🥩🇺🇸 美國1855 安格斯肉眼 五成熟 $283肉眼扒嘅外皮烤得焦香,裏面依然保持到嫩滑多汁嘅口感,切開中間可以見到肉質嘅鮮嫩程度,牛肉味幾出。上面嘅炸蒜蓉片非常香口,甚至有少少搶咗塊扒嘅風頭,亦提供咗兩款醬汁選擇,不過本身肉眼扒多汁入味都唔需要點醬。🍝🍄 黑松露忌廉雜菌意粉 $123雜菌種類同份量好多,食落應該有牛肝菌、雞髀菇等,咬落粒粒口感味道又豐富,忌廉醬汁帶有濃郁芝士味,醬汁沾滿咗整碟意粉,非常入味,唔知點解整體比較甜。🥗田園沙律 $78依款清新嘅沙律做前菜啱啱好,有酸甜嘅醋醬汁,上面鋪滿咗芝士絲,仲有番茄仔同餅乾配搭🌽🥣 粟米湯 $58呢個粟米湯打到起曬泡,上菜嗰陣以為係cappuccino,味道香甜而且口感綿密,可惜就份量比較少。🧀🍰 巴斯克芝士蛋糕 $48呢款巴斯克蛋糕味道幾驚喜,佢嘅芝士味濃得來又唔會過甜,味道停留喺口好耐,而且中間有啲好似奶蓋咁嘅流心餡,同芝士味好夾🥖🧄🧀 西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬 $48鬆脆包口感超香脆,一咬落就霎霎聲,麥味香濃,而呢個芝士醬更加係錦上添花,奶味濃郁且帶少少酸奶味,唔需要加其他調味料都好入味。包嘅份量都幾多,如果有更多芝士醬就好

🥩🇺🇸 美國1855 安格斯肉眼 五成熟 $283

🍝🍄 黑松露忌廉雜菌意粉 $123

🥗田園沙律 $78

🌽🥣 粟米湯 $58

🧀🍰 巴斯克芝士蛋糕 $48

🥖🧄🧀 西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬 $48
鬆脆包口感超香脆,一咬落就霎霎聲,麥味香濃,而呢個芝士醬更加係錦上添花,奶味濃郁且帶少少酸奶味,唔需要加其他調味料都好入味。包嘅份量都幾多,如果有更多芝士醬就好喇😚

🥜🍓🥞 開心果忌廉配新鮮士多啤梨梳乎厘班戟 $138
班戟比我想像中大份而且多醬,🤣彈下彈下好吸引,鋪滿喺梳乎厘上面既係忌廉醬,唔算好甜,又帶到開心果味道,切落去嗰陣流曬入去班戟入面,望到好滿足🤤而梳乎厘班戟嘅口感啱啱好唔會太多空氣又有綿密嘅感覺

🥐 拿破崙 $38
用咗心形拿破崙餅底,唔係平時夾心嗰種,上面鋪咗水果同忌廉,味道有啲偏甜,外形幾啱節日活動或者情人慶祝用。

NATA 🥩🍝🧀🥞
觀塘巧明街107號國基集團中心401室

2024-03-13
2024-03-25 52 瀏覽
今天我來到了位於觀塘的NATA,餐廳提供各式各樣的美食,令我很滿意,非常值得推薦!首先,我點了一份西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬作為前菜($48)。這道菜以鬆脆的西班牙麵包為基底,搭配濃郁的香蒜希臘芝士醬,味道十分出色。麵包的外皮酥脆,內部柔軟,搭配芝士醬的鹹香味讓人垂涎欲滴。接著,我品嚐了美國安格斯肉眼($283)。這道主菜以優質的安格斯肉眼為主角,經過烹飪後保持了肉的嫩度和多汁度。肉眼的外層煎至金黃酥脆,內部保持了七成熟的狀態,肉質鮮嫩多汁,口感非常棒。作為主菜的配菜,我選擇了明太子忌廉大蝦意粉($148)。這道意粉選用了新鮮的大蝦和香濃的明太子忌廉醬,搭配上彈牙的意粉,口感豐富。明太子忌廉醬的鮮味與大蝦的甜美完美融合,給人留下了深刻的印象。在甜點方面,我點了開心果忌廉配新鮮士多啤梨梳乎厘班戟($138)。這道甜點給人一種視覺和味覺的雙重享受。梳乎厘班戟酥脆香甜,搭配上開心果忌廉和新鮮的士多啤梨,口感酸甜,非常開胃。再加上楓糖漿和Haagen-Dazs雲呢拿雪糕杯(+$18)的點綴,更是讓這道甜點變得更加豐富和美味。最後因為想坐耐啲傾偈,我同朋友又點了一份薯條($58)。NATA的薯

最後因為想坐耐啲傾偈,我同朋友又點了一份薯條($58)。NATA的薯條非常出色。它們外脆內軟,金黃色的外皮酥脆可口,內部卻保持著濕潤的口感。加上黑松露醬(+$10),香氣獨特,認真美味!

最後,我和朋友各點了一杯椰子咖啡碎冰($58)作為結尾。這款飲品清涼又爽口,椰子的香氣和咖啡的苦甜完美平衡,令人陶醉。

NATA - Steak, Wine & Cocktail (觀塘)
地址:觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
2024-03-24 40 瀏覽
假日老友放假,同我去聚餐輕鬆下,今晚到左#NATA,嘆下西餐飲下嘢,人生一大樂事☺️。田園沙律🥗, 沙律菜翠綠清爽,新鮮爽脆,配上番茄仔同脆口麵包粒增加口感,食嘢前要食菜先架。美國1855安格斯肉眼,點了七成熟,牛扒🥩呈粉紅幼嫩色澤,肉質夠腍滑,咬落肉味濃且肉汁豐富,炸蒜香脆,點埋醬更惹味。牛油香草烤黃油大鷄,雞皮很薄近乎沒有脂肪,入口有脆香感,肉質的質素好,就算是雞胸位置的都唔會鞋身,且肉汁豐富,啱晒喜歡食雞的老友記。叫多碟即叫即炸的黑松露薯條,香脆可口美味。Gin Tonic & Iced Lemonade, 味道調配得宜,清凉爽口。餐廳燈光柔和,氣氛很唔錯,店員服務到位,過了一個愉快嘅晚上🌃。

叫多碟即叫即炸的黑松露薯條,香脆可口美味。

2024-03-24
2024-03-23 40 瀏覽
觀塘有間樓上扒房,環境氣氛都唔錯,主菜同埋甜品都好好味,適合同朋友食飯或者嚟拍拖❣️❥明太子忌廉大蝦意粉 $148明太子醬汁好濃郁同埋好creamy大蝦一共有六隻,都好彈牙意粉煮得啱啱好,唔會過淋❥美國1885安格斯肉眼 $283牛扒我哋叫咗五成熟食落都好軟身,牛肉味濃而且仲帶有少少燒香牛扒配咗兩隻醬汁個人覺得青醬幾惹味❥開心果忌廉配新鮮士多啤梨疏乎厘班戟 $138疏乎厘好好味!空氣感好充足而且開心果忌廉好香好順滑堅果味中有帶有少少甜嘅牛奶味如果係開心果控千祈唔好錯過!❥巴斯克芝士蛋糕 $48坊間見到好多巴斯克蛋糕都唔識流心但係呢間嘅蛋糕會流心!芝士味好香好濃中間仲有流心口感綿滑細膩❥鮮奶伯爵茶 $42伯爵茶同鮮奶平衡得好好仲有靚靚拉花❥Strawberry On the Sky $88我哋仲叫咗杯Cocktail 士多啤梨味比較突出,容易入口

❥明太子忌廉大蝦意粉 $148

明太子醬汁好濃郁同埋好creamy
大蝦一共有六隻,都好彈牙
意粉煮得啱啱好,唔會過淋

❥美國1885安格斯肉眼 $283

牛扒我哋叫咗五成熟
食落都好軟身,牛肉味濃
而且仲帶有少少燒香
牛扒配咗兩隻醬汁
個人覺得青醬幾惹味

❥開心果忌廉配新鮮士多啤梨疏乎厘班戟 $138

疏乎厘好好味!
空氣感好充足
而且開心果忌廉好香好順滑
堅果味中有帶有少少甜嘅牛奶味
如果係開心果控千祈唔好錯過!

❥巴斯克芝士蛋糕 $48

坊間見到好多巴斯克蛋糕都唔識流心
但係呢間嘅蛋糕會流心!
芝士味好香好濃
中間仲有流心
口感綿滑細膩

❥鮮奶伯爵茶 $42

伯爵茶同鮮奶平衡得好好
仲有靚靚拉花

❥Strawberry On the Sky $88

我哋仲叫咗杯Cocktail
士多啤梨味比較突出,容易入口
2024-03-21 49 瀏覽
✨美國1855 安格斯肉眼五成熟 $283肉眼咬落去啖啖都係肉汁口感真係好juicy呀加埋啲香料同埋醬汁真係完美嘅配搭❤️✨慢煮伊比利豬鞍 $198豬肉變得好軟好嫩一用湯匙就能輕易切開每一口都有豬肉嘅鮮甜味道令人回味無窮加上啲配料同埋醬汁真係令味蕾大開🐷✨意大利芝士熔岩梳乎厘班戟 $99呢個梳乎厘班戟真係係芝士愛好者嘅天堂芝士嘅熔岩流出嚟真係超誘人一咬落去滑嫩嘅芝士同埋梳乎厘外皮完美結合🧀✨焙茶忌廉配新鮮日本柑梳乎厘班戟 $138焙茶忌廉嘅味道好特別淡淡嘅苦甜味道同埋香濃嘅茶香🍵✨Honeycomb Latte $52呢杯Honeycomb Latte真係有驚喜有一塊蜂巢啖啖都有蜂蜜嘅香甜味道同埋豐富嘅奶香🍯☕️✨芒果乳酪碎冰 $48芒果乳酪碎冰真係好涼好爽口冰涼嘅碎冰加埋新鮮嘅芒果同埋滑嫩嘅乳酪每一口都好清新芒果嘅酸甜同埋乳酪嘅濃郁完美配撘🥭🍨
✨美國1855 安格斯肉眼五成熟 $283

每一口都好清新
芒果嘅酸甜同埋乳酪嘅濃郁完美配撘🥭🍨
  • 意大利芝士熔岩
2024-03-21 43 瀏覽
又一間觀塘私心推介餐廳-Nata steak house 高質素扒房 加上有梳乎厘Pan Cake 完美配搭Cobber 意粉係辣番茄忌廉大蝦意粉意粉好掛汁 微辣既番茄醬 酸酸辣辣大蝦肉質紮實 好爽口美國1855安格斯肉眼Medium rare 熟度啱啱好好粉嫩既顏色 食落好軟嫩 肉質好好餐廳仲好貼心 下面會有蠟燭暖住塊扒黑松露薯條上到黎嚇左一跳🤣太大盤 2個人絕對食唔晒🤭新鮮即炸 熱辣辣 加上黑松露醬 真係好好食🥹拿破崙 酥皮好酥脆 吉士醬真材實料 有粒粒雲尼拿籽 酸酸甜甜既莓果 好夾焙茶忌廉配新鮮日本柑梳乎厘班戟焙茶忌廉味道好濃郁蜜柑既甜味 增加成個甜品清新感梳乎厘班戟軟綿綿 入口即溶 蛋味香濃💛Matcha Tonic柑橘味既Tonic 加上抹茶又幾特別 係比較清爽既感覺💜Cheapest flight 混合左菠蘿、橙、青檸、迷迭香好refreshing 💛
又一間觀塘私心推介餐廳-Nata steak house

Matcha Tonic
柑橘味既Tonic 加上抹茶又幾特別
係比較清爽既感覺💜

Cheapest flight
混合左菠蘿、橙、青檸、迷迭香
好refreshing 💛
2024-03-18 52 瀏覽
觀塘 | NATA - Steak, Wine & Cocktail . 今晚又再來到觀塘的NATA, 位置實在太方便。店內環境既寬敞舒適, 跟朋友來這裡就最好不過💞 全店以木系設計為主, 既有長沙發位置, 亦有2-4人枱,無論是兩小口子或一大顆兒都非常適合💞 . 喜歡這裡提供多款不同西式食物, 扒類, 意粉等一應俱全,湯品酒類果汁汽水也同時提供,想吃什麼都可以 而且服務一流,無限回訪店之一💞.🔺粟米湯 這裡湯品非常出色,熱度夠,面頭打造泡沫,粟米湯香滑味濃💞.🔺慢煮牛肩胛肉 以長身鐵盤盛載著,放上枱再以蠟燭燃燒鐵盤,以保持食飯溫度,牛肩胛牛味濃郁,脂肪比例完美,入口軟腍💞.🔺牛油香草烤黃油大雞來這裡必點的黃油雞,絕對會令愛上,雞皮不會過肥,烤後香脆,肉質超辣,雞味濃,任何位置都超級好味,不能錯過💞.🔺芝士肉醬意粉這裡的芝士肉醬意粉,份量慷慨,芝士肉醬比例完美,不多不少,恰到好處,拌勻後入口每啖也是濃濃芝士跟肉醬,但又不會過膩💞.🔺原味溶岩梳乎厘班戟(2件)這裡任何一個甜品也是熱門,很多枱都每人點一份,很利害準😂 梳乎厘班戟,鬆軟綿滑,蛋香滿滿,入口充滿幸福感💞.🔺百香果冰茶🔺百香果梳
🔺粟米湯
這裡湯品非常出色,熱度夠,面頭打造泡沫,粟米湯香滑味濃💞
🔺慢煮牛肩胛肉
🔺牛油香草烤黃油大雞
🔺芝士肉醬意粉
🔺原味溶岩梳乎厘班戟(2件)
🔺百香果冰茶
🔺百香果梳打
將半顆百香果拌入飲品中,飲度微酸帶甜,配肉很不錯💞
. 餐廳 : NATA - Steak, Wine & Cocktail 地址 :觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
2024-03-14
2024-03-17 44 瀏覽
週日去觀塘逛街,順便食晚餐,在網上搜尋,見到 NATA 評價高,一於試試。粟米湯 - 表面打了層厚厚的泡,像極了 cappuccino,味道香濃,入口 creamy,真材實料,並非一般罐頭粟米湯可比。新鮮的沙律。即炸的脆口黑松露薯條,份量超多。慢煮美國牛肩胛肉 - 放在枱上點了蠟燭慢煮, 呈嫩紅,肉質非常鮮嫩,保留著微溫,可慢慢嘆。蒜香雜菌意粉 - 充滿著雜菌香氣,很足料,啖啖都食到香蒜雜菌,意粉彈牙,簡單的美味。榛子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟 - 梳乎厘班戟口感輕盈鬆軟,充滿蛋香,甜度適中,配上 nutty 香脆的榛子、表面燒了焦糖的香蕉及朱古力 cream,無論外表及味道都非常吸引。Matcha Tonic - 將抹茶粉加入 tonic water,頓時甘醇醒神。相宜價錢食到高質西餐,觀塘不愧為搵食好地方。

粟米湯 -

新鮮的沙律。

即炸的脆口黑松露薯條,份量超多。

慢煮美國牛肩胛肉 -

蒜香雜菌意粉 -

榛子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟 -

Matcha Tonic -
將抹茶粉加入 tonic water,頓時甘醇醒神。

相宜價錢食到高質西餐,觀塘不愧為搵食好地方。
2024-03-17 44 瀏覽
今晚約了朋友去了觀塘一間很寫意的餐廳食晚飯,餐廳坐位相當舒適,環境相當舒服。芝士焗薯蓉除了有三款不同的芝士,更有嫩口帶子,而薯蓉很滑溜。Cobber 意粉很香辣,大蝦爽口彈牙,十分惹味。另一款意粉是黑松露雞肉意粉,黑松露香噴噴,亦有很多雜菇,味道相對濃一點。爽豬鞍用了慢煮方式烹調,香稔好味,配少少鹽,或者點少少自家製醬汁,更美味。梳乎厘班戟是必點甜品之一,選取了朱古力榛子味,配有焦糖香蕉,班戟戟十分鬆軟,賣相吸引,味道出色,更可加配Hagan Daz 雪糕。😋😋
觀塘工廈樓上高質西餐廳,平日7點已差不多全場滿座,建議要訂座以免撲空。從前菜到甜品,選擇不算超級多,但Order的每一道都很值得Encore!皇牌Steak和甜品是差不多每桌必點菜式,也是這頓飯的MVP之作。鄰近Office旺地,食物質素高,店員Friendly又爽快,人氣之旺不無道理。期待下次Encore!西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬 $48麵包外脆內鬆軟,還有一點點Olive Oil調味。希臘芝士醬是這道Starter的皇牌Highlight,紮實、有濃郁Blue Cheese的影子。黑松露薯條 $68份量大方,大大盤鬆脆幼薯條,加上黑松露醬,Comfort Food無誤。從頭吃到尾,由暖烘烘到最後稍為冷掉,脆度依然保持!三色芝士焗帶子薯蓉 $78芝士控看到三色芝士焗帶子已經心心眼,沒想到薯蓉更是驚喜中的美味,深受喜愛!拉絲芝士是預期中的濃郁,切粒帶子爽口鮮甜,薯蓉綿密程度完全想要單點Encore!美國1855安格斯肉眼 $283指定要五成熟,中間粉嫩Juicy,看到閃閃的肉汁立刻垂涎三尺。Ribeye肉質嫩滑,油香突出,與甜美的牛味融為一體,美味!慢煮牛肩胛肉 $198牛肩胛肉的
慢煮牛肩胛肉
西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬 $48
三色芝士焗帶子薯蓉
黑松露薯條 $68
西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬
三色芝士焗帶子薯蓉 $78
美國1855安格斯肉眼 $283
慢煮牛肩胛肉 $198
牛肩胛肉的纖維較粗,肉質較有口感,慢煮下也很嫩滑。比起Ribeye油香沒那麼重,想吃較健康的牛肉部位,牛肩胛肉是不錯的選擇。
意大利芝士熔岩 $99

雖然Souffle Pancake是這裡的皇牌Hot Item,但這個Tiramisu更吸引倆口子的味蕾。好有儀式感的芝士熔岩揭幕,好看、咖啡酒味和意大利芝士味道濃郁,滑順Creamy而不會過甜。蛋糕底層次分明,濕潤度恰到好處,完全可以媲美意大利餐廳的作品,而且份量大方,較適合2人Share,CP值很不錯!
巴斯克芝士蛋糕 $48
相比意大利芝士熔岩的驚艷,這個Basque Cheesecake來得較踏實,同樣是高質之作。中間半軟心芝士Creamy滑溜,芝味和奶香平衡。
慢煮牛肩胛肉
三色芝士焗帶子薯蓉
西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬
2024-03-16 242 瀏覽
這家位於觀塘的西餐廳美侖美喚,和外邊的工業大廈如兩個世界。餐點的選擇唔少,而且價格合理。Corn soup $58這泡沫粟米湯真不錯!泡沫湯口感滑溜,有濃厚的粟米味,味道香甜,不錯。Smoke salmon salad $88煙三文魚沙律份量十足,煙三文魚是正常水平,沙律菜十分新鮮,用沙律汁,是輕盈風味。Cheesy scallop potatoes $78這個前菜真可口!芝士焗到焦香半溶,加上嫩滑的帶子和薯蓉,芝味濃厚又帶奶香,熱乎乎的,正!Grilled us ribeye $283這牛扒幾正!用蠟燭保持熱度,牛扒肉質軟嫩,又有肉味,雖然有部分帶筋,配上海鹽、香草汁或gravy, 各有特色。Hazelnut, chocolate & caramel banana soufflé pancake $95榛子朱古力焦糖梳乎厘班戟即叫即做,班戟空氣感十足,口感輕軟,帶少少旦香和朱古力的甜香,加上朱古力忌廉,很creamy,但又不甜膩。香蕉有脆皮焦糖,香脆甜美,不錯。

這家位於觀塘的西餐廳美侖美喚,
和外邊的工業大廈如兩個世界。餐點的選擇唔少,而且價格合理。

Corn soup $58

Smoke salmon salad $88

Cheesy scallop potatoes $78

Grilled us ribeye $283

2024-03-16
2024-03-16 26 瀏覽
觀塘區工廈林立,不過隱世食店亦多,今晚跟友人到NATA晚餐,一試他們出名的牛扒以及梳乎厘班戟,結果令人喜出望外,比起預期中更要好食。餐廳地方寬敞,佈置有心思、有情調,能營造出舒適休閒又有格調的氣氛,非常適合朋友聚會及情侶約會。座位坐得舒服,加上店員服務殷勤有禮,食物質素亦非常高,難怪晚市全場滿座,網上亦見到不少好評,果然名不虛傳,值得推介。❤️美國1855安格斯肉眼扒此級數的肉眼扒只有15%左右的牛隻可以達到,肉質與脂肪分布均勻,而且挑選黑安格斯牛種,肉味更濃郁。餐桌上本身已經放上小鐵架,下面有蠟燭保持牛扒熱度,牛扒點五成熟,肉嫩多汁,即使不添醬汁,只沾上少許鹽巴,味道已經很突出,食得到食材原味道。❤️慢煮伊比利豬鞍伊比利亞黑毛豬價格較貴的原因當然是多吃橡果,令豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內。豬鞍是近肩肉和梅頭的位置,肉質帶點爽,肉味更是濃郁,就像是豬中的和牛級數,即使不加任何調味,味道都已經很好。❤️黑松露雞肉意粉意粉烹調火喉控制得剛剛好,軟硬度適中,至於醬汁及配料份量非常充足,每條意粉都沾滿醬汁,黑松露味齒頰留香,雞肉滑嫩,而且份量頗多,即是三至四人分享亦很足夠,性價比非常高的一道主菜

❤️美國1855安格斯肉眼扒

❤️慢煮伊比利豬鞍

❤️黑松露雞肉意粉
意粉烹調火喉控制得剛剛好,軟硬度適中,至於醬汁及配料份量非常充足,每條意粉都沾滿醬汁,黑松露味齒頰留香,雞肉滑嫩,而且份量頗多,即是三至四人分享亦很足夠,性價比非常高的一道主菜。

❤️情人節士多啤梨忌廉配韓國士多啤梨
這間餐廳的班戟梳乎厘做得非常出色,比起之前其他餐廳試過的,這裏的梳乎厘蛋味更香,口感更滑,而且非常鬆軟,再加上韓國士多啤梨又甜又多汁,整道甜品不會過甜,而且甜而不膩,多食亦沒有罪惡感,再加上擺盤精美,十分有心思。

❤️黑松露薯條
此款小食亦都高質素,薯條是幼切,裏面稍為呈薯蓉狀態,而外面就非常香脆,灑上少少味粉以及黑松露醬,令到薯仔味更為突出,而且黑松露味齒頰留香,香氣十足。

❤️焦糖忌廉碎冰 & 士多啤梨乳酪碎冰
兩款沙冰打得夠幼細,令到口感軟滑,再加上忌廉香滑口感, 令到質感層次昇華。士多啤梨乳酪夠香滑,奶味十足,頗似一度特飲又似甜品,賣相以及份量都十分令人滿意。

2024-03-12
  • 美國1855安格斯肉眼
  • 黑松露薯條
2024-03-16 133 瀏覽
已有一段時間沒有去扒房吃,於是約了友人到這間扒房享用晚餐。店內的燈光微暗,牆上掛上何藩的照片,很適合約會和朋友聚會。長形的組合枱可合併,很適合一大班人共享晚餐。粟米湯($58),香熱的粟米湯,粟米味重,濃郁香滑。喜歡頂層的泡沫,特別綿滑。Iced Lemonade ($46),一大杯Lemonade,解辣佳品,喝下頓感清新。田園沙律($78),新鮮香甜的車厘茄,配搭鮮甜爽口的沙律菜,加上脆口的麵包粒,份量很大,適合兩至三人吃。美國1855安格斯肉眼($283),點了五成熟,能吃到牛肉的細嫩,碟的底下放了蠟燭,保持牛肉的温度,不用急着吃。旁邊那個綠色香草醬非常惹味,提升牛肉的鮮味。黑椒汁則突出牛肉的肉味,令其更濃郁。蒜香蟹肉意粉($148),點了加辣,辣度十足,特別好吃。蟹肉量適中,蟹肉均勻分布在意粉之內,意粉如掛上蟹肉汁般。意粉煙韌入味,蟹肉和蒜味濃郁,加辣後變得更惹味。開心果忌廉配新鮮士多啤梨梳乎厘班戟($138),加配Haagen-Dazs比利時朱古力雪糕(+$18)和Haagen-Dazs Pistachio & Cream雪糕(+$18)。雪糕分開上,班戟上桌時香熱。可先吃一口

粟米湯
Iced Lemonade
田園沙律
蒜香蟹肉意粉
Haagen-Dazs比利時朱古力雪糕
開心果忌廉配新鮮士多啤梨梳乎厘班戟($138),加配Haagen-Dazs比利時朱古力雪糕(+$18)Haagen-Dazs Pistachio & Cream雪糕(+$18)。雪糕分開上,班戟上桌時香熱。可先吃一口鬆軟的班戟,再吃一口雪糕,然後加一匙雪糕在班戟上吃,能嚐到多重的味道。個人最喜歡這裏的梳乎厘班戟,是我吃過所有梳乎厘班戟之中最好的。開心果獨特的果醬和果仁的味道,配上新鮮香甜的士多啤梨,配搭出獨特的美味與香甜。
杏仁海鹽焦糖忌廉碎冰
杏仁海鹽焦糖忌廉碎冰($48),除了班戟,這款飲品也是必點。海鹽中和蕉糖的甜度,杏仁香和忌廉的甜香配搭合宜。喝一口碎冰,香軟甜滑。特別適合配辣食吃。
題外話/補充資料: 加一服務費
蒜香蟹肉意粉
Haagen-Dazs比利時朱古力雪糕
杏仁海鹽焦糖忌廉碎冰
2024-03-12 50 瀏覽
觀塘一間估唔到嘅樓上西餐,入面嘅牛扒係必叫而且質素都好高質😋想同朋友/情侶食一餐高級啲但又唔想太貴嘅西餐,呢間係好推薦👍🏻雖然Menu食物唔多款式,但每款都好高質,唔洗擔心會中伏😍.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$200~300.美國1855安格斯肉眼 $278少數餐廳會用1855安格斯呢類比較高級嘅牛扒🤩所以呢個價錢可以食到真係好抵食!必食推介👍🏻牛扒肉質與脂肪分布均勻,好濃郁嘅牛味,而且食落肉質特別嫩滑多汁😍5成熟就剛剛好🥰明太子忌廉大蝦意粉 $148大蝦食落好彈牙,而且數量都好多,有成7-8隻👍🏻意粉好Creamy,啖啖意粉食落都係好濃厚嘅明太子忌廉汁😋但明太子味就相對較淡☺️薯條 $58 (黑松露 + $10)即叫即炸冇得輸😍雖然係幼薯條但食落口感好滿足同薯仔味都好香🥰加埋黑松露醬後,會更上癮,面且份量都好多,2-3個人share食都唔錯🥰意大利芝士熔岩 $99完全係邪惡版Tiramisu😈social media打卡一流👍🏻生日慶祝可以當蛋糕都無問題😍首先表層嘅cream好香,食落個餅底有滿滿Bailey嘅味道,再加少少嘅咖啡味,真係值得一叫🤤鮮奶伯爵茶 $21( 跟餐)飲落好順滑
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
人均消費:$200~300
美國1855安格斯肉眼 $278
明太子忌廉大蝦意粉 $148
薯條 $58 (黑松露 + $10)
意大利芝士熔岩 $99
鮮奶伯爵茶 $21( 跟餐)
飲落好順滑,伯爵茶味幾濃,配埋牛奶都幾夾🥰
雜莓乳酪碎冰 $24 (跟餐)
飲落酸甜酸甜好開胃同幾Fresh👍🏻
  • 美國1855安格斯肉眼牛扒
  • 明太子忌廉大蝦意粉
  • 黑松露薯條
2024-03-11 33 瀏覽
觀塘工廈又發現了一家充滿美食驚喜的西餐廳,朋友帶我來到,餐廳環境很有情調,氣氛很好。南瓜湯 $58南瓜湯的味道非常香滑,充滿了南瓜的甘甜味道,而且湯的濃稠度恰到好處,不會太過厚重,所以喝起來不會膩口。薯條黑松露醬 $68薯條被炸得金黃酥脆,而且是幼身薯條,散發著濃郁的香氣,口感香脆卻不會太硬。最令人驚喜的是,黑松露醬的份量非常多,醬汁順滑,帶著濃郁的黑松露味道,增添了豐富的風味。美國1855安格斯肉眼 $283超級欣賞主菜都會放在一個架上用蠟燭保持食物溫度,非常貼心👍🏻 我點了五成熟的程度,牛肉中間保留了粉紅色,非常吸引人。1855安格斯肉被美國農業部評為極佳級牛肉,入口果然展現出濃郁的牛肉味道,肉質細嫩,脂肪分布均勻,而且切片上菜不用自己動手,厚薄剛好,啖啖滋味每一口都帶來濃郁的滋味。蒜香蟹肉意粉 $148意粉中有許多鮮美的蟹肉,口感鮮嫩,散發著濃郁的蒜香味道。我們選擇了小辣的口味,整道菜帶有一定的辣度,非常惹味。榛子忌廉碎冰 $48甜度適中,冰冰涼涼,榛子的香味在口中散發。Lychee Rose Ale $48荔枝香味十足,有少許玫瑰花香味,甜甜的很解渴。

南瓜湯 $58
薯條黑松露醬 $68
美國1855安格斯肉眼 $283
蒜香蟹肉意粉 $148
榛子忌廉碎冰 $48
甜度適中,冰冰涼涼,榛子的香味在口中散發。

Lychee Rose Ale $48
荔枝香味十足,有少許玫瑰花香味,甜甜的很解渴。
  • 美國1855 安格斯肉眼