2021-12-08 1442 瀏覽
🌹睇醫生前找地方吃早餐,網上尋找到一間近診所,早開門,環境可以的《Barista Caffee》,位於公寓住宅內,位置隱蔽。🌹步入餐廳,給人開揚感覺,有一排窗口,滲入光線,襯托木系餐枱椅,田園風格,幸運地有窗邊位。來之前亦有看食評,評論較嘈雜,我亦有同感,有幾名食客估計是熟客,大聲交談,令不太大的空間感覺嘈吵,少了一份寧靜感!點餐🍴全日早餐⭐️⭐️⭐️組合豐富,份量大糖漬蘋果煙肉窩夫⭐️⭐️⭐️蘋果,煙肉,窩夫,開胃組合,蜜糖略甜凍咖啡⭐️⭐️⭐️普通個人評分食物味道飲品環境服務衛生抵食回頭率

點餐🍴

全日早餐⭐️⭐️⭐️
組合豐富,份量大

糖漬蘋果煙肉窩夫⭐️⭐️⭐️
蘋果,煙肉,窩夫,開胃組合,蜜糖略甜

凍咖啡⭐️⭐️⭐️
普通

個人評分

食物味道

飲品

回頭率
2021-12-03
$171 (早餐)
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚊𝚛𝚒𝚜𝚏𝚊 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 - 𝙲𝚊𝚏𝚎 ❝/ ( ͡° ͜ʖ ͡°) 尖沙咀穩世樓上木系小咖啡店/ 即製窩夫大份又好食 🧇❞▪️野菌大蝦意大利飯 $78蝦夠彈牙 個汁唔算好杰身但都多料同夠味 意大利飯煮得剛剛好 口感不錯的▪️香蕉窩夫伴雪糕 $78即叫即製 熱烘烘脆脆厚實窩夫配上雪糕同忌廉一冷一熱 好正呀如果多d朱古力醬重正呀兩個人share都食唔哂 好飽肚喎推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

/ ( ͡° ͜ʖ ͡°) 尖沙咀穩世樓上木系小咖啡店

如果多d朱古力醬重正呀
兩個人share都食唔哂 好飽肚喎

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5
2021-11-12 429 瀏覽
聽到同事話呢間餐廳唔錯,我話想試下,佢溫馨提示我,份量比以前少咗,唔夠飽🤣我未去過,所以冇比較。。。又即管去試下😆🍀好在早一步,叫完嘢就全場爆滿咗Ginger Bread Caffe Latte ☕️難得見到有我最愛之一,唔使諗即刻叫。。。☕️一上枱已聞到濃濃嘅薑味👍🏻😋味道唔差。。。但唔知點解鍾情於另一間嘅薑餅咖啡多啲😝全日早餐p.s. 見有張枱成枱人都叫咗『牛油果雞肉墨西哥卷🌮️』,令我哋覺得嗰樣嘢好似好好食咁下次一定要嚟試吓
我未去過,所以冇比較。。。又即管去試下😆

🍀好在早一步,叫完嘢就全場爆滿咗

Ginger Bread Caffe Latte ☕️
味道唔差。。。但唔知點解鍾情於另一間嘅薑餅咖啡多啲😝

全日早餐

香蕉窩夫伴雪糕(全份) $78呢個可以揀半份 半份就冇雪糕要另加的 不過1個人去絕對建議叫半份 因為全份有四大舊窩夫🤯 每舊窩夫都超厚實食落好香蛋味 加埋雪糕好快就飽😂 香蕉🍌既份量都幾多 不過就偏熟 口應差少少☹️ 呢個價值仲包埋飲品同唔洗加一都幾抵食!🤩評分: 8/10🌟全日早餐 $88(香腸、煙肉、火腿、煙三文魚、野菌、焗豆香草扒著茄、煎蛋、雜菜沙律、比高包)呢個all day都算豐富同埋包埋飲品🤣 首先bagel食落幾煙韌 加埋🍳既蛋汁食就更加match 不過隻蛋有少少煎得過熟唔夠流心🥺最有印象係個蕃茄食落冇草青味 值得一讚 而煙肉煎得太燶同埋野菌味道都一般 整體黎講不過不失 未至於好好食😌評分: 7.5/10🌟Iced Tea $0餐飲揀咗凍紅茶就唔洗加錢 加分位係紅茶冇落糖 係食完甜膩野之後好解膩 同埋茶香又濃 好啱個人口味✨評分: 10/10🌟Iced Chocolate +$20朱古力面頭都鋪咗朱古力粉做裝飾🍫 飲落奶既比例較多 朱古力味唔算好濃同埋有啲偏甜 個人都接受到呢個比例 因為係意外地好飲😆 不過男朋友就覺得麻麻地了~評分: 8/10🌟—————————————
香蕉窩夫伴雪糕(全份) $78
評分: 8/10🌟

全日早餐 $88
(香腸、煙肉、火腿、煙三文魚、野菌、焗豆
香草扒著茄、煎蛋、雜菜沙律、比高包)
評分: 7.5/10🌟

Iced Tea $0
評分: 10/10🌟

Iced Chocolate +$20
評分: 8/10🌟
———————————————————————
Barista Caffe (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道18號馨樂庭亞士厘服務公寓3樓
Iced Tea
Iced Chocolate
Iced Tea
Iced Chocolate
2021-08-11 860 瀏覽
今日平日放假出到黎尖沙咀好想食窩夫上OpenRice search到呢間cafe上到黎都叫幾多人 可以話係滿坐但都叫唔洗等位今次安排左我地坐窗邊我地叫左3樣野食午餐都包左嘢飲 鰻魚意大利麵($78)味道ok 份量都夠 不過落左好多芝麻 個人不太喜歡全日早餐($88)味道份量 都OK 野莓窩夫伴雪糕($78)我鍾意食窩夫嘅人來講 呢間做得幾唔錯做到外脆內軟不過略嫌唔夠醬汁 如果落返多啲就Perfect池啦另外想講呢間既員工都好Nice同polite 欣賞
今日平日放假出到黎尖沙咀好想食窩夫
上OpenRice search到呢間cafe

上到黎都叫幾多人
可以話係滿坐
但都叫唔洗等位
今次安排左我地坐窗邊

我地叫左3樣野食
午餐都包左嘢飲

鰻魚意大利麵($78)
味道ok 份量都夠 不過落左好多芝麻 個人不太喜歡

全日早餐($88)
味道份量 都OK

野莓窩夫伴雪糕($78)

我鍾意食窩夫嘅人來講 呢間做得幾唔錯
做到外脆內軟
不過略嫌唔夠醬汁 如果落返多啲就Perfect池啦

另外想講呢間既員工都好Nice同polite 欣賞

2021-07-28 784 瀏覽
和天使見面的時間,主要也是在早上,但見面地點從來也是一個煩惱。天使畢竟久居天上,對環境也頗為敏感,但早上開店的餐廳實在不多。在一個偶然的情況下,從碎片中得知有這麼一間的餐廳,於是便捉天使來這兒陪我。開頭以為這些樓上咖啡廳應該頗為清靜,想不到我們一早去到時已經有幾位互相認為的中年男女在用餐,而且氣氛令人頗有樓上茶樓的感覺……但在人家的眼中,或許是我們這兩個不速之客打擾了他們的聚會吧?這是天使的全日早餐。基本上點全日早餐對天使來說是指定動作吧?不要想太多是這個早餐的好處,對於有選擇困難得的天使算是優待的選擇吧?這是我點的雞扒早餐。雞扒無礙是亮點,但外表看起來不算很吸引…還好味道仍是頗不錯,不然就大件事了。至於那個煎蛋,個人覺得處理得不錯,但煎蛋其實很難處理得很惡劣,如果有的話,和處理得好一樣、是要錶起來抬舉的。所以…整體來說,不過不失吧。總括來說,考慮到地點、食物質素和價錢,推薦來這裡應該不是一個錯的選擇。另外,在點菜期間,看見廚房正努力煮意粉,在販賣區甚至放滿了三大盤…看來這兒午市的生意也是相當不錯?

特級雞扒早餐

$75 (早餐)
2021-07-11 303 瀏覽
今天再一次光照這店嗯..突然又患上選擇困難症最後親愛的幫在下選了個All Day Breakfast $88好像很豐富有煎蛋 茄汁焗豆 野菇菇 香草蕃茄牛油果🥑 雜菜沙律🥗 貝果🥯香腸 煙肉 煙三文魚放得整碟滿滿的加一杯熱的例牌 Cappuccino $36食物正正常常沙律菜和蕃茄都是鮮甜的雜菇富含香草味🌿 也略有微焦香和口感蛋黃已死🍳而貝果🥯其實在下還是第一次嘗試口感像蘋果包但沒它般結實帶有麵包的淡淡香氣只是在下還是沒有太喜歡乾乾口感的食物最後親愛的幫在下處理了大半🥰Cappuccino 是乾卡味道卻是淡淡的可能是自己最近比較重口味有點鬆散的奶泡或許是放太久了也許是機沖和手沖的關係是真的好大差別的 😅
今天再一次光照這店

是真的好大差別的 😅
2021-07-11
早餐
2021-06-30 2076 瀏覽
我出門了😅來到了就好好吃東西但我不餓..的同時..食物到了香草雞扒菠蘿蘋果沙律 $78蘋果和菠蘿🍍都是酸酸的開心😃雞後雞肉軟滑而不霉..皮好香脆 又能鎖住雞肉本身的水和油份調味恰如其分 濃又不咸香草味道有足夠的發揮而不俗場內有不小擺設還有一些自家奄製品都整理得井井有條品種繁多而豪不雜亂整潔乾淨窗台放了幾顆植物陽光透過 讓店裡充滿著自然的生氣對面牆壁置放著綠色的擺設植物面對著陽光☀️形成一個和諧的呼應泡沫特濃咖啡☕️ $29Macchiato Expresso w Milk & FoamMacchiato 其實在下也是第一次喝平常都直接喝 Espresso 加上了微量的奶讓口感更為滑溜同時是擁有著Espresso 的強勁咖啡香之後再讓店員介紹一種手沖的特調咖啡他說了一堆英文..😂好吧就這個 $80聽說是新品餐牌裡還沒有帶點點的柚子味略略有清新的青檸檬鮮🍋細嘗能品到輕微的庶(突然文盲?)糖甜還有陣陣飄來的淡花香在下開始有點後悔當年沒有決心繼續修讀咖啡師不過選讀清酒也是不錯😅(在下太貪心)可能今天在下來得早店裡只有一個熟播著張國榮的舊歌曲😍不過熟客離開後換來另外的顧客同時張國榮也被換走😅所以很多

我出門了😅
來到了就好好吃東西
但我不餓
的同時..
食物到了
香草雞扒菠蘿蘋果沙律 $78
蘋果和菠蘿🍍都是酸酸的
開心😃
雞後雞肉軟滑而不霉..
皮好香脆 又能鎖住雞肉本身的水和油份

店裡只有一個熟播著張國榮的舊歌曲😍
不過熟客離開後換來另外的顧客同時
張國榮也被換走😅
所以很多的店
也是在他們還在放鬆狀態下光顧會比較快樂(?)
2021-06-30
$140 (早餐)
2021-06-12 962 瀏覽
原來係間樓上cafe 環境都幾大難得地weekend brunch time都唔駛等位😏menu都好多選擇 價錢都好合理✨炒蛋配酸種麵包 ($48)-炒蛋好香好滑 一啲都唔老👌🏻 但係牛油味比較重 個人就唔係太鍾意🥲-炒蛋份量都好多 每一啖都可以食到炒蛋-不過可能比較濕潤嘅炒蛋放喺本身比較有咬口嘅酸種麵包上面 就令到麵包有啲淋身🤭hot americano ($34)-咖啡比較nutty 味道比較重 不過一啲都唔苦😆😆
原來係間樓上cafe
環境都幾大
難得地weekend brunch time都唔駛等位😏

menu都好多選擇 價錢都好合理✨

炒蛋配酸種麵包 ($48)
-炒蛋份量都好多 每一啖都可以食到炒蛋

hot americano ($34)
-咖啡比較nutty 味道比較重 不過一啲都唔苦😆😆
衝着個窩夫🧇而來,呢間餐廳喺service apartment 裡面,唔轉登搵真係未必搵到~首先同朋友一人叫咗一個正餐,我揀咗鹹牛脷risotto,朋友食truffle spaghetti with cream sauce。兩碟都非常啖味,啖到好似係俾病人食果種感覺🤥 唔知自己食緊愉乜,一間餐廳點解可以呈現咁樣嘅貨色?反而杯Ginger latte有驚喜🤗 鍾意食薑嘅朋友又驚太勁太辣,呢杯就blend得啱啱好,而且仲有粒粒嘅薑粒幾有口感!由於個主食實在太差啦,我同朋友都心諗:「如果連個窩夫都唔好食,咁呢間野可以Blacklist得😅」... 好彩無論賣相定口感都有80分,窩夫好脆同夠厚身,水果嘅份量都算多,食到最後都仲可以夾一啖cream一啖雪糕🍦同埋面頭嘅莓醬都好襯成碟野,所以總算冇失望,唔係白行一趟啦haha

2021-05-28 621 瀏覽
Barista Caffe|尖沙咀之前食過的尖沙咀樓上Cafe,一直都好期待再試,不過營業時間唔長而且星期日休息,所以好難得先夾到再食,今次食物等候時間比較長,唔知係咪因為人手不足,適合悠閒地下午茶。 🍓野莓窩夫伴雪糕 $73之前都食過一次突登再叫,窩夫外脆內軟,好味👍🥑牛油果雞肉墨西哥卷 $68可能人手唔夠等得比較來,不過味道唔錯餡料豐富,咬落雞肉和醬料好Juicy,唔會乾爭爭🤤
Barista Caffe|尖沙咀

🍓野莓窩夫伴雪糕 $73
之前都食過一次突登再叫,窩夫外脆內軟,好味👍

🥑牛油果雞肉墨西哥卷 $68

2021-05-13 717 瀏覽
同事推薦既cafe, 搭正十二衝出office都要等15分鐘,因為限聚令既關係,再加上餐廳位置唔大一眼望哂。店員好有禮貌,幫我地落左單先,我地好快就有得食。我叫左個all day breakfast,有蘑菇、沙律、煙三文魚、蕃茄、腸、煙肉、火腿、茄汁豆、bagel同埋太陽蛋(不過冇得轉炒蛋,唔食太陽蛋既朋友可以轉over-egg,我見我同事轉左),餐飲叫左橙汁(仲有凍/熱咖啡、凍/熱紅茶揀)味道唔錯,煙肉唔鹹哈哈,bagel幾好食。相比其他過百既all day breakfast,性價比高啦~就連男同事都話唔錯!佢依家做緊外賣自取, 60蚊一個餐。係尖沙咀返工既朋友可以去試下!留意番,佢地依家開到5:30! 星期日同公眾假期休息~

留意番,佢地依家開到5:30! 星期日同公眾假期休息~
All Day Breakfast
2021-05-12
All Day Breakfast
2021-05-13 274 瀏覽
留意番,佢地依家開到5:30! 星期日同公眾假期休息~
2021-05-12
  • All Day Breakfast
2021-05-10 427 瀏覽
呢間Cafe小編成日去食😂因為佢除左all day出名, coffee好飲之外今次食埋佢其他野都好出色🥗香煎雞排菠蘿蘋果沙律 💲7️⃣8️⃣雞排好有香草味 煎到外脆內軟菠蘿蘋果沙律 岩哂唔食菜既人🙊呢個餐keep fit既朋友食都唔怕🍕牛油果薄餅💲7️⃣8️⃣起初見到餐牌 以為淨係得牛油果點知佢有好多好多芝士💕可以拉絲仲有蓄茄等等既配料 食落一d都唔會膩薄餅係即叫即整既餅底係薄既 焗到好脆❤️呢間Cafe好抵食😆 佢開到每日18:00冇加一收費📌Barista Caffe📍尖沙咀亞士厘道18號馨樂庭亞士厘服務公寓3樓
呢間Cafe小編成日去食😂
因為佢除左all day出名, coffee好飲之外
今次食埋佢其他野都好出色

佢開到每日18:00
冇加一收費

📌Barista Caffe
📍尖沙咀亞士厘道18號馨樂庭亞士厘服務公寓3樓
約左朋友在尖沙咀,突然好想食窩夫,上openrice搵,就揀左這間。雖然係樓上cafe,不過大廈有指示,都易搵。由於食tea,order兩樣試下。第一款,野莓窩夫伴雪糕,窩夫賣相唔錯,整得都鬆脆,配埋雪糕都一流。第二款,日式大坂燒八爪魚薄餅,原來兩樣嘢mix埋一齊都幾特別,都係鬆脆,薄餅夠薄,味道都唔錯。latte 都可以。這間樓上cafe都幾舒服,環境算靜,光線都充足,不過枱與枱比較近,傾偈可能要大聲少少。
由於食tea,order兩樣試下。

野莓窩夫伴雪糕

日式大坂燒八爪魚薄餅

latte

latte 都可以。

2021-02-21
野莓窩夫伴雪糕