2021-08-29 589 瀏覽
去完附近的科學館心思思想食沾麵,貪就腳就黎試下呢間開咗多年嘅小店!位置都唔容易找,去到門口係好家庭和式的感覺,又有啲似日本的中華料理店haha叫左個特級叉燒沾麵,肉係Doubel up左🆙 先點評一下面條:係小麥做的,粗幼硬度都適中👍🏻 沾面湯係熱上的,可惜保溫做得唔好,食到一半已經開始涼🥲 同埋偏浠,以沾麵黎講係唔合格….紫菜唔夠脆身叉燒反而幾有肉味肥瘦恰到好處👍🏻但始終湯底真係成碗野的靈魂😳呢樣做唔好都唔會值得我回頭🤔 試一次就夠

叫左個特級叉燒沾麵,肉係Doubel up左🆙
先點評一下面條:係小麥做的,粗幼硬度都適中👍🏻
紫菜唔夠脆身
叉燒反而幾有肉味肥瘦恰到好處👍🏻

3年前到過日本長崎,三五知己一同遊玩,好懷念在一起吃喝談心的日子。終於再聚了,估唔到搵到一家居酒屋好有當時旅行的感覺,一直點了幾回食物,由7點食到10點人地收鋪。沒有新鮮的裝潢,舊舊的和風味道真係以為自己去左日本。點好了幾款主食及小食,再來兩咋啤酒暢飲一番。五人點了以下菜式:明太子玉子燒: 玉子整得好香軟,明太子咸咸的味道豐富層次日式蝦餃子: 煎得外脆內軟,蝦都好彈牙辣味長崎拉麵: 辣得好過癮,長峪拉麵就係有好多配菜、什錦,食起來唔似平時食拉麵咁油,反而仲有唔少椰菜芽菜。豚肉魚介沾麵: 魚介濃湯偏咸少少,魚介鮮味都幾出,麵硬度都唔錯,反而幾片豚肉就有少許肥,食左一片都好滯了。大板炒麵: 好香大板燒汁醬的味道,以為色水好重好咸,實際上又唔係。唐揚炸雞: 即叫即炸,每件炸雞的烤炒都好薄,烤得好香口,蘸埋蛋黃醬係絕配。燒物 - 燒雞串、豬肉、牛舌,牛舌燒得好香同埋好軟腍!! 必食!!! 同埋都係即叫即燒

五人點了以下菜式:

明太子玉子燒: 玉子整得好香軟,明太子咸咸的味道豐富層次

日式蝦餃子: 煎得外脆內軟,蝦都好彈牙

2021-08-24 381 瀏覽
星期六食晏通常都會預先book定枱,但這店沒有open rice 訂枱服務,唯有walk in,又好喎,環境寧靜而又唔full. Waitress 很好人也很耐心地幫我們落單。我們點了3份假日午餐,另外在餐牌單點了一碗拉麵。假日午餐Step 1 可選拉麵,Step 2可點丼或小食,Step 3可加$8叫飲品,否則也有一杯熱茶奉送。簡單來講,湯&麵也很淡,跟我以前食過的有點分別,沒有以前的好味。

2021-08-12 434 瀏覽
聽聞這是日本人開的食店,的確又好多日本人來光顧,質素一定有保證!如果是第一次來,店舖可能會較難搵,因為電梯去唔到,一定要搭Lift。中午時間,我哋較早到,即可入坐,後來開始見有人龍等位。午市拉麵套餐,包一杯飲品,抵食!豉油拉麵北海道花咲蟹湯拉麵好多蟹肉,能量十足星期一至四限定,辣味海鮮長崎拉麵齊心抗疫價,都有好多海鮮,絕不欺場。想食飯,仲有期間限定鰻魚牛肉虎蝦天婦羅飯真係應有盡有,樣樣都大大件,好美味!

中午時間,我哋較早到,即可入坐,後來開始見有人龍等位。

午市拉麵套餐,包一杯飲品,抵食!

豉油拉麵

北海道花咲蟹湯拉麵

好多蟹肉,能量十足

星期一至四限定,辣味海鮮長崎拉麵

齊心抗疫價,都有好多海鮮,絕不欺場。

想食飯,仲有期間限定

鰻魚牛肉虎蝦天婦羅飯

真係應有盡有,樣樣都大大件,好美味!
2021-08-04
2021-05-14 1112 瀏覽
N年前尖沙咀東部返工,今次N年後再到訪此幸福中心地庫食日本拉麵。充滿日式小店風格。咁多年都屹立不倒,質素要保持得好。。每次光顧「麵屋一平安」都是為了軟殼蟹拉麵,它的海鮮湯很濃,軟殼蟹很大隻,很滿足啊!這次和朋友來, 試了它的特製沾麵,麵是粗身的、很Q,沾湯也很濃郁,愛吃重口味的一定要試啊,配料有紫菜、半熟蛋和五花肉,最初很擔心五花肉很肥,但是一口咬下,嘩!肉和肥膏完全溶化了,完全沒有罪惡感。再配明太子煎蛋, 蛋香, 蛋餅甜中帶咸,味道特別。煎餃子。 味道ok炸八爪魚球鹽燒豬肉串燒 串燒和其他款式小食味道都幾好。個人評分味道:7/10環境:6・5/10《較偏》服務:7/10抵食:7/10
充滿日式小店風格。
咁多年都屹立不倒,質素要保持得好。。

再配明太子煎蛋, 蛋香, 蛋餅甜中帶咸,味道特別。

煎餃子。 味道ok

炸八爪魚球

鹽燒豬肉串燒
 串燒和其他款式小食味道都幾好。

個人評分
味道:7/10
環境:6・5/10《較偏》
服務:7/10
抵食:7/10
2021-04-04 1703 瀏覽
😌都唔錯雞皮餃子🐣味道係唔錯,不過偏肥,肉唔多顯得皮下脂肪係多啲牛舌🐮我比較鍾意厚切既,呢款薄但都有口感同惹味,份量都唔係少炸雞軟骨👍呢個小食最滿意,真係脆又唔厚粉,唔錯特製博多豬骨湯拉麵拉麵有大中細的份量揀,呢點好細心,兩個人揀碗大或者兩碗細,就岩岩好。湯底唔會太咸,面量亦足夠。🌝大部分食物都係夜先有,想試多啲,就夜啲黎啦
😌都唔錯

雞皮餃子🐣味道係唔錯,不過偏肥,肉唔多顯得皮下脂肪係多啲

牛舌🐮
我比較鍾意厚切既,呢款薄但都有口感同惹味,份量都唔係少

炸雞軟骨👍

呢個小食最滿意,真係脆又唔厚粉,唔錯

特製博多豬骨湯拉麵

🌝大部分食物都係夜先有,想試多啲,就夜啲黎啦
2021-03-28 1249 瀏覽
想食拉麵,見到呢間有位又未食過試下. 呢間麵店位於幸福中心地庫,位置比較隱閉.經過好長的走廊先找到.内裏環境有D舊。兩個人叫左個蝦餃子,黑蒜油豬骨湯拉麵及特製沾麵沾麵的麵質係粗麵並有9片叉燒.湯係普通魚介湯,不太咸。份量足但味道比較普通。黑蒜油豬骨湯拉麵碗內只得一片日式义燒、而麵質是幼麵,豬骨湯是淡淡的,好在有黑蒜油.味道平衡返.蝦餃子味道ok,内有原隻蝦肉,但略為單調。總括黎講.不妨一試,但沾麵如果同尖東南洋中心地下個間沾麵店比較就遜色好多。
兩個人叫左個蝦餃子,黑蒜油豬骨湯拉麵及特製沾麵
蝦餃子味道ok,内有原隻蝦肉,但略為單調。
蝦餃子

黑蒜油豬骨湯拉麵

特製沾麵
2021-03-23 1634 瀏覽
窮遊香港-尖沙咀長崎風格拉麵 立志要食勻全日本拉麵嘅我 去唔到日本 唯有喺香港食住先 見到蘋果有介紹 再見到app有半價 勁有興趣 去咗試試 睇番新聞原來係全香港第一間拉麵店 .⭐️長崎拉麵$88做法幾特別 有小小中式既元素先加將蔬菜 肉同海鮮加入鑊 炒香再加入豬骨湯 最尾加小小麻油😋所以一上台 已經聞到好香👍🏻賣相方面 拉麵好大碗 表面有大量蔬菜👌🏻海鮮有蝦仁 蜆肉 魷魚小量👌🏻湯底味道清清地 蔬菜海鮮味豬骨湯👌🏻拉麵小小似油麵 都軟硬適中整體幾特別 同主流嘅博多拉麵好唔同.⭐️麻婆豆腐拉麵$80呢個係好奇怪嘅配合 所以試試麻婆豆腐量同樣超多 👍🏻多豆腐 👍🏻超多肉碎底下拉麵麵質 相對軟過長崎拉麵👍🏻第一啖幾好味 勁重鑊氣 豆腐唔鬆散😋調味方面都落得好重手 第一啖好好食😫但食下食下就覺得好鹹🤮食下食下好口渴 飲兩杯水都唔掂 負評👎🏻重口味嘅麻婆豆腐 配軟身嘅拉麵👎🏻感覺唔係太夾 唔推介‼️但如果拎嚟送飯 感覺會好好多因為如果太重口味 可以用白飯調節一下.⭐️蝦餃子$65👌🏻煎得幾脆身 係韭菜蔥既餡料味道👌🏻每隻入面都原隻有爽口嘅蝦🤔因為餃子留咗個位比蝦尾 凸咗出嚟👎🏻所以包得唔夠實淨 咬
⭐️長崎拉麵$88
👎🏻所以包得唔夠實淨 咬開好容易散
完全明白點解openrice
好評同負評都幾2極
如果半價既可以一試 正價就免啦
#麵屋一平安 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3.5/5 幾日式 有漫畫可以拎黎睇
服務:3.5/5
抵食:3.5/5 因為半價所以有3.5分
同事曾經同我講過香港嘅拉麵,佢最鍾意食就係麵屋一平安,至於我係對拉麵興趣不大,有得揀我一定唔會食拉麵,所以我今次係分享拉麵以外嘅食評。🍴鐵板炒麵$78⭐️⭐️⭐️叫咗呢一個主食同媽咪share,鐵板上到枱仲"吱吱聲",醬汁味道剛好唔會過咸,配料椰菜同豬肉多到每啖都食到,不過太油膩我哋食剩咗少少🍴鐵板豆腐$55⭐️⭐️⭐️⭐️豆腐底面已經煎香過,加埋木魚一齊食又幾好味,豆腐本身幾香滑有豆味,一客有4大件都幾抵食🍴蔥花牛舌$70⭐️⭐️⭐️牛舌煮得熟咗dd,有少少韌口感,同埋如果齋食比較咸同油膩,但夾埋菜一齊食又會變得好好食🍴日式煎蛋$48⭐️⭐️⭐️呢個玉子燒雖然唔係滑溜,但又未至於鞋,口感都唔錯,而且蛋味香濃🍴炸雞軟骨$48⭐️炸漿唔錯,但雞軟骨本身太硬身同太乾,感覺似咬緊石頭咁,食咗d就放棄咗了二人共消費:$170 (app半價優惠)

🍴鐵板炒麵$78⭐️⭐️⭐️

🍴鐵板豆腐$55⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴蔥花牛舌$70⭐️⭐️⭐️

🍴日式煎蛋$48⭐️⭐️⭐️

🍴炸雞軟骨$48⭐️

二人共消費:$170 (app半價優惠)
2021-02-20
2021-02-23 819 瀏覽
-{尖沙咀平價叉燒沾麵🍜}早排見到有app優惠有半價食拉麵或者沾麵 平時沾麵都80起跳 今次58蚊咋😍🤤特製沾麵🤤 ($58原價102)係有9片普通叉燒🥩不過太肥了😂麵質係偏粗嗰種 湯都正常小小魚介湯 唔太特別 但好大碗同好多麵🤪最失望係隻蛋冇乜味😭👖褲評: 6.5/10喺度食嘅原因都係因為有半價 但冇半價嘅話我就唔建議去食啦 平平哋想食餐沾麵嘅話都可以嚟🙆‍♀️性價比: 8/10服務: 7.6/10環境: 8/10🔔小tips: app book定lunch有半價優惠架🤩只限尖東舖 mira mall嗰間冇半價架!🚩麵屋一平安🚩地址: 尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖#fuudjai #fuudjai尖沙咀 #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵
{尖沙咀平價叉燒沾麵🍜}

🤤特製沾麵🤤 ($58原價102)

👖褲評: 6.5/10

🚩麵屋一平安🚩
地址: 尖沙咀加連威老道92號幸福中心地庫B1號舖

特製沾麵
2021-02-07 959 瀏覽
經網站訂位有折扣, 有折扣 之下價錢絕對可接受 連埋加一 五十幾蚊一個麵, size一般, 叫埋餃子同煎蛋餅 質素好一般, 拉麵食嘅時候感覺非常好, 連湯夠熱 啲麵都好食 好食到我將所有嘅麵湯飲曬 之後就大件事 下午不停飲水 飲咗超過一公升仍然覺得口渴, 以後都唔會再幫襯.
2020-09-08 1544 瀏覽
非常普通的拉麵,麵質煮得有啲硬,唔值得$100一碗。會選擇其他拉麵店。感覺質素差過味千拉麵,應該都唔會再光臨。環境正正常常。沒有試過小食,只有試過拉麵。唔好期望太高。

環境正正常常。
沒有試過小食,只有試過拉麵。
唔好期望太高。
2020-07-22 2051 瀏覽
事源用左優惠app book左美麗華分店,但發現原來幾日前有確診患者曾去過,所以改book 幸福中心總店...原本滿心期待....原來總店在地庫,好隱世feel, 一入去同店員講用app book左有優惠,坐低望下menus 有咩食,姐姐即刻話: 果份無平架! 好,我明白的,我都book過好多次優惠,淨點主餐牌食品...到點菜後,發現主餐牌燒烤品無,軟殼蟹拉麵又無,比你殺個昔手不及,心情一再打擊下點左:1. 辣沾麵: 麵質唔錯的,夠彈夠咬口,沾麵汁夠魚介味又不會太咸,但不夠熱...因為豬肉片太肥,每片有8至9成脂肪,的確有油香才好食,前提要夠熱2. 特製熊本豬骨湯拉麵: 一般比普通貨式更一般,麵質不錯,有特別簡選,但...就係無特別3. 炸雞軟骨: 普通,我諗好難整得唔好食總括而言,原價不會去食

3. 炸雞軟骨: 普通,我諗好難整得唔好食

總括而言,原價不會去食

2020-07-12 1363 瀏覽
人流:是日星期六中午一點,冇咩人,我諗坐左一半人左右,可能位置比較隱蔽,其實唔係入,不過你未必會兜過黎環境:有多人嘅枱,係兩位兩位座可以移動,我諗如果枱枱都二人可能有少少迫,但我地六個人就坐得好舒服服務:冇咩特別,不過姐姐見我地睇唔到有口罩袋提供見我地用紙巾包,好心提一提我地,加分食物:拉麵,因為一陣立即有下一餐,我同妹妹share一個麵,佢餐牌入面拉麵大概70-90蚊不等,份量唔多唔少,湯底一定唔夠龍頭大佬咁香濃架啦,但都不過不失,叉燒如果可以再煮耐多少少令肥肉溶化就好鰻魚飯,唔係我食,細嘅都唔少,冇必要叫大,成$168,我寧願叫多個小食啦。在座有兩位叫呢個,都說好,我見都夠鰻魚汁送飯(我口味係要仲見到有少少白飯存在,我食得淡口),試左一啖,鰻魚肥美嘅另外兩位個拉麵我唔介紹,老人家唔識食,冇評價,不過我老豆大食嘅,一個碟頭飯唔夠食果款,我見佢食完一碗唔太飽咁雞皮餃子,我冇食到,各自評價係好食,皮脆香口,有個人仲食左兩件囉,佢話有機會可以encore呢間因為雞皮餃子,我忘記左價錢,大概三四十掛小丸子,粉醬溝得幾好似日本,但好好好細粒,睇下我手指對比(我隻手偏細),所以都冇咩料,價錢都忘
人流:
環境:
服務:

食物:
特製醬油豬骨拉麵
鰻魚飯(細)
雞皮餃子

小丸子,粉醬溝得幾好似日本,但好好好細粒,睇下我手指對比(我隻手偏細),所以都冇咩料,價錢都忘記了,應該同餃子差不多
章魚小丸子
總結:
寫呢篇嘅目的有兩大重點想同大家分享:1.用openrice book位有七折,用某apps仲半價但好快full,其實七折都好抵,一碗$90嘅拉麵折完$63,又唔係難食,抵到爛;2.請大家留意餐牌,大部分小食都只會係晚市提供,午餐基本上得麵飯,就算冇mark只在晚餐提供嘅三文魚刺身店員一樣話冇,有少少失望,所以book定位晚上黎食係最抵嘅
鰻魚飯(細)
雞皮餃子
章魚小丸子
2020-05-18 1045 瀏覽
This is my second time dining in this restaurant! Love their service and food.Very authentic Japanese flavour and the owner is the first person that operates a ramen place in Hong Kong.They are currently doing a buy1 get 1 free beer promotion and 1 HKD for 1 chicken karaage (fried chicken cube).Please stop by this restaurant for some good food if you are in Tsim Sha Tsui.

2020-05-15
  • Fried Chicken