2019-07-30 159 瀏覽
位於銅鑼灣中心地帶,有一間樓上西式餐廳。位置唔起眼,但野食嘅水準唔錯而且座位幾舒適。呢度嘅lunch set價錢都好reasonable,除左有各款口味嘅意粉之外,仲有牛扒可以揀。今次地點左兩個lunch set,包半自助沙律吧、餐湯同埋飲品。沙律吧的蔬菜選擇不多但勝在夠新鮮。烘熱左嘅牛油餐包加埋香濃忌廉玉米湯係最perfect嘅配搭。美國頂級牛板腱扒,肉質較西冷牛扒為軟身,牛味十分香濃。牛扒烤得剛好五成熟,中間呈粉紅色肉質粉嫩。薯菜亦絕不馬虎,烤得外脆內軟。意式香草海鮮扁意粉,有煎香左嘅大蝦同三文魚塊,香草醬十分香濃惹味,扁意粉軟硬適中。

沙律吧的蔬菜選擇不多但勝在夠新鮮。

2019-07-28
2019-07-30 114 瀏覽
有品味的西餐廳同朋友行完街,抬頭一望,就隨便揀左間西餐廳,估唔到有意料之外。甫一出𨋢,就見到紅色水泥牆上掛著型格的店名 - Hugo Le Resto Grill 入到店內, 裝潢係傳統西餐廳格局,中間無柱位個人比較鍾意店內的紅色梳發,feeling cool跟朋友各自點了2個套餐,食主菜之前,就有個好豐富既沙律吧、龍蝦湯&蒜蓉飽。講起沙律吧,想讚下佢地個青口,食上去無沙,加上少少sauce,令口感更好;亦有對健康很好既秋葵,蜜桃作為甜品。龍蝦湯方面,上碟時已經聞到好香既龍蝦味,飲落去有少少鹹,但用蒜蓉包連湯飲,味道還好。主菜方面,有草莓醬燒美國豬仔背骨 & 煎鵝肝鮮露荀炒飯。RIBS 啲肉整得冧身&juicy,唔會好乾或太硬,容易切出來食,跟草莓醬亦好夾,仲有個洋蔥圈跟粟米做配菜。鵝肝炒飯方面,就係覺得「香」,鍾意食鵝肝的話一定要試下,炒飯看似中式菜,但配上鵝肝炒出來的話,別有一番風味。總括來說,呢度地點方便、裝修格局雅典,食物水準又高,絕對值得一試。
有品味的西餐廳

主菜方面,有草莓醬燒美國豬仔背骨 & 煎鵝肝鮮露荀炒飯。

2019-07-29 114 瀏覽
今天放工和朋友在尖沙咀Shopping ,之後就去了附近的Hugo晚餐。餐廳環境很靜,又有酒吧枱,適合和朋友談心。這兒的套餐是semi buffet,點了主餐之後亦可到自助沙津吧挑選食物,而且款式很多,例如有新鮮蔬菜、水果,還有青口及大蝦。我挑選了青口、大蝦及一些水果。青口和大蝦非常新鮮,肉質彈牙爽脆,而生果也很鮮甜多汁。侍應亦同時遞上麵包及龍蝦湯。麵包醮上龍蝦湯味道很不錯,當然搽牛油吃也可。鵝肝蘆筍炒飯鵝肝很大塊很厚身,煎得亦剛剛好。而炒飯也很乾身,炒得粒粒分明。平民炒飯配上鵝肝即時把菜式變得很豪華。美國頂級牛腹肉扒牛腹肉扒要了7成熟,上碟後還有小火加熱。牛腹肉肉質很嫩,牛味亦很重,個人感覺比平時吃的西冷還要好。薯條也非常驚喜,配上黑松露忌廉醬份外惹味。這兒環境舒適,食物及服務水準一流,值得一試。

鵝肝蘆筍炒飯

美國頂級牛腹肉扒

這兒環境舒適,食物及服務水準一流,值得一試。
2019-07-25 114 瀏覽
有時食西餐但又唔想成日去連鎖食黎食去都係個啲😩 今日就試左新野! 地點都幾就腳係地鐵E出口行去都係最多5分鐘!我同fd兩個就例牌食扒嘅 塊扒都唔錯 好香 都juicy嘅 鐵板上 所以大家可以叫生啲都得🤔另外就叫左個虎蝦黑松露飯 個蝦整得好香! 隻蝦新鮮仲有小小膏(我覺得係bonus位!) 個飯好creamy 都幾多下 我同fd兩個都算幾大食都好飽呀!不過我最鐘意始終都係個自助沙律吧(+有小小海鮮)如果湯都有得任飲就好 因為我幾鐘意飲!hahaha 沙律吧選擇都算多~~ 啲菜都幾新鮮👍🏻環境好舒服坐得好舒服 好闊! 服務態度都好好 有下次!

不過我最鐘意始終都係個自助沙律吧(+有小小海鮮)

環境好舒服坐得好舒服 好闊! 服務態度都好好 有下次!
2019-07-24 4072 瀏覽
喺四樓做facial,聽個姐姐話二樓間餐廳幾好,有個自助沙律吧,可以去試下。於是兩姐妹做完facial就落咗去食嘢。環境幾闊落,有卡位,座位都係沙發凳,坐得幾舒服。仲有個大窗邊可以見到出面街景。我哋坐低嘅時候已經就快兩點,人流唔多,沙律吧嘅狀態幾整齊,令人滿意。午餐餐牌所見都係以意粉漢堡包為主,啱晒我呢啲無飯主義者。我哋叫咗兩個餐,可以有埋自助沙律吧、是日餐湯,再加咖啡一杯,個餐嘅setting 都叫做似模似樣。點完餐就有兩件麵包先到,有溫度嘅麵包,外皮鬆脆,內裏軟熟。沙律吧嘅種類繁多,素食嘅朋友應該可以有幾個回合,水果同沙律菜都好新鮮。粟米湯熬得很有誠意,仲食到啲粟米碎粒添,味道濃郁,口感順滑。清香牛肝菌好健康,加埋啲忌廉汁,好啱我哋胃口,而且份量夠我哋兩姐妹share。漢堡包個份量頗為驚人,好多層,大大塊芝士,好厚嘅安格斯牛肉,新鮮蕃茄,口感豐富。食物質素上乘,環境都幾好,好relax,可以為您的假期增添不少氣氛。
於是兩姐妹做完facial就落咗去食嘢。

午餐餐牌所見都係以意粉漢堡包為主,啱晒我呢啲無飯主義者。

點完餐就有兩件麵包先到,有溫度嘅麵包,外皮鬆脆,內裏軟熟。

牛肝菌忌廉闊麵條

美國安格斯牛肉漢堡

牛肝菌忌廉闊麵條
美國安格斯牛肉漢堡
2019-07-23 135 瀏覽
屋企人book咗黎食,因為係exxxxx有打折扣,以為係伏野,點知其實幾ok禾!我地叫咗一個2人set, 有自助沙律very good! 因為出街成日冇菜食,佢除咗菜同水果,仲有凍蝦同青口既。龍蝦湯同麵包,d麵包以為好平常,原來有一個係芝麻包,一個係黑糖包之類,有d驚喜,睇上去好硬但其實好鬆軟!main可以揀一個肉同一個飯,有2種牛排,個waiter話呢種嫩d,真係幾唔錯!而且上菜佢下面有火熱住,good牛排有配松露醬薯條,都唔錯。另外叫咗蘆筍鵝肝炒飯,d蘆筍少都差不多見唔到! 除咗上邊呢件鵝肝,飯入面係有d鵝肝既,炒咗果d鵝肝更好食!不過overall好油膩,可能pasta會好食d. 因為我地有三個人,所以extra要叫樣野,因為都已經飽所以只叫咗心太軟,個表面唔夠脆,不過朱古力味好濃.總結覺得如果繼續有打折扣絕對會encore不過唔建議情人黎,因為d 位太迫唔夠浪漫,但唔講情調就very good!

牛排有配松露醬薯條,都唔錯。

另外叫咗蘆筍鵝肝炒飯,d蘆筍少都差不多見唔到!

總結覺得如果繼續有打折扣絕對會encore
2019-07-20 79 瀏覽
【Buffet Salad Bar自助沙律🥗吧 + Unlimited Lobster Bisque干邑龍蝦🦞湯】沙律都幾多選擇,自己鐘意食咩可以自己揀。除咗有basic既生菜🥬粟米仲有蝦同青口,醬汁都有幾款選擇,最後加啲煙肉碎🥓,更加香口好味👍🏻【Flat Iron🥩牛肩肉扒$298】,【New York Strip🇺🇸🐂紐約客牛扒$308】兩款牛扒都揀咗medium ,煎得啱啱好,唔會有血水。牛扒旁邊既配菜都有心思,唔係白烚,個蘑菇🍄仲要炒得好香【牛肝菌鮮忌廉闊條麵Fettuccine In Porcini Cream Sauce$268】牛肝菌好香,忌廉醬汁亦都唔會太杰撻撻,唔錯

2019-06-18
  • 干邑龍蝦濃湯
  • 美國頂級紐約客牛扒
2019-07-20 70 瀏覽
Sunday dinner is always a fuss because every family member would something different. So this Sunday, I took everyone out for a grilled dinner. The restaurant has a “retro style” interior design and seems spacious as well. We ordered a few dishes to share. Portions seems fair given its price point and they also have quite the variety. I would definitely recommend the New York Strip and the Salmon and Avocado Fried Rice but the Lobster Bisque was a bit too salty for my liking. The fois gras toast was okay. Although they also offer a semi-buffet if you’re ordering a set dinner, the choices are somewhat limited. The overall experience was great, not a must-go but if you happened to be in Causeway, it’s one of the few good dining places.
2019-06-02
Hugo Le Resto Grill (銅鑼灣)銅鑼灣怡和街42-44號華人銀行東區大廈2樓-----好友生日 上網見到呢間銅鑼灣樓上西餐頗多好評 地點方便 鄰近SOGO 同皇室堡 方便我地食完逛街 所以就揀左呢度同佢慶祝 上黎發現餐廳內部環境比起係外墻睇靚 每張枱仲有一盞可以調節光度嘅小燈 感覺非常浪漫💕呢度一共有11款Signature dinner 價錢由$238-$338不等 每個Set都有包餐包 自助沙律吧 龍蝦湯及飲品-◆餐包:麵包係哋自家製造 烤熱過之後再拎出黎 食落暖暖地 質感鬆軟 還不錯-◆自助沙律吧(跟餐送)選擇話多唔多 話少唔少 有沙律菜 哈密瓜 新鮮菠蘿 番茄仔 粟米粒 粟米芯 秋葵 橄欖 薯仔沙律 水果沙律 熟蝦 番茄酸瓜洋蔥醬青口 青瓜 紫洋蔥 麵包糠等等 整體質素幾高 尤其推介凍青口同新鮮菠蘿 前者調味清新 後者鮮甜多汁😋-◆龍蝦湯(跟餐送):質感稠身 龍蝦鮮味突出 飲落幾creamy 底部有啲蝦粒 增添口感 另外可以係沙律吧自己攞啲麵包糠加落去 鍾意食幾多就攞幾多😙-◆非凡鮮羅勒香草醬海鮮扁意粉($238)一上枱已經聞到濃郁羅勒香草醬味 加上望落熱氣騰
Hugo Le Resto Grill (銅鑼灣)
銅鑼灣怡和街42-44號華人銀行東區大廈2樓
-----

◆非凡鮮羅勒香草醬海鮮扁意粉($238)一上枱已經聞到濃郁羅勒香草醬味 加上望落熱氣騰騰表面鋪滿海鮮 感覺非常吸引 意粉份量幾多 材料有蝦 魷魚 黃椒 紅椒 洋蔥 蘑菇同三文魚等等 扁意粉軟硬適中 條條都均勻沾上羅勒香草醬 食落同聞落一樣 羅勒香味突出 整體非常高質

◆香煎格陵蘭比目魚配清新柚子汁($228)兩大塊比目魚煎得皮脆肉嫩 以味道清甜嘅特調柚子汁做調味 特別得黎幾解膩 比目魚下面有幾條露筍同大量紫薯泥作伴碟 紫薯泥質感綿密 無加太多調味 味道天然得黎好飽肚

♥︎之所以揀呢間餐廳 仲有一個搞笑原因 就係上網搵餐廳時候發現 呢度嘅主廚有上過「都市閒情」教人煮西餐🤣而B仔細個曾經係「都市閒情」忠實粉絲呢!(成日陪啊媽睇🤣)
👶🏻B仔整體評價:8.1/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcwb
2019-07-19 62 瀏覽
有情調適合情侶撐枱腳,食物有水準,還有任食沙律吧,老公今晚就有好介紹,帶我到銅鑼灣的Hugo Le Resto Grill,剛好今晚主題是牛,正合我這個牛魔王的心意!Signature dinner包了沙律吧、干邑龍蝦湯、主菜和飲料。沙律吧佔地不大,但種類也不少,還要有海鮮!蔬果方面,有四款沙律菜,也有粟米芯、青瓜、三色椒、車厘茄、水蜜桃、菠蘿、哈蜜瓜等,還有薯仔沙律、海蝦和青口。青口肉嫩多汁,很新鮮。干邑龍蝦湯非常濃郁,龍蝦味重,湯中還有粒粒蝦肉👍🏻主菜:美國頂級紐約客牛扒要了七成熟,外面香,裡面還很多肉汁,牛味濃,就算不蘸醬汁,本身的調味都很足夠。主菜:香煎老虎蝦配黑松露忌廉飯忌廉飯醬汁又creamy又香濃,飯粒軟硬適中,而且啖啖飯都滿是菇菌,很喜歡!老虎蝦煎得香脆,肉質結實。還有即炸熱辣辣又香又脆的薯條,值得encore!

干邑龍蝦湯

非常濃郁,龍蝦味重,湯中還有粒粒蝦肉👍🏻

主菜:美國頂級紐約客牛扒

主菜:香煎老虎蝦配黑松露忌廉飯

還有即炸熱辣辣又香又脆的薯條,值得encore!
2019-07-18
  • 干邑龍蝦濃湯
  • 自助沙律吧
  • 美國頂級紐約客牛扒
  • 香煎老虎大蝦配黑松露鮮忌廉飯
2019-07-19 66 瀏覽
運動前要補充一下體力先,又唔想飽到攬住個肚,咁就食個西餐,食下扒啦。Hugo Le Resto Grill嘅午餐包括自助沙律吧,餐湯,蒜茸包,主菜,同埋餐飲,都幾抵食喎。簡單嘅自助沙律吧有mixes vegetables,粟米,黑欖,桃,蕃茄仔等等,任君選擇,樣樣都係我鐘意嘅。而醬汁都有幾款可以揀,包括凱薩沙律醬,醋,千島醬。我就揀左幾樣我喜歡嘅,配個沙律醋,幫自己開定個胃。餐湯係我另一摰愛,粟米湯。個粟米湯好正呀,粟米味濃唔在講,每一啖都食到粟米,食到粟米嘅甜,又唔會太稀,真係好味。主菜我揀左牛板腱扒,賣相不錯,火侯控制得好好,啱啱好medium rare,食到牛嘅味道,而且口感夠嫩,配埋個黑椒汁,真係無得彈!薯仔又係新鮮即炸,外脆內軟,雖然係熱氣左少少,不過真係好好味呀。

2019-07-13
2019-07-18 2353 瀏覽
位於鬧市銅鑼灣的她今晚即將現身於我臉前她以一身誘人的濃味再配上典雅的賣相更襯上昏黃醉人的氣氛她就是……一開Lift門用手再推門她就是……Hugo Le Restro Grill !門口旁,第一個使我瘋了……便是……………………salad自助吧已熱切期侍中目測至少有20款美有不同健康的沙拉菜、迷人中蝦、活潑青口、多款怡人生果如靚彎桃、沙津醬蘋果,吸晴哈密瓜及撩人的菠蘿等等一碟前菜加上自選三款醬汁開胃千倍、食指動彈萬次了!我跟朋友分別叫了兩款dinner set ,在柔和燈光下,大吹特吹,竟吹出人生如何好好規劃,究竟人生是可預計抑或早已編好了?大概哲學的命題可以透過討論化身做哲學家一起探討吧!美國頂級紐約客牛扒: 比手板還要長的牛扒,我知它是來自紐約牛扒 (New York strip steak。 紐約牛扒是一種取自牛前腰脊肉的牛扒,在澳洲又稱無骨西冷牛扒(Boneless sirloin),別名包括strip loin或shell steak等。有說早期在美國東部,所有牛隻在宰殺後又尚未冰凍之前,會送往紐約的肉舖分割出售,而最好的腰脊肉則留在紐約給客人享用,因而得出這個名字。肉味不實,

位於鬧市銅鑼灣的她
今晚即將現身於我臉前
她以一身誘人的濃味
再配上典雅的賣相
更襯上昏黃醉人的氣氛
她就是……
一開Lift門用手再推門
她就是……
Hugo Le Restro Grill !
門口旁,第一個使我瘋了……
便是……………………
salad自助吧已熱切期侍中
目測至少有20款美
一碟前菜加上自選三款醬汁
開胃千倍、食指動彈萬次了!
美國頂級紐約客牛扒: 比手板還要長的牛扒,我知它是來自
紐約牛扒 (New York strip steak。
肉味不實,何其鬆化!
肉脂分佈尚算均勻!
有嚼勁,口味一流!
切出也有絲絲血水!
粉紅肉表露無遺!!
配上秘製醬汁!!
直擊味蕾不同區域!
再一次有理由的淪陷了!!
2.極致煙肉鮮忌廉意粉:
叉子鑽動中馬上放入口
多汁但不結但味覺滿瀉
忌廉汁與carbonara 天配
熱度合適汁度恰好味也夾
下次下次下次一定再嚐……
其他的超級皇牌菜式
復仇者聯盟製式啓動了
I will be back !!!
2019-07-16 49 瀏覽
因為想同男朋友靜靜地食飯傾下計就簡左呢間樓上西餐廳~個環境幾舒服坐得好舒服😌佢lunch set有自助沙律巴,d菜全部都好新鮮,仲有栗米粒同醬好夾,仲有少少生果!跟住個餐包好香好蒜香味重,男朋友都話好食! 個餐湯係栗米湯,好甜好香~個main分量好大,我簡左牛板鍵扒5成熟,唔會太un,好香,薯條分量都唔少,仲有d蔬菜做伴菜! 仲簡左個risotto,超大份,好creamy!!魚既分量都好多,有2大塊,真係食唔哂🤣Overall覺得呢個價錢真係好抵食,全部份量都好多! 環境又坐得好舒服😌
因為想同男朋友靜靜地食飯傾下計就簡左呢間樓上西餐廳~
個環境幾舒服坐得好舒服😌

2019-07-13
2019-07-15 46 瀏覽
呢間西餐廳位於銅鑼灣鬧市一棟大廈內,由於係樓上鋪,環境唔會嘈吵,座位亦闊落,好適合情侶或三五知己過黎食下飯傾下計!過到黎睇下menu,我地決定點兩個dinner set, 已經包括自助沙律吧、龍蝦湯、餐包同飲品!自助沙律嘅選擇都幾多,有蝦、秋葵、數款沙律菜等等,有啲已經調左味,值得一讚嘅係,所有菜都新鮮爽口!不會馬虎龍蝦湯 龍蝦味都幾出,仲有少少蝦肉!美國頂級牛肩肉扒 $298有兩塊牛,但唔算太大塊,食落牛味濃郁,不過有啲韌~配菜好好食😂香煎老虎大蝦配黑松露鮮忌廉飯 $298有兩隻手板咁長嘅老虎蝦,非常新鮮,蝦肉爽口彈牙,煎得剛剛好熟~黑公露忌廉飯亦好creamy!每粒飯都入味,黑松露味都好特出!有水準

龍蝦湯
龍蝦味都幾出,仲有少少蝦肉!

美國頂級牛肩肉扒 $298

香煎老虎大蝦配黑松露鮮忌廉飯 $298
  • 香煎老虎大蝦配黑松露鮮忌廉飯
2019-07-14 36 瀏覽
銅鑼灣鬧市中寧靜既西餐,坐得舒服可以慢慢食,唔會覺得有逼你走既感覺,食飽都可以傾下計,而且職員好有禮貌👏🏻仲要晚餐都好多選擇下餐湯係龍蝦湯,裡面仲有蝦肉添👍🏻👍🏻👍🏻自助沙律吧 仲有我最既蝦同青口😋😋😋食到lam lam脷到主菜 香草醬海鮮扁意粉,超級香而且又足料!超級推介👍🏻👍🏻👍🏻另一主菜 美國頂級牛腹肉扒 亦係非常推薦,點唔點醬汁都好味,我地要左五成熟我覺得岩岩好👍🏻飲埋套餐包埋既餐飲,飽飽🤗

餐湯係龍蝦湯,裡面仲有蝦肉添👍🏻👍🏻👍🏻

自助沙律吧 仲有我最既蝦同青口😋😋😋食到lam lam脷

飲埋套餐包埋既餐飲,飽飽🤗