2021-05-21 51 瀏覽
紅豆慕絲豆腐芝士蛋糕🍰💲48即叫即焗披薩🍕 💲68✅ 蛋糕無令人失望🍰 紅豆慕絲、豆腐芝士同oreo餅底配搭得宜,各有特色;而Pizza就略嫌番茄醬太足料🍅🍅🍅✅ 樓高三層,個個位置都係打卡勝地📸 兩位駐店主子大地同在下活潑好動,圖為婆婆同主子僵持嘅局面🐾👅Taste:7/10💰CP值:7/10🙋🏻‍♀️Service:7.5/10👁‍🗨Stylishness:7.75/10
紅豆慕絲豆腐芝士蛋糕🍰💲48
即叫即焗披薩🍕 💲68

👅Taste:7/10
💰CP值:7/10
🙋🏻‍♀️Service:7.5/10
👁‍🗨Stylishness:7.75/10
2021-05-17
2021-05-20 41 瀏覽
向佐敦揾咗間個門面好特別嘅Mamaday Studio 就同媽咪去坐下食番個tea!我同媽咪各自咗唔同嘅嘢飲美食:《Mum》➰洋蔥🧅藍莓貝果個bagel夠晒煙韌,反而藍莓味唔強烈!而個洋蔥cream cheese好好味,令人有追住食嘅感覺!為一係等待時間,因為要行左上去,再落番去拎!好難掌握到親住佢熱辣辣時食😝➰Mocha 配埋個bagel 真係夾到絕啦!😜《Me》➰Oreo 白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕個樣經己夠得意,估唔到食落真係幾好味,有唔同層次嘅口感,朱古力夠滑,鹹蛋味唔算燶但有鹹蛋嘅味道!➰睇心情整梳打個名好特別,就揀佢啦!今日調飲品師整左個好解熱嘅梳打比我,有藍莓🫐味嘅梳打,既開胃又解渴,啱晒咁熱嘅天氣!重點唔會太甜,我鐘意!好味好味!樓上仲有2隻可愛嘅貓喵,大家都要好小心睇住啲門同集,要好好關上,以免佢哋走咗出去,生意外!

我同媽咪各自咗唔同嘅嘢飲美食:
《Mum》
➰洋蔥🧅藍莓貝果
➰Mocha 配埋個bagel 真係夾到絕啦!😜

《Me》
➰Oreo 白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕
➰睇心情整梳打

.任坐唔嬲,超啱打卡,仲有得撚貓嘅cafe😺💛mamaday呢個brand最出名玩味十足緊係要去新開張嘅cafe朝聖 — mamaday studio😍呢間cafe係自助模式,係地下買完野食就自己搵位~成間舖嘅裝修都好特別好正!咩風格都有,勁啱打卡🥳.✨ 宇治抹茶牛奶本來見得咁少抹茶以為會好淡估唔到都okay,就算之後啲冰溶咗都夠味道😋不過就係普通嘅matcha latte,唔係話超好飲~.✨ 薑汁豆腐蛋糕呢個蛋糕超有驚喜,超推薦😍😍😍最頂係薑汁啫喱,唔會太濃太辣中間係豆腐蛋糕,淡淡地嘅味道,同薑味好夾最底係消化餅底,脆脆地,幾有口感鍾意薑味濃啲仲可以配埋薑絲一齊食~就算唔好薑嘅👧🏻小編都好鍾意呢個蛋糕 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)唯一嘅缺點就係放得耐會溶🙈.p.s. 其實近佐敦多啲,一啲都唔近油麻地🤣🤣🤣p.p.s. 係call me by your name啊💙.宇治抹茶牛奶 $46薑汁豆腐蛋糕 $50———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛💛抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍Mamaday Studio油麻地白加士街105號地舖———👉🏼
任坐唔嬲,超啱打卡,仲有得撚貓嘅cafe😺💛
mamaday呢個brand最出名玩味十足
呢間cafe係自助模式,係地下買完野食就自己搵位~
成間舖嘅裝修都好特別好正!咩風格都有,勁啱打卡🥳
✨ 宇治抹茶牛奶
本來見得咁少抹茶以為會好淡
估唔到都okay,就算之後啲冰溶咗都夠味道😋
不過就係普通嘅matcha latte,唔係話超好飲~
✨ 薑汁豆腐蛋糕
呢個蛋糕超有驚喜,超推薦😍😍😍
最頂係薑汁啫喱,唔會太濃太辣
中間係豆腐蛋糕,淡淡地嘅味道,同薑味好夾
最底係消化餅底,脆脆地,幾有口感
鍾意薑味濃啲仲可以配埋薑絲一齊食~
唯一嘅缺點就係放得耐會溶🙈
p.s. 其實近佐敦多啲,一啲都唔近油麻地🤣🤣🤣
宇治抹茶牛奶 $46
抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
📍Mamaday Studio
———
👉🏼 #ewhk佐敦 #ewhk油麻地 #ewhk輕食 #ewhkcafe #ewhk黃店

#佐敦美食 #佐敦黃店 #油麻地黃店 #油麻地美食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
2021-05-17 45 瀏覽
潮cafe配可愛貓咪呢間Mamaday Cafe係附近區域好搶眼吸睛原來一橦相信係陳舊既唐樓,現在潮化哂👍👍👍👍👍👍讚爆叫左個chiffon cake 唔錯唔錯 個cream好香 配杯cold brew一絕威士忌冰割飲法只係略嫌細杯d姐😂😂😂😂呢度裝修咁潮,估唔到仲有嗲貓咪出現成日來回嗲下所有客人真係好識幫鋪頭冧客👍👍👍👍👍👍👍應該有幾多番頭客招財貓活化版😍😍😍😍😍😍
潮cafe配可愛貓咪

呢間Mamaday Cafe係附近區域好搶眼吸睛
原來一橦相信係陳舊既唐樓,現在潮化哂👍👍👍👍👍👍讚爆

叫左個chiffon cake 唔錯唔錯
個cream好香
配杯cold brew一絕
威士忌冰割飲法
只係略嫌細杯d姐😂😂😂😂

呢度裝修咁潮,估唔到仲有嗲貓咪出現
成日來回嗲下所有客人
真係好識幫鋪頭冧客👍👍👍👍👍👍👍
應該有幾多番頭客
招財貓活化版😍😍😍😍😍😍
2021-05-17 32 瀏覽
Mamaday新開的玩味Cafe,這日下午剛好經過佐敦,便來試試。餐牌一眼睇晒,飲品除了咖啡,還有非咖啡因及特飲提供,一貫其作風,名稱改得比較搞鬼。來之前已做好功課,較多人推薦特別的豆腐豆腐咖啡,但這天天熱真的熱得很,最後還是點了睇心情整梳打—口味由店員發板,及好好食牛角包。餐廳設有兩層,裝潢依舊玩味十分,打一流,隨處一角都是打卡位!建議跟朋友一同前往,這樣才可以互相幫對方拍照哈哈。餐廳原來養了貓貓,牠們會流走一二樓層,食客進食時可多加小心及留意。睇心情整梳打原來是士多啤梨梳打,士多啤梨糖漿加上士多啤梨及藍莓果肉,比較有誠意,解暑一流。好好食牛角包牛角包焗得酥脆,餡料挺豐富,有牛油果、蕃茄、Mozzarella Cheese、生菜及火腿。整體用餐環境很不錯,很chill的過一個下午。

餐廳設有兩層,裝潢依舊玩味十分,打一流,
隨處一角都是打卡位!

睇心情整梳打

好好食牛角包
整體用餐環境很不錯,很chill的過一個下午。
2021-05-17
  • 好好食牛角包
1K
2021-05-16 27 瀏覽
呢日又約左朋友去cafe,呢間cafe有幾層,佢既既設計好有特色,岩哂影相打卡。仲有兩隻好痴人既貓貓,佢地叫大地同在下啊🐱🐱打開餐牌,見到有好多唔同既咖啡同埋bagel。😍我地點左洋蔥藍莓bagel同埋松露番茄bagel。Bagel 既顏色好靚,質感幾厚實,配埋啲香濃既cream cheese,好好味。另外,我地亦都點呢到招牌既香濃既73.5%朱古力,非常香濃,真係好正啊!下次得閒再同朋友黎chill下🤪
仲有兩隻好痴人既貓貓,佢地叫大地同在下啊🐱🐱

下次得閒再同朋友黎chill下🤪
  • 73.5%朱古力
之前見到呢間coffee shop裝修好特別,仲有兩隻貓貓周圍走,今日就特意黎探下佢地。飲品選擇都算多,食物選擇就會少啲,都係一啲輕食。Piccolo 呢期都幾鐘意飲Piccolo,啡味特別濃郁之餘,唔會太大杯,飲完仲可以再飲其他🤣呢到既Piccolo啡底味道好濃厚,nutty得黎又香口。入口都滑身,算唔錯~Affogato 呢到既Affogato配既係豆腐味雪糕,感覺又幾特別。佢地既espresso底無乜苦味,有少少驚喜。Brownie可謂最驚喜既一環~好想食甜野,所以就叫左個brownie黎食。賣相講真就真係幾普通,而且望落都唔夠濕潤。點知入口就知,朱古力既香醇,同蛋糕體既濕潤程度其實真係幾ok。當然,對我黎講佢都略嫌乾身左少少,但已經好滿意!買完野食可以去樓上座位,自由同貓貓玩,感覺好chill好relax😊

飲品選擇都算多,食物選擇就會少啲,都係一啲輕食。

Piccolo

Affogato

Brownie

2021-05-12
2021-05-08 33 瀏覽
見到好友到Mamaday打卡,我也跟著到店一試,離遠一看已見到兩句對聯,cafe位於唐樓,提供輕食及飲品,地下擺滿公仔、掛畫及擺設,上一層又係另一天地!通往一樓的樓梯有如時先隧道,瑩光色十分夢幻,上到一樓另一片天,非常舒適的室內座位,另外有露台,擺放了兩張枱及凳子,噴畫在牆上很搶眼新潮。我點了洋蔥藍苺Bagel、Earl Grey Chiffon及宇治抹茶牛奶。 藍苺Bagel有咬口,煙奀好食,配上洋蔥cream cheese醬加倍好味,非常飽肚滋味。Earl Grey chiffon 香濃茶味,蛋糕鬆軟,配上薄薄的cream口感更富層次。宇治抹茶牛奶用上小山園,香濃抹茶香,整體香滑好味,透心涼。cafe以自助形式要自行取食物以及將食完的餐盤及餐具放回地下予職員,職員態度友善helpful。

宇治抹茶牛奶用上小山園,香濃抹茶香,整體香滑好味,透心涼。

2021-05-06
  • 宇治抹茶牛奶
  • 洋蔥藍苺貝果
2021-05-08 32 瀏覽
早上无意中经过白加士街,看到这家外表很有特色的咖啡店。它身处一憧两层高的旧式楼宇内,门口两边的对联给人一种共鸣。被吸引到了,干脆走进去吃早餐。先在收银处落单,先付款后取货。墙上餐牌的东西不多,吃的选择不多。由于蛋糕还没完全出炉,就点了一个 bagel ,再加咖啡。用餐区要上层,由于唐楼的楼底高,梯级也比较多。二楼是别有洞天,尽头还有一个露台,可以看到街景,不少年青人在这里打卡。除了特色的内部设计,还有两隻貓,看到陌生人会主动依偎在身边,非常可爱。点了一个 Onion cream cheese bagel 和 Americano, 味道只是一般。其中的咖啡是nutty 的口味,但仍然非常淡口。对这里的环境绝对有好感,只是食物普通,性价比不高。

用餐区要上层,由于唐楼的楼底高,梯级也比较多。

Americano  +  Onion  cream  cheese  bagel

对这里的环境绝对有好感,只是食物普通,性价比不高。

2021-05-08
$76 (早餐)
2021-05-01 48 瀏覽
Mamaday 我地都去慣去熟架啦,今次專誠同朋友去佢地嘅Cafe到坐下傾下計。🤤🤤🥐 牛角包 $68呢個係佢哋新出嘅牛角包✨而飲咖啡點少得有野食,所以我就叫返個牛角包食下。牛角包即叫即烘,再夾生菜蕃茄同火腿,簡單輕食配咖啡最夾!💛🥃豆腐豆腐咖啡 $48哩個咖啡不得了,真係好睇又好飲。咖啡師以沖好一杯豆腐鮮奶再淋上熱辣辣咖啡。咖啡除有咖啡香外,仲有豆花同豆腐雪糕,所以入口咖啡唔會太苦~少飲都嘅朋友都接受到😍📍Mamaday Studio (油麻地)油麻地白加士街105號地舖

🥐 牛角包 $68

🥃豆腐豆腐咖啡 $48

📍Mamaday Studio (油麻地)
2021-04-30 33 瀏覽
因為等朋友又未到約定時間,就去呢度飲杯野,點知唔小心叫多個Bagel同蛋糕食~首先講下環境,佈置上充滿玩味,就係係樓梯間都一樣充滿色彩,每個地方都會花心機裝飾一下。座就偏向文青同舒適風,所以坐底嘆茶時都好舒服。🔸洋蔥藍莓貝果落Order後需要等8-10分,店員會即時幫忙加熱。Bagel好紮實,質地偏硬身,對比食過既香港和台灣Bagel佢都算數一數二硬身(但唔排除係加熱效果),微煙韌。藍莓帶出少少甜味,但藍莓味唔太突出,所而洋蔥cream好食,洋蔥味道非常強烈,整體我覺得係一個好食既鹹味Bagel,會想要回購。🔸Oreo白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕白朱古力順滑Creamy,蛋黃部分的確係鹹蛋黃味,但唔會好強烈,所以同白朱古好夾,細細份唔太膩,外形可愛又好食🔸宇治抹茶牛奶奶味較重,甜度適中,唔記得同店員講甜度,但全糖都可以接受!茶味比較不突出,但可能我掛住玩貓,所以冰塊溶左,味道變淡。呢度有兩隻小可愛,極之唔怕人,隨時會係你身邊跑來跑去,又跳高跳低~但絕無傷害性,因為唔太怕人既關係,佢地都唔太介意俾人摸,有佢地陪伴好開心!

座就偏向文青同舒適風,所以坐底嘆茶時都好舒服。

🔸洋蔥藍莓貝果

🔸Oreo白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕

🔸宇治抹茶牛奶

2021-04-28 55 瀏覽
呢間野我去過我本部銅鑼灣,今次就去白加士街試試佢,揸車就難啲今日食咗張牛肉乾。搭地鐵都方便,點去都冇所謂。呢間野一貫出品好好不過佢咖啡可以揀偏重乜嘢味!好細心蛋糕方面好好食,肯定唔會叫錯Pizza細細地趣底嚟㗎好有心思!樣子好似好一般,但一飲落口,就知道品質好高!唔識得形容啊,自己叫你飲啦!環境幾好,3樓嘅Office喺廁所🚾。大家睇吓圖片幾靚地方總算整潔舒適裝修花心思也是他們的特點員工誠懇有禮值得一讚!

呢間野一貫出品好好

不過佢咖啡可以揀偏重乜嘢味!好細心

蛋糕方面好好食,肯定唔會叫錯
Pizza細細地趣底嚟㗎好有心思!

環境幾好,3樓嘅Office喺廁所🚾。大家睇吓圖片幾靚
地方總算整潔舒適
裝修花心思也是他們的特點
員工誠懇有禮值得一讚!
2021-04-28 154 瀏覽
🤪Mamaday Studio🤩🍅🥯☕️ 又係mamaday系列 今次呢間Cafe係位於佐敦係唐樓活化樓高三層 仲有露台位每一步都超多打卡位 繼續呢個型格浮誇搞鬼復古風元素 主打咖啡同輕食 雖然先開咗一段時間但星期日去超多人 豆腐豆腐咖啡($48)真心推介 個豆腐雪糕已經好濃郁 同咖啡好夾原來底層亦都有豆腐喺入面 😋好飲 73.5%朱古力🍫($38)熱飲好香濃 不過就甜咗啲蕃茄貝果🥯🍅配cream cheese 🧀 蕃茄味bagel 好食😋 蕃茄味酸酸的食落好開如果大家想搵個地方Hea下食下少少野飲下咖啡吹吓水打下卡呢度就好適合啦🥳🤩
🤪Mamaday Studio🤩🍅🥯☕️

又係mamaday系列 今次呢間Cafe係位於佐敦

豆腐豆腐咖啡($48)
真心推介 個豆腐雪糕已經好濃郁 同咖啡好夾
原來底層亦都有豆腐喺入面 😋好飲

73.5%朱古力🍫($38)
熱飲好香濃 不過就甜咗啲

蕃茄貝果🥯🍅
配cream cheese 🧀
蕃茄味bagel 好食😋 蕃茄味酸酸的食落好開
豆腐豆腐咖啡

2021-04-23
豆腐豆腐咖啡
2021-04-25 32 瀏覽
今日約咗一位朋友去食下午茶 上網見到油麻地有一間叫做mamaday studio嘅cafe裝修同擺設勁靚 打卡一流 於是就約咗個朋友喺嗰邊食嘢 去到現場果然同我睇嘅相一樣咁靚 即係忍唔住係咁影相 影完相就開始睇餐牌叫嘢食 我叫咗是日精選-黑加侖子mousse cake同埋一杯凍嘅73%朱古力 而我朋友就叫左店員推薦嘅柚子芝士蛋糕同一杯凍蔇德國蜜桃花茶 啲蛋糕我地兩份一人一半試下 兩件蛋糕都好出色 果然係全人手製作 味道好 口感好而73%朱古力都擁有非常濃厚嘅朱古力味 德國蜜桃花茶亦都非常之清新解渴 總括嚟講呢個價錢非常值得大家去試吓 就咁食個環境都值回票價

一間cafe多個打卡熱點📸玩味濃!一個人都可以好chill❣️嘆番杯咖啡同cake relax下先Tofu tofu coffee ☕️ 呢個好特別 好少飲到豆腐咖啡上面仲加左球豆腐雪糕,飲落都唔會好甜!啱哂我唔中意飲太甜啲人😛估唔到咖啡同豆腐又幾夾Earl grey cheese cake 🍰 唔算好甜,食落係軟身芝士蛋糕芝士味好濃,仲有啖啖Earl grey嘅茶味配杯咖啡就啱哂啦🥰📍 Mamaday Studio (油麻地)油麻地白加士街105號地舖
一間cafe多個打卡熱點📸玩味濃!
一個人都可以好chill❣️
嘆番杯咖啡同cake relax下先

Tofu tofu coffee ☕️

呢個好特別 好少飲到豆腐咖啡
上面仲加左球豆腐雪糕,飲落都唔會好甜!
啱哂我唔中意飲太甜啲人😛
估唔到咖啡同豆腐又幾夾

Earl grey cheese cake 🍰
唔算好甜,食落係軟身芝士蛋糕
芝士味好濃,仲有啖啖Earl grey嘅茶味
配杯咖啡就啱哂啦🥰

📍 Mamaday Studio (油麻地)
  • 豆腐豆腐咖啡