2022-10-07 716 瀏覽
四川花椒pizza $138雖然間餐廳係主打意粉,但pizza更出色,試咗四川花椒味,雖然花椒味唔重,但鹹鹹甜甜幾惹味,仲有得拉絲,薄餅底係脆口果種,食完唔會好飽海膽意粉 $228手工意粉似烏冬,夠粗身,煙韌口感,面頭放咗3舊海膽,但個汁其實無乜海膽味,醬汁味道無特別,呢個價錢可以食其他口味意粉
四川花椒pizza $138

海膽意粉 $228
2022-09-21 785 瀏覽
呢間鋪一直都好出名,網上有好多人推介;因為朋友一早上網book咗位,唔洗排隊就入到去食,如果真係想食,建議大家都係上網book定位穩陣啲!個陣同朋友都唔係特別肚餓,所以就只係叫咗兩樣野食。1.白松露西班牙黑毛豬芝士多士一拎到上枱,就已經聞到好大陣松露嘅味道,食落都係好大陣松露味,但蓋過白毛豬同芝士嘅味道;可惜份量比較少,只係得3件半份嘅多士,隨餐附送嘅火箭菜仲多過多士,加上本人極度唔鐘意食火箭菜,所以個人麻麻地呢份多士。2.海膽意粉海膽意粉係呢間鋪嘅招牌菜,基本個個都係為咗呢個意粉而黎,我都係唔例外。意粉係手工製造,比起一般嘅意粉嘅口感會更加煙靭彈牙,似粗拉麵或者烏冬多啲,係我幾鐘意嘅口感。意粉嘅海膽醬汁都好足夠,醬汁偏杰身,基本上每條都沾到汁,但意粉嘅份量亦有啲少。意粉嘅主角 - 海膽食落口都幾creamy,不過有少少腥味,上網睇有啲人又話鮮甜,可能都係睇彩數。

1.白松露西班牙黑毛豬芝士多士

2.海膽意粉
2022-09-19 547 瀏覽
< Dough Kitchen >呢間可以話係大坑名物 餐廳細細間所以book位都需要少少運 坐得唔算好逼 有好野食既話可以接受😌 -Sea Urchin Pasta $208個汁好好味!!有海膽味又creamy👏🏽 一啲都唔膩 加埋手工意粉既感覺係幼身版既冰烏冬 食落煙韌同埋好掛汁😋Formaggio Pizza $128/8”薄批款 脆卜卜加埋4款芝士都係半流質狀態 食完應該肥十磅 不過如果頂唔順blue cheese個種腐乳味既話 就建議嗌另一個款 因為Gorgonzola既味道都幾強😳-Dough Kitchen📍大坑布朗街21B號地下
< Dough Kitchen >
Sea Urchin Pasta $208

Formaggio Pizza $128/8”
Dough Kitchen
📍大坑布朗街21B號地下

2022-09-08 666 瀏覽
係周街都食到手工意粉之前我已經bookmark左Dough Kitchen想試但次次黎大坑都有其他計劃( ・̆-・̆)終於今次約到人去食lunch啦我地四個女仔叫左3個pasta加1個pizza澱粉質我地黎啦⸜ ෆ ⸝‍先講手工意粉質地佢好有自己個性 比坊間都煙韌彈牙圓形果款直情有烏冬既感覺另外扁款一致更加得我地歡心兩款掛汁能力都做得唔錯圖一呢款係today’s speical既避風塘魷魚意粉三款調味當中我最中意呢個辣度就好輕微 但佢都好夠香加埋面頭海量既炸蒜同麵包糠(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)魷魚切成一粒粒bite size令口感同味道都有加乘.ᐟ .ᐟ其實我地都唔係海膽既愛好者但經過經理(?)既極力推薦我地都叫左最招牌既海膽意粉黎試( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )的確無我地怕既臭味Topping既海膽經過炙燒仲幾鮮甜醬汁加入左忌廉就唔太明顯食到海膽味|ω・`)壽喜燒牛肉扁麵我地都幾中意既味道調較得恰當 甜得唔over牛肉都大大片 質地軟冧ദ്ദി^._.^)Pizza都叫左special既四川pepperoni經理話呢款好受歡迎餐廳都準備加入regular menu係幾夾既 怕辣都應該食到Pizza就薄批黎 幾有
係周街都食到手工意粉之前
我已經bookmark左Dough Kitchen想試
但次次黎大坑都有其他計劃( ・̆-・̆)
終於今次約到人去食lunch啦

兩款掛汁能力都做得唔錯

圖一呢款係today’s speical既避風塘魷魚意粉
三款調味當中我最中意呢個
辣度就好輕微 但佢都好夠香
加埋面頭海量既炸蒜同麵包糠(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
魷魚切成一粒粒bite size
令口感同味道都有加乘.ᐟ .ᐟ

其實我地都唔係海膽既愛好者
但經過經理(?)既極力推薦
我地都叫左最招牌既海膽意粉黎試( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )
的確無我地怕既臭味
Topping既海膽經過炙燒仲幾鮮甜
醬汁加入左忌廉就唔太明顯食到海膽味|ω・`)

壽喜燒牛肉扁麵我地都幾中意既
味道調較得恰當 甜得唔over
牛肉都大大片 質地軟冧ദ്ദി^._.^)

Pizza都叫左special既四川pepperoni
經理話呢款好受歡迎
餐廳都準備加入regular menu
係幾夾既 怕辣都應該食到
Pizza就薄批黎 幾有麵粉香~

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
2022-08-29 707 瀏覽
好耐未試過食一餐飯食到咁失望,我絕少用難食呢兩個字去形容野食,但係呢間野簡直係每樣野都好難食由銅鑼灣行去餐廳都要一段時間,本身期望應該有一餐唔錯既體驗,再加埋咁既價錢,簡直係我近幾年食過最伏既餐廳首先第一道菜係海膽意粉,都係俾呢道菜吸引而黎.點知,意粉還意粉,海膽還海膽,成道菜根本係海膽同意粉分開上,再整熟意粉,撈埋一齊,意粉完全無海膽味,俾2百幾蚊就係食左個撈面跟住到避風塘意粉,簡直係用恐怖兩個字黎形容.避風塘意粉.講起避風塘,一係又辣,一係就香口.唔知點解,呢碟野可以又淡又無味,個味極怪,有花生味為主.
2022-08-27
2022-08-18 642 瀏覽
➊ Parma Ham Pizza 8”火腿鹹香十足,批底薄脆,火箭菜給得得大方,加上橄欖油,香口又不過於油膩,但感覺很多地方都能吃到一樣水平的。➋ Sea Urchin Pasta 來之前對手工意粉的期望太大了,口感和自己做的真的差不多,沒有預期中的煙韌。不過海膽鮮甜,意粉醬汁也同樣出奇清甜,調味一流。水/有汔水都要額外收費,所以點了蘋果汁和早餐茶,菜可以任添。

➊ Parma Ham Pizza 8”

➋ Sea Urchin Pasta

2022-08-10 567 瀏覽
呢間位於大坑嘅手工意粉係近期食過最驚喜嘅小店,食物選擇唔算太多,但每款都十分高質,而且份量都算多,細細間環境都幾舒服~Affordability: ⭐️⭐️⭐️Environment: ⭐️⭐️⭐️⭐️Hygiene: ⭐️⭐️⭐️⭐️Service: ⭐️⭐️⭐️⭐️Taste: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Affordability: ⭐️⭐️⭐️
Environment: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Hygiene: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Service: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Taste: ⭐️⭐️⭐️⭐️
𝓢𝓮𝓪 𝓤𝓻𝓬𝓱𝓲𝓷 𝓟𝓪𝓼𝓽𝓪
𝓢𝓽𝓮𝔀𝓮𝓭 𝓒𝓵𝓸𝓾𝓭𝔂 𝓑𝓪𝔂 𝓓𝓲𝓪𝓶𝓸𝓷𝓭 𝓒𝓵𝓪𝓶𝓼 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮 𝓦𝓲𝓷𝓮
𝓢𝓮𝓪 𝓤𝓻𝓬𝓱𝓲𝓷 𝓟𝓪𝓼𝓽𝓪
2022-07-31 697 瀏覽
有一排突然迷上手工意粉🍝,試過幾間最鍾意都係呢間💓🍝Sea Urchin Pasta $208好煙韌好有口感嘅手工制pasta😋好掛汁!海膽醬都好creamy,不過如果再濃味啲會更加好!🍝Vongole $178紐西蘭鑽石硯好鮮甜!!粒粒都脹卜卜!配合埋香蒜白汁和煙靭手工面,係任何人都會愛上嘅組合!😳環境:3.8/5座位不多,開放式廚房,風格簡潔。⚠️洗手間設喺室外服務:3.8/5發現大坑好多餐廳都冇普通水供應,通常都要你飲distilled water/ sparkling water 🫣食物:4.5/5手工意粉口感煙靭💕用料上乘、新鮮!Revisit: Definitely YES
有一排突然迷上手工意粉🍝,試過幾間最鍾意都係呢間💓

🍝Sea Urchin Pasta $208

🍝Vongole $178

環境:3.8/5
座位不多,開放式廚房,風格簡潔。
⚠️洗手間設喺室外

服務:3.8/5

食物:4.5/5
手工意粉口感煙靭💕用料上乘、新鮮!

Revisit: Definitely YES
  • Vongole
2022-07-24 681 瀏覽
好幸運今日去到唔使排隊。一入到去侍應非常有禮貌,講解依間餐廳嘅特色同點樣落單。今次試咗佢個Daily Special避風塘意粉同四川辣肉腸pizza避風塘意粉好多炸蒜,炒得好乾身,係好特別嘅菜式。啲意粉質感都好好。四川辣肉腸pizza好豐富,毫不吝嗇嘅morzarella cheese大加分,辣得來都易入口。Overall體驗都非常好!
好幸運今日去到唔使排隊。
一入到去侍應非常有禮貌,講解依間餐廳嘅特色同點樣落單。
今次試咗佢個Daily Special
避風塘意粉同四川辣肉腸pizza

Overall體驗都非常好!
2022-07-24
2022-07-12 741 瀏覽
Bookmark 咗呢間餐好耐,最近終於的起心肝嚟食🥰餐廳環境唔係太大,唔係太多位所以都recommend 訂咗位先📞Starter✨ Stewed cloudy bay Diamond clams with white wine($158)蜆幾肥美鮮甜,醬汁亦有好香嘅蒜蓉味👍🏼👍🏼但偶爾都會食到啲沙同碎殼🙈為食指數:3.5/5Main course✨Sea urchin pasta ($228)意粉偏粗口感煙靭,醬汁幾creamy,有香香嘅海膽味。份量雖然睇落唔大但係食落都幾飽肚。為食指數:4/5✨Parma ham pizza ($138)由於朋友唔鐘意食白松露所以走咗白松露😂冇咗白松露,呢個pizza 得返Parma ham 同火箭菜,味道冇咩特別咁。Pizza 餅底偏薄脆都幾好食嘅為食指數:3/5Dessert✨Tiramisu ($78)份量三個人分啱啱好,味道幾creamy,酒味同咖啡味唔會太重☺️但希望可以多一兩層手指餅就好lu為食指數:3/5Overall, 餐廳環境幾靚,食物都唔錯,staff都好友善,下次會想再嚟試其他手工pasta😋環境:⭐⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:

Starter

為食指數:3.5/5

Main course
✨Sea urchin pasta ($228)

為食指數:4/5

✨Parma ham pizza ($138)

為食指數:3/5

Dessert
✨Tiramisu ($78)

為食指數:3/5

環境:⭐⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
回頭度:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
  • Sea  Urchin  Pasta
講到海膽,點可以唔題呢間嘅海膽意粉。成日見到佢坐無虛席,今次終於試到啦!留意店舖座位唔算多,想食記住book位啦!————————————————🍝 Sea Urchin Pasta, $208(3.5/5)Signature 嘅海膽意粉。意粉食落有啲似硬身嘅烏冬,有少少蛋味但唔重。海膽醬鮮甜,食落唔錯。不過可能用左熟海膽嘅關係,面頭嘅海膽好鞋同唔入口即溶,亦無乜甜味。🍕Parma Ham Pizza, $178(4.5/5)相比pasta,我覺得Pizza更正。Pizza 輕薄有麥香,餡料用左味道較淡嘅芝士配合Parma ham嘅咸香,白松露油嘅香氣,同自家製嘅番茄醬,食落香而不膩,亦唔會太咸。不過自己唔算好鐘意面頭嘅火箭菜嘅辣味。🧀 Baked Hokkaido Scallop with Mozzarella, $108(4/5)薯蓉加帶子加拉絲芝士,薯蓉有好香嘅牛油味,帶子爽口。雖然帶子角色唔強,但味道真係唔錯。————————————————價錢:~200PP🏷️ #whattoeat_大坑 #whattoeat_西餐 #whatoeat_推介 #whattoeat_系列

留意店舖座位唔算多,想食記住book位啦!
————————————————

🍕Parma Ham Pizza, $178(4.5/5)

————————————————
價錢:~200PP
2022-07-01 437 瀏覽
Happy Friday! 個肚仔都要happy d!😌黎左大坑食好西,所有都好好食😝😝服務好好,價錢就唔算平🤪.Sea urchin pasta 🍝 $228 (4.5/5)有驚喜!個麵好似烏冬咁,但勁彈牙!同普通意粉完全唔同,個汁好creamy,加埋海膽,成件事升級左!😌😌不過一個女仔食一個,可能太膩,強烈建議share食!.Squid 🦑 crispy garlic pasta (bei Fung tong) $198 (4/5) 期間限定一上枱,有成堆避風塘封住😂有少少辣🔥好正好野味,不過食食下,覺得有少少咸,𣎴過都幾好食👍🏻😝意粉中式化,都唔錯!.Stewed cloudy bay diamond clam with white wine $158(5/5)啲蜆好香酒同蒜味,隻隻肥嘟嘟,好好食!一路傾下計,一路食下野😝好chill .Parma ham 🍕 pizza 🍨 $138 8吋(4/5)Pizza係比較薄身香脆個種,唔會食到好膩,好香蕃茄芝士,上面有火箭菜同Parma Ham,味道𣎴錯😝👍🏻幾個女仔share食,都仲可以留肚食其他野!

• Parma  Ham  Pizza
  • 白酒蒜片煮紐西蘭鑽石蜆
2022-06-26 397 瀏覽
We had clams and scallop as starter. Couple of the clams tasted off so that was disappointing. Pasta was also overrated. Soft drinks were overly expensive and not worth the price. The only good thing was the Pizza but there r many better restaurants for that. No drinking water provided either. The restaurant is very small and cramped. Staff were polite but most are inexperienced and didn't know how to promote their special dishes and few times I had to asked them to change plates and give us cutlery.

Overall very disappointed with the proce we paid. Won't be visiting again.
2022-06-19 478 瀏覽
想試呢間意粉好耐鳥,今日忙裡偷閒鼠左去大坑,其實由銅鑼灣鬧市去大坑條路都好舒服,愈行愈靜,又有樹又有庙,去到呢間餐龐日式開放式廚房裝潢,好透光,又有梳發,係一個lunch time getaway 好去處。冇book 位walk-in,都幾多人,一點就坐滿曬人,如果weekends 同埋夜晚建議一定要book 位呀!Seasonal Seafood Soup $78好驚喜,因為通常餐廳都會用濃湯寶罐頭,完全冇估到佢地冇用到,而且仲非常足料。🤩有半粒北海道帶子,兩條八爪魚鬚,加一隻大大嘅花甲,仲有啖啖櫻花蝦,真係飲十碗都得呀😍Sea Urchin Pasta $228好濃郁的味道~超幸福,本身有兩餅海膽已經好滿足,但係其實意粉仲有碎左嘅海膽,加埋魚子醬帶到海膽汁甜味,呢間餐廳主打手工意粉同pizza,食落去真係感受到係手打😋好有咬口,煙煙韌韌,feel 到有蛋香味,呢種粗度的意粉比較少見,所以口感好特別。但係略嫌有小小濟同埋油,仲有其中一塊海膽少少苦,唔通真係要食omakase 先可以有鮮甜嘅海膽🥹。已經準備好晏晝番公司陷入food coma。Yuzu Soda $58其實Yuzu So

Seasonal Seafood Soup $78

Sea Urchin Pasta $228

Yuzu Soda $58
其實Yuzu Soda 加意粉呢個配搭幾唔錯😼因為濃郁加小清新,佢柚子冇藥水味,甜得剛剛好,之前elephant grounds 都飲過類似飲味但係味道差好遠😵‍💫佢仲真係加左塊西柚,味道更有層次🤓
2022-04-28
海膽意粉係呢間餐係最出色‼️嗰日ᗯᗩᒪK Iᑎ入去。。好在有位ᒍᗩ。。唔係都無得食。。呢間餐廳座位唔多。。如果大家上嚟都要記得ᗷOOK枱。。我就係個別事件。。因為我係平日去嘅😏佢呢度啲意粉全部都係手打。。所以啲意粉呢就好有口感。。意粉咬落去煙煙韌韌。。真心都好好好味😋😋呢間餐廳都係會再嚟食嘅其中一間👍🏼👍🏼🍝SEᗩ ᑌᖇᑕᕼIᑎ ᑭᗩSTE🍝TIGEᖇ ᑭᖇᗩᗯᑎ & SᗩKᑌᖇᗩ SᕼᖇIᗰᑭ TᗩGᒪIᗩTEᒪᒪE🍕ᑭOᖇTOᗷEᒪᒪO ᑭIᘔᘔᗩ📍 Dough Kitchen (大坑)大坑布朗街21B號地下=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#
海膽意粉係呢間餐係最出色‼️
嗰日ᗯᗩᒪK Iᑎ入去。。好在有位ᒍᗩ。。唔係都無得食。。
呢間餐廳座位唔多。。如果大家上嚟都要記得ᗷOOK枱。。
我就係個別事件。。因為我係平日去嘅😏
佢呢度啲意粉全部都係手打。。
所以啲意粉呢就好有口感。。意粉咬落去煙煙韌韌。。
真心都好好好味😋😋
呢間餐廳都係會再嚟食嘅其中一間👍🏼👍🏼

🍕ᑭOᖇTOᗷEᒪᒪO ᑭIᘔᘔᗩ

📍 Dough Kitchen (大坑)
大坑布朗街21B號地下

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#hkdough#doughkitchen#taihang#taihangfood#taihangcafe#大坑cafe#大坑美食#海膽意粉#天后美食