2024-05-04 52 瀏覽
餐廳以峇里島度假風和落地玻璃為設計,店內更有峇里島鳥巢,作為打卡熱點!店外則以籐及竹裝潢,半露天座位更可帶主子🐱🐱🐶🐶放風香蔥鴨肉芝士墨西哥薄餅薄餅配搭新鮮,外層微微焦香,裏面食到鴨肉伴芝士,加上伴菜嘅香氣,很不錯香煎牛小排紅咖哩意大利飯初嘗紅咖哩意大利飯,味道較濃厚帶點微辣,牛小排肉質軟淋,加上小蕃茄,洋蔥,菠蘿等配料,香氣十足,味道更豐富法式焦糖卡士達梳乎厘班戟2大件梳乎厘班戟淋滿海量嘅卡士達醬,表面有焦糖脆粒點綴,甜度適中,同朋友一齊分享剛剛好陳皮洛神花茶 (熱)和Grapefruit Summer Soda飲品方面同朋友揀咗兩款都非常適合打卡,外觀吸引,味道不會太甜陳皮洛神花茶消滯開胃,葡萄柚梳打味道清新

香蔥鴨肉芝士墨西哥薄餅

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟

陳皮洛神花茶消滯開胃,葡萄柚梳打味道清新

2024-05-03 50 瀏覽
之前已經想嚟好耐,主因經常見到朋友出Post到Be leaf,被餐廳環境同氣團感所吸引,今晚藉着假期前夕,親身來到Be Leaf感受下餐廳拱門鮮花的擺設,優美奪目打卡一流。室內同室外坐位同樣舒服,室外位置仲可以帶同毛孩一齊進餐,相當細心水牛芝士巴馬火腿無花果沙律 $138新鮮沙律菜配上水牛芝士、巴馬火腿、無花果、蕃茄仔等等 清新開胃,健康之選香煎牛小排紅咖喱意大利飯 $188香煎牛小排牛味濃郁,口感軟熟 配上紅咖喱意大利飯,微甜惹味,米飯煙靭有咬口,配搭一流法式焦糖classy疏乎厘班戟 $128疏乎厘班戟賣相好靚,口感鬆軟,亦吾會太甜 值得推介陳皮洛神花茶 $44女士思物,健康養顏,亦是開胃消滯之選Grapefruit summer soda $46梳打飲品清甜解渴,好啱夏天天氣

水牛芝士巴馬火腿無花果沙律 $138

香煎牛小排紅咖喱意大利飯 $188

法式焦糖classy疏乎厘班戟 $128
疏乎厘班戟賣相好靚,口感鬆軟,亦吾會太甜 值得推介

陳皮洛神花茶 $44
女士思物,健康養顏,亦是開胃消滯之選

Grapefruit summer soda $46
梳打飲品清甜解渴,好啱夏天天氣

2024-04-30
  • 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
  • 陳皮洛神花茶
2024-05-02 61 瀏覽
食物味道比前進步,芝士火腿拼盤和梳乎厘班戟皆有驚喜!意式芝士巴馬火腿拼盤賣相美觀,食材新鮮,有多款火腿和芝士,豐盛的一大碟,份量多而美味。香脆酥炸雞翼香口惹味,穩陣之選。原隻赤海蝦刺身香濃蝦汁意大利麵,赤海蝦刺身大隻,意大利麵挺身掛汁。陳皮洛神花茶只有熱飲,有陳皮香,酸甜開胃!凍飲grapefruit summer soda美味,色彩繽紛、賣相吸引。甜品提拉米蘇梳乎厘班戟超讚,作為甜品控,個人覺得這裡的梳乎厘班戟屬驚喜級別,由餐廳自家食譜製作,不輸日本知名的梳乎厘班戟,鬆軟富蛋香,滿滿空氣感,絕對值得一試。餐廳環境企理衛生,裝修陳設屬峇里悠閒風,具空間感,十分多打卡位。
食物味道比前進步,芝士火腿拼盤和梳乎厘班戟皆有驚喜!

香脆酥炸雞翼香口惹味,穩陣之選。

陳皮洛神花茶只有熱飲,有陳皮香,酸甜開胃!

• 意式芝士巴馬火腿拼盤
  • 提拉米蘇梳乎厘班戟
2024-05-02 35 瀏覽
「Be leaf」真係超適合打卡,環境充滿著舒適嘅氛圍,好適合休閒用餐,享受美食。🍤🍝🥗 「Be leaf」嘅午市套餐真係超吸引!包括餐湯同餐包,一次過滿足你嘅味蕾!香煎大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黃意大利麵🍝餐湯真係好開胃,配上餐包,好滿足!大蝦煎得香脆,蟹肉金沙咸蛋黃意大利麵鮮美濃郁,每一口都好滿足!和風味噌燒特級豬梅扒配菠蘿蜜桃醬🥩賣相吸引,豬梅扒燒得剛剛好,配上菠蘿蜜桃醬,味道酸甜可口!焦糖控必選自家制焦糖餅咖啡🍹焦糖餅香甜,配上咖啡,絕對係一個令人垂涎欲滴嘅飲品!🍤🍝🥗Ocean Paradise 🍹海藍色好特別,飲品味道清新👍🏻有時間一定再去試新菜式👍🏻

香煎大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黃意大利麵🍝

和風味噌燒特級豬梅扒配菠蘿蜜桃醬🥩
賣相吸引,豬梅扒燒得剛剛好,配上菠蘿蜜桃醬,味道酸甜可口!

焦糖控必選自家制焦糖餅咖啡🍹
焦糖餅香甜,配上咖啡,絕對係一個令人垂涎欲滴嘅飲品!🍤🍝🥗

Ocean Paradise 🍹
海藍色好特別,飲品味道清新👍🏻

有時間一定再去試新菜式👍🏻
2024-05-02 29 瀏覽
次次等巴士見到呢一間嘅裝修都好靚,今日同朋友就去試吓呢間位喺觀塘嘅西餐廳。對面啲裝修好少女心,拍拖影相一流!香煎牛小排紅咖哩意大利飯啲牛排煎得啱啱好大概六成,肉質嫩滑,而且都有好多舊。 再加埋咖哩嘅香料,味道濃郁個人認為比較香辣,令人食完就想再食,食辣嘅朋友一定好鍾意!香酥魷魚泰式柚子沙律魷魚炸得香脆,魷魚嘅調味都唔錯,而且唔會炸到好乾。醬汁方面佢係用泰式辣醬,辣辣地酸酸地好似平時食生蝦嗰個味道好開胃,同埋柚子嘅清新酸甜味道更加豐富啲!蜜糖洛神花茶蜜糖味唔會好重,仲主動幫你加熱水! 酸酸美味非常開胃,食完嘢飲亦都好解膩。宇冶抹茶鮮奶暖暖地嘅味道好適合飯後飲用,宇冶抹茶鮮奶濃郁嘅抹茶味同鮮奶嘅滑順口,而且一上枱見到個拉花即刻加晒分。 😍法式焦糖卡士達梳乎厘班戟上網見到好多人去呢一間都食疏乎厘,所以同朋友都試吓先 。成個疏乎厘內膽非常綿同軟林林!醬汁唔會太過甜,少少焦糖味配合淡淡卡士達。再加上疏乎厘本身蛋香濃郁,所以配合埋醬汁唔會太搶大家嘅味!總括嚟講,呢間西餐廳唔單止環境靚靚,味道唔錯,款式都多。幾適合同朋友嚟聚一聚。

蜜糖洛神花茶

宇冶抹茶鮮奶

2024-04-24
2024-05-02 10 瀏覽
行過觀塘 發現到呢間好靚好igable嘅cafe📸見到就吸引咗我入去🤩以木系同乾花鋪設嘅裝修 呈現出峇里風嘅格調💐仲設有室外座位 可以帶埋寵物嚟食飯🐶而餐廳主打泰式fusion菜 有唔少獨家創意菜式🍽成個感覺好chill好舒服 十分適合weekend去放鬆片刻💖 ✨️香蔥涼拌炭燒牛舌 $88先來一道好惹味嘅開胃菜😉四大片厚切牛舌鋪喺上面🐮牛舌烤得剛剛好 食落超級軟嫩多汁👅而下面墊住嘅青瓜洋蔥沙律配泰式酸汁🧅微辣嘅味道十分開胃清新🌿整道菜色真係幾驚艷🥰 ✨️白酒牛油煮魷魚|香辣茄子醬 $78另一道小食同樣充滿心思💞魷魚好爽口彈牙🦑只用上簡單嘅調味 品嘗到淡淡白酒同牛油香氣 唔會蓋過魷魚嘅鮮甜🧈而配上嘅香辣茄子醬味道溫和帶微微辣勁🌶搭上茄子嘅清甜令整道菜式好有東南亞風味🌴 ✨️泰式辣椒膏奶油海鮮意大利飯 $128呢個Risotto亦都係一道泰式fusion料理🌴一食落口十分之creamy 奶油味超級濃郁😍而米飯飽滿而硬度適中 帶微微煙韌有咬口🍚而醬汁混入泰式辣醬🌶個味道好特別令我有驚艷到 食落幾惹味😋加上蝦, 帶子, 魷魚等配料質素都不錯🦐令我同朋友都食得好滋味😉 ✨️椰香花生醬朱古力牛角包窩夫|

✨️香蔥涼拌炭燒牛舌 $88

香蔥涼拌炭燒牛舌

✨️白酒牛油煮魷魚|香辣茄子醬 $78

✨️泰式辣椒膏奶油海鮮意大利飯 $128

✨️椰香花生醬朱古力牛角包窩夫|楓糖合桃雪糕 $78
呢道超級邪惡嘅甜品 喺Croffle上放咗滿滿嘅忌廉同花生醬😈食落花生醬味係超濃厚🥜而croffle可能被厚忌廉壓住 沒想象中被香脆🥐但配上楓糖合桃雪糕 令味道層次更上一層🍦兩個人一齊share真係十分滿足👭

✨️熱帶水果綠茶 $45
用一個好可愛嘅茶壺裝住 木系嘅設計令成件事儀式感滿滿🫖綠茶茶底好清醇順口🍵帶水果香味 認真品嘗會滲出淡淡甜味🍍十分清新解膩🌿
熱帶水果綠茶

✨️Ocean Paradise $48
天藍色嘅飲料十分夢幻 打卡一流嘅飲品📸飲落味道似忌廉鮮奶🥤加入少少檸檬汁 感覺幾清爽涼快🍹係一款十分適合夏日嘅飲品🏖
Ocean Paradise

餐廳除咗裝修十分靚 十分適合打卡之外📸食物出品一啲都唔馬虎🤩食物嘅擺盤好有心思 而菜式亦都係自家構思嘅fusion菜💞味道亦都頗有驚喜😋餐廳嘅環境帶比人一種療癒嘅感覺😌成個用餐體驗好完美 足以refresh咗我整個下午🌿
2024-02-24
香蔥涼拌炭燒牛舌
熱帶水果綠茶
Ocean Paradise
  • OceanParadise
2024-05-02 24 瀏覽
位於觀塘站附近十分鐘路程左右原來有間好適合打卡慨cafe嚟遠看到已經被吸引咗過去成間cafe繫乾燥花主題女仔見到完全係心心眼週末過去食下嘢傾下計感受片刻寧靜散心又寫意不過講返食物先唔單止環境 fancy食物擺盤一樣好適合畀人打卡而且份量也很足夠適合三至四人共享呢意粉上面嘅蝦鮮甜又大隻有成四隻咁多意粉嘅醬汁又唔會過膩相比主食甜品更加出色當日食嘅甜品用咗果仁同埋Lotus餅好夾嘅口味有機會會想試下佢個梳乎厘📍Be Leaf觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
位於觀塘站附近十分鐘路程左右

好夾嘅口味
有機會會想試下佢個梳乎厘

📍Be Leaf

2024-05-01 14 瀏覽
~ Pan-fried Tiger Prawns and Guacamole Spaghetti ~ Japanese Miso Grilled Premium Pork Plum Steak with Pineapple and Peach Sauce~ Hot Latte~ Iced Grapefruit Soda •I recently visited Be Leaf cafe for brunch with a friend 🍽️. We ordered the Pan-Fried Tiger Prawns and Guacamole Spaghetti 🍝. It was a unique combination that blended flavours of seafood and avocado seamlessly. 🤍The Japanese Miso Grilled Premium Pork Plum Steak with Pineapple and Peach Sauce 🍍🍑 offered a savoury- sweet flavour profile th
~ Hot Latte
~ Iced Grapefruit Soda

The Japanese Miso Grilled Premium Pork Plum Steak with Pineapple and Peach Sauce 🍍🍑 offered a savoury- sweet flavour profile that was enjoyable 🥰. The tender pork paired well with the fruity sauce, creating a satisfying balance of flavours 👍🏻.

For beverages, we ordered a hot latte and an iced grapefruit soda ☕️🍹. Both were refreshing choices that complemented our meal nicely!

Overall, our experience at this cafe was pleasant 🤍.

2024-04-23
呢間係觀塘區內出曬名,走峇里渡假風嘅靚cafe,門面好靚💐🌷一入門口仲有一個花花藤椅,打個靚靚卡啱曬❣️服務超好,會主動嚟加水,加曬分。食左以下既食物,整體質素都不錯啊!😋👍✨️🌿水牛芝士巴馬火腿無花果沙律$138沙律大大盤,所有嘢都好足料。橄欖油、意大利醋、香草做base嘅沙律汁,配埋parma ham, 水牛芝士,蕃茄仔,無花果,沙律菜都有好多種。✨️🥩炭燒慢煮牛小排配黑松露燒汁 $338牛小扒肉質腍,牛味都重。仲有啲炸紫菜、翠玉瓜、南瓜蓉做配料,黑松露燒汁超香!質素不比扒房差呀!南瓜蓉夾埋個醬汁超級好食,邊邊仲有少少嘅開心果碎,增添香口,有心思😋🍹Grapefruit Summer Soda $46顏色配搭勁繽紛❣️西柚味好出,又唔會太酸,好refresh。夏天飲絕對啱曬,大推介❣️☕️🥤(凍) ~焦糖控必選 自家制焦糖餅咖啡 $58夏天好鍾意飲dirty呢一款咖啡,啱曬!仲加咗自家製嘅焦糖餅,加添一重焦糖香氣🥰自家製嘅焦糖餅好好食!如果想食嘅話記住快啲食,因為佢會慢慢融架😂🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128上面嗰三小塊焦糖餅,微微肉桂味,幾好食。個pancake 超級重蛋香味!超yummy
呢間係觀塘區內出曬名,
走峇里渡假風嘅靚cafe,
門面好靚💐🌷
一入門口仲有一個花花藤椅,
打個靚靚卡啱曬❣️

服務超好,會主動嚟加水,加曬分。
食左以下既食物,整體質素都不錯啊!😋👍

✨️🌿水牛芝士巴馬火腿無花果沙律$138
沙律大大盤,所有嘢都好足料。
橄欖油、意大利醋、香草做base嘅沙律汁,
配埋parma ham, 水牛芝士,蕃茄仔,無花果,
沙律菜都有好多種。

✨️🥩炭燒慢煮牛小排配黑松露燒汁 $338
牛小扒肉質腍,牛味都重。
仲有啲炸紫菜、翠玉瓜、南瓜蓉做配料,
黑松露燒汁超香!
質素不比扒房差呀!
南瓜蓉夾埋個醬汁超級好食,
邊邊仲有少少嘅開心果碎,增添香口,
有心思😋

🍹Grapefruit Summer Soda $46
顏色配搭勁繽紛❣️
西柚味好出,
又唔會太酸,
好refresh。
夏天飲絕對啱曬,大推介❣️

☕️🥤(凍) ~焦糖控必選
自家制焦糖餅咖啡 $58
夏天好鍾意飲dirty呢一款咖啡,啱曬!
仲加咗自家製嘅焦糖餅,
加添一重焦糖香氣🥰
自家製嘅焦糖餅好好食!
如果想食嘅話記住快啲食,
因為佢會慢慢融架😂

🥞法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128
上面嗰三小塊焦糖餅,
微微肉桂味,幾好食。
個pancake 超級重蛋香味!
超yummy!口感濕潤鬆軟
撈埋嗰焦糖,又香又甜,
香甜度upgrade🔝

⚠️記住收據唔好丟呀!
keep返張單,14日內再黎嘅話,
仲可以送巴斯克烤微焦芝士蛋糕

2024-04-30 32 瀏覽
【觀塘•Be Leaf】@ππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘春日系寫意cafe香煎大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黄意大利麵(凍)焦糖餅咖啡和風味噌燒特級猪梅扒配菠蘿蜜桃醬法式焦糖卡士達梳乎厘班乾Grapefruit summer soda香煎大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黄意大利麵這個融合式的菜肴結合了西式的意大利麵和東方風味—金沙咸蛋黄,是創意料理的佳品。香煎的大蝦彈牙鮮美,酥脆的咸蛋黄為意大利麵帶來了絲絲的鹹香和細膩的口感,手拆蟹肉的加入成為這道料理的豪華升級,每一口都能感受到海鮮的鮮甜。是一道色香味俱佳的創新菜,呼應了現代飲食文化中融合多元飲食風格的潮流。 (凍)焦糖餅咖啡這道甜品以咖啡的苦香與焦糖的甜脆為主要軸線,顯然是一道充滿對比魅力的創意作品。冷凍後的咖啡賦予了這道甜點清爽的口感,與焦糖的香脆對比鮮明,一冰一熱,一甜一苦,交織出獨特的味蕾體驗。特別適合在炎炎夏日中,作為午後的清涼提神品。和風味噌燒特級猪梅扒配菠蘿蜜桃醬優質的猪梅肉扒經味噌醃制後燒烤至外焦內嫩,搭配爽口的菠蘿蜜桃醬,酸甜多汁,讓人一口接一口。這種中西合璧的調味方式讓人驚喜,醬料的創意搭配也令這道主食
【觀塘•Be Leaf】@

Grapefruit summer soda

香煎大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黄意大利麵

(凍)焦糖餅咖啡

和風味噌燒特級猪梅扒配菠蘿蜜桃醬
優質的猪梅肉扒經味噌醃制後燒烤至外焦內嫩,搭配爽口的菠蘿蜜桃醬,酸甜多汁,讓人一口接一口。這種中西合璧的調味方式讓人驚喜,醬料的創意搭配也令這道主食顯得格外突出。

法式焦糖卡士達梳乎厘班乾
將綿密的卡士達與微苦的焦糖結合,上層的焦糖脆皮在口中咔嚓作響,下層的卡士達則滑順細膩,二者的對比打造了絕妙的口感旅程。這道班乾精緻優雅,是法式甜品中的經典展現。

Grapefruit Summer Soda
一杯色彩繽紛、味道清新的夏日飲品。葡萄柚爽口的酸味搭配蘇打水的清涼感,不甜膩且能快速解渴。這樣的飲品最適合搭配炎熱的夏天,不僅提神醒腦,其淡淡的果香也令人心情轉爽。在視覺效果上,顏色層次分明,極具夏日氣息。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 600(10%)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #Be Leaf #web3觀塘
Be Leaf
2024-04-30 19 瀏覽
尼間餐廳真係好浪漫好靚,非常之適合打卡😻😻😻成個風格有少少似度假風格,有唔同嘅花花草草又有啲度假時候見到嘅藤籃,好適合喺繁華嘅城市入邊坐低休息食個飯,心情都會變得愉快好多😚😍白酒牛油忌廉汁煮澳洲海鮮藍青口$148🧈藍青口煮得啱啱好,唔會太靭。食得出有淡淡嘅海鮮鮮甜味,所以青口屬於新鮮,配埋濃郁嘅醬汁一流,忌廉汁加咗白酒,增加咗層次感,冇咁單調。👀👀香烤泰式炭燒豬頸肉 $108豬頸肉油脂十足,肉質都幾腍😎最值得讚嘅係豬頸肉邊邊位夠脆夠香口😛估唔到連醬汁都十分出色,酸酸甜甜之後中間又帶啲辣,真係估佢唔到😨😨香煎北海道刺身帶子黑蒜黑松露野菌忌廉意大利飯福袋 $158呢個一睇個餐牌就覺得個名好豐富🫣一嚟到估唔到真係幾有驚喜,將意大利飯放入去腐皮袋入邊,夠有諗頭😎而每個福袋面頭都有一個刺身級嘅帶子,見到有微微煎香,非常鮮甜又帶有啲焦香味道🤓再配埋黑蒜食落多重口感🤩🤩情人節限定草莓梳乎厘班戟 $158呢個梳乎厘班戟為2月限定,成個粉紅色夠晒浪漫😍慶祝情人節👫🏼👩🏽‍❤️‍💋‍👨🏻一定要食返個班戟😎梳乎厘好有空氣感,面頭嘅士多啤梨cream,唔會太甜,連埋焦糖脆片一啖食非常之滿足熱薑蜜紅茶 $48今次

白酒牛油忌廉汁煮澳洲海鮮藍青口$148🧈

香烤泰式炭燒豬頸肉 $108

香煎北海道刺身帶子黑蒜黑松露野菌忌廉意大利飯福袋 $158

情人節限定草莓梳乎厘班戟 $158

熱薑蜜紅茶 $48
今次揀咗熱花茶,熱薑蜜紅茶,獨特嘅蜜糖香味,加上少少薑味,特別暖胃滋潤😍

Thai Milk Tea $46
賣相一流,面頭仲有啲鮮忌廉,而茶底方面都唔會太甜,亦飲得出茶味,飲完落喉嚨度都仲有少少茶香💕🫣🫣

Be Leaf (觀塘)

2024-04-30 24 瀏覽
​今日去觀塘經過一間好靚既餐廳Be Leaf​佢好有心思整左好多位比人打卡,我地二話不説就入去試下,點完餐我地第一件事就係去影相打卡😂​​講番我地點左D咩先​特级豬梅扒配菠籮蜜桃醬​香前大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黄意大利麵​仲有個兒童套餐啱晒阿女​​先講個豬扒,一啲都唔鞋囗,煮到好冧,入晒味,另一個重點係個菠籮蜜桃醬,我就咁食都清晒D醬,裏面仲有粒粒既桃肉同翠肉瓜,好好味​​至於個金沙咸蛋黄意大利麵食落唔會好腻,慮理得剛剛好,食材新鲜好緊要,呃唔到人,鲜蝦彈牙爽口!​​至於阿女個兒童套餐,裏面有肉醬意粉+雞翼+Qoo ,見阿女一啖接一啖成碟食晒就知有水準😂(佢試過食完一啖,跟住成碟冇郁過😅)​​最後我地叫左個焦糖卡士達梳乎厘班戟,軟棉棉既梳乎厘沾上卡士達醬,淡淡既香味唔會太濃,好好味​​呢間Be Leaf 真係一間色香味俱全既餐廳,下次再帶埋媽咪黎打卡🤭​​​​
​今日去觀塘經過一間好靚既餐廳Be Leaf

​講番我地點左D咩先
​特级豬梅扒配菠籮蜜桃醬
​香前大蝦手拆蟹肉金沙咸蛋黄意大利麵
​仲有個兒童套餐啱晒阿女

2024-04-30 32 瀏覽
Be Leaf 呢間餐廳裝修好特別,餐廳採用峇里風格既特色設計,又帶有少少文青風,勁適合打卡。餐廳內外都有坐位,方便帶埋寵物黎嘅食客。  法封油封鴨腿伴雜莓泡沫醬($198)  油封鴨腿一上檯,真係俾佢賣相嚇親,靚到似一份藝術品多過似一碟食物。鴨腿好有鴨油香味,而且鴨肉好嫩滑,配上雜莓醬,完全唔覺得肥膩。  原隻赤海蝦刺身香濃蝦汁意大利麵($148)  三大隻赤海蝦,蝦肉爽彈而且鮮甜。意粉煮到恰到好處唔怕淋晒之餘仲好入味。  原味梳乎厘班戟 ($128)  黎到重頭戲梳乎厘班戟,梳乎厘新鮮造出黎,好重蛋味,而且好鬆軟有空氣感,甜度又啱啱好,梳乎厘真係呢到必嗌。  飲品  情心似海 ($68)  一杯無酒精嘅cocktails,好飲。  Ocean Paradise (48)  乳酸有汽特飲,口感好清新。  餐廳食物色、香、味俱全,無論擺盤定味道都好好。值得再次探訪。

法封油封鴨腿伴雜莓泡沫醬($198)

原隻赤海蝦刺身香濃蝦汁意大利麵($148)

原味梳乎厘班戟 ($128)

飲品
情心似海 ($68)
一杯無酒精嘅cocktails,好飲。
Ocean Paradise (48)
乳酸有汽特飲,口感好清新。

2024-02-19
之前成日都好想嚟呢間cafe,除咗因為佢啲裝修好靚好適合打卡之外,當然仲有因為佢啲嘢食都好好食啦👍 呢間cafe有戶外嘅座位,適合帶埋寵物一齊嚟食嘢 🐶 室內嘅話都有好多座位,入去左手邊仲有個仲有個靚靚花花打卡位🌸 忍唔住過去影吓相 📷 香酥魷魚泰式柚子沙律 🥗前菜試咗佢嘅沙律,呢個好有泰式fusion口味,魷魚係新鮮炸嘅,再配埋泰式柚子味食落好清新,都幾開胃👏自家製松露炸蝦丸 🦐 呢個幾特別,入邊就係蝦丸,出邊就係松露,松露味唔會太重,建議可以點埋啲沙律汁一齊食比較香口啲👍香煎牛小排紅咖哩意大利飯 🍛主食就試咗呢個都幾特別嘅意大利飯,第一次試用咖喱整嘅意大利飯都幾正🤗 少少辣辣地好好食,再配埋好香口嘅牛小排超級推介 💯 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 🥞甜品就一定要試佢啲梳乎厘班戟,佢有原味同埋法式焦糖味,新鮮出爐嘅梳乎厘好軟身,唔會太甜😊蔓越莓玫瑰紅棗茶 🫖 食完咁豐富嘅晚餐之後要飲番啲熱茶,會推介呢個,佢用左特選重瓣玫瑰、蔓越莓同埋紅棗,呢個配搭好健康 🌹 凍泰式奶茶🧋另外試咗佢嘅泰式奶茶,有啲好似去咗泰國旅行嘅感覺咁😂

香酥魷魚泰式柚子沙律 🥗

自家製松露炸蝦丸 🦐
自家製松露炸蝦丸

香煎牛小排紅咖哩意大利飯 🍛

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 🥞

蔓越莓玫瑰紅棗茶 🫖
蔓越莓玫瑰紅棗茶

凍泰式奶茶🧋
另外試咗佢嘅泰式奶茶,有啲好似去咗泰國旅行嘅感覺咁😂
自家製松露炸蝦丸
蔓越莓玫瑰紅棗茶
  • 法式焦糖卡士達疏乎厘班戟
【觀塘•Be Leaf】@beleaf_cafeππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘木系格調花園風格打卡西餐廳 好食好坐好環境白酒牛油忌廉汁煮澳洲新鮮藍青口 148$結合了白酒的香氣、牛油的濃郁口感和鮮藍青口的鮮甜滋味,帶來了極為美味的口感享受。新鮮的藍青口和忌廉汁的融合完美地展現了澳洲海鮮的鮮美風味。BBQ熱溶芝士醬烤猪肋骨配薯條 328$以烤猪肋骨作為主打,搭配了BBQ熱溶芝士醬和香脆的薯條。烤猪肋骨經過適當的調味和慢火燒烤後,肉質鬆軟多汁,搭配上濃郁的芝士醬,帶來了豐富的風味。情人節限定 夢幻戀曲 158$濃郁的士多啤梨風味和軟滑的班戟蛋糕,夾上新鮮的草莓,非常適合作為下午茶點或甜點來享用。 而且,草莓士多啤梨班戟看起來也非常美味,口感非常豐富,帶有一點點酸甜的滋味,不僅對於味蕾的感受非常好。【消滯開胃】(熱)#陳皮洛神花茶 45$結合陳皮和洛神花兩種食材,有助於消化和緩解胃脹氣。陳皮具有舒肝利膽、化痰散濕、健胃消食的功效,而洛神花則富含花青素和維生素C,有助於降低血壓和改善睡眠。將這兩種食材泡製成茶飲,可以讓人在享受美味的同時,獲得營養和健康的雙重好
【觀塘•Be Leaf】@beleaf_cafe
觀塘木系格調花園風格打卡西餐廳 好食好坐好環境

白酒牛油忌廉汁煮澳洲新鮮藍青口 148$

BBQ熱溶芝士醬烤猪肋骨配薯條 328$

情人節限定 夢幻戀曲 158$

【消滯開胃】(熱)#陳皮洛神花茶 45$
結合陳皮和洛神花兩種食材,有助於消化和緩解胃脹氣。陳皮具有舒肝利膽、化痰散濕、健胃消食的功效,而洛神花則富含花青素和維生素C,有助於降低血壓和改善睡眠。將這兩種食材泡製成茶飲,可以讓人在享受美味的同時,獲得營養和健康的雙重好處。

、、童話日落(不含酒精) 58$
七彩繽紛有驚喜飲落絲絲帶甜 最上一層好似棉花糖一樣 口感質感都帶有冬日戀意

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 811(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #Be Leaf #web3觀塘