2021-05-18 395 瀏覽
“寶島起司肉鬆蛋餅”($59)話說有日返屋企唔記得帶鎖匙😂屋企人又仲未夠鐘返於是就喺屋企附近行吓睇吓有冇嘢食吓🤣行到上高街見到呢間食台灣嘢嘅eden已經行到攰攰地所以就入咗去坐😂呢道有提供台式吐司,意粉,寶島蛋餅,台式小食等等仲有賞茶嘅飲品可以order😍最後叫咗份雙拼芝士🧀肉鬆蛋餅食😛蛋餅皮煎到幾香脆,而且唔會太油膩😝芝士同肉鬆份量都畀得多🥰爆哂餡😆另外仲會跟埋沙律🥗食返份做下午茶就岩岩好😝
“寶島起司肉鬆蛋餅”($59)

話說有日返屋企唔記得帶鎖匙😂
屋企人又仲未夠鐘返
於是就喺屋企附近行吓睇吓有冇嘢食吓🤣
行到上高街見到呢間食台灣嘢嘅eden
已經行到攰攰地所以就入咗去坐😂
呢道有提供台式吐司,意粉,寶島蛋餅,台式小食等等
仲有賞茶嘅飲品可以order😍
最後叫咗份雙拼芝士🧀肉鬆蛋餅食😛
蛋餅皮煎到幾香脆,而且唔會太油膩😝
芝士同肉鬆份量都畀得多🥰爆哂餡😆
另外仲會跟埋沙律🥗
食返份做下午茶就岩岩好😝
這裡的茶很清甜。外面看不出,但裡面環境很清靜,我很喜歡。找朋友聊天或者帶部iPad做下野都幾爽。食物味道十足但不漏。推介!Eden is a real hidden gem in the city. The teas are tasty and authentic without tasting very artificial. I had the truffle pasta which was exquisite. You can't tell from the outside but inside is super zen and peaceful. Great for meeting friends or having a relaxing afternoon.

2021-05-16 179 瀏覽
Eden is a super nice and quiet spot with reasonably priced and tasty food. I recommend their black truffle pasta or their breakfast egg toasts. They also have a wide selection of milk tea and teas overall, which you can even order caffeine free. I hope they can do well for a long time.
  • Pasta with Truffle
2021-05-06 195 瀏覽
之前bookmark 左想試,見今日經過開西營盤,一於去買個早餐返工食。用openrice落order話15分鐘有得攞,結果去到原來都未整野食,唯有響店外等...結果一等就又過左15分鐘。鮪魚寶島蛋餅+熱奶茶 ($48)一盒有4件:外表睇落正正常常、無乜驚喜。鮪魚餡都算可以接受,唔會好少,味道就一般罐頭的吞拿魚咁囉,不過不失。不過蛋就真心好少,作為一個「蛋餅」無乜蛋娼入面真係令人失望,件事變左平時D普通捲餅,完全唔似去台灣食嘅蛋餅。熱奶茶係同「賞茶」合作的,一般般奶味偏重,店主話本身會落糖,故此想少甜/走甜記得預先講聲 (所以都好彩佢未整我張單,我仲趕得切改做走甜)。

鮪魚寶島蛋餅+熱奶茶 ($48)

2021-05-06
15 分鐘 (外賣自取)
$48 (早餐)
2021-05-02 173 瀏覽
🍴黑松露醬薯條(細) 跟餐+$28.薯條炸得都脆, 而個黑松露醬令個薯條好食左好多, 帶有淡淡黑松露香味。.🍴流心蛋煙三文魚意大利麵 $91.意大利麵配有流心蛋汁, 個蛋汁撈埋個麵一齊食, 邊食都有陣蛋黃香味。另外, 個煙三文魚片份量都正常, 而且又鹹鹹地咁, 同個意大利麵好夾。.🍴羅勒青醬燻雞意大利麵 $88.第一次試個羅勒青醬, 個醬汁都唔錯, 有少少青草味咁。而個麵入面又夾埋d雞肉同d 好似瓜子ge 粒粒一齊食, 令個麵更有口感。.🥤極品賞奶茶 (跟餐).茶味太淡, 而且太甜。似用奶粉沖出黎咁, 有少少失色。.呢間系台灣餐廳黎, 平日都少出開西營盤呢帶食間。但實情呢帶系有好多文青cafe, 感覺都唔錯。.講返間店個環境先, 裝修簡潔, 以米白色做主調。好有文青氣色, 食飯都好岩黎打下卡。.食物味道上, 一碟意大利麵個份量都好大碟, 好岩同朋友share黎食。個意大利麵本身都煮得唔錯, 都叫系有誠意。可惜在d飲品上就一般般, 台式飲品太甜, 而個奶茶味又太淡。
🍴黑松露醬薯條(細) 跟餐+$28
🍴流心蛋煙三文魚意大利麵 $91
🍴羅勒青醬燻雞意大利麵 $88
🥤極品賞奶茶 (跟餐)
茶味太淡, 而且太甜。似用奶粉沖出黎咁, 有少少失色。
2021-04-18 246 瀏覽
#lunch台式鐵板吐司🍞揀咗滿漢綜合,姐係有蛋、起司、培根、火腿。(用起司好似好味過芝士,培根好味過煙肉◉‿◉)個包不是普通方包,係丹麥吐司ʕ •ᴥ•ʔ有啲似方包版嘅牛角包,所以鹹鹹地甜甜地咁٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و寶島蛋餅雙拼-鮪魚肉鬆配輕量沙律🥗個蛋餅皮少少脆,不錯不錯ʕ •ᴥ•ʔ不過比較想講的係個沙律,有啲一粒粒嘅松子,個人覺得好似倉鼠陣味(。 ́︿ ̀。)唔係好鍾意,不過全台得我一個咁覺得,其他人都覺得冇咩味( ・᷄ὢ・᷅ )黑松露杏鮑菇義大利麵🍝好香的黑松露ʕ •ᴥ•ʔ不錯吧~小時候波霸牛奶茶、蜂蜜綠茶🍵呢到啲嘢飲係賞茶嚟嘅ʕ •ᴥ•ʔ有得飲無咖啡因奶茶超開心,跟餐的蜂蜜綠茶都好飲follow ig for more food reviews!ig:something_good_x
#lunch

台式鐵板吐司🍞

寶島蛋餅雙拼-鮪魚肉鬆配輕量沙律🥗

黑松露杏鮑菇義大利麵🍝
好香的黑松露ʕ •ᴥ•ʔ不錯吧~

小時候波霸牛奶茶、蜂蜜綠茶🍵

ig:something_good_x
Eden is a Taiwanese cafe in Sai Ying Pun, featuring my favourite brand of bubble milk tea (A Nice Gift).This Taiwanese style toast was definitely my kind of sandwich! The smooth scrambled egg, lava cheese, bacon, ham and greens made superb fillings to the rightly toasted bread with butter.The cup of Deluxe Black Milk Tea was as good as always.No complain for this lunch set for HKD$56.
Toast with Scrambled Egg, Cheese, Bacon, Ham and Salad; Deluxe Black Milk Tea

2021-04-03
早前12月,我見到 社交平台 pop up Openrice 短片而得知,西環高街新開了一間台式餐廳 Eden!在元旦 Long Staycation 的星期日早上,好姊妹專程走過來西環陪我食早餐! 然後,參觀我住的酒店,大家 Hea 一陣,又出發行去上環及中環嘞!既然她喜歡到台灣旅行,於是,我便建議到這間台式新餐廳 Eden 食早餐,況且,星期日早上都有開!經過西邊街教堂,轉入高街靠左邊行就在附近找到小店,門口細小不太起眼, 對面有間 Big birdy!店子門面細小,舖位長而深! 這裡裝潢優雅舒適,打卡的好地方!供應台式美食!早餐、午餐、下午茶餐早餐:寶島蛋餅 & 熱極品賞奶茶寶島蛋餅 $56 配芝士及豬肉鬆 +$8她去過台灣食正宗台灣口味的蛋餅,便可作出比較,店方的蛋餅根本完全不是這回事!蛋的份量不多,又厚又缺乏蛋香,亦不是我預期的柔軟帶煙韌的質感,芝士是平價貨色,豬肉鬆也麻麻地,卻少了豬肉鬆應有的香氣!令人失望的貨色!整體不討好!全日早餐 All Day Breakfast $78普通貨色!不值得這個價錢!包括:多士、腸仔、炒蛋、蕃茄、薯餅、煙肉、茄汁豆當中,炒蛋比茶餐廳水準更

對面有間 Big birdy!

店子門面細小,舖位長而深!
 這裡裝潢優雅舒適,打卡的好地方!

供應台式美食!

早餐、午餐、下午茶餐
早餐:
早餐
寶島蛋餅 & 熱極品賞奶茶
早餐:寶島蛋餅 & 熱極品賞奶茶
寶島蛋餅 $56 配芝士及豬肉鬆 +$8

整體不討好!

寶島蛋餅 配芝士及豬肉鬆
全日早餐 All Day Breakfast $78
普通貨色!不值得這個價錢!

包括:多士、腸仔、炒蛋、蕃茄、薯餅、煙肉、茄汁豆
當中,炒蛋比茶餐廳水準更遜色!

All Day Breakfast
飲品方面,選用 <賞茶> 的飲品,並不代表有質素啊!

熱極品賞奶茶 (半糖)
色澤偏淡,質感稀薄,茶味淡薄,而且我們兩杯要求半糖,也一致覺得依然幾甜!

熱極品賞奶茶
相信如果去過台灣食過當地美食的食客,來這裡幫襯一次,絕對有再不會幫襯的理由吧!

2021-01-03
$65.5 (早餐)
2021-04-10 141 瀏覽
小店位於滿滿外國風情嘅高街上,門口已有文青的感覺,反而變得出眾。店內位置唔多,裝修簡單清新。午餐有最出名的吐司及全日早餐,我都無食。點左另一款同樣出名的寶島蛋餅(肉鬆+起司)。點完即整加分,上枱時熱辣辣,而且個餅皮唔係煎炸得好脆,而係唔油膩,又唔太乾,有口感。蛋同肉鬆同cheese都好夾,份量都幾夠,再加啲沙律配菜,推介👍🏻另外仲有點炸雞排肉燥新竹米粉。雞排比想像中大塊!都係即整上枱熱辣辣。我本來唔太中意食炸野,但呢個雞排好好食,乾身唔油炸面都做得好好唔厚,雞排質地都好,真係有台灣雞排感覺。米粉不過不失。跟餐餐飲叫左無糖熱奶茶,奶味較重,無咩特別。整體唔錯,午市價錢都合理,推介。下次會再黎試吐司同芋圓~

另外仲有點炸雞排肉燥新竹米粉。

跟餐餐飲叫左無糖熱奶茶,奶味較重,無咩特別。

整體唔錯,午市價錢都合理,推介。下次會再黎試吐司同芋圓~
2021-02-24 613 瀏覽
朋友話高街新開咗間台灣野, 大食妹當然要沖去為大家試試啦同朋友係附近打完羽毛球, 就去食少少嘢<寶島肉鬆蛋餅配輕量沙律>大食妹係蛋餅控, 基本上只要menu有蛋餅, 就會嗌Eden嘅寶島蛋餅有好多隻口味, 平時見到嘅火腿、起司、鮪魚、肉鬆同粟米都有齊, 想食特別嘅可以嗌燻雞或煙肉大食妹就嗌左經典嘅肉鬆Eden嘅蛋餅皮偏脆, 同一般食到嘅煙韌口感好唔同大食妹都係比較鍾意煙韌啲但無可否認, 肉鬆份量係幾多嘅沙律菜都好新鮮<桂花烏龍>朋友跟餐嗌左杯古早味冬瓜茶而大食妹就嗌左杯桂花烏龍桂花烏龍用左桂花蜜, 無得減糖, 但桂花味突出, 甜度可以接受
朋友話高街新開咗間台灣野, 大食妹當然要沖去為大家試試啦
同朋友係附近打完羽毛球, 就去食少少嘢
<寶島肉鬆蛋餅配輕量沙律>
大食妹係蛋餅控, 基本上只要menu有蛋餅, 就會嗌
大食妹就嗌左經典嘅肉鬆
Eden嘅蛋餅皮偏脆, 同一般食到嘅煙韌口感好唔同
大食妹都係比較鍾意煙韌啲
但無可否認, 肉鬆份量係幾多嘅
沙律菜都好新鮮

<桂花烏龍>
朋友跟餐嗌左杯古早味冬瓜茶
而大食妹就嗌左杯桂花烏龍
  • 寶島肉鬆蛋餅配輕量沙律
2021-01-30 739 瀏覽
今日在公司附近搵食,同事就說試這間店。起初都有點擔心,因為都看到其他貼文。不過同事說要信自己...所以最後都去了這間吃。講返店舖裝修比較簡單坐位大約15個左右食物就主要有6款,有些款式之中會有不同配搭。我點了1號全日早餐食材就比較普通一點,如果以$88定價就稍貴了點,相近價錢的全日早餐 比這個好.而蜂蜜綠茶也是比較普通。而同事點的6號肉操米粉炸雞扒,我試了雞扒,炸得唔錯 也很大件 都算合格。但又係那句 $74 又係貴左少少...整體嘗算合格,只要調整一下食材配搭就會有進步空間。
今日在公司附近搵食,同事就說試這間店。
起初都有點擔心,因為都看到其他貼文。

不過同事說要信自己...所以最後都去了這間吃。

講返店舖裝修比較簡單坐位大約15個左右

食物就主要有6款,有些款式之中會有不同配搭。

我點了1號全日早餐
而蜂蜜綠茶也是比較普通。

但又係那句 $74 又係貴左少少...

整體嘗算合格,只要調整一下食材配搭就會有進步空間。
2021-01-10 671 瀏覽
中伏食咗,好差...鮮奶咖啡超難飲,$38,真心差過大家樂!好難想像可以用這個價錢賣一杯難飲嘅latte, 很想問他們自己識冲?有冇試過味?還是人生未飲過latte??? 連拉花也不知拉的是什麼也去serve客人?Order 3樣嘢:1. 肉燥新竹米粉又淡冇味又水$842. 蛋餅及吐司$73/ $51只算一般,勉強合格, 不值3. 服務員態度非常冇禮貌,老闆最好正視一下港島區sell黃店正宗台灣菜多的是!不會再有下次
中伏食咗,好差...
鮮奶咖啡超難飲,$38,真心差過大家樂!

Order 3樣嘢:
1. 肉燥新竹米粉又淡冇味又水$84

2. 蛋餅及吐司$73/ $51只算一般,勉強合格, 不值

3. 服務員態度非常冇禮貌,老闆最好正視一下

港島區sell黃店正宗台灣菜多的是!不會再有下次
2021-01-04 498 瀏覽
用Openrice app 訂外賣自取有九折再加減$20,好底食!芝士肉鬆蛋捲新鮮,芝士入口半溶。黑松露意粉,都唔錯,黑松露味道可以再濃啲。餐飲選擇如果多d就完美😎
芝士肉鬆蛋捲新鮮,芝士入口半溶。
黑松露意粉,都唔錯,黑松露味道可以再濃啲。

餐飲選擇如果多d就完美😎
外賣自取
2021-01-02 514 瀏覽
這家店剛開不久,我也是從 OPENRICE的廣告而來,吸引我的主要是鐵板吐司。店在高街,真很高,從德輔道西正街走上來,經過皇后大道西,第一街,第二街,第三街,才到高街。高街的氛圍是 soho, 靜靜的,很多 Bar Restaurant, 看見一家Oyster Bar 叫 Taylor, 下次來試下。這家 Eden是家小店,門面不闊,但也開了個窗口,估計是方便做飲品及外賣,這也是很對的,一來飲品的毛利較高,二來疫情下也多人買外賣。点了滿漢綜合吐司及All day breakfast。吐司有 bacon, 火腿,芝士,沙律菜及牛油,很香,夠熱及可口,欣賞麵包本身,由於用鐵板烘,所以受熱很平均,夠脆,好值得推介。All day breakfast 正常,沒有什麽特別。即磨咖啡是加了奶才上,這是要改善的地方。总的來說,感覺暖暖的文青小店,員工都幾有心做,出品質素中上,訂價不貴,值得支持。

2021-01-01 366 瀏覽
前日下午茶時間特登去到西營盤食呢間新開既cafe🎊 裝修好靚,空間算大,係一個chill既好地方👍🏻我地嗌左芝士肉鬆寶島蛋餅 (雙拼)😋 大小下午茶食啱啱好,睇到蛋餅既layers,芝士肉鬆果然好夾😙有得唔跟餐嗌架仲叫左台灣鐵板吐司 (起司雞蛋培根🥓),係好食既但唔算特別,下次都係會試蛋餅🤣去到先知原來係’powered by 賞茶’,野飲叫左黃金烏龍同蜂蜜紅茶半糖,唔會太甜,烏龍味好出😋最後甜品叫左紅豆仙草芋圓🤩奶茶味好夾,多仙草,芋圓兩個人食份量剛好,紅豆都係優質嘅👀西營盤果然有好多優質cafe,下次可以再黎!🎊

西營盤果然有好多優質cafe,下次可以再黎!🎊
2020-12-30