2023-06-22 278 瀏覽
我平時食開嘅Tasting Menu一般都會寫到明會有啲咩菜式又或者有幾多個course,但係呢度好有趣,侍應會先問吓大家有啲咩係唔食得嘅,然後好似我媽卡些咁樣,上菜嘅時候先知有啲咩食。整體所有菜式都喺中上嘅水準,最深刻係其中一個意粉唔係好合我哋嘅口味,我哋大家都食咗一兩啖,咁啱個侍應過嚟問我地悶滿意啲菜式,我哋就如實回答話其中一個意粉麻麻哋,佢就即刻好熱情,咁樣同我哋講話幫我哋換,仲問我地比較鍾意啲咩口味嘅意粉,又問我哋夠唔夠飽,如果唔夠可以再叫廚房整多啲俾我哋但係其實我哋嗰陣時已經好飽,仲要未食甜品同埋我哋帶嚟嘅生日蛋糕,所以真係好抵食。最有驚喜嘅係個甜品,首先由每一台都會叫嘅tiramisu,呢個好味就一定㗎啦,但係估唔到另外嗰個開心果焦糖布丁都咁好食,好滑好香開心果味。建議嚟呢度慶祝生日嘅話唔使自己準備蛋糕,因為真係會太飽🤣佢地仲會一齊唱生日歌㖭,呢度嘅服務真係好好,環境都好舒服
2023-06-21 181 瀏覽
又到牛媽去覓食時間!今次同啲朋友lunch time 去左食生日飯,餐廳氣氛很好,裝飾都很漂亮!牛媽最喜歡吃佢地既焗肉醬闊條麵,肉醬闊條麵非常正宗,焗得表面脆卜卜,芝士味非常濃郁,仲有tiramisu都非常正宗,味道十分濃郁!!! 好Jeng!!!
又到牛媽去覓食時間!

2023-06-19 370 瀏覽
今日特登book Pirata Group呢間餐廳同朋友慶祝生日,一早於官網預訂,記得睇清楚有分bar area/dinning area今日 book 左18:30用餐,準時上到餐廳,係第2檯客同朋友一齊叫左5樣野,分別係:Appetizer : FANCY BEEF TARTARE  ($188)Main: Cheese Wheel Al Tartufo($338)Main: Beef Tenderloin Alla Boscaiola ($388)Contorni: Patte potatoes($68)Dessert:Tiramisu ($128)係點餐後,職員會先為你送上面包,其後既食物係一碟碟咁上,中間會為你換碟,呢一樣好貼心最後因為係生日慶祝,會有STAFF係送甜品時為你大大聲唱生日歌,非常投入,慶祝生日一流
Contorni: Patte potatoes($68)
Dessert:Tiramisu ($128)

餐前面包
Patte potatoes
FANCY BEEF TARTARE
Cheese Wheel Al Tartufo
Tiramisu
Pirata Group旗下又一經典力作 永遠唔會令人失望😌餐廳職員超級Nice 餐廳環境非常舒服古典氣息濃厚~基本上你唔係太大聲講嘢 都唔會比隔籬位聽到😂至於餐具方面 每一隻碟都好似一幅畫咁🖼️喺佈置上面真係落足心機💕🍄Burrata Classica with Parma Ham前菜由水牛芝士配火箭菜、同埋風乾火腿開始幫我哋打開味蕾🤤🤤有啲朋友唔鍾意食火箭菜但係小妹覺得佢水牛芝士好夾啊🤗呢個經典配搭簡單不會出錯😎🍄Fancy Beef Tartare用左牛既腰部striploin位置切成粒狀加上用松露芝士鵝肝整成嘅醬🥹再係你面前灑上松露片 直頭成碟藝術品咁🥰🍄Fritto Misto先用腌料醃制雜錦海鮮 然後再攞去炸分別有大蝦🍤、魷魚、魚塊等等再加chilli mayo🍄Cheese Wheel Al Tartufo到咗主菜方面 呢個係餐廳嘅必點招牌菜🍝因為呢道pasta係會係你面前將tubetti (短身既通粉)倒入一個好巨型嘅芝士輪翻拌最後再加上芝士同松露🙉值得一食👍🏻🍄Wild Cod in Umido另一道主菜係鱈魚配fregola(顆粒狀意粉)雖然pasta每粒都好細 但係
餐廳職員超級Nice 餐廳環境非常舒服古典氣息濃厚~
基本上你唔係太大聲講嘢 都唔會比隔籬位聽到😂

加上用松露芝士鵝肝整成嘅醬🥹
再係你面前灑上松露片 直頭成碟藝術品咁🥰

🍄Fritto Misto
先用腌料醃制雜錦海鮮 然後再攞去炸
分別有大蝦🍤、魷魚、魚塊等等再加chilli mayo

🍄Cheese Wheel Al Tartufo
到咗主菜方面 呢個係餐廳嘅必點招牌菜🍝
倒入一個好巨型嘅芝士輪翻拌
最後再加上芝士同松露🙉值得一食👍🏻

🍄Wild Cod in Umido
另一道主菜係鱈魚配fregola(顆粒狀意粉)
雖然pasta每粒都好細 但係非常掛汁
配埋佢個海鮮汁非常之襯

🍄 Mediterranean Seafood Stew
顧名思義就係將海鮮以地中海式煮法
加入茄膏同埋香料 海鮮新鮮但驚喜不大
2023-05-25 254 瀏覽
同朋友同埋佢既小朋友去咗呢間好有復古風既意大利餐廳, 員工服務非常好一去到就介紹左餐牌比我地, 黑松露意粉好推介! 大大𡚒芝士熔落去, 龍蝦意粉都唔錯味道鮮甜新鮮👍🏻 Tiramisu 係必食, 好traditional 😋
2023-05-23 255 瀏覽
Bookmark左呢間餐廳好內,想試個現煮芝士輪通心粉,點知平日午餐冇得食,有點失落😭午餐menu 3 course 有$298 同$388選擇,$388個appetiser係to share on the table, 好似吸引好多,想食的Main course 牛扒同黑松露意粉吾使加錢,所以就叫呢個😋Musetto Di maialino 上面有沙律菜,中間係腌左的豬肉片,最下面係腌左的中東碗豆,咸咸香香,幾惹味。Burrata classica 經典意大利前菜😆大大舊圓碌碌的水牛芝士,下面有好多番茄粒,酸酸地,仲有橄欖油,清新得黎好rich😋 Sicilian Octopus 八爪魚切到好薄,一片片浦係底,面頭有小小番茄,芝士,侍應會現場再淋番茄汁係面頭🤩八爪魚咸咸地,口感幾得意。Tagliata Di manzo 餐廳出名主菜🤩所以有期待變左有小小失望。叫左medium rare,熟度岩岩好,牛扒幾淋,牛味幾重,幾好食😋但好有炭火味,over左😂變左燶味。伴碟有大量火箭菜同Parmesan, 好新鮮。Homemade tagliolini Al tartufo 呢個都係餐廳出名

Musetto Di maialino

Burrata classica

Sicilian Octopus

Tagliata Di manzo

呢個都係餐廳出名菜之一😍好好食。意粉係鮮制,好彈牙有口感。白松醬超級香濃!每一淡都有濃郁松露味🤤面頭仲有大量鮮刨松露片,視覺同味覺都一流🤩

甜品揀左tiramisu 同flat white,tiramisu 幾出色,吾太甜,手指餅吾會有濕漉漉的感覺,口感幾棉密😋

十分推薦的一間餐廳😁

2023-05-22
  • Burrata Classica
  • Homemade  tagliolini  Al  tartufo
放假周圍搵好嘢食 今次去咗鰂魚涌太古坊既𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐢𝐱𝐭𝐞𝐞𝐧𝐭𝐡 入面包咗4間餐廳添 我地就去咗𝗟𝗮 𝗙𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮 而weekend brunch係會用同一menu📋Brunch嘅menu相當豐富 食完好滿足 餐廳嘅環境特別舒服 高質又優雅 而坐位都有唔同嘅design 餐具都係好歐美風添😍每道菜色都好精美 影相係勁靚的🥰🍽️𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟑𝟗𝟖 𝐩.𝐩🍴𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘𝙖🍴𝙄𝙇 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙𝙚 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙚𝙧𝙚前菜分別有兩款 而Burrata呢款係d cheese🧀好濃郁芝士味好creamy而下層有蕃茄可以解膩而IL Grande Tagliere有ham配埋芝士一齊食就岩哂🦞 𝙎𝙚𝙭𝙮 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙏𝙤𝙬𝙚𝙧 +HK$268 p.p呢個Seafood Tower一上枱wa一聲 好驚人嘅份量 brunch有呢個份量真係唔話得 有龍蝦、生蠔、青口、Tuna salad 🥗 海鮮好新鮮 最喜歡龍蝦 肉質彈牙🍝𝙈𝙖𝙛𝙖𝙡𝙙𝙞𝙣𝙚 𝘼𝙡𝙡𝙖 𝘽𝙤𝙡𝙤𝙜𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙖𝙩𝙚呢款幾好味係蕃茄嘅闊條麵 酸酸甜甜又帶點咬口 濃郁嘅汁配上闊條麵好入味🍴𝙋𝙤𝙧𝙘𝙝

🍽️𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟑𝟗𝟖 𝐩.𝐩

🍴𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘𝙖
🍴𝙄𝙇 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙𝙚 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙚𝙧𝙚

🍴𝙋𝙤𝙧𝙘𝙝𝙚𝙩𝙩𝙖 𝘼𝙡𝙡𝙖 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣𝙖
呢款菜式十分好推介 係慢煮豬肉非常肥美 煮得剛剛好 味道又濃郁豬肉好嫩😋而外皮又夠酥脆

🐟 𝙒𝙞𝙡𝙙 𝘾𝙤𝙙 𝙞𝙣 𝙐𝙢𝙞𝙙𝙤
呢款係煎鱈魚柳佢用蟹汁配上呢個鱈魚柳係幾特別同埋好夾 酸酸地而鱈魚嘅肉質煮得岩岩好

🍰𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣
甜品係最開心嘅事😍亦無諗到呢個甜品咁豐富有四件蛋糕 有朱古力香蕉🍌蛋糕、超濃郁朱古力蛋糕、朱古力Tiramisu同埋檸檬蛋糕 全部都係slice Cake😍好精緻 重點係款款都好高質 朱古力味係我最鍾意 唔會係淨甜而係甜中帶一點點苦 一啲都唔覺膩 而香蕉蛋糕夠濕潤好香嘅香蕉味👍🏻
2023-05-13 207 瀏覽
幫同事farewell, 選了這間餐廳, 選擇正確。環境很好, 一行6人, 安排了大的半卡座, 檯的空間闊, 私隱度高, 午餐很舒適 。環境佈置高格調, 氣氛一流。食物質素不錯, 水準之上。有 lunch set, 3 course set 二百幾蚊位 (連加一大約三百蚊位), 唔貴。餐牌菜色選擇多, 前菜幾大碟下, 正好可以分D比其他人試下。甜品Tiramisu 或 sorbet。我選了Tiramisu , 甜度適中, 好好食。因為在open rice 訂位有注明 farewell lunch, 最後侍應送多一個Tiramisu 寫上 see you again, 好驚喜, 好貼心。對這次用餐經驗十份之好, 會再幫趁。
幫同事farewell, 選了這間餐廳, 選擇正確。
對這次用餐經驗十份之好, 會再幫趁。
2023-05-12
2023-05-07 327 瀏覽
呢晚我請客,為方便我細姪女放工想搵間喺鰂魚涌嘅餐廳,搵勻全區似乎得呢間 La Favorita 算係好少少,咁就一於訂佢。我同我老友準時7:30去到,向門口接待員講訂咗枱X生,佢問番我轉頭邊位X生,乜咁樣問人㗎咩?我都唔知點答佢,好彩佢隔籬個同事幫我哋解圍,但 first impression 就已經打咗個折扣。入到餐廳係幾靚幾有南歐風情嘅,不過有啲熱同焗。我哋坐低叫嘢飲住先,世姪女7:45落到嚟,就開始點菜。點完菜同靚女伙記講,叫佢開大啲個冷氣,叫完之後好似涼咗啲又好似冇分別,佢又冇過嚟問o唔okay,我都懶得再叫佢。我哋三個人叫咗三個頭盤一齊share。呢輪頭盤又幾唔錯,我哋都覺得好滿意。到食到八八九九,靚女伙記嚟問出得主菜未,我望望前面每碟剩番少少未食完,就話俾多十分鐘我哋食埋佢。我哋掃埋之後,靚女就嚟收碟出主菜,不過主菜就令人非常失望,只係個 pasta 算係好食。唔知係咪剛才靚女催我哋嗰陣已經煮好,我叫佢等多10分鐘,廚房就將啲餐熱住嚟等,焗到老晒。咁嘅服務真心唔收貨,你估茶餐廳咩,前菜主菜一齊掟晒出嚟。食完之後傾多一陣叫世姪女走先,佢第朝又要早起返工,費事阻佢咁晏。我同老友

入到餐廳係幾靚幾有南歐風情嘅,不過有啲熱同焗。

我哋坐低叫嘢飲住先,世姪女7:45落到嚟,就開始點菜。

Vitello  Tonnato  Della  Domenica

Fancy  Beef  Tartare

Fritto  Misto

Wild  Cod  in  Umido

Beef  Tenderloin  Alla  Boscaiola

Cheese  Wheel  al  Tartufo

食完之後傾多一陣叫世姪女走先,佢第朝又要早起返工,費事阻佢咁晏。我同老友就叫杯咖啡飲多陣。10:10左右全個場好似得番我哋一枱,乜呢區啲人咁早散場㗎咩?

唔想阻人收工,唯有叫埋單,靚女伙記話已經埋咗。吓?世姪女咁古惑竟然偷偷地埋單?咁唯有搵機會先再請番佢啦。都好,如果我埋單我點都會俾一舊水貼士,而家慳番,咁差嘅服務俾咗實後悔。
2023-05-04
Fancy  Beef  Tartare
Cheese  Wheel  al  Tartufo
2023-05-06 216 瀏覽
前排約左見客 去左呢間食lunch餐廳裝潢好華麗 吊燈地毯門面窗簾都悉心佈置除左見客 我覺得特別節日紀念呢到都好岩去食我地一坐低waiter 送上Sourdough包配橄欖油加醋汁 外皮香脆 內軟 沾上醋汁 後勁酸味味 好特別😋前菜叫左Burrata 一球水牛芝士配上鹽 黑椒 橄欖油 加上蕃茄成個感覺好清新 好開胃🤤之後叫左碟Bolognese好多醬汁 食完會有d漏Homemade白松露意大利麵松露味道唔太濃 淡淡香味岩岩好就算飲水之後乾會有餘味 唔錯👍🏻
前排約左見客 去左呢間食lunch

Homemade白松露意大利麵
松露味道唔太濃 淡淡香味岩岩好
就算飲水之後乾會有餘味 唔錯👍🏻
2023-03-12
入到去裝修幾靚,環境浪漫💕幾適合有儀式感嘅慶祝🤔不過👶🏿對啲嘢食好唔滿意🥴實在係有啲失望1️⃣ Fancy Beef Tartare $188 ⭐️3/10牛肉冇乜質感,一pat嘢,無牛味,個牛好似冇調味,唔夠鹹,剩係灑左truffle,但係味道同蛋黃又唔係好夾,味道寡🤥2️⃣ Homemade Salsiccia Fagottelli $198 ⭐️4/10👦🏻Fagottelli入面係鹹芝士,不過整得太鹹,蕃茄汁偏稀,鮮味唔夠balance Fagottelli鹹味,口感OK👩🏻本身期待係重芝士味,點知比較似返茄汁味,fagottelli個皮有啲太厚,有啲似變咗肉醬意粉🥹3️⃣ Italian Pork Loin Arrosto $328 ⭐️3/10豬無豬味,冇鹹味,冇醃過嘅味,基本上冇味,肉質正常--👦🏻冧女指數: 5/10 環境靚,裝修佳,氣氛好,不過嘢食真係幾難食,唔明點解可以full houseFood: 3/10Environment: 8/10Service: 8/10Price: 3/10Overall: 4/10💸 ~380 pp

豬無豬味,冇鹹味,冇醃過嘅味,基本上冇味,肉質正常

Food: 3/10
Environment: 8/10
Service: 8/10
Price: 3/10
Overall: 4/10

💸 ~380 pp
2023-04-12 245 瀏覽
❤️‍🔥❤️‍🔥Fancy Beef Tartare $188由於本身就好鍾意beef tartare,所以基本上去到邊見到都會食,而今日又真係有surprise 。松露醬好多,味道又好濃,松露味係口入面炸開🌋。份量亦好多,好少可以大啖咁食beef tartare,好滿足🥰-❤️‍🔥❤️‍🔥Cheese Wheel Al Tatufo $338呢個芝士輪意粉好好味🤤,意粉好有口感,啲意粉除咗係芝士輪上炒過,仲刨咗好多parmesan 芝士落去,係每一粒都掛滿咗芝士。🤵🏽‍♀️個職員真係好好,我哋食食下個陣,佢問我哋覺得啲芝士夠唔夠,洗唔洗落多啲。-⭕️Beef Tenderloin Alla Boscaiola $388口感好,但食唔到牛嘅香味,醬料亦冇加分。-⭕️Tiramisu 偏甜,好普通。
Fancy Beef Tartare

Cheese Wheel Al Tatufo

口感好,但食唔到牛嘅香味,醬料亦冇加分。

⭕️Tiramisu
偏甜,好普通。
Fancy Beef Tartare
Cheese Wheel Al Tatufo
  • Cheese Wheel al Tartufo
2023-04-11 189 瀏覽
朋友生日揀咗呢間意大利餐廳🌟因個人黎講唔係特別好食意大利野所以一開始無乜期望 但估唔到每道菜都有驚喜一入到去好復古好靚我地叫左🥢Ratte potatoes看似普通簡單的菜式,竟然覺得呢個係最好食既一樣 ,食到停不了🥢Fancy beef tartare同鵝肝醬同松露好夾🥢Cheese wheel al tarufo超多cheese 🧀🥢galleytto e cipollotto al vin santo燒雞肉好嫩 你鍾意食雞皮 洋蔥配埋個汁好正🥢Mediterranean seafood stew佢個蕃茄汁點個包好好食 海鮮唔算多 整體坐得好舒服服務都好好仲可以周圍打卡 會推薦俾身邊朋友😛🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分:📸📸📸📸
朋友生日揀咗呢間意大利餐廳🌟

同鵝肝醬同松露好夾

🥢Cheese wheel al tarufo

超多cheese 🧀

燒雞肉好嫩 你鍾意食雞皮 洋蔥配埋個汁好正

🥢Mediterranean seafood stew

佢個蕃茄汁點個包好好食 海鮮唔算多

整體坐得好舒服服務都好好
仲可以周圍打卡 會推薦俾身邊朋友😛

🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟
👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分:📸📸📸📸
今次同幾個朋友食生日飯,個個女仔都話想去啲打卡靚西餐影相,就揀咗呢間位於太古坊好有格調嘅餐廳🇮🇹 嗰日walk in 一點鐘都冇人排隊,好幸福呢🥂Weekend Brunch $398.PP| Burrata Classica (Antipasti) |Burrata Cheese由一個厚厚的奶皮包裹著奶油狀的乳酪,碟上面再鋪上Prama Ham和新鮮的番茄,雖然簡單,卻很精美🧀🐖🍅Burrata的奶香和乳酪的滑嫩口感很融合,加上鹹香的Prama Ham,這種味道的組合非常完美,有層次感。除了口感之外,這款美食的份量也非常足夠,我們五個女生吃也差點吃不完😂| Neapolitan Mussel Stew (Antipasti De Pesce) |Neapolitan Mussel Stew是由新鮮的青口和番茄醬汁煮成的一道湯狀料理。青口非常新鮮可口,番茄醬汁香濃酸甜,而且這道料理的顏色也非常漂亮,紅紅橙橙,令人不禁垂涎欲滴👅🧡青口貝煮熟後有種海鮮香味,搭配濃郁番茄醬汁,好棒棒的味道(≧∇≦)而青口貝是一種富含蛋白質的海鮮,番茄也含有抗氧化劑,好味又健康💪🏻| Cheese Wheel

Weekend Brunch $398.PP

| Cheese Wheel Al Tarfufo (Primi) |
這是經典的意大利美食🍝
侍應在一個巨大的軟質起司載在一個木質的托盤上,把意粉拌到芝士上,並在意粉上面撒滿了黑松露,直接令人流口水🖤
芝士的味道非常濃郁,而且加上黑松露的香氣,味道很完美,一吃就無法停下來( ・᷄ὢ・᷅ )
整體來講,體驗非常獨特。看著廚師將起司加熱,再用意粉來蘸取,這種過程非常有趣😂

| Baby Chicken Al Mattone (Secondi) |
Baby Chicken Al Mattone是由一整隻小雞烤製而成。雞的外皮烤得金黃酥脆,內部則是肉質鮮嫩。🐥🍗
燒雞的肉質保持了原汁原味,同時帶有烤的香氣。這種肉質和烤的香氣的組合很美味💦
加上是整個烤雞上碟,滿足了我這種食肉獸的慾望,你愛肉的話,要點🍖
Burrata Classica
Neapolitan Mussel Stew
Cheese Wheel Al Tarfufo
Baby Chicken Al Mattone
Burrata Classica
Neapolitan Mussel Stew
Cheese Wheel Al Tarfufo
Baby Chicken Al Mattone
🍞 整體感覺:位於太古坊商廈中,走高檔路線,但價錢卻意外親民的意大利餐廳。環境走歐洲村莊、復古風,食物份量合理,是一伙人慶祝、飯聚的好地方。🍞 餐後點評:最印象深刻是前菜的 蕃茄水牛芝士。一上枱已被巨型芝士吸引着,切開芝士,口感軟糯、充滿濃厚芝士味,與清爽酸甜的車厘茄、橄欖油混合的味道,足以令人胃口大開。牛肉他他配黑松露醬 整體口感軟綿,是我喜歡的質感(不喜歡生牛肉有咬口)食材處理、調味正常,吃不出血腥味、無筋。拌勻蛋黃食,口感更濃郁。可惜黑松露片只作點綴之用,沒有覺得很香。原個芝士炒黑松露意粉 侍應會推餐車,就你面前象徵式在原個芝士上炒意粉,咁ig-able女士一定喜歡✔️ 本以為是一般形狀意粉,但失望是好似短通粉咁的Tubetti。對鍾意嚼嚼食感的我來說,有點不太滿足。和牛柳配蘑菇 我們點了五成熟,生熟剛好,調味有點咸,好感一般Tiramisu 超美,酒味、咖啡味平衡得很好,手指餅吸滿咖啡,仍是濕潤的。Mascarpone cheese滑溜,令人一口接一口!恰巧朋友生日,意想不到店員遞上甜品時會一起唱歌in Italian🤌🏻氣氛很好 最後還幫我們拍即影即有📸 又加左少少分🍞 總消費
🍞 整體感覺:
🍞 總消費:
$1793 四位用連加一

🍞 推薦:7.5/10

🍞 覆桌嗎:
如想找個舒服,可大伙人暢談的地方,會再來
2023-03-29
生日