2021-04-24 25 瀏覽
約了知己尖沙咀吃飯,天氣涼涼的,於是便選了一間麻辣餐廳。餐廳寬敞,坐得舒服,加上有霓虹燈的裝飾,別樹一格。烤魚餐廳的烤魚分量充足,有二至三人的份量。味道方便,我們叫了麻辣汁,首先,它的麻很香,加上辣得野味,喜歡吃麻辣的朋友一定會喜歡。雖然麻香辣得吸引,但它不會搶了魚肉的鮮味,反而令魚質越吃越香,配上白飯真是一流。酸菜魚我們再叫了一碟酸菜魚,和剛剛辣味的烤魚對比,它酸得來很開胃,加上魚肉很鮮滑,不吃辣的人士一定喜歡,值得一讚,它的魚肉很鮮滑入味。牛肚最後再叫了牛肚,牛肚混入烤魚之中,味道同樣香辣,而且很爽口,又辣又開胃。

烤魚

酸菜魚

牛肚

自疫情以來真少在外食飯,但喜歡吃辣的我倆不時都會掛住川菜🤤🤤川菜講求麻、辣、香,終於香港找到一間正宗川菜🌶️🌶️地方就腳尖沙咀地鐵站幾分鐘就到,辣的氣氛好強🤣🤣即刻垂涎欲滴選擇都好多,涼拌小菜,烤魚、水煮鱼、酸菜鱼,都齊了🤭🤭烤魚湯底有幾款選擇,有辣有不辣.酸菜烤魚中辣.上枱沒有紅紅一盘.卻是够辣.份量很多.清香扑鼻,烤魚經過半煎炸,保留鱼的嫩👍用上鉗鱼.非常適合.只有大骨.而且久煮不爛,再加上喜歡食材,半火鍋形式,原來配出前一丁超正㗎🤣🤣鱼的份量超大,超滑.新鮮有大量酸菜,金菇吸辣最強的呢😜😜配日本生啤, chill 🍻🍻馳名樟茶鴨🤩🤩功夫菜,還配上番薯片,食慾大增.吃這道菜必須配白飯,咸咸香香的.肉貭扎實,好吃😋😋好有氣氛的烤魚店.還有很多小食想試.下次要多約幾個朋友😬😬
川菜講求麻、辣、香,終於香港找到一間正宗川菜🌶️🌶️

選擇都好多,涼拌小菜,烤魚、水煮鱼、酸菜鱼,都齊了🤭🤭

烤魚湯底有幾款選擇,有辣有不辣.

原來配出前一丁超正㗎🤣🤣

鱼的份量超大,超滑.新鮮
有大量酸菜,金菇吸辣最強的呢😜😜

配日本生啤, chill 🍻🍻

馳名樟茶鴨🤩🤩

好有氣氛的烤魚店.還有很多小食想試.下次要多約幾個朋友😬😬
愛辣嘅我一直都想試吓麻辣五三五進店就見到一段幽默嘅文字 就知有幾旺場午市激抵食 烤魚套餐只係$98 !!! (晚市$198)有5款湯底 係唔洗額外加錢 麻辣控梗係識點揀60款配料 都只係$10/$20 !!!更有多款四川風味及港式小炒供應 免費送上老火粉葛湯 暖一暖腸胃火辣辣一盤烤魚🌶🐟麻香滿溢採用魽魚 新鮮大大條 且肉多骨少 好好味配料就點咗 鴨血 豬腸 廣島蠔 咁平嘅份量嚟講係合理架香油鹽水雞 $68半隻雞味濃 雞肉超級滑 比唔少海南雞專門店整嘅雞更滑!!!見唔見到個蔥蒜山啊 超正呀 簡直又平又好味 半隻雞真係超值 私心推薦必點菜式椒鹽鴨舌 $78避風塘口味 超多炸蒜 鴨舌份量又多 又係好抵食虎皮尖椒 $58想重口味啲而點嘅尖椒 豆豉味重熗炒萵筍絲 $58以四川式炒法 加入花椒 萵筍絲爽口 微辣惹味總括全部都好抵食 午市優惠實在太經濟 晚市都唔係差幾多$ 值得再嚟必定會尖沙咀超高CP值嘅川菜店
愛辣嘅我一直都想試吓麻辣五三五
進店就見到一段幽默嘅文字 就知有幾旺場

午市激抵食 烤魚套餐只係$98 !!! (晚市$198)
有5款湯底 係唔洗額外加錢 麻辣控梗係識點揀
60款配料 都只係$10/$20 !!!
更有多款四川風味及港式小炒供應

免費送上老火粉葛湯 暖一暖腸胃

火辣辣一盤烤魚🌶🐟麻香滿溢
採用魽魚 新鮮大大條 且肉多骨少 好好味
配料就點咗 鴨血 豬腸 廣島蠔 咁平嘅份量嚟講係合理架

香油鹽水雞 $68半隻
雞味濃 雞肉超級滑 比唔少海南雞專門店整嘅雞更滑!!!
見唔見到個蔥蒜山啊 超正呀

總括全部都好抵食 午市優惠實在太經濟
晚市都唔係差幾多$ 值得再嚟
必定會尖沙咀超高CP值嘅川菜店

2021-04-21 26 瀏覽
最愛吃辣的我又出動吃辣烤魚了~~~這次來到麻辣五三五,果然沒有讓我失望。首先,點了招牌烤魚,另外加了豆卜做配菜。我們點了中辣,上菜時的烤魚賣相很吸引,烤魚是預先用炸的方法處理過,所以更能吸收麻辣湯汁的精華😍😍😍每一啖都很入味👍🏻亦不會因為炸過令口質變鞋,必須大讚❤️另外點了一個避風塘豉椒大蜆$88這個一定要吃!!!完全喜出望外~不吃後悔系列~這碟餸的味道與外面的做法不同,當中加了炸蒜,令到蒜香味更加提升,每隻蜆都很肥美,每一隻都已經吐沙~簡直啖啖肉❤️👏🏻另外還點了干鍋,干鍋絕對值得一讚,同樣上碟的賣相很有特色,真的是有一個小鍋🤣小窩來的每一味餸菜都吵得十分入味,麻辣香與材料的味道都很配,這餐每一碟餸都值得一讚。👍🏻
最愛吃辣的我又出動吃辣烤魚了~~~
這次來到麻辣五三五,果然沒有讓我失望。
另外點了一個避風塘豉椒大蜆$88
  • 水煮桂花魚
  • 避風塘豉椒大蜆
2021-04-17 28 瀏覽
隱世川菜餐廳:餐廳店員服務周到,一開始先來一碗粉葛湯烤魚套餐原來週末都有,特價$98,配料全部都係$20或$10!平時烤魚都要二百蚊以上,真係好抵烤魚可配5種湯底,酸菜香撲鼻而來~配料份量十足,我地叫左清湯大蜆、豆卜、蓮藕片同枝竹,好似火鍋咁同烤魚一齊煮烤魚皮脆肉嫩,一條主骨所以好易食,點小辣都幾夠喉來得麻辣店又點可以唔食水煮魚?魚塊多又夠彈牙,有水晶粉、青瓜、大豆芽、荀同鴨血,叫中辣都應該食得到配杯日本啤同可樂,真係捧腹而回,好滿足
隱世川菜餐廳:餐廳店員服務周到,一開始先來一碗粉葛湯

烤魚皮脆肉嫩,一條主骨所以好易食,點小辣都幾夠喉

配杯日本啤同可樂,真係捧腹而回,好滿足
2021-04-16 24 瀏覽
今日相約好友在尖沙咀吃晚飯,遇着嗜辣的好友,當然揀去食辣餐,之前朋友介紹這間餐廳,食物水準不錯,環境乾淨衛生,霓虹燈裝飾新潮吸睛好友最鍾意食辣子雞,於是點了霸王辣子雞,雞切成一粒粒,炸得香口,加上很多的紅辣椒放在鐵板上,雞粒因為切粒的緣故,比較容易入味,辣味滲入雞粒來,吃起來十分惹味,一點也不乾,保留水份在肉質內,連伴菜花生也香辣好吃土豆絲是我最喜歡的食物,吵得爽口的土豆絲,加上微微的酸味, 十分開胃主角出場烤魚,湯底可以選麻辣,酸菜,水煮,清香,頗為特別的是芫荽皮蛋,最後我們選擇了麻辣汁,點的是中辣,烤魚海邊,方便進食,肉質嫩滑,夾起一點也不鬆散,一疏疏的魚肉,啖啖肉吃得過癮,中辣程度不是太辣,喜歡吃辣的人可以叫大辣,魚肚位置煎煮後,吃落又有另一番風味,加埋香蔥一起進食,美味另有有很多食物配菜可加入烤魚內,於是點了牛柏葉,吸入湯精華的牛柏葉,份外可口,還很爽口彈牙

2021-04-16 23 瀏覽
經朋友介紹下得知有間烤魚店唔錯, 收工就一齊去食.經過辛勞既一天, 一坐低指定動作就係叫支酒先.叫左支純米酒, 價錢實惠 $298, 配濃味食物不錯. 另外附上個冰筒好型, 又慳位.飲完酒就叫左2個主食.酸菜烤魚 - 魚夠大條, 夠滑, 有烤過既香味. 個湯夠味, 酸菜夠酸. 係香港食過幾間, 呢間最似樣. 另外配左份鴨血, 吸個湯再去食.麻辣干鍋 - 選左數樣配料, 豬腸, 雞軟骨, 由魚, 連偶, 田雞等等. 豬腸口感特別, 烤到乾脆, 十分惹味. 另外推薦雞軟骨, 出奇地搭配. 2碟菜佐酒都一流.
經朋友介紹下得知有間烤魚店唔錯, 收工就一齊去食.

經過辛勞既一天, 一坐低指定動作就係叫支酒先.

飲完酒就叫左2個主食.

太耐冇食辣 辣癮上身 見到尖沙咀呢間四川餐廳好評好多就去一試無妨 結果一啲都唔失望!一間會翻轉食嘅餐廳平日夜晚去唔洗等位 (應該)🌟叫咗3日個餸 份量好足 唔會少麻辣口水雞(58)啱啱入口嘅時候唔會好辣 點知原來後勁好大 不知不覺 越食越辣 成條利已經麻痹咗 但啲辣得黎又入味 唔係停留係表面果種辣 而且雞件爽滑!一個字正!性價比又高回鍋肉(88)正宗四川做法用豆豉同豆瓣醬去大火快炒 腩肉肥瘦均勻 蒜苗爽脆唔會過老又唔過咸 加上有辣味嘅中和 入口唔太膩 就算係女仔都可以連食幾件 美中不足希望佢份量可以比多啲🤣(貪心)干鍋 (160)五個餸起叫 我地揀咗四個素一葷 萵筍 鮑珍菇 熟蝦 鮮枝竹 蓮藕 食起黎好爽身 每樣食物都好入味 當中菇味道最重 蝦亦有炸過先炒 蝦殼爽脆 但味道偏麻 份量好多 過足曬麻辣癮總體來睇 正宗四川麻辣餐廳 份量唔少 所以菜品整體評分高 值得一試 (而且店員服務態度好好 值得一讚 非常體貼)

平日夜晚去唔洗等位 (應該)🌟

干鍋
麻辣口水雞
回鍋肉
2021-04-14 19 瀏覽
呢間已經係第二次黎食了麻辣味好正宗,川菜而又係黃店💛真係唔多!一入門口已經充滿麻辣香門口擺滿唔同既辣椒!「麻辣烤魚」呢個烤魚有唔同既口味選擇,水煮、酸菜、麻辣、香茜皮蛋!今次我哋揀左麻辣口味,感覺烤魚配麻辣係最match呢度用左魽魚,肉質好滑而且又無幼骨岩哂唔鍾意挑骨既我!麻辣味好突出,啲味滲哂入魚身度,麻味與辣味岩岩好不過味道就咸左啲,越食越咸!如果可以係咸味方面減輕返啲會更好!食麻辣一定要配粉絲😍掛辣汁一流😋鴨血好大件「蒜泥白肉」呢度既蒜泥白肉做得好出色白肉切得厚薄適中,中間包裹住有質感既青瓜,食落層次好分明重點在於中間果pat蒜泥,磨到好細滑連埋一齊食特別香!雖然食完可能會口氣重啲但呢個就係個精髓!
呢間已經係第二次黎食了

麻辣味好正宗,
川菜而又係黃店💛真係唔多!
一入門口已經充滿麻辣香

門口擺滿唔同既辣椒!

「麻辣烤魚」
呢個烤魚有唔同既口味選擇,
水煮、酸菜、麻辣、香茜皮蛋!
今次我哋揀左麻辣口味,
感覺烤魚配麻辣係最match

呢度用左魽魚,肉質好滑

而且又無幼骨
岩哂唔鍾意挑骨既我!
麻辣味好突出,啲味滲哂入魚身度,
麻味與辣味岩岩好

不過味道就咸左啲,越食越咸!
如果可以係咸味方面減輕返啲會更好!

食麻辣一定要配粉絲😍掛辣汁一流😋
鴨血好大件

「蒜泥白肉」
呢度既蒜泥白肉做得好出色

白肉切得厚薄適中,中間包裹住有質感既青瓜,
食落層次好分明

重點在於中間果pat蒜泥,
磨到好細滑
連埋一齊食特別香!
雖然食完可能會口氣重啲

但呢個就係個精髓!
2021-04-14
2021-04-10 23 瀏覽
和友人來到這間位置於尖沙咀的麻辣五三五為了吃正宗的麻辣烤魚。它是樓上店,但找起來也不困難。我們點了麻辣烤魚,配料和小菜例如:娃娃菜,蓮藕片,薯仔片,肥牛及水晶粉。我們還點了一款小食口水雞。先說口水雞,點了小辣,十分麻香,雞件不會太大,而且雞件十分新鮮。再說一下麻辣烤魚,魚經過炸,配上麻辣汁十分香口,而且魚沒有很多骨,店家也10分貼心把魚分開,吃的時候不用返過來。果然是很正宗的四川菜配菜配上烤魚汁十分好吃。正宗的麻,香,辣侍應也十分貼心,會主動幫我們加湯,也會提示我們什麼時候用大火等等。

配菜配上烤魚汁十分好吃。正宗的麻,香,辣

2021-04-09 24 瀏覽
相公介紹麻辣五三五下午有平價魚套餐,於是我邀請一位女朋友去這裡午膳,今天我倆點了兩款菜式,一款是烤魚套餐98元我倆選了香茜皮蛋湯烤全魚,魚吃落還有點香脆,用香茜作配菜實在一絕,感覺不辣也帶點青香。另一款點了餐廳馳名樟茶鴨,肉質有咬感而且都咬落有肉汁,味道適中,真合口味。又有例湯送,很好。本想多點一款菜,但肚子放不下了,下次再來試其它菜色罷。
  • 烤魚(芫茜皮蛋湯底)
知已好友知我嗜食辣,就決定去尖沙咀麻辣五三五聚下食晚飯。餐廳裝潢好特別,利用霓虹光管做裝飾,色彩繽紛,好有香港懷舊地道色彩。...【烤魚】(麻辣) $198 烤魚有五款湯底選擇,有辣及不辣,分別有水煮、酸菜、清香、麻辣及香茜皮蛋。我們選麻辣湯底,一上台香噴噴,魚外焦裡嫩,肉質嫩滑鮮甜,有陣陣香濃麻辣,非常開胃惹味,而配料有蔥及辣椒等,而湯汁是麻麻辣辣好濃,不會浪費接著用本來湯底來打邊爐。..火鍋配料【鴨血】$38鴨血入口軟嫩帶滑口的,沒有一點腥味!..【水晶粉】$28 水晶粉口感是爽脆又煙韌彈滑,能掛到麻辣湯汁,好吃很開胃。..小菜【馳名樟茶鴨】(半隻) $118 想不到茶薰鴨後, 加添茶芬香,鴨出奇煙煙韌韌口感,沒鴨膻味,不油膩,而香濃味美,食不停口。以蔬菜片來伴碟幾特別,又美觀又可食。                                  ..【干煸田雞】$98田雞外脆乾身而肉入口鮮嫩,配上麻辣鮮香的味道,令人流口水。
知已好友知我嗜食辣,就決定去尖沙咀麻辣五三五聚下食晚飯。
餐廳裝潢好特別,利用霓虹光管做裝飾,
色彩繽紛,好有香港懷舊地道色彩。
【烤魚】(麻辣) $198
烤魚有五款湯底選擇,有辣及不辣,
分別有水煮、酸菜、清香、麻辣及香茜皮蛋。
我們選麻辣湯底,一上台香噴噴,
魚外焦裡嫩,肉質嫩滑鮮甜,
有陣陣香濃麻辣,非常開胃惹味,
而配料有蔥及辣椒等,而湯汁是麻麻辣辣好濃,
不會浪費接著用本來湯底來打邊爐。
火鍋配料
【鴨血】$38
鴨血入口軟嫩帶滑口的,沒有一點腥味!
【水晶粉】$28
 水晶粉口感是爽脆又煙韌彈滑,
能掛到麻辣湯汁,好吃很開胃。
小菜
【馳名樟茶鴨】(半隻) $118
 想不到茶薰鴨後, 加添茶芬香,鴨出奇煙煙韌韌口感,
沒鴨膻味,不油膩,而香濃味美,食不停口。
以蔬菜片來伴碟幾特別,又美觀又可食。
【干煸田雞】$98
田雞外脆乾身而肉入口鮮嫩,
配上麻辣鮮香的味道,令人流口水。
2021-04-06 37 瀏覽
其實老公好食得辣,之前都會去大陸食下水煮魚,好耐冇食辣,所以襯亞女返學搵左麻辣五三五黎試下。烤魚套餐$98我地叫左水煮烤魚套餐(叫左小辣)估唔到魚都幾大條,叫魽魚冇鱗既,魚身已炸過,冇乜骨魚肉嫩滑啖啖肉,有大量乾辣椒,看起來好似好辣,但其實唔算好辣同幾鮮甜,比大陸既好味。干鍋牛肉(午餐$58)午餐都好抵食,包例湯、飯及一款小食,干鍋牛肉份量都唔少,有大量配菜再加辣椒炒,非常惹味,牛肉入味又嫩,小食我地叫左夫妻肺片,lee個都幾辣🤣。避風塘豉椒大蜆同平時有點分別,豉椒香濃,蜆都幾大隻鮮甜。香油鹽水雞叫左太多辣野,我要叫番d唔辣黎中和番😂。香油鹽水雞表面鋪左大量蒜同蔥,見到都開心,蔥蒜加埋鹽水令雞肉好入味,而且煮得剛剛好,又夠嫩滑。川滷鴨舌

烤魚套餐$98

干鍋牛肉(午餐$58)

避風塘豉椒大蜆

同平時有點分別,豉椒香濃,蜆都幾大隻鮮甜。

香油鹽水雞

川滷鴨舌
2021-03-28 37 瀏覽
中午路經這以吃喝成名的小街,見到這麻辣店推廣一個烤魚套餐優惠幾近半價,於是走訪一試。我特別喜愛店内牆壁上有趣的字句。侍應姐姐推介烤魚優恵,我一看菜單才知半價 (下午五時後原價HKD198),不選小菜亦有各種午市客飯及麵食套餐可取。坐下即送足料靚湯。👍先點烤魚一盤配芫荽皮蛋湯底(五款任選),原條魽魚開邊盤上,魚肉新鮮彈牙,湯底清香味美。👍樟茶鴨肉多味濃,應是佐膳佳選。😋京蔥爆羊肉肉香撲鼻,京蔥爽脆。😋滑蛋蔥花炒牛肉,蛋嫩味香,牛肉爽滑。😋清炒菜心味道啱啱好。

坐下即送足料靚湯。👍

足料靚湯

烤魚一盤配芫荽皮蛋湯底

樟茶鴨肉多味濃,應是佐膳佳選。😋

樟茶鴨

京蔥爆羊肉肉香撲鼻,京蔥爽脆。😋

京蔥爆羊肉

滑蛋蔥花炒牛肉,蛋嫩味香,牛肉爽滑。😋

滑蛋蔥花炒牛肉

清炒菜心味道啱啱好。

清炒菜心
2021-03-25
足料靚湯
烤魚一盤配芫荽皮蛋湯底
樟茶鴨
滑蛋蔥花炒牛肉
清炒菜心
2021-03-28 30 瀏覽
朋友推介一間非常抵食的烤魚午餐,位處尖沙咀心臟地帶,方便易達卻價錢超值。餐廳有一大片落地玻璃,裝修有型又坐得舒服。服務員先送上例湯一碗。看到餐牌真的嚇了一跳,必點烤魚套牌只是$98😃這個價錢已包一整條魚,平時晚飯起碼要$190左右啦!超抵食👍🏻另可再加不同火鍋配料如廣島蠔、肥牛及水晶粉等等,我們這個烤魚配香茜皮蛋汁完勝,魚身煎過香脆,湯底下火豆腐香茜超多,唔夠湯還可免費再加湯。霸王辣子蝦以微火㷫著,辣子山霸氣十足但只是中辣而已😂蝦殼脆口能全隻吃掉,配燒酎簡直一流。麻辣口水雞醬汁美味,雞件份量相當多,啖啖肉吃極都吃不完。最後來一客勝瓜雲耳炒蒟片,內有勝瓜、雲耳及蓮藕等,清清的可解辣一番。服務員非常細心有禮,下次可再來試試其他味的烤魚。
麻辣口水雞醬汁美味,雞件份量相當多,啖啖肉吃極都吃不完。
2021-03-27
  • 霸王辣子雞粒