2023-06-27 451 瀏覽
剛剛試完佢最新嘅夏日Tea set,食物就好一般,有幾款仲係唔好食嘅,網上訂嘅時候寫明生日,但係一個生日快樂嘅牌仔都冇,收三百幾蚊兩位,出面大把選擇。環境就幾好,不過幫襯一次就夠冇回頭。差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差。失望失望。失望失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。失望。
2023-06-27
生日
朋友帶我嚟,果然冇介紹錯。一開𨋢門就比個裝修吸引咗,少女味好濃郁。打卡一流,我同朋友叫咗個韓式石頭鍋飯同埋一個新豬肉薄餅食。兩個味道都好好,最重要依間係一間素食餐廳呢度又有好多公仔比客人影相,佢啲甜品都好似好吸引,但可惜我哋已經食到太飽,所以下次先至嚟食甜品
2023-06-21 478 瀏覽
週日到香港藝術中心6樓餐廳午餐,一入門口見到大型夾公仔機😍又見到梳化上好多公仔好開心😍在職員帶領下進入餐廳沿途見到有花花枱,但今日冇緣坐花花枱位置有點失望😞 ~熱情園圃Salad 🔺普普通通,失望🥲 ~煙燻粟米條 🔺味道出色👍🏻 ~提生糙米壽司拼盤12件 🔺全餐最好味😋 🔺脆辣菠蘿蜜卷/照燒茄子卷/金針菇黑松露脆卷 ~肉醬扁意粉 🔺一般🫢 ~曲奇星雲 🔺好靚又好飲🤤 ~伊甸之果 🔺含有酒精🍷
週日到香港藝術中心6樓餐廳午餐,一入門口見到
~伊甸之果
🔺含有酒精🍷
2023-06-18
2023-06-16 493 瀏覽
灣仔🍴推介lunch📸打卡一流,個個位都有特色。周圍都好pink pink 好可愛,令你充滿少女童真。🥗🍱🌮以素食食物黎講好靚同好食,set lunch 較化算但都唔係平(接近$200/set),叫a la carte 就真係算貴,但好似話 through app book某時段有折。 🍱living maki platter $328/12 pcs 🌮lunch set-pita bread $188📷🎥📱基本上周圍都可以打卡,連厠所都靚,好多靚cushion同巨人牌大啤熊。裡面有部影相機,揀左theme影相scan qr code可send番俾自己。🐻🥰🥰好玩好食好靚好影☕️另外,tea set 食物除左鹹食ok,其他甜食一般般,scones個味羶到唔太想放入口。📖所以我覺得a la carte 散叫,鹹食叫signature既較好。💁‍♀️同埋周末可能多人, staff既services同平日係有d差距~
灣仔

🍴推介lunch

🌮lunch set-pita bread $188

🥰🥰好玩好食好靚好影

2023-06-06 464 瀏覽
星期日約了朋友在這裡靜靜地吃個午餐,感覺不錯。環境很chill, 適合慢活的一天。粉紅色的佈置,很適合不同年齡層的女仕打卡。食物很好,最愛是pizza 和通粉。當然唔少得藍色的美人魚。
星期日約了朋友在這裡靜靜地吃個午餐,感覺不錯。
環境很chill, 適合慢活的一天。
粉紅色的佈置,很適合不同年齡層的女仕打卡。
2023-06-04
2023-06-02 699 瀏覽
佛誕,來這裏慶祝生日最啱。發現轉咗新嘅Menu,好似比以前少了選擇,但仍然非常IG-able。叫咗一個laksa 及叫咗一個沙律,仲有一個炸薯仔球作前菜。Laksa 內有油面及米粉。湯底椰子味唔算濃,亦不帶酸或辣,似乎是你配合素食的形象,比較清淡,但不要誤會味道不是淡而無味那種,而是味道中庸温柔,整體OK可以。沙律,只是蔬菜新鮮爽脆,就是了。而這個沙律菜,就算係新鮮。薯仔波,一樣味道中庸,就算是油炸嘢,都不會覺得太過熱氣,太過濃烈刺激。食物份量,都唔算少,但是因為味道中庸,而且是素食,食完不會覺得很有負擔。加上現場整個粉紅色的裝飾,成個感覺都比較清新輕鬆。整個地方,非常適合閨蜜傾偈打卡影相。

沙律,只是蔬菜新鮮爽脆,就是了。而這個沙律菜,就算係新鮮。

薯球
喇沙
薯球
喇沙
2023-06-02 5908 瀏覽
Jisoo首Flower🌸真係勁勁好聽…好友知Vienn一直想去#香港100間必去cafe ✨ JAJA✨ 今次有以玫瑰🌹嚟做主題嘅afternoon tea~~~ 估唔到生日飯食到5月💓一入店會見到右手邊係勁多人打卡📸「夾夾熊仔機」🧸,再行入去就見到粉紅色主題勁多花花🌸嘅decoration,,,少女心爆發..真係mention 有靚靚係度唱跳Jisoo首 🌺flower🌸 🤭(連廁所都係花…fa…fa…)~~~廢話少講食評即刻嚟~~~(JAJA係素食餐廳)🌸玫梅麗花園下午茶 🌸 $348/2位用 (已包加一服務費)🌸鹹點吞拿魚牛角包 - 堅似吞拿魚,略嫌牛角包唔夠脆素菜蛋派 - 味道no good 牛油果藜麥酥盒 - soso韓式紅菜頭飯卷 - 食到吞拿魚味,好味過平時正常壽司🌸甜點玫瑰曲奇條玫瑰忌廉泡芙巴斯克芝士蛋糕玫瑰荔枝啫喱配伯爵茶奶涷 紅桑子朱古力蛋糕(全部甜點都好食,除咗奶凍)🌸即焗玫瑰紅菜頭英式鬆餅配士多啤梨果醬及意大利奶油忌廉(第一次食粉紅色scone 幾得意)🌸熱Earl Grey / 香桃伯爵冰茶Overall 來講食物邊面基本上係好味😋但係就想講,如果大家特別

~~~廢話少講食評即刻嚟~~~(JAJA係素食餐廳)
玫梅麗花園下午茶 🌸 2位用

素菜蛋派/韓式紅菜頭飯卷 /牛油果藜麥酥盒

🌸鹹點
吞拿魚牛角包
吞拿魚牛角包 - 堅似吞拿魚,略嫌牛角包唔夠脆
素菜蛋派 - 味道no good
牛油果藜麥酥盒 - soso
韓式紅菜頭飯卷
韓式紅菜頭飯卷 - 食到吞拿魚味,好味過平時正常壽司

玫瑰忌廉泡芙/玫瑰曲奇條

巴斯克芝士蛋糕
玫瑰荔枝啫喱配伯爵茶奶涷
玫瑰荔枝啫喱配伯爵茶奶涷
紅桑子朱古力蛋糕
(全部甜點都好食,除咗奶凍)

即焗玫瑰紅菜頭英式鬆餅 配士多啤梨果醬及意大利奶油忌廉
🌸即焗玫瑰紅菜頭英式鬆餅
配士多啤梨果醬及意大利奶油忌廉
(第一次食粉紅色scone 幾得意)

🌸熱Earl Grey / 香桃伯爵冰茶

Overall 來講食物邊面基本上係好味😋但係就想講,如果大家特別註明坐位置的要注意⚠️職員講到明未必guarantee 做到要求嘅座位⚠️而且冷氣方面都比較差少少,但職員方面都nice and helpful ,拉上補下都不過不失
~趁有優惠嚟打下卡都okay! 人均消費$148
免費送贈生日蛋糕仔

🌸生日仲會免費送腊蛋糕仔(需提前安排)

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🌸JAJA (灣仔)
🌸灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓

🌸是次經網上平台訂購享有85折優惠
⏰供應期由2023年4月12日至6月18日/請至少於用餐日2天前預訂。
⚠️部份食品造型及味道將隨季節更改,敬請留意⚠️
2023-05-29
玫瑰紅菜頭英式鬆餅/玫瑰荔枝啫喱配伯爵茶奶涷
即焗玫瑰紅菜頭英式鬆餅 配士多啤梨果醬及意大利奶油忌廉
  • Afternoon  tea  set
2023-05-28 569 瀏覽
想黎依間粉紅少女Feel既Cafe好耐,終於來左。位置唔係太難搵,就係灣仔演藝學院旁邊。入到餐廳Reception無人,我地主動搵服務員帶位。帶位既經理唔錯,我地見有人岩岩係卡位埋單,經理都願意幫我地換位。今日好熱,餐廳Open Kitchen,所以冷氣有D唔夠,不過勉強可以接受。建議好熱既時候可以開番大丁丁冷氣。餐廳內裝修好Kawaii,粉紅色同埋好多熊熊,女生同小朋友一定鍾意。野食來到都要影埋相,相機食先。原本以為以裝修為主打既餐廳食物素質應該麻麻,但係喜出望外,食物質素唔錯,性價比算高,Tea Set有鹹點、甜點、蛋糕、同埋跟兩杯飲品(連Scone都係粉紅色)兩個女仔實夠食,唔夠都可以Order其他Menu上單點小食。發現佢地原來有晚餐,下次可以試埋夜晚

2023-05-28
  • Afternoon  tea  set
2023-05-24 572 瀏覽
食物味道偏鹹,份量少,價錢貴,限時交枱,唔值,覺得食裝修👎🏻👎🏻👎🏻餐廳標榜素食,但用料及質素不及普通食肆,滷肉飯得半隻雞蛋,真係慳皮。俾呢個價錢我不如去隔離Grand Hyatt好過。
餐廳標榜素食,但用料及質素不及普通食肆
,滷肉飯得半隻雞蛋,真係慳皮。
俾呢個價錢我不如去隔離Grand Hyatt好過。

2023-05-24 387 瀏覽
少女和小朋友可能會喜歡,全舖裝修以粉色為主,星期六日下午茶full booking,導致午餐時段有時間限制。進入這家素食餐廳的瞬間,我便感受到員工不僅態度冷淡,而且工作效率低下。菜單上的選擇有限,食物飲品偏貴,每款主食份量偏少,強烈感受到食物可貴,建議男士叫韓式伴飯,份量足,有温度。綜合而言,一間以打咭為主的高價素食餐廳,儘管房間環境和氛圍還不錯,但我們不會再光顧此處,因為這裡的服務和食物實在讓人失望。

2023-05-20
2023-05-23 295 瀏覽
一開始係俾呢度嘅環境同飲品吸引到,真係好少女好好打卡,所以決定嚟試試。粉紅漫霞呢杯真係打卡一流,賣相得,飲品都唔差,完全唔係甜到漏嗰隻,反而係甜度適中,仲幾香士多啤梨味幾好飲,配埋咁多cream一齊食真係好邪惡😂但係個donut就唔好食,就算一開始已經係食佢先,都淋晒又無咩味,咬咗一啖就放低。提生糙米壽司拼盤呢個好有驚喜呀,3種卷都好好食,好欣賞佢將塊茄子整到好似肥豬肉咁,好入味好好食。脆辣菠蘿蜜卷好香脆香口,少少辣好惹味。台式滷肉飯呢個一入口就覺得好種香料味,仲要辣辣地,因為無預計過滷肉飯會有辣味,真係有啲失望,而且愈食愈濃味,食咗一半已經唔想再食。Lunch時間其實唔算多客,但似乎樓面好唔夠人,叫咗好耐都無人落單,仲有漏單情況。

粉紅漫霞

提生糙米壽司拼盤

台式滷肉飯

2023-05-21 291 瀏覽
見到OpenRice介紹呢個地方幾靚 同埋我嘅朋友食素,所以就揀咗呢一間餐廳 上到去大家都嘩一聲覺得好靚 好有少女feel, 我哋去到正正係黃昏時間 睇日落 簡直係Perfect 到揀食物Menu都介紹得好仔細 食物方面嗌咗Pizza 壽司拼盤 天婦羅烏冬 意粉 甜品同飲品 (見相片) 樣樣都好精緻好好味 整體來講服務都幾好 有禮貌 會時刻幫你斟水 環境真係好靚 成間餐廳都係打卡點 另外有露台座位 亦都可以行出去影相下次有機會試吓佢嘅下午茶先

下次有機會試吓佢嘅下午茶先

2023-05-21
  • 壽司拼盤
  • 蓬蓬厚鬆餅
小妹太懶尚有很多特色食店未分享🥹 前陣子同幾位姊妹s👭去左一間灣仔人氣打卡店,有巨型🐻‍❄️又有夾公仔機同🍩,如果早一個月多前訂座,可以試下訂近窗的兩張🌸打卡枱用膳♥️呢間店最大賣點除了勁多少女♥️影相位之外,就是餐廳主要都素食,但仍可以創作出很多別緻菜色,我地Order 了Tea Set 再散叫了一些主食, 以及勁吸睛既shake shake 飲品,可見店主很用心,希望大家除了影相,都仔細品嘗一下菜色。▪️無花果鮮果沙律🥗 $165▪️焗金文不芝士🥖酥皮條 $258 (訂座時要order 喇)▪️提生糙米壽司併盤🍣12件 $328▪️泰式粉絲沙律🥗 $118▪️香草牛油炒野菌 $55▪️JaJa x Vogue Tea Set(for two) $328▪️Shake If Off:🍹Un-Bailey-vable (Bailey) $108🍹Tell-Toils (Vanillia)🐬 $108🍹Do or Donut (Stawberry🍓) $85🍹Milky Way (Cookie🍪) $150唔講唔知,臨走記得要去washroom, 又係勁靚架,呢間已經係bookmark 去左幾次既素食店🙂✿

小妹太懶尚有很多特色食店未分享🥹

▪️Shake If Off:
🍹Tell-Toils (Vanillia)🐬 $108
🍹Do or Donut (Stawberry🍓) $85
🍹Milky Way (Cookie🍪) $150

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
▫️JAJA (灣仔)
📍灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓
2023-05-09 634 瀏覽
呢間喺灣仔開咗大半年嘅粉紅色Cafe一直都好受歡迎,前排終於同朋友去咗,我哋好好彩坐到最igable嘅花花打卡位 💓💓 Cafe分咗兩大Area,粉紅花花Area🌸🌸同熊啤啤Donut公仔Area🧸🍩Afternoon tea set🍓鹹點正常發揮,甜點以粉紅色為主,士多啤梨scones、士多啤梨奶凍、red velvet cakes,覺得甜點稍為甜咗啲,我哋都食唔晒😂😂Strawberry milkshake🍩🍦另外飲品加咗一杯Strawberry milkshake,有個Donut同Cone係上面,又粉紅色,相當打卡able😍😍weekend基本上要早一個月book,如果想坐打卡位就要再早啲book啦🌸

Afternoon tea set🍓
Afternoon  tea  set

Strawberry milkshake🍩🍦
Strawberry  milkshake

2022-12-03
2023-05-06 486 瀏覽
上網見到呢間超級少女風裝飾同食物相都好靚既餐廳 即刻book左🥰主打藝術創作為主 食素既餐廳位於灣仔 香港藝術中心 係灣展對面當晚到步 見到餐廳同網上相一樣 咁靚💛用餐既人唔多 所以趁打食未上台四圍打卡先用餐位置出面有個等候area 除左比人等位 仲可以係果到影相打卡📸不過整間餐廳太過粉紅 連燈射落黎都係粉紅色所以影相果陣要考慮燈光問題我地叫左必點既提生糙米壽司拼盤😍🍙雖然以素食為主 無肉元素 但都好好味尤其是用茄子肉做topping 加上甜甜地既醬汁唔留意真係唔知原來係茄子每個壽司手工都好精緻 ✨果然係位於藝術中心內既西餐廳 好切合個地方另外叫左脆綠薯球因為份量都幾多 而且用薯仔製成再炸所以好飽有d膩 感覺一般不過呢到飲品每款都整得好有心機🤩每款飲品都跟返設計改左個好特別既名好多選擇而且味道都好特別又大杯😍我地叫左快樂無限 同 曲奇星雲🍸曲奇星雲係無酒精 小朋友都可以飲呢杯係乳酪 上面加左好多browie 同埋圍住杯邊裝飾🥨唔只靚 但好好飲快樂無限有酒精 但賣相好得意😙有三舊大大個冬甩做裝飾 仲可以食嫁🍩食完真係好滿足 仲影左好多靚相食到餐廳要閂門 要去呢到食既朋友要book台😙早d
主打藝術創作為主 食素既餐廳
位於灣仔 香港藝術中心 係灣展對面