今日情人節當然要帶女朋友食好嘢上網搜尋見到呢間個Menu幾抵就book左位可能我哋早到去到得我哋一張枱全部人serve我地有啲尷尬哈哈前菜係帶子沙律帶子鮮甜加上醬汁酸酸地好夾之後忌廉湯配上溫泉蛋幾creamy個湯都幾濃下道菜係比目魚魚皮上面有啲脆嘅麵包糠食落幾得意主菜係龍蝦 蝦肉食落幾新鮮彈牙最後當然唔少得甜品雖然食咗咁多道菜好飽但見到咁靚嘅甜品就好想食不過我嫌佢太甜整體來講幾抵食加多$98仲有得配紅酒白酒
今日情人節當然要帶女朋友食好嘢

加多$98仲有得配紅酒白酒

2020-02-13
情人節
2020-05-24 1766 瀏覽
和朋友疫情中小聚,十分開心,食物質素高,還有Crepe作甜品,簡直錦上添花。Pizza及所有麵包,質素非常好,食後一試難忘 。 意粉嘅種類也不少,畀人感覺得充實。若食物份量調高一些,必成完美餐廳。
  • 甜品
2020-03-27 2164 瀏覽
旺角帝京酒店 afternoon tea set難得同好朋友幾個女仔見面 慶祝佢哋生日一定好多計仔傾。雞啄唔斷喺旺角區比較難搵到一間坐得舒服又乾淨嘅地方上網見到Lion rock 呢間餐廳位置好歡堂我哋叫左set for two 在加咗個薯條下午茶aftermath tea set有咸有甜甜品唔會好漏服務員好友善,本身個Menu係冇薯條但因為有一位朋友要食素食嘅關係都幫我哋去order多咗個薯條。我哋去咗幾杯野一坐就坐左幾個鐘到日落先走我覺得呢度都幾適合女仔約會傾偈嘅好地方
旺角帝京酒店 afternoon tea set
難得同好朋友幾個女仔見面 慶祝佢哋生日
一定好多計仔傾。雞啄唔斷
喺旺角區比較難搵到一間坐得舒服又乾淨嘅地方
上網見到Lion rock 呢間餐廳位置好歡堂

我哋叫左set for two 在加咗個薯條
下午茶aftermath tea set有咸有甜
甜品唔會好漏
服務員好友善,本身個Menu係冇薯條
但因為有一位朋友要食素食嘅關係
都幫我哋去order多咗個薯條。

我哋去咗幾杯野一坐就坐左幾個鐘到日落先走
我覺得呢度都幾適合女仔約會傾偈嘅好地方

Tea  set
2019-12-25 2260 瀏覽
隨著年齡的增長真的感覺到地心吸力的厲害!個個都想青春永駐但又怎可實現呢!之但係我相信世上只有懶女人沒有醜女人的道理,那唯有內外夾攻保持得多久便多欠吧!Royal Plaza Hotel便深明這道理在Lion Rock推出閃耀煥亮下午茶,給眾姊妹吃出逆齡肌膚齊齊閃耀發光! 下午茶有兩款的冬日特飲可選分別是Golden Hazelnuts及Berries LatteGolden Hazelnuts,金黃色的氣泡酒加入榛果香氣再以清香的橙皮,喝下味道清新怡人引人入勝,不嗜酒的可選Berries Latte以熱牛奶配士多啤梨及紅桑子打成的果蓉,呷下帶粒粒果肉令口感滿滿的很迷人。 而L閃耀煥亮下午茶則聯乘紐約護膚品牌Elizabeth Arden,以其全新維他命C激活煥白膠囊為靈感,選用含有豐富維他命C的食材入饌,誓要吃得眾姊妹亮麗迷人。 三層架底層是鬆餅和2款迷你牛角酥,分別是炸魚配蛋黃醬和煙三文魚配忌廉,兩款也酥香可口吃罷飽肚感十足。 中層放有另外4款精緻的鹹點,有杯子內的焗啤酒熟成車打芝士肉丸、香滑的燒吞拿魚藜麥京水菜、鹹香的巴馬火腿伴雜莓撻、及鮮嫩的波士頓龍蝦青瓜多士。

面層是色彩鮮明的5款甜點有我喜歡的西柚白芝士慕絲、清新的檸檬香草紙杯蛋糕、酸香的青檸芒果撻、濃郁的黑朱古力香橙慕絲蛋糕、及幼滑的35% 牛奶朱古力慕絲蛋糕等,賣相優雅味道更是我喜歡的甜而不膩,加上多款也帶酸甜很合我口胃呢!

閃耀煥亮下午茶定價$508/2位、$270/位由日至2020年1月5日供應,凡於推廣期內惠顧兩位用套餐還可獲Elizabeth Arden黃金導航逆齡修護膠囊體驗裝乙份 (價值$227),新推出的維他命C激活煥白膠囊能明顯改善肌膚暗沉和色斑等問題,其待用後重現均勻亮白肌膚喔!!
2019-12-20
下午茶
2019-12-20 1555 瀏覽
閃耀煥亮下午茶 $508/2位提起帝京酒店🏨第一時間便會想起「花月庭」的自助餐😋。原來帝京酒店內有一家Lion Rock的餐廳,下午時間有Tea Set 食😃。-現時很多酒店的Tea Set 也愛與知名護膚品牌合作,而這酒店也不例外,與Elizabeth Arden 合作,帶來充滿豐富維他命 C🍋 的食物🤩之餘,又送上價值$227 「黃金導航逆齡修護膠囊」體驗裝,令你從內到外美白護膚。-1️⃣ 最底層 — 有炸魚牛角包🥐、煙三文魚牛角包🥐、迷你原味及提子🍇味鬆餅各一。-2️⃣ 中層 — 有巴馬火腿配雜莓撻、波士頓龍蝦🦞青瓜多士、燒吞拿魚藜麥京水菜和焗啤酒🍻熟成車打芝士肉丸各兩件。-一般餐廳也喜歡以哈密瓜🍈配以巴馬火腿一同食用,而這酒店就選擇以藍莓、草莓🍓作配搭,是非常新穎的組合😉。-最欣賞它的肉丸,軟滑的肉丸帶有濃濃的啤酒🍻味,略嫌一人一粒太少了😢。-3️⃣ 最上層 — 有黑朱古力香橙🍊慕絲蛋糕、青檸芒果🥭撻、檸檬🍋香草紙杯蛋糕🧁、35%牛奶朱古力🍫慕絲蛋糕和西柚白芝士🧀慕絲。-甜品主要以鮮果🍊🍋作主題。非常喜歡這店的餅底,每款甜品選用不同餅底之餘,又做到香脆可口、牛油味濃,令甜品生色不少。-整體
閃耀煥亮下午茶 $508/2位

整體覺得這Tea Set 加了很多鮮果元素,感覺很Fresh 🍃。
2019-12-09 1057 瀏覽
曾經有段時間,很喜歡與朋友相約帝京Lion Rock 食Afternoon tea 。 交通方便,環境寧靜,係一個與朋友聚會嘅好地方。我一直都好欣賞佢嘅甜品作風大膽有創意,靚得來又唔會犧牲個味道。所以今次有朋友從外國回來,我都特登相約她在帝京聚會。這次的下午茶中規中矩,沒有以前驚豔的感覺。算是一個非常飽肚的下午茶,款式其實幾豐富。不過我個人覺得,飲品嘅設計有待改進。Berries Latte 未攪拌前還好,攪拌一起口感非常奇怪,不知是否因為酸的莓子加入牛奶,凝結了一起,像是很稀的乳酪。

朋友準備結婚,簡左黎呢到派炸彈。今次都係第一次黎Lion Rock 到食飯,原本見到佢有個爐端燒放題好吸引(包刺身,任飲啤酒,同埋日式火鍋),最緊要價錢係唔貴!!點知一叫個陣就己經話無曬quota , 下次一定會黎食!今次試左個冬日進補套餐,先黎幾個前菜之後有羊腩煲同埋蛇羹,係呢個開始凍既日子就真係暖笠笠。開心share 埋俾大家個爐端燒放題俾有緣人睇啦:
朋友準備結婚,簡左黎呢到派炸彈。

開心share 埋俾大家個爐端燒放題俾有緣人睇啦:
位於旺角帝京酒店的Lion Rock,最近跟 鼎鼎大名的護膚品牌 Elizabeth Arden合作,推出「閃耀煥亮下午茶」!下午茶的選料並不簡單,大多是蘊含豐富維他命C的食材,加上每位光顧的客人可獲得Elizabeth Arden黃金導航逆齡修護膠襄體驗裝一份(價值: $227),令大家的皮膚變靚靚哦。「閃耀煥亮下午茶」$270/位 $508/2位供選日期:即日起至2020年1月5日供應時晶: 下午3時至6時下午茶❤包括: ◤ 5種鹹點丶5種甜點和鬆餅 ◢鹹點包括: ◤ 燒吞拿魚藜麥京水菜、波士頓龍蝦青瓜多士、巴馬火腿伴雜莓撻、焗啤酒熟成車打芝士肉丸、迷你牛角酥(炸魚配蛋黃醬/煙三文魚配忌廉) ◢吞拿魚燒後魚香更濃,搭配藜麥感覺新奇。巴馬火腿不配蜜瓜配雜莓,令人驚訝。肉丸鬆軟,內有芝士,味道更有層次。牛角包有兩種口味,分別是蛋黃醬炸魚和煙三文魚哦。甜點包括: ◤ 黑朱古力香橙慕絲蛋糕、青檸芒果撻、檸檬香草杯子蛋糕、35%牛奶朱古力慕絲蛋糕、西柚白芝士慕絲 ◢青檸芒果撻造型可愛,酸中帶甜,味道不錯。牛奶朱古力慕斯蛋糕最得我歡心,朱古力幼滑可口,入口溶化,撻底混入果仁,香脆美味。西柚含有

下午茶的選料並不簡單,大多是蘊含豐富維他命C的食材

「閃耀煥亮下午茶」$270/位 $508/2位

供選日期:即日起至2020年1月5日

供應時晶: 下午3時至6時

下午茶❤包括: ◤ 5種鹹點丶5種甜點和鬆餅 ◢

青檸芒果撻造型可愛,酸中帶甜,味道不錯。牛奶朱古力慕斯蛋糕最得我歡心,朱古力幼滑可口,入口溶化,撻底混入果仁,香脆美味。西柚含有豐富維他命C,配芝士蛋糕也不俗。

飲品: ◤ Berries Latte、Golden Hazelnuts ◢
2019-11-24
2019-11-10 2318 瀏覽
星期日想食brunch,之前已搵到呢間,不過上次冇位,今日有位,試一試入到去個環境係唔錯嘅因為有個落地大玻璃直望獅子山感覺非常好前菜方面有沙律菜幾新鮮撈出嚟嘅沙律普普通通也有 cold cut ,凍海鮮凍海鮮有波士頓蟹鉗,冇乜蟹味,唔係好好食。凍蝦呢個ok,反而做得最好嘅係青口,好食。有芝士 collection有洋蔥湯同埋陳皮紅豆沙,洋蔥湯正正常常冇特別但係竟然個麵包幾好食我都焗咗幾粒食,非常好食咁多間酒店我都唔揀,揀呢度當然第一近我深水埗,第二有即磨咖啡任飲不過佢隻咖啡豆麻麻地,非常似廿四味嘅味道主菜我叫咗比目魚蕃茄忌廉汁,老婆食燒春雞,非常估唔到個比目魚超級好食,個面非常香脆,肉滑有肉汁燒春雞肉算嫩滑,而且份量充足甜品呢度亦都做得好出色有奶凍,檸檬蛋糕,日本芝士餅,黑森林,桑子慕絲撻,仲有movenpick雪糕埋單四舊水兩個人講真咁嘅環境,款式雖然唔多嘢揀但質素算做得好一個人足夠會飽環境靜,傾計非常好枱之間亦都有足夠空間旺角地點方便冇乜投訴
入到去個環境係唔錯嘅
因為有個落地大玻璃
直望獅子山感覺非常好

前菜方面有沙律菜幾新鮮
撈出嚟嘅沙律普普通通

也有 cold cut ,凍海鮮

有芝士 collection

有洋蔥湯同埋陳皮紅豆沙,洋蔥湯正正常常冇特別

但係竟然個麵包幾好食
我都焗咗幾粒食,非常好食

咁多間酒店我都唔揀,揀呢度
當然第一近我深水埗,第二有即磨咖啡任飲
不過佢隻咖啡豆麻麻地,非常似廿四味嘅味道

燒春雞肉算嫩滑,而且份量充足

甜品呢度亦都做得好出色

埋單四舊水兩個人
講真咁嘅環境,款式雖然唔多嘢揀
但質素算做得好
一個人足夠會飽
環境靜,傾計非常好
枱之間亦都有足夠空間
旺角地點方便
冇乜投訴
2019-11-10
2019-11-04 425 瀏覽
雖然佢個HABA仲夏北海道下午茶過左, 不過我都係講下佢有咩食今次係一人份, 所以佢地特別用左個箱裝住, 賣相都唔錯. 鹹點方面, 佢個忌廉蟹餅係幾香幾脆, 食到忌廉味👌🏻 甜點似乎冇乜驚喜...我反而覺得佢個芝士蛋糕幾好食野飲我就揀”Beauty”呢杯cocktail, 不過甜左d.Overall黎講都ok, service都幾好👌🏻今次我個位唔係窗口位, 不過都睇到個view既. 下次如果賣相再精緻d同埋有窗口位坐既話就好啦

仲夏北海道下午茶
2019-10-27
2019-11-02 411 瀏覽
較早前因呢間帝京酒店同canvas合作推廣呢個彩繪tea set 其實我好早之前同朋友來過呢間酒店high tea不過未有時間寫出來呢個tea set有鹹點同甜點仲有沙律very yummy大致上都幾好@設計得好精緻味道啦食完之後可以畫你最鐘意圖案 當時我哋唔知畫左啲咩出嚟所以冇影到而且我哋又唔係有畫畫天份....可以skip左佢坐窗口位仲正 可以望到火車行過 睇吓景都唔錯架到最後 食完過後會有套護膚品送返比你試用

其實我好早之前同朋友來過呢間酒店high tea

坐窗口位仲正 可以望到火車行過 睇吓景都唔錯架

到最後 食完過後會有套護膚品送返比你試用
2019-07-09
  • High tea set
7月是個令人傷感的月份,哀傷過後,收拾心情重新上路,令母親不再担心,才是孝順的表現。回想在心情忐忑的日子,猶幸身邊有朋友在鼓勵及支持。或許,這是適宜清心寡慾的日子,正好吃點素菜。「青」心席說 清燉姬松茸松茸圓肉苦瓜茶用上紫砂茶壺奉客,既可保溫,又帶出古樸的感覺,而湯料一個很有趣的組合,湯底陣陣幽香,呷一口,圓肉的甜味,跟苦瓜的甘冽同時出現,味道交雜,層次分明,雖然是素菜湯,卻展現不一樣的風味。「味之初夏」 油甘魚水菜沙律山葵醬油材料豐富,有油甘魚、車厘茄、櫻桃蘿蔔、水菜及三文魚籽,醬汁是混和了柚子醋及山葵,口感清新爽脆,酸酸地令人胃口大開,而少許的山葵,亦令整道沙律多添了一份辛香。穴子天婦羅外層只有薄薄一層脆漿,內裡魚肉軟熟幼嫩,而且油份瀝得清,毫無油膩的感覺,處理得相當好。「青」心席說 醬燒黑虎掌杏仁鍋巴盞素菜材料豐富,有黑虎掌、萵筍、馬蹄、芹菜、青紅椒及杏仁片,鍋巴炸得香脆可口,而素菜質感各有不同,層次分明,試問誰敢說簡單?「青」心席說 椰油白木耳羊肚雞樅菌雖然是素菜,但不單口感各有不同,而且味道有著自然界的幽香,加上椰油的芬芳馥郁,的確

回想在心情忐忑的日子,猶幸身邊有朋友在鼓勵及支持。

或許,這是適宜清心寡慾的日子,正好吃點素菜。

清燉姬松茸松茸圓肉苦瓜茶

「味之初夏」

油甘魚水菜沙律山葵醬油

穴子天婦羅

醬燒黑虎掌杏仁鍋巴盞

椰油白木耳羊肚雞樅菌

雖然是素菜,但不單口感各有不同,而且味道有著自然界的幽香,加上椰油的芬芳馥郁,的確可口怡人。

脆皮甘藍炸子雞

炸子雞是預期的皮薄肉嫩,伴碟的羽衣甘藍,同樣炸得香脆,但始終替代不了蝦片在自己心目中的地位。

上湯浸菜心

吃過味道較濃的食物,是時候後來碟菜蔬清清味蕾,菜心嫩綠清甜,真好。

薑汁炒芥蘭

另一碟是炒芥蘭, 太太總是說芥蘭帶有苦澀味,但我卻不以為然,反而覺得清脆,真是各有所好。

「味之初夏」

白花芒脆芙泡芙伴楓葉合桃雪糕

賣相令人眼前一亮,其實泡芙的賣相有點似迷你菠蘿包,內裡是軟滑的忌廉及香甜的白花芒,伴以楓葉合桃雪糕,不單帶著絲絲和風,更是味覺的大滿足呢!

多謝朋友在尾聲送上蛋糕,雖然當時心情糾結,但妳們的心意,我是衷心的感激,謝謝!

2019-09-24 1061 瀏覽
首先今次朋友聚餐 嘅費用 係由朋友請我一家人食,所以價錢我唔清楚,今次出嘅評論我只可以講食物質素方便, 首先三文魚刺身係我最愛 三文魚魚生非常新鮮冇隔味, 已條鰻魚 配合埋嗰啲鰻魚汁難以形容的好味, 因為我女超鍾意食鰻魚嘅關係 所以嗰晚 食飯佢唔需要我哋兩公婆餵佢食佢自動自覺去食, 由此可見小朋友唔識講大話 所以啲食物係非常好食, 天婦羅方面 我老婆超級喜愛 吃的, 因為佢話呢天婦羅炸到好似冇油咁非常易入口,我唔多講喇你哋自己留意睇相啦
2019-09-01 1117 瀏覽
同事既farewell lunch 都十幾人,好好甘餐廳安排左間房俾我地。雖然係房,但兩張枱個擺位係有小小唔好,所以都好難傾偈,同坐細枱可能會有小小唔舒服。餐廳始終係酒店內,環境都唔會差。今日食semi lunch buffet ,以main course 價錢為主,有salad/ dessert / drink buffet 。不過佢所謂既buffet 得好少選擇,基本上你都係食小小就算,好難話食得好滿足,其他semi buffet 既選擇會比較好。今次食lamb rack 佢擺盤同quality 都好唔錯。羊架夠淋身,有小小羊味,恰到好處,所以淨諗main course 㑖好唔錯,份量都唔小,所以都飽左好多成。

餐廳始終係酒店內,環境都唔會差。

2019-08-26 642 瀏覽
第一次食帝京酒店的Lion Rock感覺不過不失等緊朋友嘅時間叫左杯cocktail有Lavender嘅味道,不過賣相同menu上嘅相都爭幾遠下由於我地兩個人食,所以就冇叫太多呢個壽司盒同普通日式餐廳嘅壽司差不多,冇太大驚喜反而份牛扒幾好,上面嘅黑松露牛油配搭五成熟嘅牛扒好特別嘅口感。牛扒脂肪同肉嘅比例亦恰到好處。不過基本上食完牛排已經有飽嘅感覺最後一道菜係羊架。我本人唔算太中意食羊,所以對我而言有啲難評論,同行愛食羊嘅朋友就表示呢道菜普通啦。
第一次食帝京酒店的Lion Rock
感覺不過不失
等緊朋友嘅時間叫左杯cocktail

由於我地兩個人食,所以就冇叫太多
呢個壽司盒同普通日式餐廳嘅壽司差不多,冇太大驚喜

最後一道菜係羊架。