2019-12-29 223 瀏覽
12月25日,聖誕節,一個普天同慶的節日。小時候會同朋友一齊約出來玩,大個左之後反而享受獨處時間...我今天搭車去了香港仔,行下海旁上下山咁....路經香港仔中心,見到有間Mee就入去食午飯了(可能Mee 同Me差不多串法吧😂好難的gag)今次每影太多相,所以就文字表達吧....呢間地方挺大,人流也多...自己食最方便就係不用等太耐就有位....入到去睇menu,見佢好多lunch set...有豬扒、海南雞、一口牛粒、炸軟殼蟹等等....今次我就嗌了個豬扒撈檬佢d set性價比挺正....六七十蚊有野飲有前菜甜品....再比多$10-$18就有特飲.....Mee得豬扒好吃,用來煮個個醬幾入味,份量又多...吃落香口.....d檬就同平時吃個d差不多...總括然而,Mee的食物挺抵食,款又多,飲品種類又豐富...值得再去試其他lunch set
今次我就嗌了個豬扒撈檬

2019-12-25
2019-12-26 171 瀏覽
今晚同朋友去食晚餐,就揀咗係香港仔中心一間食東南亞美食既店舖,朋友話未食過呢間,所以我地就叫咗一個喇沙米粉及一個米紙卷。😋碗喇沙裡面有好多配料有大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、雞蛋及魷魚,配搭米粉,😍佢用咗自家製豆板醬,非常好味,再加上佢個湯底係椰漿,香濃既湯底,夠哂足料,最正就係豆卜,索哂啲湯汁,咬落去唧哂啲汁出來,蜆肉又新鮮,大大粒魚蛋。再叫個香葉蝦仁米紙卷😋,一共有6 件,皮薄又足料,啱哂我兩細食之人。飲品買一送一,所以我地一人揀咗一杯,朋友要咗一杯係草莓芝芝冰茶,而我就揀咗一杯就係西柚凍頂烏花龍茶,兩杯味道都唔甜,剛剛好。👍🏻👍🏻
2019-12-21
  • 喇沙-大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、雞蛋及魷魚
2019-12-01 533 瀏覽
今日去咗香港仔探朋友, 走嗰陣, 就一齊食晚飯 喺香港仔中心, 人非常之多, 呢間餐廳, 大概等咗三個字就入得主打就係東南亞嘅美食, 我就叫咗個喇沙, 佢有好多餸菜, 喺裏面, 大蝦, 蜆肉, 蟹柳, 魚蛋, 豆卜, 同雞蛋配搭油麵, 佢嘅自家製豆板醬, 辣辣地都非常之惹味, 而湯底個椰漿, 再加 個辣嘅豆瓣醬混合埋 一齊, 非常之特別, 非常之香, 大蝦q彈, 蜆肉新鮮, 最正就係得豆卜, 索滿曬湯汁, 咬落去, 將湯"必"曬出嚟, 好爽另外再飲過香鮮果四季春茶, 非常之大杯 , 佢嘅鮮果放滿曬喺茶裏面, 茶吸收曬鮮果嘅過果, 非 常吸引, 飲落去清香嘅茶, REFRESH

2019-11-11 516 瀏覽
放工之後,同左屋企人食呢間餐廳,我地食過幾次,水準都唔錯~.心思思想食多幾款小食,叫小食拼盤就岩晒喇😆😆😆小食併盤有蝦餅、串燒、雞翼、春卷、無骨鳳爪,超抵食呢!我好中意炸蝦餅,香口彈牙,蝦味十足🥳🥳🥳串燒有雞肉同牛肉,我食咗牛肉串燒,肉味濃郁,雞翼好juicy ,春卷外皮好脆,餡料豐富,無骨鳳爪整得入味,而且好開胃!😝😝我地好推介蜜汁炭燒厚切豬扒菜飯,超好食呢!😍😍😍豬扒好大塊,啖啖肉又帶點焦香,味道甜甜地,而且肉質非常嫩,好有水準,仲配埋健康嘅菜飯架👍🏻👍🏻馬拉盞炒通菜好惹味呀,雖然餐牌上有辣椒符號,那就覺得一啲都唔辣😛😛仲有椰汁西米糕做甜品,西米糕夠凍,仲好香椰汁味㗎🧡🧡
放工之後,同左屋企人食呢間餐廳,我地食過幾次,水準都唔錯~

仲有椰汁西米糕做甜品,西米糕夠凍,仲好香椰汁味㗎🧡🧡

2019-11-06 341 瀏覽
今日同屋企人近近地去左香港仔 mee.. lemongrass. 連鎖店,質素有保證。清炒雜菜$58,雜菜好豐富,有我最愛的粟米芯,另仲有椰菜、紅蘿蔔、冬菇、芥蘭等等,雖然係清炒但係都好夠味。招牌無骨海南雞飯$78,係一個set,有白灼菜心、油飯、海南雞同湯。海南雞煮得剛好,肉質嫩滑,配兩款醬都好味。Mee.. 小食拼盤 $138,有蝦餅、串燒、雞翼、春卷同無骨鳳爪,好豐富的小食拼盤,質素都不錯,絕不馬虎。蝦餅好彈牙,沾上酸甜醬最配;雞翼是香茅味,即叫即整熱辣辣,串燒有2串,一串雞一串牛;春卷是素菜春卷內有芋頭同菇絲,幾好食;最後無骨鳳爪,是冷盤,酸酸地又有點辣,好開胃,份量都好多。Menu 上寫了每售出一個小食拼盤會捐$10 到基督教香港信義會社會服務部,餐廳支持社會服務,很好呢。

2019-11-05
2019-11-02 347 瀏覽
上一次去,叫一個粉,一個飯,漏左個飯。三催四請先上拎到個飯黎。 今次簡單叫兩個粉都可以漏單... 隔離左右遲過我地叫都食左一半... 催左職員幾次都無回應。 真是無下次
2019-09-26 813 瀏覽
8:10pm 坐低叫左豬扒撈檬、馬拉盞炒通菜、龍蝦飯等到8:45pm一樣野食都未到,追單時職員話完全無落過單漏一兩樣聽得多,成張單無入真係第一次見仲要間餐廳入坐率五成都無,完全唔忙,都hea到咁,不知所謂
8:10pm 坐低叫左豬扒撈檬、馬拉盞炒通菜、龍蝦飯
等到8:45pm一樣野食都未到,追單時職員話完全無落過單
漏一兩樣聽得多,成張單無入真係第一次見
仲要間餐廳入坐率五成都無,完全唔忙,都hea到咁,不知所謂
2019-09-26
2019-09-25 525 瀏覽
肉骨茶-本人要求會比較高。因為我經常食。這次睇菜單時已經決定一定要點.湯味濃入口感覺滿足。藥材味滿出。再加以特製木碗盛裝。更顯特式。肉骨亦肉骨分離。易入口肉質香濃

2019-08-29 540 瀏覽
海南雞飯lunch set🤤🤤個套餐有甜品有菜有湯同主食,都幾抵食。個海南雞好滑好嫩,唔會話又老又硬唔好食👍🏻但個飯就唔夠香,並唔係黃薑飯嚟但飯面有啲脆片係到有啲嘢咬下。個芋頭甜品係最好食,芋頭味同椰汁味好夾,好味好味👍🏻👍🏻👍🏻

2019-08-29
2019-08-27 368 瀏覽
經常聽到朋友說這裏的早餐也不錯,加上見經常有派優惠卷,於是今天來試一試,餐廳人手不足,雖然有位也未能即時入座。等了大約10分鐘才能入座,因為眼見要等很久才有食物,所以我叫了一些比較快的食物薑絲牛肉通粉,味道普通,份量合理

薑絲牛肉通粉,味道普通,份量合理
2019-07-22
早餐
2019-08-18 315 瀏覽
屋企人話想試試香港仔新開嘅馬來餐廳。來到香港仔中心商場,一望新開嘅店原來係之前喺銅鑼灣已經食過嘅 Mee Lemongrass. 揀咗兩個午餐套餐再加小食。炒貴叼有點驚喜,食得出有少少蝦醬鹹香同埋香料味,有啲似係新加坡食嘅風味。海南雞喇沙個湯底比較重椰漿味。見到隔離枱嘅人特登隔開啲粉同喇沙湯嚟食。似乎對佢哋來講有啲辣,不過我覺得啱啱好。套餐跟嘅都係海螺沙律。小食叫咗個泰式炸蝦餅,上枱時熱辣辣,味道不過不失。

2019-08-11 207 瀏覽
下晝同朋友去咗食馬來西亞菜餐廳裝修幾好,但係服務態度同埋食物質素就麻麻首先講吓食物質素,個肉骨茶偏甜,而且冇乜藥材味,朋友嘅垃圾都話麻麻地,整體食物質素偏低。另外,嗰日朋友留低左把遮係餐廳,諗住打返去問下有冇執到,點知職員態度好差,唔太樂於幫人,好似趕唔切收線咁,希望下次可以改善下服務態度。
下晝同朋友去咗食馬來西亞菜
餐廳裝修幾好,但係服務態度同埋食物質素就麻麻

2019-08-02 175 瀏覽
晚餐黎左香港仔呢度食,之前食過早餐,食晚餐都係第一次🤪佢門口既外賣飲品買一送一,可以拎入去飲,於是叫左個芝士橙茶同西柚烏龍茶。烏龍茶味濃,幾好!啲芝士味奇怪到暈,兩樣加埋一齊仲怪😂叫完野食,好快就送來~幾乎張張枱都有叫既龍蝦侵侵,個味道幾好,我鐘意,可惜既係,唔係好熱囉😂有湯浸住都唔係好熱呀!呢個豬扒好味! 好香,夠味,但不夠鬆軟殼蟹米紙卷,好似食草咁,啲軟殼蟹好細粒,都唔覺自己食左😂另外仲叫左個鐵板蠔仔,唔就得影相,但味道ok la, 個蛋太熟,蠔仔得果幾粒總括黎講,下次要黎唔叫小食了,會叫碟頭飯
晚餐黎左香港仔呢度食,之前食過早餐,食晚餐都係第一次🤪
烏龍茶味濃,幾好!
啲芝士味奇怪到暈,兩樣加埋一齊仲怪😂
叫完野食,好快就送來~
呢個豬扒好味! 好香,夠味,但不夠鬆
軟殼蟹米紙卷,好似食草咁,啲軟殼蟹好細粒,都唔覺自己食左😂

總括黎講,下次要黎唔叫小食了,會叫碟頭飯
2019-07-20 183 瀏覽
🤩香港仔星馬菜🥳🍋🌱之前有係銅鑼灣分店食過幾次 前排見到佢係香港仔開分店 有時會想摺摺地 近近地食個飯 唔想去到咁遠食飯 岩哂🤙🏻▫️招牌無骨海南雞飯 $78雞肉幾滑 唔會又難好乾🐓▫️地道串燒 (牛 雞) $68個人偏好牛肉多過雞肉kekeke(*¯︶¯*)因為肉質比較嫩 同相對冇咁乾🐄▫️馬拉盞炒通菜 $64味道比較淡 一般 不過份量夠2-3個人share😗▫️西柚凍頂烏龍茶 $28Btw香港仔分店新開張 野飲買一送一 姐係10幾蚊一杯 好抵飲🥰📍Mee...lemongrass 香港仔南寧街ac四期1樓15號舖#eatwifcathy_泰式 #eatwifcathy_星馬菜#eatwifcathy_南區#eatwifcathy_香港仔 #香港仔美食 #香港仔
🤩香港仔星馬菜🥳🍋🌱
#eatwifcathy_南區
#eatwifcathy_香港仔
#香港仔美食 #香港仔
2019-07-05 182 瀏覽
這裏已開了好幾個月,終於有機會試試早餐了。這店位於香港仔中心商場2/F, 上嚟之前記得揾門口伯伯拎優惠券啊!香港仔區內,假日出外用餐其實是頗頭痛的,無論是小店,或是大型連鎖店⋯由早餐到晚餐時段都是大排長龍的。看來我今日運氣不錯,一來便有位。我點了A4 薑絲鮮牛米 + B1 炒蛋火腿片牛角酥 + 凍鴛鴦 = $36薑絲鮮牛米 - 牛肉鮮嫩,跟薑絲同吃簡直絕配這裏除了一般烘多士外,竟然有貴價的牛角酥,外脆內軟,濃香牛油,冇揀錯香濃凍鴛鴦。另一驚喜:凍飮不用加錢早餐免加一,用了$3優惠券,實付$33。不用排長龍,不用自己取餐,坐得舒適,年青店員服務到位爽快,性價比超高。
這裏已開了好幾個月,終於有機會試試早餐了。

看來我今日運氣不錯,一來便有位。

薑絲鮮牛米 - 牛肉鮮嫩,跟薑絲同吃簡直絕配

香濃凍鴛鴦。另一驚喜:凍飮不用加錢

2019-06-09
$33 (早餐)
用餐優惠
優惠券