2020-12-09 713 瀏覽
講起打邊爐就一定會諗起616因為616啲牛肉真係好正!夠晒厚肉,牛肉味濃!好多唔同嘅部位任君選擇,仲有晒唔同部位要淥嘅時間,唔怕煮老左佢嘅秘製牛肉汁都超正!除咗牛肉之外都仲有啲其他打邊爐必食嘅嘢,就好似我最愛嘅蝦滑不過款式都唔算太多,所以我會歸616入牛肉邊爐專門店。平時最鍾意嘅封門柳今日無得食,但其他都一樣唔輸洩!新蒲崗呢間店人流唔多,疫情下都唔太怕,而且最好就係少人食所以唔洗排隊!正到簡直係長期616火鍋店忠粉!
講起打邊爐就一定會諗起616

佢嘅秘製牛肉汁都超正!
除咗牛肉之外都仲有啲其他打邊爐必食嘅嘢,就好似我最愛嘅蝦滑
不過款式都唔算太多,所以我會歸616入牛肉邊爐專門店。
平時最鍾意嘅封門柳今日無得食,但其他都一樣唔輸洩!
2020-12-09
  • 封門柳
2020-11-06 857 瀏覽
朋友介紹兩條友黎打邊爐,全牛火鍋,湯底揀左鴛鴦湯,辣度適中,朋友介紹有口感既牛首選安格斯同澳洲朱古力和牛,此兩款比較有牛味,反而滑牛同花雕酒太咸,味道麻麻,對於胃口不大都可以黎試下,否則會食唔飽。
2020-11-04
2020-11-04 578 瀏覽
-️▪️ #鴛鴦沙牛湯底 HKD$78沙嗲湯底味道很濃比較建議蔬菜類放這邊牛肉用沙嗲湯底會被蓋過吃不到牛肉香味到後期湯會變很鹹大家記得要點個烏冬最後吃烏冬把所以精華吸收了超好吃的😋這邊有很多不同部位的牛肉上菜時也會有一張明細附帶讓大家清楚知道自己在吃什麼部位🤣說實話,若不是有介紹我真吃不太到有太多的分別😂😂除了一些特別調味過的這邊的牛肉味很香切片厚度適中不會太薄導致沒口感屬於中高水平喔!推薦大家調味料要選牛肉汁配上牛肉汁整個味道馬上level up而飲料方面選了菊花桂圓露但我實在不怎麼喜歡這味道...有點像喝藥酒的感覺...😣😖兩人吃了約五百多元沒有說很便宜但也不會說不值得覺得這個價位還蠻適合的(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌖環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖-#616牛肉火鍋專門店 (新蒲崗) 🍴 新蒲崗錦榮街6-24號金橋大廈地下📞65124500🕑 12:00-22:00
️▪️ #鴛鴦沙牛湯底 HKD$78
烏冬把所以精華吸收了超好吃的😋

這邊有很多不同部位的牛肉
上菜時也會有一張明細附帶
讓大家清楚知道自己在吃什麼部位🤣
說實話,若不是有介紹
我真吃不太到有太多的分別😂😂
除了一些特別調味過的
這邊的牛肉味很香
切片厚度適中
不會太薄導致沒口感
屬於中高水平喔!
推薦大家調味料要選牛肉汁
配上牛肉汁整個味道馬上level up

而飲料方面選了菊花桂圓露
但我實在不怎麼喜歡這味道...
有點像喝藥酒的感覺...😣😖

兩人吃了約五百多元
沒有說很便宜
但也不會說不值得
覺得這個價位還蠻適合的
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌖
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖

#616牛肉火鍋專門店 (新蒲崗)
🍴 新蒲崗錦榮街6-24號金橋大廈地下
📞65124500
🕑 12:00-22:00
2020-09-29 996 瀏覽
忍咗勁耐冇打邊爐唔好出街食飯,終於都忍唔住好想打邊爐,食牛肉,終於的起心肝搵咗呢一間嚟到試吓佢好唔好味期待中嘅味道係希望超級有肉味,新鮮,滿足嘅感覺咁我就照佢嘅推介帶咗三花紙,金花紙,吊龍伴,牛柏葉仲有碟唔記得咗係乜首先細碟都不在話下,話晒呢度都係香港,租金又貴人工又貴,所以一疊少啲都冇乜所謂,最緊要好食首先講吓雕龍半先啦,的確係相當有肉味,都幾好食。 然後其他三款牛肉,都不值一提。講真呀,都真係幾失望,尤其是個三花趾。。。無肉味,又韌,好似食緊個冇味嘅香口膠。最最最最最最最差嘅。。。係個牛柏葉,韌都算,食咗呢塊牛柏葉,先發現真正嘅無味香口膠係點樣樣。總括來講其實都可以頂下癮嘅,但係真係要避開嗰啲唔好食嘅肉同埋牛柏葉囉🤣🤣下次打算帶四碟吊龍伴🤣🤣

期待中嘅味道係希望超級有肉味,新鮮,滿足嘅感覺

2020-09-07 923 瀏覽
孤獨美食家咁,一個人火鍋,試左滑尾龍,吾識欣賞,係滑,但牛味吾夠。試左幾隻牛肉,安格斯夠牛味,封門柳都好食,雙層肉無特別,個份量就真係試食size。對於愛牛人士,真係唔夠食

2020-09-06
2020-07-20 1126 瀏覽
舊年之前,要食牛肉火鍋,當然係上深圳,又平又正,食完再去飲喜茶,大滿足。不過,有啲夢始終要醒,今生今世,怕且都唔會再踏足鄰國。好彩,要食牛肉火鍋,香港仲有間 616。同深圳啲牛肉火鍋店一樣,呢度都有張牛圖,按圖索驥,鍾意食邊 part 叫邊 part,脖仁匙柄三花腱胸口膀等等等等,全部都係既熟悉又久違嘅名字。牛牛上枱之後,先根據店家建議嘅時間淥熟,再蘸上秘制牛肉汁加柑桔汁,一啖入口,肉質既鮮,牛味亦濃,好味😋。食完埋單,每人二百零蚊,扣除交通支出,其實同上深圳食嘅使費差唔多,性價比高,以後可以專心留港消費啦🤗。

2020-05-13 1504 瀏覽
門口貼上有二人套餐,不問不講只做外買,沒人叫開冷氣,服務員也不會自動自覺去開冷氣,自顧玩手機,叫都不加水,份量十分少,一點笑容也沒有,服務態度十分差,菜式種類少選擇,食一次已經足夠,不會有第二次👎🏻👎🏻👎🏻
2020-04-30 1588 瀏覽
新蒲崗新開左間牛肉火鍋專門店!!呢間野撞正疫情發生既時候開,可能大家暫時未想出街打邊爐住,不過真係要極力推介呢間黃店,曾經默默地派口罩俾街坊!講番食評,我同男朋友一時興起走黎打邊爐,見到有好多牛既唔同部位可以揀,不過小女子才疏學淺,都係亂揀,但店主好有心痴哂唔同部位既食法響枱面,結果我同男朋友就每樣都試啲,全部都好好食!牛肉肉質嫩口彈牙,同一般打邊爐肥牛好唔同!我自己好中意擠佢個柑桔汁用黎點牛肉食,超級開胃!店裏面做足防疫措施,亦見到有外賣做,大家一定要黎試下!
新蒲崗新開左間牛肉火鍋專門店!!

店裏面做足防疫措施,亦見到有外賣做,大家一定要黎試下!
2020-04-05
2020-03-12 1523 瀏覽
🧨唔多覺有辣野食👩‍🦽輪椅方便出入👨‍👩‍👧‍👦 適合一家大細------------------------------🐮🐮🐮好多人唔食牛, 有種人係唔喜歡食, 有種人係因為信仰, 但係牛肉有佢本身既營養價值, 均衡吸收就好了我自己好喜歡食牛, 但都知道最好唔好日日食因為難消化, 而打邊爐係食牛最鮮味既食法,呢間616 做特色牛肉出名, 之前在尖沙咀分店已食過, 今次黎新開的新蒲崗店是有少許不同,尖沙咀店是以IPAD MENU供人客落單點菜的, 而呢度是以QR CODE 用自己手機點菜的, 不過當日可能新開張 QR CODE未完善關係, 我地只能傳統下單牛我今次試左5款, 重點推介以下3款, 其他普通不多說了五花趾...是牛展部位, 食落爽甜脖仁...即是牛頸脊芯,  雪花均勻牛味重, 聽說1隻牛只有1-2斤極之珍貴吊龍伴...即是肉眼邊, 腍身有油香 配以酸菜黎食, 特別開胃食幾多都唔覺飽啦🤣😂另外提提大家, 如果對配料有特別喜好的話, 好似我甘自備麻辣醬去食更加豐富雖然牛種類似係潮式/潮州牛肉打邊爐規格, 但醬料方面就不是跟足傳統潮州風味,少了芝麻醬, 但佢地自制左一隻酸酸地既牛
🧨唔多覺有辣野食
👩‍🦽輪椅方便出入
👨‍👩‍👧‍👦 適合一家大細

但係牛肉有佢本身既營養價值, 均衡吸收就好了

牛我今次試左5款, 重點推介以下3款, 其他普通不多說了

五花趾...是牛展部位, 食落爽甜

澳州五花趾(牛肉)

脖仁(牛肉)

吊龍伴...即是肉眼邊, 腍身有油香

吊龍伴(牛肉)

配以酸菜黎食, 特別開胃食幾多都唔覺飽啦🤣😂

少了芝麻醬, 但佢地自制左一隻酸酸地既牛肉汁黎配牛肉也是非常好味, 大家不防試試

仲仲仲有, 呢度見到疑似手繪既壁畫, 我唔識分別也無經驗, 但覺得好精美畫得相當細緻,
如果各食家知道更多關於呢方面既資訊, 求賜教
🙏
菊花桂園露
娃娃菜
牛丸(半打)
安格斯-橫隔肌(牛肉)
美國天然-肩胛翼板(牛肉)
鴛鴦酸菜牛骨湯
2020-02-15
澳州五花趾(牛肉)
脖仁(牛肉)
吊龍伴(牛肉)