2024-02-06 7 瀏覽
餐廳座落於時代廣場附近 非常方便店內裝潢走古典歐洲風 主打多款手工burger及gelato ⍢和牛burger combo $139和牛漢堡扒肉質多汁 麵包亦相當鬆軟加上蕃茄 車打芝士及生菜味道濃郁 口感豐富Combo就是多了幼薯條 卜卜脆份量也多超芝士burger $129滿滿芝士 芝士愛好者必點牛肉多汁但和牛更出色同樣搭配生菜 蕃茄 比起前者較膩⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐Exotica Gelatea📍銅鑼灣霎東街49號地舖#foodiegoodie_cwb
餐廳座落於時代廣場附近 非常方便

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

Exotica Gelatea
📍銅鑼灣霎東街49號地舖

#foodiegoodie_cwb
銅鑼灣有一間主打burger餐廳裝修及佈置充滿歐洲古堡風格 置身於歐洲小店場上掛滿面具和掛畫 感覺幾Chill 👍🏻漢堡有很多款選擇 亦有出名的意大利雪糕⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🍔和牛漢堡(Combo)套餐招牌之一 和牛肉🐃漢堡厚身 很juicy一咬肉汁流出黎牛肉味比較濃 也很香油香味🤤 是推介😍薯條🍟是傳統美式粗薯條即叫即炸 香脆又鬆軟🍔古代漢堡Combo套餐漢堡是採用了安格斯牛肉口感多肉 較乾 搭配上豐富的配料和薯條都令人垂涎欲滴 配上芝士🧀️好食漢堡包用牛油輕微煎香 外層香脆 內裹鬆軟 塗上牛油及美乃滋🍔特飲:Blackcurrant Mango Drink Blackcurrant Peach Tea2款均以黑加侖子🫐汁為基底芒果🥭 或 桃🍑 口感清新 甜度適中D24 貓山王 Gelato🍦 (1 Scoop) 榴槤味勁濃😝口感扎實 入口即化 口感美妙帶榴槤肉

銅鑼灣有一間主打burger餐廳

Blackcurrant Peach Tea
2款均以黑加侖子🫐汁為基底
芒果🥭 或 桃🍑
口感清新 甜度適中

D24 貓山王 Gelato🍦 (1 Scoop)
榴槤味勁濃😝
口感扎實 入口即化 口感美妙
帶榴槤肉

Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️去左銅鑼灣行街 行到腳到攰緊係要去醫肚先啦 一出時代就見到依間型格漢堡包店🍔 身為型人既我地 緊係要依D漢堡包店先襯得起我地😎必試: 古代漢堡 Cauldron Burger🍔是但總結: 型格漢堡包小店 去開銅鑼灣可以試一試😍是但食評🌟💬✰環境😍中世紀古堡既feel😍餐廳裝潢有D似中世紀古堡既feel牆掛左D小丑面具,連D磚都有小丑既樣係到有D畫同食物相做裝飾仲要有埋吊燈係到好似吸血鬼果D城堡咁 幾有feel座位唔多 十幾個位左右位同位之間都闊落 幾舒服😍✰古代漢堡 Cauldron Burger (Combo) 🐮🍔 ($139) 阿根廷青汁開胃 精髓😍我地叫左combo 一黎到成個2倍既巨無霸咁🍔🔥麵包底好鬆軟 好足牛油香氣🧈重點酸酸地既阿根廷青汁🍋好厚身既漢堡扒 一咬落去有小小肉汁流出嚟💦牛味濃郁 真材實料🥩半溶嘅芝士 好fresh既番茄 生菜 🧀🍅🥬夾埋個味道真係無得頂😋阿根廷青汁酸酸地同漢堡扒既肉味出奇地夾🤯中和晒牛肉同芝士嘅油膩感🧀🥩醬汁唔會好似水浸咁,唔會搞到個包無晒口感😅👌個包既大細驚人 又好食 超滿足嘅感覺🤤真係值得一試💯🔥✰Gel

必試: 古代漢堡 Cauldron Burger🍔

是但總結: 型格漢堡包小店 去開銅鑼灣可以試一試😍

是但食評🌟💬
✰環境😍中世紀古堡既feel😍
餐廳裝潢有D似中世紀古堡既feel
牆掛左D小丑面具,連D磚都有小丑既樣係到
有D畫同食物相做裝飾

半溶嘅芝士 好fresh既番茄 生菜 🧀🍅🥬
夾埋個味道真係無得頂😋
阿根廷青汁酸酸地同漢堡扒既肉味出奇地夾🤯
中和晒牛肉同芝士嘅油膩感🧀🥩
醬汁唔會好似水浸咁,唔會搞到個包無晒口感😅👌
個包既大細驚人 又好食 超滿足嘅感覺🤤
真係值得一試💯🔥

✰Gelato Toast 🍞 ($99) 冷熱交織 正😋
Gelato Toast
都值得一試😋
呢個多士可以揀味😋
我地就揀左Valrhona Dark Chocolate🍫💯
濃厚既朱古力味配多士超吸引🤤🍞
古代漢堡
2024-01-26
Gelato Toast
古代漢堡
這間漢堡包🍔專門店位於時代廣場附近,雖然位置不算太顯眼,但內𥚃裝修就幾‘顯眼’,舖位雖然不大,但裝修卻花了不少心思,裝修以歐陸古堡🏰風格為主,在僅有嘅空間去呈現歐陸古堡風,睇得出花了不少心思. 食物方面以漢堡包🍔為主,漢堡包有分不同size,另外有素漢堡可供選擇,盡量照顧不同人的喜好.我哋叫咗和牛漢堡同古代漢堡,和牛漢堡選了combo,combo係配埋薯條🍟. 薯條係幼薯條,新鮮熱辣,外脆內軟,唔會太多鹽巴,味道不錯. 麵包鬆軟,面頭有烘過,更加香口,和牛juicy,肉質唔會散修修. 古代漢堡,有青色的秘製醬汁,酸酸地配埋燒過的芝士🧀,味道幾夾,牛肉厚身,咬落去會有肉汁滲出嚟😋. 另外叫咗杯英國早餐茶同特式飲品D24榴槤雪糕桃奶昔,估唔到榴槤同桃味也幾夾,頭一啖飲到桃嘅香味,之後再飲到榴槤味,幾易入口,味道不錯.服務方面幾好,整體來講不錯,值得支持小店.
  • 和牛漢堡
2024-02-01 3 瀏覽
時代廣場後街一間漢堡小店,充滿歐洲風情,雖然座位不算多,但木椅也很舒適,現場掛滿了畫相當有環境氣氛,不禁令人懷念之前在旅行時的經歷以及美味的西方漢堡。當日見到有好多唔同款式口味的漢堡單點及套餐,必試經典和牛漢堡同薯條🍟套餐,朋友點咗一個和牛漢堡,而我就點咗一個素漢堡,我特別喜歡那粗口感的薯條,份量也很多,他們家的漢堡麵包非常可口,有著鬆軟溫暖的質地,配合素肉真的很美味。我們重另外單點咗一杯飲料,酸酸甜甜特別開胃。

我們重另外單點咗一杯飲料,酸酸甜甜特別開胃。
2023-12-30
  • 和牛漢堡
2024-02-01 6 瀏覽
銅鑼灣時代廣場附近有一間特色英倫風漢堡飽餐廳。餐廳設計別出心裁,有英式嘅古堡吊燈、油畫同牆壁裝飾。一定要試下餐廳出名🌟🍔Cauldron Burger古代漢堡Combo $139- Combo份量大,漢堡juicy ,材料新鮮,包烘到表面香脆,酸瓜醬中和油膩感即炸薯條特別好味🌟🥧STANDARD GELATO 1 SCOOP ON HONEY TOAST (Standard Yogurt) $99- 甜品+$49一杯飲品Latte☕️,Toast香脆,甜度適中,可選配多款雪糕,而我揀左Yogurt味,配埋一齊食,感覺好清新。

一定要試下餐廳出名
🌟🍔Cauldron Burger
古代漢堡Combo $139

(Standard Yogurt) $99
- 甜品+$49一杯飲品Latte☕️,

2024-01-24
  • STANDARDGELATO1SCOOPONHONEYTOAST
  • 古代漢堡
今日lunch出去食放下風,揀左le間burger 店,入面裝修好有特色,好有中世紀酒吧嘅感覺😆#和牛漢堡 ComboWagyu Burger with fries🍔漢堡份量十足,麵包外脆內軟,芝士特登燒到溶晒,裏面嘅漢堡扒十分Juicy,充滿牛肉嘅香氣👍🏻配合埋多樣新鮮嘅配菜,每一啖豐富得來好fresh🤤combo 係有埋🍟薯條,薯條每一條都好香脆,調味唔會太鹹,一眨眼就清左盤🤤#Exotica Rose Special #Rose Mulberry Cream Gelato topped on Rose Milk shake🥤呢個奶昔真係超邪惡,但係配漢堡係好適合嘅配搭,奶昔裏面飲落帶淡淡嘅玫瑰香氣🌹,溝埋雪糕之後充桑莓嘅清甜,同濃郁口味既漢堡形成強烈既對比,飲落好舒服。餐廳環境舒適,食物高質,book mark定想放肆一下時再訪😈#exoticaglelatea #hkfood #銅鑼灣美食 #美食日記 #香港必食 #香港美食攻略 #香港打卡 #性價比高 #香港旅遊攻略 #香港漢堡

#和牛漢堡 Combo
Wagyu Burger with fries

#Exotica Rose Special

2024-01-31
2024-01-31 5 瀏覽
去左times square 買新年禮盒,揀左間歐洲古典風既漢堡包店,店鋪除左漢堡包都有意粉,牛扒,gelato選擇嫁🍔和牛漢堡combo用和牛肉製嘅漢堡,肉質嫩滑多汁,加上軟鬆軟質感帶有牛油香氣嘅漢堡包,新鮮蔬菜&特製醬汁,每一口都juicy又好香🍔古代漢堡tasting外層香脆內裡滑嫩既牛肉漢堡,用上酸酸地既阿根廷青汁,好清新,仲有半溶既芝士,多左份鹹香味,呢個古代漢堡又獨特又回味無窮🍟薯條炸叫即炸,薯條炸得好脆口,沾上酸甜茄汁更有風味🥤Rose Milk Shake玫瑰奶昔帶有花香&淡淡嘅甜味,配埋桑苺味意大利雪糕,濃郁奶香滑順口感,望落去個飲品好夢幻📍 Exotica Gelatea 銅鑼灣霎東街49號地舖

🍔和牛漢堡combo

🍔古代漢堡tasting

🍟薯條炸叫即炸,薯條炸得好脆口,沾上酸甜茄汁更有風味

🥤Rose Milk Shake

📍 Exotica Gelatea
銅鑼灣霎東街49號地舖

2024-01-30 5 瀏覽
呢間餐廳主打burger🍔另外亦有飲品同gelatos供應,餐廳裝潢走異國古典風,好特別❤️古代漢堡Combo $139麵包質地外脆內軟🤩面頭配上青醬,味道酸酸地,幾開胃👍🏻漢堡扒牛肉味好濃😋肉汁好juicy,個包仲有半溶芝士.蕃茄同生菜,口感豐富😍煙肉芝士牛肉漢堡Combo $125麵包都係外脆內軟🤩漢堡扒牛肉味都係好濃😍配料同古代漢堡一樣都係有半溶芝士.蕃茄同生菜,另外仲有4塊煙肉,煙肉煎得香脆😋薯條每款combo都會有薯條,係幼身薯條,薯條炸得脆口😋調味啱啱好😍

古代漢堡Combo $139

煙肉芝士牛肉漢堡Combo $125
薯條
2024-01-27
  • 煙肉芝士牛肉漢堡
  • 薯條
2024-01-30 8 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行完街 諗住一齊食埋野先返屋企 我就有啲想食Burger 但佢就食素既 正當我打算各有各食既時候 佢話附近有間餐廳可以滿足哂我地既要求餐廳位置雖然係時代廣場附近 但唔係好顯眼 而且店面面積較細 座位只有大約十多個我一黎就叫左個和牛漢堡 佢就叫左素漢堡 由於價錢都有少少貴 所以我地都只係叫左兩個包 無叫set價錢雖然偏貴 但質素的確唔錯 和牛漢堡肉味香濃 一咬已好juicy 配埋濃厚既車打芝士 唔洗5分鐘已經食哂 同埋個包size好大個 唔洗驚唔夠食素漢堡食落又幾似食緊肉咁 幾可亂真 味道亦唔錯 而且出面都好少見到 岩哂素食人士 值得一讚

食漢堡已經夠邪惡仲要加埋gelato?咩話?仲有奶昔?真係邪惡中嘅邪惡啦我鐘意呀鵝肝漢堡一上枱已經贏盡目光絕對乎合呢個價錢包皮脆但又唔會吉到個口薯條幼但有咬口茄汁少甜偏酸鵝肝+牛肉爆汁味道滲曬落個包度芝士完全融化夠曬溫度和牛漢堡肉質地唔同醬汁亦唔同可見調配同揀肉方面係有心思靚嘅雪糕果然特易融味道出面都未見過比較特別Rose mulberry 食到莓嘅果粒朱古力味好濃唔會過甜少少甘大人嘅味道令人好想試曬其他味度
食漢堡已經夠邪惡
仲要加埋gelato?

咩話?仲有奶昔?
真係邪惡中嘅邪惡啦

少少甘
大人嘅味道

令人好想試曬其他味度
2024-01-29 10 瀏覽
今日同朋友行街經過呢條街見到呢間好有特式既餐廳,餐廳主打食漢堡飽同意大利雪糕GELATOS。首先我俾餐廳既環境所吸引,餐廳既裝飾古色古香,置身係餐廳內感覺好似去左歐洲既小店甘。食物方面都令我覺得意外,比我想像中既好食😋🤤。我地點左兩款漢堡飽:和牛漢堡同煙肉芝士牛肉漢堡,漢堡飽飽皮兩面都烘左,搽咗牛油,所以又香又脆,食落外脆內軟。至於漢堡扒依然保留左肉既肉汁,一咬肉汁流晒出黎,肉質嫩滑,加埋芝士🧀️更加好食。
<古代漢堡> Original $119<和牛漢堡> Combo $139餐廳環境充滿古典風,今次試了兩款漢堡,古代漢堡比較特別,在芝士表面加了青醬,味道酸酸甜甜比較開胃!配料方面兩款漢堡也一樣,有手打漢堡扒、蕃茄及生菜,和牛漢堡的漢堡扒相對多汁有肉香!特別一讚漢堡飽本身很鬆軟,底面也塗上牛油及美乃滋🍔Combo的話會配上幼薯條,炸得香炸比連鎖快餐店出色,另外+$35加配飲品,試了peach tea也不錯🍑

<古代漢堡> Original $119
<和牛漢堡> Combo $139

2024-01-26 11 瀏覽
之前去銅鑼灣行街,諗住睇下附近有咩好食🤔,比我發現到一間充滿異國風情嘅意大利餐廳🤩,主要食Burger🍔 & Gelato🍦,等我一於去試下❤️餐廳環境簡潔舒適,位置寬敞😝,裝潢帶有古代歐陸風味🖼,充滿大量藝術裝飾,氣氛悠閒寫意😎,很適合放鬆心情🥳✨三種Burger Size選擇- 古代漢堡🐄 (Combo) $139漢堡份量十足👍🏻,包體用牛油🧈輕微煎香,做到外層香脆內裹鬆軟,厚身牛肉嫩滑多汁🐮,牛味濃郁,微酸阿根廷青汁清爽開胃☺️,半溶化芝士🧀令漢堡增加多一份鹹香味,加上清新生菜🥬、蕃茄🍅,剛好平衡漢堡油膩感😝,更值一讚是醬汁份量剛好,不會因過多醬汁而令漢堡過濕😍- 和牛漢堡🐮 (Tasting) $77漢堡份量較小,更適合女仔食😛,芝麻包體帶有牛油🧈香味,和牛油脂感重🥰,肉質厚實有咬口😎,加上以80日慢煮秘製醬汁作調味😳,味道濃郁得來更突出和牛油脂香👍🏻,配上芝士🧀、生菜🥬、蕃茄🍅解膩,啖啖滿足🤩- 薯條🍟 (跟餐)幼身薯條即叫即炸,炸得香脆😋,調味剛好,配上酸甜茄汁更惹味😗- Standard Valrhona Dark Chocolate Gelato🍦 (1 Scoop) $5

✨三種Burger Size選擇

- 古代漢堡🐄 (Combo) $139

- 和牛漢堡🐮 (Tasting) $77

- 薯條🍟 (跟餐)

- Standard Valrhona Dark Chocolate Gelato🍦 (1 Scoop) $56
採用高品質Valrhona品牌所出產的黑朱古力🍫,味道帶有微微苦澀😝,Gelato質地順滑,奶香味重🍼,雖然價錢較高,但值得一試😎

呢間餐廳可以因應自己食量而選擇漢堡大小🤣,真係啱曬我呢啲細食既女仔🥰,又唔洗驚食唔曬會浪費😚

📍 Exotica Gelatea – 銅鑼灣
銅鑼灣霎東街49號地舖
@exoticagelatea

另有分店:尖沙咀

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-01-26 3 瀏覽
📍銅鑼灣-Exotica Gelatea @exoticagelatea 有冇人同我一樣就算開心定唔開心都會超想食Burger🍔✨✨!! 琴日路過銅鑼灣Time Square 附近嘅一間Burger小店🏬真係好有氣氛+好好食!想同大家分享下😚😚🐮Wagyu Burger和牛漢堡 $119 (Original) 和牛漢堡我叫咗Original~ 即係單點包(*ˉ︶ˉ*)!✨🍔依間果然同門口寫嘅嘢一樣~ World’s Best Wagyu Burger !! 好香和牛味之餘 個包係有用牛油煎香過🥹😍真係必叫!🐷Pork Burger 豬肉漢堡 $107 (Combo) 同我一樣唔太食得牛嘅朋友 依間Burger Shop真係好friendly!! 有素肉同豬肉burger嘅選擇!連素食者都friendly🥹🥹🩷Pork Burger完全唔會輸比Wagyu Burger 首先有巨量煙肉🥓+芝士🧀+厚厚嘅豬肉漢堡扒🥹🐷層次感滿滿!☕️Cold Peach Tea 凍桃茶 (跟餐+$35) 叫咗兩個Burger真係要叫返杯Peach Tea解解膩🍑份量十足!—————📍銅鑼灣-Exotica G

好香和牛味之餘 個包係有用牛油煎香過🥹😍真係必叫!

☕️Cold Peach Tea 凍桃茶 (跟餐+$35)
—————
地址: 銅鑼灣霎東街49號地舖