four Cheese Burger 🍔

Avocado Tomato Toast 🥑

真係好鍾意呢個多士,好耐冇食過咁多牛油果!小食係主食之前上嘅,望住綠色新鮮嘅牛油果就覺得特別開胃,忍唔住越食越多,又係另外一道停唔到口嘅美食!

Americano ☕️

味道濃郁好飲!望住店內裝飾飲另有一番滋味!

總結一下,一定會再嚟!食物高質,價錢不貴,環境整潔舒適,令人懷念從前係英國讀書嘅時光!👍🥳
用餐優惠
試食活動
2022-06-02 89 瀏覽
Tucked away from the busy streets is a gem with loads of character. 🧱 The interior is filled with retro furniture, antiques, and old movie posters that will take you back to 80s. 📻 Would recommend the scrumptious seafood risotto 🥘 & doughnut-shaped espresso tiramisu ☕️ 🤎.____📍:G/F, 53 Tung Street, Sheung Wan
____
2022-05-21
  • seafood risotto
  • oldish tiramisu
2022-06-01 92 瀏覽
𝓞𝓵𝓭𝓲𝓼𝓱 A British-style vintage cafe @oldishhk located in Sheung Wan, just within 10 minutes walking distance from the MTR, perfect place for a catch up with friends👍 Really enjoyed their 𝙊𝙡𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙁𝙤𝙪𝙧 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧, look at that massive cheesy crunch! Definitely a signature dish 👍 A must try for cheese lovers 🧀 Highly recommend their 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 🍲 Mussels, shrimps, cuttlefish and scallops… all mixed into a nicely blended risotto in tomato sauce 🥫 And course 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙪𝙢𝙗𝙡𝙚 is not to be miss
𝓞𝓵𝓭𝓲𝓼𝓱

Oldish  Four  Cheese  Beef  Burger

Seafood  Risotto

And course 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙪𝙢𝙗𝙡𝙚 is not to be missed! Vanilla icecream on top of a warm baked apple crumble… noms! 😋
Apple  Crumble
Seafood  Risotto
Apple  Crumble
  • Seafood Risotto
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
一推門,就感受到滿滿嘅英式復古風,仲令我回想起係英國讀書嘅日子。Café特別嘅擺設同環境都令我忍唔住不停影相打卡📷食物嘅味道恰到好處,最令我有驚喜嘅係牛扒同Seafood Risotto。餐後一杯簡單嘅咖啡加埋Oldish最signature嘅Donut Tiramisu,絕對為我呢個寫意嘅afternoon畫上完美嘅句號。☕️🤎

• Seafood Risotto
2022-05-31 57 瀏覽
難得放假 黎到上環的cafe好耐無食Egg Benedict🤩好大塊三文魚如果再多啲牛油果就好🤣 我是牛油果控但都好食😌真係勁耐無食今次仲試左佢的冬甩tiramisu 佢係偏硬身 有小小雪糕feel佢會另外比一小杯expresso你唔中意太苦 可以落小啲 或者唔落等多一陣 溶小小 就會有入口即化既感覺咁就會好好食😌睇個人喜好 我中意食偏硬身😆佢咖啡味都偏重中意咖啡既人應該會好like但我唔飲咖啡 對我黎講偏苦如果對面唔係裝修 就會係一個幾恬靜的地方 希望佢快啲完工😂不過室內影相打卡無問題😎

難得放假 黎到上環的cafe

中意咖啡既人應該會好like
但我唔飲咖啡 對我黎講偏苦

如果對面唔係裝修 就會係一個幾恬靜的地方 希望佢快啲完工😂
不過室內影相打卡無問題😎

中上環新舊文化氣息交替,大街小巷都好有特色。而喺上環呢條斜路上面就有呢間濃濃復古英倫風格既cafe, 裝修格調滿滿,食物都非常高質🤎🍔Oldish Four Cheese Beef Burger招牌漢堡,每款材料都好新鮮最特別就係佢果塊好有心思有創意既芝士薄脆,未見過有burger會係甘設計,而味道亦都係非常濃烈既芝士黎,芝士控大滿足!佢個麵包都唔係普通包,而係有提士乾喺入面既,令整體層次感都提升左,麵包都整到外脆內軟架薯條好有薯味,輕輕加左少少鹽,味道剛剛好,沙津菜食落非常之新鮮🦐Seafood Risotto出色既一個Risotto! Risotto最怕就係煮得太濕或者太乾,而呢個個濕潤度係剛! 剛! 好! 海鮮食得出係好新鮮,調味非常平均🍩Oldish Tiramisu 必試既招牌Tiramisu,Tiramisu愛好者必食,咖啡愛好者 (即係我) 更加要食!佢係半雪糕既tiramisu黎,做法好特別,佢配搭既black coffee亦都唔簡單,係好濃烈既咖啡黎,加埋落去一齊食,絕對完美

招牌漢堡,每款材料都好新鮮

🦐Seafood Risotto

🍩Oldish Tiramisu
2022-05-06
2022-05-31 53 瀏覽
每次行過中上環都係見到有好多唔同風格,大大小小嘅壁畫,好適合鍾意打卡嘅我📸但其實附近都有好多特色嘅餐廳,cafe!🍽就好似位於東街嘅Oldish,雖然喺一條唔顯眼嘅小路入面,但我就俾佢門面嘅紅磚牆身吸引👀餐廳入面既裝飾都係以英倫復古風做元素🇬🇧係食嘢+打卡於一身嘅餐廳,值得推介👍🏼今次我就叫左幾款嘢食試吓啦😋 🌟Seafood risotto 佢係以幾種海鮮做配搭,分別有蝦,魷魚,青口,蜆同帶子🦐🦑鐘意食海鮮嘅話真係好正,尤其嘅係d蝦食落係爽同彈牙👍🏼意大利飯嘅軟硬度適中,食落去有d咬口,再配合埋濃濃嘅蕃茄香味🍅味道可口。🌟Oldish All day breakfast 食英式嘢緊係唔少得all day breakfast啦,食物都算豐富,有豬肉腸,薯餅,煙肉,煙三文魚,大啡菇,茄汁豆,蕃茄同牛角包最讚許係薯餅,炸得唔油膩、好香口,入面有啖啖薯仔蓉👍🏼(仲要有2塊,正🤤)炒蛋炒得夠嫩滑,有蛋香味,仲要唔會有好多蛋汁流出黎,好水咁!重點係佢嘅份量算大,啱哂二個人一齊share食👍🏼🌟French fries一黎到見到心唸都幾大碗🫣即叫即炸熱辣辣嘅金黃色薯條,外脆內軟,再配合惹味十足嘅松
但其實附近都有好多特色嘅餐廳,cafe!🍽
餐廳入面既裝飾都係以英倫復古風做元素🇬🇧
係食嘢+打卡於一身嘅餐廳,值得推介👍🏼
今次我就叫左幾款嘢食試吓啦😋

🌟Seafood risotto

🌟Oldish All day breakfast
重點係佢嘅份量算大,啱哂二個人一齊share食👍🏼

🌟French fries
一黎到見到心唸都幾大碗🫣即叫即炸熱辣辣嘅金黃色薯條,外脆內軟,再配合惹味十足嘅松露醬,真係食唔停口🙊(熱氣,咩黎㗎?😜)

🌟Oldish Tiramisu
外型好似一個冬甩🍩其實佢係雪糕質地嘅tiramisu, 食之前淋上一shot熱嘅Espresso, 造成冷熱交錯嘅感覺,味道方面香濃咖啡中和左個甜味,唔會有種甜到漏嘅感覺👍🏼

整體嚟講,成個用餐體驗係不錯!食物質素好,環境氣氛都俾人一種舒適嘅感覺,大家不妨可以去一試💁🏼‍♂️
2022-05-26
位於上環東街嘅Oldish係一間走vintage 風格嘅西餐廳 🤓 無論係門外嘅小木凳、紅磚牆、玻璃窗,定店內嘅鵭絲燈、舊擺設、電影海報,睇得出餐廳喺環境設計方面花咗好多心思,令食客嘅用餐體驗更豐富 😌✨ Oldish Four Cheese Beef Burger ($158)呢款係餐廳嘅其中一個signature dish 🤩 最為人津津樂道嘅一定係個塊大得誇張嘅芝士薄脆,遠睇個漢堡包成架UFO咁 🤣 牛肉漢堡扒肉嫩多汁,配上鹹香嘅水牛芝士、車打芝士、巴馬臣芝士,味道充滿層次 😚✨ Black Truffle Eggs Benedict ($158)係小編最愛嘅Egg Benedict 🥰 不過呢款同傳統嘅唔同,好似將英式鬆餅換成牛油果多汁、加入黑松露同薯條等元素,幾有新鮮感 😀 但唔緊要都係隻蛋煮得好,水波蛋一切開馬上流出金黃蛋液,同荷蘭醬、麵包完美融合,食每一啖都令人好滿足 🤤✨ Oldish Hot Wings ($88)一大班friend食飯一定會嗌小食,雞翼好味又易分,小編同朋友每次見到都會嗌 🤩 Oldish 嘅 hot wings 無想象中咁 hot,唔食得辣嘅朋友都

✨ Oldish Hot Wings ($88)
一大班friend食飯一定會嗌小食,雞翼好味又易分,小編同朋友每次見到都會嗌 🤩 Oldish 嘅 hot wings 無想象中咁 hot,唔食得辣嘅朋友都可以試 😉 雞翼香濃惹味,特別係個秘製醬汁,令人食唔停口 😆

2022-05-31 39 瀏覽
一直想去oldish已經好耐啦,今次終於搵到時間去啦!Oldish係中西區熱門既cafe,如果你同我一樣鍾意英倫風同埋復舊懷舊既風格擺設咁你就一定要去打卡啦😜今次我叫咗Grilled Spring Chicken (Half) + Pink Lemonade賣相精緻,雞肉很嫩同juicy ,配上辣辣地既醬汁真係食到停唔到口呀!仲有嘢飲顏色超有少女風,酸酸甜甜好fresh! 而朋友就叫咗Grilled Pork Rack +Ice Apple Tea 呢個真係不得了!外層有少少燒烤既焦香,肉質嫩滑不單止,仲要係啖啖肉,配合埋甜甜既厚切薯角,真係令人無法抗拒呀!
一直想去oldish已經好耐啦,今次終於搵到時間去啦!

落雨絲濕冇得周圍遊車河😔唯有搵嘢食填補空虛心靈😋適逢午餐食得好飽,夜晚唔算好餓~ 之前都嚟過Oldish食過幾次,所以再叫1個主食,1個小食加個甜品share已經夠晒 Melon+ham呢個真係無得輸嘅絕配👍🏼 同埋平時揸車就冇得飲,今日就可以飲到支 本地“友”手工啤酒 - ‘’最佳損友”> 好易入口 除咗清新柑橘味,重有淡淡焦糖同燕麥香個apple crumble如果可以有埋磨碎咗嘅餅碎做脆面就更加正啦😛
落雨絲濕冇得周圍遊車河😔
唯有搵嘢食填補空虛心靈😋

Melon+ham呢個真係無得輸嘅絕配👍🏼

> 好易入口 除咗清新柑橘味,重有淡淡焦糖同燕麥香

Melon Ham
Black Truffle Egg Benedict
Apple Crumble
Melon Ham
Black Truffle Egg Benedict
Apple Crumble
  • Black Truffle Eggs Benedict
2022-05-31 31 瀏覽
呢間餐廳由外到內都好復古,佢地播放嘅懷舊英文歌曲非常有feel! 除咗環境乾淨同舒適外,d嘢食都好正!! 鍾意食cheese 就一定要試下呢個Four Cheese Beef Burger($158)除咗賣相吸引,仲好好味,牛肉夠Juicy,而且有非常香濃嘅芝士味 🧀 👍🏾👍🏾佢地嘅Oldish All day breakfast($158)都好正,夠晒份量,食完110%滿足,我最鍾意佢哋個蛋煮得啱啱好,非常香滑。同埋個蘑菇好juicy,食過返尋味😋