趁星期日去觀塘工廠大廈食好嘢,今次就嚟咗呢一間嘅法國餐廳— Le Monde🍴⭐️沙律+雜菜湯/龍蝦湯前菜好有誠意,配有龍蝦湯或者雜菜湯。我兩款都叫咗一個試吓,很不錯👍特別喜歡雜菜湯,裏面嘅用了非常之足,每一啖都食到雜菜嘅味道,健康好好味!⭐️鯷魚車厘茄多士佢嘅小食種類都非常之多,特別叫咗呢一款多士試下!因為好少有機會食到呢一種魚,再加上面有啲魚子醬,配合埋車厘茄口感好新鮮😊⭐️炸蕃茄意大利飯球另外仲叫咗一個勞蕃茄意大利飯球,你一味真係第一次食,非常之有驚喜。而意大利飯裏面仲有芝士,拎去炸成個食落好香口!⭐️燒牛肉意大利粉配香草忌廉汁最後煮食就叫做呢一個意大利粉,因為網上見到好多評論到讚呢度嘅燒牛肉幾好食🤤果然係冇令人失望,燒牛肉非常之香,再配埋呢個忌廉意大利粉,係一個好好嘅配搭!總括嚟講呢間餐廳環境都好舒服,食物種類有驚喜,值得一試!😜

⭐️沙律+雜菜湯/龍蝦湯

⭐️鯷魚車厘茄多士

⭐️炸蕃茄意大利飯球

⭐️燒牛肉意大利粉配香草忌廉汁

總括嚟講呢間餐廳環境都好舒服,食物種類有驚喜,值得一試!😜

2023-09-07 76 瀏覽
忘記在訂座時說明是慶祝生日,所以坐低了才表示想在甜品上寫happy birthday, 回覆是廚師不願意寫! 我地好奇怪,那天是星期一餐廳只有幾台客,且聽意思是廚房可以做到但不做,再三爭取下終於是有做到,但心情難免有點影響,重點是覺得有點無謂,為何硬要掃興呢?食物是不錯的,但不致於驚艷吧。 觀塘那麼多高質西餐/法國餐餐廳,未必會再來了。
2023-09-04 63 瀏覽
店內的佈置令我想到謝賢嘅年代,高質梳化,長餐枱,我就在微黃嘅燈光(烏絲燈泡)靜靜的氣氛下食晚餐。鯷魚車厘茄沙律沙律菜嘅清爽配味道濃郁鯷魚,廚師嘅心思。蟹沙律酥皮撻鬆脆而薄薄的酥皮盛滿左蟹肉沙律,上面放了魚子醬,蟹肉嘅甜和魚子醬配搭好好。龍蝦湯有龍蝦肉,而且味道濃厚。法式洋蔥湯焗到熱辣辣嘅洋蔥湯,多多的洋葱帶點甜味,加入一片溶咗嘅芝士,口感豐富左。比目魚配白酒珍珠魚皮香口,魚肉厚切,肉質保持滑溜,加上用蔬菜煮成嘅芡汁,更覺鮮味。熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁熟成嘅21日西冷,肉質保持粉紅色,牛肉口感嫩亦有牛肉鮮味。賓利士汁口感濃郁、奶油味濃厚。朱古力蛋糕香濃朱古力味蛋糕,加入香蕉薄片,將朱古力入口嘅甜度減少,使甜度適中。火烈鳥(蔓越莓汁、橙汁、薑汁汽水)橙帶香、莓帶酸,配搭薑汁汽水,入口涼快舒暢。

鯷魚車厘茄沙律
沙律菜嘅清爽配味道濃郁鯷魚,廚師嘅心思。

龍蝦湯
有龍蝦肉,而且味道濃厚。

比目魚配白酒珍珠

熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁
熟成嘅21日西冷,肉質保持粉紅色,牛肉口感嫩亦有牛肉鮮味。
賓利士汁口感濃郁、奶油味濃厚。

朱古力蛋糕

火烈鳥
(蔓越莓汁、橙汁、薑汁汽水)
橙帶香、莓帶酸,配搭薑汁汽水,入口涼快舒暢。
今次慶祝朋友生日發現左依間隱世法國菜,地方闊落,復古裝潢,由法國藍帶大廚開設,招牌有油封鴨脾、黑毛豬扒、紅酒燉牛膝等,用親民價就嘆到高質法國菜~—— 蟹沙律酥皮撻 (跟餐)蟹味濃到我依家都仲記得😂冇諗過細細地一舊撻,塞左超多蟹肉勁鮮味—— 法式洋蔥湯 (跟餐) 完全係洋蔥嘅精華!!!炒煮到洋葱香甜味出哂黎,濃稠豐盈,精緻好味—— 法國生牛肉他他 $128他他加上蛋黃同白露旬,撈埋食帶出牛肉香氣,一啲都唔腥,連薄脆多士一齊食多重口感—— 油封鴨脾配酸紅椰菜 $268鴨肉煮得夠哂腍,鹹香又食到油脂嘅香味,配菜解膩爽脆,鴨皮油封到金黃色,再脆啲就更好—— 熟成杜洛克黑毛豬扒 $328 烤得好靚有完美嘅坑紋🤩豬扒好厚肉,外層連住層脂肪,烤到啲油出哂黎,連埋豬肉食超正,肉嫩好juicy! —— 熟成21日阿根廷西冷 $388 熟成過嘅西冷肉質柔嫩,牛肉味好濃郁,沾上地道法式賓利士汁,同牛扒好夾!!!薯條即炸熱辣辣食到停唔到口😋—— 烤羊架配焗薯 $368 羊架肥瘦均勻,烤得啱啱好,冇乜羊羶味,size都唔細幾有肉

—— 蟹沙律酥皮撻 (跟餐)
蟹沙律酥皮撻

—— 法式洋蔥湯 (跟餐)

—— 法國生牛肉他他 $128

熟成杜洛克黑毛豬扒

—— 熟成21日阿根廷西冷 $388
熟成21日阿根廷西冷

—— 烤羊架配焗薯 $368
羊架肥瘦均勻,烤得啱啱好,冇乜羊羶味,size都唔細幾有肉
烤羊架配焗薯
  • 法式普羅旺斯紐西蘭羊架
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
  • 法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜
  • 法國生牛肉他他
之前聽觀塘工作嘅朋友提起食Lunch 發現咗間好餐廳,今次同男朋友去完工廈整手工就順道試一試。餐廳係樓上鋪,一走入餐廳,感覺都幾唔似係觀塘工廈,裝修有格調又舒服,枱與枱之間距離好夠。夜晚都有一個dinner set可以揀,300幾蚊包湯品、飲品同甜品,主菜仲要都唔普通,睇menu已經好期待。一坐低就有熱好嘅麵包同牛油,外脆內軟,配上牛油香好好味。💡Dinner Set $348 & $388💡前菜: 鯷魚車厘茄沙律 & 蟹沙律酥皮撻沙律酸酸甜甜,酸味調和鯷魚,減去咗魚腥味,相當開胃。蟹沙律面仲有蟹籽,蟹鮮甜又有蟹籽鹹香味,撻底真係做到一層層超薄酥皮,脆到嚇親,又唔會似平時厚酥皮有種少少油膩味,整體好清新!💡法式洋蔥湯 & 龍蝦湯 (+$18)餐湯見兩樣都好吸引,其中一個加錢升級做龍蝦湯試一試。法國菜最招牌莫過於一道一道菜俾你慢慢品嘗嘅態度,每次都較好時間上枱,湯品冒住煙咁送到,對最鍾意熱食嘅我嚟講好幸福。法式洋蔥湯係洋蔥甜味,勁足料,每啖都一定有洋蔥真身出現。龍蝦湯又真係有龍蝦肉俾你咬下好驚喜,味道比一般嘅濃,酒香突出。另外仲送上麵包,俾你點住湯嚟食。💡比目魚伴白酒珍珠比目魚煎得外皮香

一坐低就有熱好嘅麵包同牛油,外脆內軟,配上牛油香好好味。

💡Dinner Set $348 & $388

💡前菜: 鯷魚車厘茄沙律 & 蟹沙律酥皮撻

💡法式洋蔥湯 & 龍蝦湯 (+$18)

💡比目魚伴白酒珍珠
比目魚煎得外皮香脆,魚肉仲好嫩滑,配上番茄湯底,酸酸甜甜嘅魚肉更有鮮味,建議加埋底嘅薯蓉,口感更加得意。魚肉面上有白酒珍珠,望落似蟹籽,但其實係酸酸地,呼應返番茄湯,又增加咗層次感。

💡熟成21日阿根延西冷配法式賓利士汁
熟成西冷最唔同嘅係肉質,嫩滑同時保留牛肉味,脂肪好均勻,唔怕食到成口油,伴菜係冷盤酸青瓜包住露筍,解膩之餘,味道又好清新🥩

💡Flamingo & Virgin mojito
Flamingo 揀俾女仔最適合不過,顏色似係夕陽漸變,飲用前當然攪一攪最好,由蔓越莓汁同橙汁調配,再加上薑味汽水,甜甜地又消暑。🍹 Virgin mojito好清新,味道唔算濃,唔會影響食物嘅味道。

💡朱古力蛋糕配焦糖香蕉
朱古力蛋糕內層仲有脆脆,cream好綿滑,每一層配合得好好,一個人食一個都唔會超飽超膩,尤其我成日一個人都食唔晒一件,但呢件很可以!

2023-08-19
2023-08-26 1379 瀏覽
今日老公帶咗我食法國餐餐廳坐位闊落 空間感十足環境舒適 柔和燈光 更顯浪漫氣氛 食物賣相吸引之餘 味道亦有水準整體感覺優質,絕對適合生日或週年紀念慶祝先叫左兩杯Mocktail Virgin Mojito Mint leave /fresh lime/soda薄荷葉與青檸配搭味道好清新,加上梳打水 夠解渴 入口微酸 好啱我口味Flamingo 椰汁鮮奶菠蘿汁 ,重椰香又幼滑 好特別頭盤鯷魚車厘茄沙律🥗意大利油浸醍魚微威得來又吾腥 第一次食覺得幾特別 好味道小食蟹沙律酥皮撻一上枱,賣相好靚,薄薄的酥皮暖暖地夠鬆脆 配上蟹沙律 味道好鮮甜餐湯法式洋蔥湯法式洋蔥湯有驚喜。大量洋蔥及芝士焗成,好濃郁洋蔥湯 味道微香甜龍蝦湯(+$18)龍蝦湯味道非常濃郁夠creamy ,仲有龍蝦肉,絕對是真材實料主菜比目魚配白酒珍珠比目魚煎得皮脆肉鮮嫩滑配有鮮茄汁底,湯底有翠玉瓜粒、薯蓉、蘿蔔粒,酸甜可口 配上白酒,帶點酒香,整體味道好夾,值得推介熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁阿根廷西冷叫左7成熟,牛肉燒到微焦,有攤銷的味道,肉質幼嫩又Juicy 仲有香濃牛香味 配上荷蘭醬汁 好味道精選甜品朱古力雪糕朱古
今日老公帶咗我食法國餐

餐廳坐位闊落 空間感十足
環境舒適 柔和燈光 更顯浪漫氣氛

食物賣相吸引之餘 味道亦有水準

整體感覺優質,絕對適合生日或週年紀念慶祝

先叫左兩杯Mocktail
Virgin Mojito
Mint leave /fresh lime/soda

Flamingo 椰汁鮮奶菠蘿汁 ,重椰香又幼滑 好特別

頭盤
鯷魚車厘茄沙律🥗
意大利油浸醍魚微威得來又吾腥 第一次食覺得幾特別 好味道

小食

餐湯
法式洋蔥湯

龍蝦湯(+$18)

主菜比目魚配白酒珍珠

熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁

精選甜品
朱古力雪糕
朱古力蛋糕令人滿意,朱古力好滑溜 配上焦糖香蕉 相當吸引

咖啡或茶

2023-08-13
  • 龍蝦湯
  • 阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬
  • Le Monde特製濃蝦湯
2023-08-20 74 瀏覽
今天去了觀塘鴻圖中心一間法國餐廳,裝修華麗優雅,環境寬敞,決定一試😆龍蝦湯配沙律菜🥣 🥗 $75龍蝦湯入口濃郁香滑,沙律菜新鲜爽脆,十分開胃😋南瓜湯配沙律菜🥣🥗有濃郁南瓜味,味道好鲜甜,配上爽脆沙律菜,好味😝炸蕃茄意大利球🍅 $65香脆的外層,裡面則是熱騰騰的蕃茄和香料,味道不錯😝開心果玫瑰法式西多士🌹🧇 $60西多士炸至金黃香脆,內裹軟熟,表面曬至玫瑰花,有淡淡玫塊香味,味道獨特😙虎蝦海鲜意大利飯 🦐🍚 $170鲜美的虎蝦和青口,啖啖肉的帶子,在意大利飯優美地擺放着,滿滿海鲜香味😚最後飲品叫了咖啡及凍檸茶,完美结束了😛整體得分: 4/5味道: 4/5環境: 4/5抵食: 4/5Le Monde觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
龍蝦湯配沙律菜🥣 🥗 $75
龍蝦湯入口濃郁香滑,沙律菜新鲜爽脆,十分開胃😋
南瓜湯配沙律菜🥣🥗
有濃郁南瓜味,味道好鲜甜,配上爽脆沙律菜,好味😝
炸蕃茄意大利球🍅 $65
香脆的外層,裡面則是熱騰騰的蕃茄和香料,味道不錯😝
開心果玫瑰法式西多士🌹🧇 $60
虎蝦海鲜意大利飯 🦐🍚 $170
最後飲品叫了咖啡及凍檸茶,完美结束了😛
整體得分: 4/5
味道: 4/5
環境: 4/5
抵食: 4/5

Le Monde
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
2023-08-20 59 瀏覽
🌟今日老公訂咗位食法國餐,位於牛頭角工廠區,1到埗有驚喜,餐廳格局好靚,環境靜靜的有浪漫背景音樂。***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** 我哋叫咗兩個Set dinner :🥗鯷魚車厘茄沙律鮮味十足,沙律汁好醒胃。🥠蟹沙律酥皮撻撻底好鬆脆,有蟹味嘅沙律好特別。🫕法國洋蔥湯好足料好香口惹味。🫕龍蝦湯有新鮮龍蝦肉嘅龍蝦🦞湯,超級正。🐟比目魚配白酒珍珠食唔到雪藏味,比目魚好新鮮,識得淡淡清幽的白酒香味。🥩熟成21日阿根廷西蘭法式賓利士汁特飲牛扒好淋好軟熟好Juicy,超正👍🍰朱古力mousse cake 濃濃朱古力香味,中間夾雜咗卜卜脆,真係好好味。🥂特飲x2 手調特飲好手勢,兩杯都咁好飲。🌟呢餐真係食得好開心,環境氣氛服務都一流,只要唔嫌棄工廠大廈,慶祝、談心、三五知己聚會都好啱,一定會介紹比朋友再嚟幫襯。

我哋叫咗兩個Set dinner :

🥗鯷魚車厘茄沙律
鮮味十足,沙律汁好醒胃。

🥠蟹沙律酥皮撻
撻底好鬆脆,有蟹味嘅沙律好特別。

🫕法國洋蔥湯
好足料好香口惹味。

🫕龍蝦湯
有新鮮龍蝦肉嘅龍蝦🦞湯,超級正。

🐟比目魚配白酒珍珠
食唔到雪藏味,比目魚好新鮮,識得淡淡清幽的白酒香味。

🥩熟成21日阿根廷西蘭法式賓利士汁
特飲
牛扒好淋好軟熟好Juicy,超正👍

🍰朱古力mousse cake
濃濃朱古力香味,中間夾雜咗卜卜脆,真係好好味。

🥂特飲x2
手調特飲好手勢,兩杯都咁好飲。

附近做完野,朋友推薦去食呢間係牛頭角附近嘅法國餐廳,環境乾淨企理,配埋柔和嘅燈光感覺好浪漫。叫左兩份set dinner ,有前菜、餐湯、主菜同埋甜品。🦀蟹肉沙律酥皮撻蟹肉沙律細細粒全部都鋪滿晒啲蟹肉同埋個好趣嘅酥皮一齊食,好好食,好想食嗰個。😋🐟沙甸魚沙律沙甸魚配火箭菜,再淋少少黑醋,好開胃👍🏻🦞 龍蝦湯( 另加+ $18)龍蝦湯好足料,好香濃、順滑,仲有啖啖龍蝦肉,真材實料👍🏻🧅洋蔥湯焗洋蔥湯都好足料,侍應仲好貼心提我地要小心個碗好熱。聞落耐好香濃嘅洋蔥,飲落甜甜地,點埋麵包仲正👍🏻🐮熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388最鍾意食牛肉,叫咗五成熟出面嘅皮燒到脆卜卜同好香,入面嘅肉仲好嫩滑,一啲都唔人。點埋個汁,又有另一種風味😋😋食完好滿足😌😌😌🐟比目魚配白酒珍珠$348比目魚塊皮燒到好脆,魚肉仲釨鮮嫩。加埋鹹鹹哋嘅魚子,帶出到魚嘅鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻個番茄汁入面仲有啲蔬菜粒同薯蓉,食完都好飽😋😋野飲叫左兩杯mocktail ,分別係🍍Le Monde Colada同🍊Flamingo, Colada菠蘿味加椰香味,酸酸美味瞇瞇;Flamingo就係重橙味加少少辣野莓味,都幾特

🦀蟹肉沙律酥皮撻

🐟沙甸魚沙律
沙甸魚配火箭菜,再淋少少黑醋,好開胃👍🏻

🦞 龍蝦湯( 另加+ $18)
龍蝦湯好足料,好香濃、順滑,仲有啖啖龍蝦肉,真材實料👍🏻

🧅洋蔥湯

🐮熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388

🐟比目魚配白酒珍珠$348

野飲叫左兩杯mocktail ,分別係🍍Le Monde Colada同🍊Flamingo, Colada菠蘿味加椰香味,酸酸美味瞇瞇;Flamingo就係重橙味加少少辣野莓味,都幾特別。

🍫朱古力蛋糕
特別有驚喜嘅係個朱古力蛋糕,上面有朱古力味海綿蛋糕,中間有朱古力mousse 入面仲有啲脆脆粒,朱古力味香濃,感覺就似係75%黑朱古力,唔會話甜到漏。側邊仲切到好薄嘅香蕉,配埋一齊食,真係一流,👍🏻👍🏻👍🏻作為對朱古力有要求嘅人,都好滿意個朱古力蛋糕😋😋😋😋

👍🏻👍🏻整體黎講,服務唔錯,侍應一見我地杯水差唔多飲完,就會加水。又會等我地食完一道菜,先上下一道,感覺好chill ,十分享受的一餐🥰🥰🥰
2023-08-17 72 瀏覽
▫️ 龍蝦濃湯🦞(套餐升級+$18)👉🏻龍蝦湯味道超級濃郁,好鮮甜,而且質地夠晒Rich,冇諗過Lunch 都有呢個質數,一定要升級試吓佢,大推!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️南瓜湯🎃(餐湯)👉🏻南瓜湯都唔輸蝕,一樣係好濃郁好Creamy⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 蜜糖芥末麵包糠焗三文魚柳 ($168)👉🏻 麵包糠薄薄咁樣鋪滿左喺三文魚嘅面,超脆同埋充滿蜜糖芥末嘅味道,口感好特別,三文魚柳油香濃郁,肉質鮮嫩完全唔嚡口,重點係食落 超 級 腍!加埋面頭脆卜卜嘅口感真心好有驚喜!🥹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 香煎美國雞胸配磨菇燒汁及忌廉意大利飯($148)👉🏻雞胸超級大舊,肉質細嫩,又係煮得勁腍,咬落好輕好鬆軟,同三文魚一樣完全唔嚡口,燒汁夠哂多唔會太鹹好惹味😆⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$180
▫️ 龍蝦濃湯🦞(套餐升級+$18)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️南瓜湯🎃(餐湯)
👉🏻南瓜湯都唔輸蝕,一樣係好濃郁好Creamy

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 蜜糖芥末麵包糠焗三文魚柳 ($168)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 香煎美國雞胸配磨菇燒汁及忌廉意大利飯($148)

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$180
2023-08-15 347 瀏覽
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭#cyninkwuntong #eatinkwuntong▪🌹𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓢𝓮𝓽🌹蟹沙律酥皮撻 💯ℂ𝕣𝕒𝕓 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕣𝕪 𝕋𝕒𝕣𝕥鯷魚車厘茄沙律 🥗𝔸𝕟𝕔𝕙𝕠𝕧𝕪 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℂ𝕙𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕋𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕法式洋蔥湯 🧅𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕟𝕚𝕠𝕟 𝕊𝕠𝕦𝕡龍蝦湯 🦞𝕃𝕠𝕓𝕤𝕥𝕖𝕣 𝔹𝕚𝕤𝕢𝕦𝕖燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁 💯💯𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 ℂ𝕒𝕟𝕒𝕕𝕒 ℙ𝕠𝕣𝕜 ℂ𝕙𝕠𝕡 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℙ𝕖𝕒𝕔𝕙 𝔾𝕣𝕒𝕧𝕪熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 💯𝔸𝕣𝕘𝕖𝕟𝕥𝕚𝕟𝕒 ℙ𝕣𝕖𝕞𝕚𝕦𝕞 𝟚𝟙-𝕕𝕒𝕪 𝔸𝕘𝕖𝕕 𝕊𝕚𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔹𝕖𝕒𝕞𝕒𝕚𝕤𝕖 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖精選甜品 (朱古力蛋糕配焦糖香蕉) 💯𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕋𝕙𝕖 𝔻𝕒𝕪-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----🐰平時比較怕食豬扒 因為如果整得唔好或者塊扒唔太新鮮就好容易有陣豬騷味🙈 但呢間嘅豬鞍完全顛覆咗印象 肉質軟腍 加上配有嘅紫薯蓉同蜜桃燒汁一齊食 成個口香香甜甜咁超滿足
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭

燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁 💯💯

熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 💯

精選甜品 (朱古力蛋糕配焦糖香蕉) 💯
𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕋𝕙𝕖 𝔻𝕒𝕪

🐰平時比較怕食豬扒 因為如果整得唔好或者塊扒唔太新鮮就好容易有陣豬騷味🙈 但呢間嘅豬鞍完全顛覆咗印象 肉質軟腍 加上配有嘅紫薯蓉同蜜桃燒汁一齊食 成個口香香甜甜咁超滿足🥰
唔知係咪太有驚喜 🐰竟然覺得佢有少少好食過西冷🤣

• 烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁
巧明街一間樓上法國菜~餐廳比較靜,坐位都比較闊落。前菜一定有的包,都幾好食。#Flamingo(Cranberry Jucie, Orange Juice, Gingle Ale) HK$68果味重又帶一點甜感。#Virgin Mojito(Mint Leave, Fresh Lime, Suger,Sode) HK$68超fresh, 薄荷草味重~#蟹沙律酥皮撻蟹味一黠都不少,一口吃落好正。#鯷魚車厘茄沙律鯷魚沙律第一次吃,都幾鮮味。#法式洋蔥湯/龍蝦湯(+HK$18)洋蔥湯有驚喜,好像是煮完再焗,味道很濃。龍蝦湯就蝦味很重,帶一點苦味似的。#比目魚配白酒珍珠 HK$348皮煎得好脆,肉很滑,汁是酸酸的幾開胃。#熟成 21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 HK$388肉厚,5成熟,肉質鬆軟,有牛的香味。甜品是朱古力蛋糕,不是很膩,不錯。Dinner Set都不錯吃,幾滿足的。
巧明街一間樓上法國菜~
餐廳比較靜,坐位都比較闊落。

前菜一定有的包,都幾好食。
果味重又帶一點甜感。
超fresh, 薄荷草味重~
#蟹沙律酥皮撻
蟹味一黠都不少,一口吃落好正。
#鯷魚車厘茄沙律
鯷魚沙律第一次吃,都幾鮮味。
#法式洋蔥湯/龍蝦湯(+HK$18)
洋蔥湯有驚喜,好像是煮完再焗,味道很濃。
龍蝦湯就蝦味很重,帶一點苦味似的。
#比目魚配白酒珍珠 HK$348
皮煎得好脆,肉很滑,汁是酸酸的幾開胃。
#熟成 21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 HK$388

肉厚,5成熟,肉質鬆軟,有牛的香味。

甜品是朱古力蛋糕,不是很膩,不錯。
Dinner Set都不錯吃,幾滿足的。
估唔到官塘既工廠大廈隱藏住一間環境舒適嘅ғɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ餐廳,員工服務都唔錯,好適合同三五知己食飯嘅好地方🍴𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳▪️ᴀɴᴄʜᴏᴠʏ ᴡɪᴛʜ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀʟᴀᴅ鯷魚帶點鹹香,配上黑醋,車厘茄和沙律菜,感覺很清新▪️ᴄʀᴀʙ sᴀʟᴀᴅ ᴏɴ ᴘᴀsᴛʀʏ ᴛᴀʀᴛ𝘚𝘰𝘶𝘱蟹酥皮撻我更為喜愛,滿滿的蟹肉,非常滿足,酥皮脆卜卜好鬆化▪️ғʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ sᴏᴜᴘ洋蔥湯同我喺法國食嘅真係好似~完全係心機菜!因為有大量嘅洋蔥,個湯好夠甜,入面嘅麵包攞埋芝士同洋蔥一齊飲,啖啖都係精華▪️ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʙɪsǫᴜᴇ (+$𝟷𝟾)龍蝦湯鮮甜濃郁,口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ,仲要有龍蝦肉喺湯入面㗎!𝘔𝘢𝘪𝘯 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦▪️ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ $𝟹𝟼𝟾羊架超值得推介🐏肉質夠淋滑,一啲都唔騷,好夠肉汁,加埋薄荷醬一齊食就啱晒啦▪️ᴀɢᴇᴅ sɪʀʟᴏɪɴ sᴛᴇᴀᴋ $𝟹𝟾𝟾西冷扒每塊都好有厚度,五成熟啱啱好,表面烤得好有焦香味,肉汁味亦夠濃,不得不稱讚伴碟的醃青瓜配蘆筍,酸酸甜甜很爽口,很能解膩𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵▪️ᴅᴇssᴇʀ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ甜品非
𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮
𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳
▪️ᴀɴᴄʜᴏᴠʏ ᴡɪᴛʜ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀʟᴀᴅ
鯷魚帶點鹹香,配上黑醋,車厘茄和沙律菜,感覺很清新
▪️ᴄʀᴀʙ sᴀʟᴀᴅ ᴏɴ ᴘᴀsᴛʀʏ ᴛᴀʀᴛ
𝘚𝘰𝘶𝘱
蟹酥皮撻我更為喜愛,滿滿的蟹肉,非常滿足,酥皮脆卜卜好鬆化
▪️ғʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ sᴏᴜᴘ
▪️ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʙɪsǫᴜᴇ (+$𝟷𝟾)
龍蝦湯鮮甜濃郁,口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ,仲要有龍蝦肉喺湯入面㗎!
𝘔𝘢𝘪𝘯 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦
▪️ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ $𝟹𝟼𝟾
▪️ᴀɢᴇᴅ sɪʀʟᴏɪɴ sᴛᴇᴀᴋ $𝟹𝟾𝟾
𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
▪️ᴅᴇssᴇʀ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ
甜品非常精緻,配了一片片香蕉伴碟,十分吸精✨榛子蛋糕味道有啲似金莎,但唔會太甜
𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴
▪️ғʟᴀᴍɪɴɢᴏ
鍾意重水果味嘅,就要試吓呢一杯ғʟᴀᴍɪɴɢᴏ,適合鍾意味道比較甜嘅朋友
▪️ᴠɪʀɢɪɴ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ
超適合解暑嘅ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,薄荷同青檸非常清新,出面熱辣辣,飲番杯ᴠɪʀɢɪɴ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ即刻舒服
2023-08-10 34 瀏覽
觀塘隱世法國菜Le Monde (觀塘)~~~~~~~~~~~~~~~~觀塘工廈都可以估唔到搵到食法國菜嘅餐廳。餐廳座位寬敞,一啲金色嘅小擺設點綴配上雪白嘅餐桌,喺柔和嘅燈光襯托下,更顯得浪漫。龍蝦湯 & 松露湯: 兩款湯都味道香濃,龍蝦湯食到的龍蝦肉仔非常足料,值得加錢。松露湯香氣四溢,口感creamy。燒汁手撕豬配酸紫椰菜(酸種麵包/貝果) ($108): 酸種包用黑糖烘成健康又脆口,擺放着醬汁肉撕非常入味、菜苗及紫椰菜配搭能中和油膩,很棒。虎蝦Risotto ($158): 虎蝦的火候控制得宜,入口感到不會很過熟。
觀塘隱世法國菜
Le Monde (觀塘)
~~~~~~~~~~~~~~~~

聽朋友介紹,觀塘有間無咩人知嘅西餐廳,唔單止食物好味,服務同環境方便都做得好出色,好適合情侶chill住咁慶祝紀念日🤩我哋叫咗兩個dinner set,計埋加一先$764😳尼個價錢有咁高質嘅體驗,真係非常驚喜🥰🍽️鯷魚車厘茄沙律/ 蟹沙律酥皮撻鯷魚食落似沙甸魚,配埋車厘同蔬菜,酸酸地幾開胃😋但相比之下,酥皮撻更為出色🤤蟹肉好多好足料,而且個撻超酥脆,咬落可以清楚feel到層次感,口感非常好😍🍽️法式洋蔥湯/ 龍蝦湯(+$18)洋蔥湯唔會有生洋蔥嗰種刺激感,反而幾柔和,飲落好暖身😌龍蝦湯味道非常濃郁,濃縮咗龍蝦嘅精華,再加入忌廉,口感軟滑🥰🍽️熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁經歷21日熟成再加上3成嘅熟度,牛扒肉質非常嫩滑,口感好好😋西冷食落好有牛味,充滿肉汁,甜度同風味都好夠🤤此外,佢嘅外皮煎至焦香,肥膏經過炙燒,油脂香氣完美咁釋放晒出嚟,超好食🥰🍽️燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁一望已經俾佢深深咁吸引住😍豬扒充滿光澤,grill mark好明顯咁印咗喺頂部☺️同西冷一樣有微微嘅焦香🥰食落肉質鬆軟,無咩肥膏但一啲都唔柴👍🏻另外,記得要點下密桃燒汁,味道非常夾❤️🍽️榛子夾餅配焦糖香蕉有香濃嘅榛子同朱古力味

🍽️鯷魚車厘茄沙律/ 蟹沙律酥皮撻

🍽️法式洋蔥湯/ 龍蝦湯(+$18)

🍽️熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁

🍽️燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁

🍽️榛子夾餅配焦糖香蕉
有香濃嘅榛子同朱古力味,唔同層嘅質感加上堅果碎,口感好豐富😋旁邊嘅焦糖香蕉都好正,外脆內軟,而且糅合果糖同焦糖嘅甜味,味道好特別🤤

🍽️蘋果汁/ 西瓜汁
跟餐附送咖啡或茶,但嗰日有promotion送果汁🤩尼度嘅果汁都係即叫即榨,非常新鮮健康,而且會有陣清新嘅香氣,相當解膩😋

味道😋 9/10
性價比💰 9/10