2023-04-05 35 瀏覽
@sushiyuu that won the Hong Kong RestaurantWeek has an amazing wagyu menu🥩 Affordable and delicious, the set includes appetizers, sashimi, wagyu tataki, sukiyaki and sushi. The beef is incredibly tender and flavorful🤤 Highly recommended for a great dining experience✨.Hong Kong Restaurant Week贏家版出爐啦🔥 位於銅鑼灣開業時間唔算長嘅 @sushiyuu 係三十間其中一間和牛特輯餐廳,前菜三點有第一次食嘅黑蜜仙人掌,口感味道同蓮霧有幾分相似但更清爽~ 和牛兩食則有刺身同壽喜卷,兩款都用上來自宮崎嘅A5和牛,肉脂分佈細膩平均口感纖細,最尾仲有甜品做ending😋
2023-04-05 327 瀏覽
在香港吃omakase不是新鮮事, 如何在芸芸的日本料理中脫穎而出,的確需要花心思。不能不誇獎鮨悠如此令人鐘愛。第一次,我為了體驗江户抹茶文化為主導,而掛住興奮的心情來鮨悠。坐在吧頭,看着日本師傅專注地準備,已心花怒放。店員禮貌地遞上餐牌給予我們選擇,我二話不說就點了廚師發板。在等待期間,店員帶我們到充滿日本色彩的房間,解說抹茶的由來和歷史,隨着優雅的動作,讓我們的靈魂,都一起飛往日本江户時代了。品嚐過細緻的茶香和小甜點,我們又回到吧頭,期待我們的晚餐。先來三點前菜,漂亮得令人垂涎三尺。讓我最有印象的,是蟹肉凍湯羊羹和仙人掌黑糖蜜。如絲的蟹肉,帶着清甜的本質,溶化在啫喱的冰凍甜蜜裡。最喜出望外的,就是這個仙人掌,因為未食過嘛!香脆的仙人掌,透過黑糖蜜傳遞甜蜜的信息。薄切石媛鯛,輕輕配上竹炭鹽,讓海洋味帶著鮮味,混入唇舌中。秋刀刺身,我最愛的魚鮮,口感,咀嚼度!北海道厚岸真蠔,配醬汁啫喱,讓鮮度提升百分百,恍如聞到海洋的氣味。鮨悠讓人嘆為觀止的,除了抹茶體驗、海產美味,還有藝術伴碟和鮮味創作。這碟即場刨製的幻星鰹魚BB,在炮製過程,已先聞到鰹魚乾的濃香。當造的鱈魚白子,是衆人的大愛,是次

不能不誇獎鮨悠如此令人鐘愛。

品嚐過細緻的茶香和小甜點,我們又回到吧頭,期待我們的晚餐。

如絲的蟹肉,帶着清甜的本質,溶化在啫喱的冰凍甜蜜裡。

薄切石媛鯛,輕輕配上竹炭鹽,讓海洋味帶著鮮味,混入唇舌中。

秋刀刺身,我最愛的魚鮮,口感,咀嚼度!

當造的鱈魚白子,是衆人的大愛,是次一碟滿足兩個口味,就是炙燒和葱花蘿蔔蓉兩食!

當你感到蔥花蘿蔔用的原味,已令人感動不已,請你再試一試,外脆內creamy 的炙燒款,再下結論吧!

奢華的和食,怎少得佐賀A5和牛?這種繽紛的吃法,你又試過未?

今晚另一個印象深刻的創作,就是櫻花木煙燻大拖羅!櫻花是現在的季節,用櫻花木去煙燻漁獲,把碗碟捧在手裏一聞,還有撲鼻的木炭香,很微妙!

壽司六貫中,讓靈魂最不能自拔的是燒蝦膏牡丹蝦,在炙燒蟹膏的時候,那香氣撲鼻,已令人急不及待想大咬一口,碰上柔韌的牡丹蝦,是冰火的完美結合!

最後甜點也不能驚嘆,蝶豆花水信玄餅,透亮的紫色啫喱,訴說着無數的動人故事,讓人捨不得咬上一口。

$2000 (晚餐)
2023-04-04 27 瀏覽
先付三點 前菜好特別 仙人掌真係第1次食 本身都唔係好敢放入口 不過冇乜味 清清地蟹肉 秋葵核桃菓子刺身四款深海池魚池魚都係呢排既季節魚配上酸豉油不會出錯又開胃的頭號sashimi 太刀魚 燒到肥美既太刀魚加左小小芝麻入口好香濃活赤貝爽口鮮甜 師傅打落枱仲識郁獅魚和食銀雪魚西京燒好好食既燒銀雪魚上枱即刻清左 醬汁岩岩好唔會太濃蓋過魚味壽司8呫貫石鯛 芽蔥 辣蘿蔔針魚 薑蔥蓉北海道 帆立貝好好食 好新鮮剝皮魚 魚肝濃郁口感牡丹蝦 燒左蝦膏放係上面完全係畫龍點睛 超香食完好幸福感覺金錭魚銀雪魚 面鼓北海道馬糞海膽師傅好慷慨比左厚厚一層海膽味蕾衝擊!好fresh 入口即化 冇太澀/淡正呀!吸物舞茸菇湯食到最後清一清 湯入面有菇 飲落都幾舒服

蟹肉 秋葵

正呀!

舞茸菇湯
食到最後清一清 湯入面有菇 飲落都幾舒服
2023-04-04 17 瀏覽
鮨悠先付三點三點有秋葵蟹肉、仙人掌同合桃果子,其中仙人掌好特別,平日好少會食到,好清甜嘅感覺!刺身4款刺身分別有深海池魚、太刀魚、活赤貝、鰤魚,其中最特別嘅係活赤貝,食落好新鮮,好彈牙,食得出用料好講究!和食銀雪魚西京燒,估唔到燒到外脆內軟,好食到差啲連啲骨都食埋!手握壽司八貫八貫壽司分別係石鯛、針魚、北海道帆立貝、剝皮魚、牡丹蝦、金鯛、銀雪魚、北海道馬糞海膽其中最驚艷係牡丹蝦,新鮮嘅蝦再加上 燒左蝦膏一齊食口感好豐富!吸物去到尾聲,廚師送上舞茸茹湯熱辣辣暖暖個胃,用料十足有大大片舞茸茹!甜品最後甜品送上豆腐雪糕就今餐嘅完結
鮨悠

刺身4款

和食

銀雪魚西京燒,估唔到燒到外脆內軟,好食到差啲連啲骨都食埋!

甜品

最後甜品送上豆腐雪糕就今餐嘅完結
2023-04-02 24 瀏覽
《鮨悠》位於銅鑼灣渣甸街永光中心,吧台望住廚師表演為你準備嘅日本菜。先嚟前菜三點,先由淡味食起,然後濃味。蟹肉羊羹~賣相好漂亮,晶瑩通透,內有蟹肉,秋葵及寒天。日本仙人掌~食用仙人掌,咬落味道甘甘地,質地似連帽,清甜爽口。琥珀合桃~餐前小吃,仲有小魚乾,合桃補腦有益。深海大池魚王(薄造) ~紫蘇葉及花,配合辣蘿蔔食用花,感覺好清新。赤貝~配合海帶,沾少沙日本芥末及醬油, 入口爽脆。太刀魚~輕輕烤過,迫出魚脂,配合日本胡麻醬油,特別香口。英鰤~初春嘅魚種,配合胡椒柚子醬及麵豉醬,魚肉質地唔錯。太刀魚(熱食)~熱辣辣上,太刀魚南京燒,採用日本蕃薯,配合紫蘇花,仲有爽口BB露筍。石鯛魚壽司~魚肉質地都非常唔錯,上面放著牙葱,後面有自家製嘅壽司薑;北海道帆立貝壽司~帆立貝非常新鮮,入口鮮甜,肉質嫩滑;石斑壽司~香港石斑魚種,日本水域飼養,刺身食用,呢個魚嘅品種比較特別;地金目鯛壽司~紅色嘅魚皮輕輕燒烤過,入口軟滑,特別肥美;銀雪魚BB壽司~配合濃味嘅醬汁,鮮甜,咬落有少少黏口,魚脂味都好香濃;赤身醬油漬壽司~油漬味道調教得唔錯;中拖羅壽司~見到魚嘅質地紋理清晰,入口即溶;北海道馬糞海膽軍艦壽司
《鮨悠》位於銅鑼灣渣甸街永光中心,
吧台望住廚師表演為你準備嘅日本菜。

先嚟前菜三點,先由淡味食起,然後濃味。
蟹肉羊羹~
賣相好漂亮,晶瑩通透,內有蟹肉,秋葵及寒天。

日本仙人掌~
食用仙人掌,咬落味道甘甘地,質地似連帽,清甜爽口。
琥珀合桃~
餐前小吃,仲有小魚乾,合桃補腦有益。

深海大池魚王(薄造) ~
紫蘇葉及花,配合辣蘿蔔食用花,感覺好清新。
赤貝~
配合海帶,沾少沙日本芥末及醬油, 入口爽脆。
太刀魚~
輕輕烤過,迫出魚脂,配合日本胡麻醬油,特別香口。
英鰤~
初春嘅魚種,配合胡椒柚子醬及麵豉醬,
魚肉質地唔錯。
太刀魚(熱食)~
熱辣辣上,太刀魚南京燒,
採用日本蕃薯,配合紫蘇花,仲有爽口BB露筍。
石鯛魚壽司~
魚肉質地都非常唔錯,上面放著牙葱,
後面有自家製嘅壽司薑;
北海道帆立貝壽司~
帆立貝非常新鮮,入口鮮甜,肉質嫩滑;
石斑壽司~

地金目鯛壽司~
紅色嘅魚皮輕輕燒烤過,入口軟滑,特別肥美;

銀雪魚BB壽司~
配合濃味嘅醬汁,鮮甜,咬落有少少黏口,魚脂味都好香濃;

赤身醬油漬壽司~
油漬味道調教得唔錯;
中拖羅壽司~
見到魚嘅質地紋理清晰,入口即溶;
北海道馬糞海膽軍艦壽司~
成座山咁高嘅海膽,師傅在盒裏面攞出嚟喺你面前堆起呢座海膽山。
舞茸菇湯~
熱騰騰菇湯,清甜可口,加入山椒粉,湯面有三葉,貌似芫茜,味道好清新。
最後出場嘅甜品到啦,蝶豆花水信玄餅~
有別於傳統嘅透明,採用蝶豆花嘅天然藍色,裏面係食用花,上面金箔、紅豆蓉及 日本黄豆粉,淋上黑蜜糖。
2023-03-28
2023-03-30 176 瀏覽
位於銅鑼灣核心地帶嘅渣甸中心,朋友極力推介的廚師發辦,可以食勻多款時令刺身,精緻日式料理😍木系和式設計,柔和舒服,劃分了3個區域,座位都係圍住壽司吧枱,可以近距離欣賞廚師嘅職場烹調的手藝及各料理出品😌之前一早book定這款Tasting Menu$988,唔使$1000喺銅鑼灣區高級料理店唔算貴。套餐好豐富,有刺身、壽司都有8貫,仲有前菜、主食、湯、甜品😋 ..🌟前菜三品賣相好精美,非常講究,仲係由淡味開始食~貌似水晶球是「寒天蟹肉秋葵」清新有趣。😋接着左上角有「食用仙人掌,食用花瓣配黑蜜糖」,口感味道有啲似蓮霧。最後才吃琥珀合桃配魚乾,因為較甜,編排極盡心思!💕🌟刺身四款深海大池魚~肉質柔軟,有魚香,配食用花瓣、蘿蔔蓉令香味道更突出!😋野生赤貝,非常新鮮,肉質爽脆帶甜。炙燒太刀魚,外皮焦脆,配上胡麻胡椒粒,做法美味。👍🏻紅鰤,鰤魚嘅一種,魚腥味較重,很有個性。🌟 和食太刀魚南京燒紫蘇花日本番薯蓉太刀魚燒到好香,西京燒嘅做法保留魚味香濃~食用紫蘇花可自行剝離,有紫蘇葉嘅味道。日本番薯蓉甜美軟綿。🌟手握壽司八貫一連串8款精美手握壽司😋師傅準備咗一些自家制的壽司薑,好爽脆不太辣!石鯛魚,口

套餐好豐富,有刺身壽司都有8貫,仲有前菜、主食、湯、甜品😋 ..
🌟前菜三品
賣相好精美,非常講究,仲係由淡味開始食~
貌似水晶球是「寒天蟹肉秋葵」清新有趣。😋
最後才吃琥珀合桃配魚乾,因為較甜,編排極盡心思!💕
深海大池魚
野生赤貝
🌟刺身四款
野生赤貝,非常新鮮,肉質爽脆帶甜。
炙燒太刀魚,外皮焦脆,配上胡麻胡椒粒,做法美味。👍🏻
紅鰤,鰤魚嘅一種,魚腥味較重,很有個性。
🌟 和食
太刀魚南京燒紫蘇花日本番薯蓉

🌟手握壽司八貫
一連串8款精美手握壽司😋
師傅準備咗一些自家制的壽司薑,好爽脆不太辣!
石鯛魚,口味較淡,同時亦掃上薄薄一塵醬油帶出鮮味。
北海道帆立貝~來自北海道是信心嘅保證,只要新鮮就足夠,肉厚爽甜,
日本水域石班,味道清淡而肉質較結實。
地金目鯛,以為白身身較淡口,豈料魚油極香~
銀鱈魚BB,脂肪較多,肥美柔軟,魚味極香濃,推介項目!
赤身醬油漬,以為赤身較淡口,掃上不多不少嘅醬油,鮮味提升。赤身肉質柔軟密度較高。
中toro 內有紫蘇葉,感覺紫蘇葉蓋過了中拖羅嘅油香滋味。
北海道馬糞海膽,層層疊上極多馬糞海膽,甘甜唔腥,非常回味!
🌟吸物
好清澈嘅一個舞茸菇湯,三𦳑作點綴,熱辣辣夠晒滋味。

🌟甜品同樣令人有驚喜😍
蝶豆花水信玄餅配傳統黃豆粉、紅豆、黑蜜糖食用金箔。

蝶豆花本身冇味道,主力配搭其他食材解膩消滯。沾上旁邊的黃豆粉,紅豆及黑蜜糖特別滋味。😋👍🏻

師傅設計嘅餐單包含各種時令食材,特別鮮味,全程也不切用醬油碟,讓食客品嚐食材原始嘅味道!👍🏻👍🏻🍴
深海大池魚
野生赤貝
2023-03-21 36 瀏覽
最鐘意食Omakase既我今日朋友就帶我去到銅鑼灣一間日本餐廳食餐好既,入到餐廳大約有八至十個坐位,環境優雅感覺好舒服😌前菜三款有蟹肉清湯羊羮,白梅貝和日本仙人掌配黑糖。這三款前菜都非常美味,而且口感和味道都非常獨特。蟹肉清湯羊羮味道清爽,羊肉和蟹肉的搭配非常完美,令人回味無窮。白梅貝是東風螺,爽口清甜,日本仙人掌配黑糖是一道很有趣的菜,仙人掌的口感清爽,搭配黑糖的甜味,味道平衡。日本鮟康魚肝口感非常柔軟、滑嫩,味道濃郁,有一種淡淡的苦味和濃郁的魚味。它是一種非常高級的食材。太刀魚南京燒賣相一流,太刀魚魚味濃郁嫩滑,配菜有蘿蔔同甘筍口感一流,最欣賞佢哋個南瓜蓉,味道配搭得好好,好清甜。中拖羅壽司色澤新鮮紅潤光澤,味道鮮美,有入口即溶嘅感覺,超美味!北海道馬糞海膽海膽入口嫩滑,味道濃郁,海膽份量十足,每一啖都好滿足。金目鯛壽司師傅燒過之後,魚的油脂滲出,肥美甘香。牡丹蝦壽司蝦肉上面配搭了燒香左的蝦頭膏,蝦肉爽口鮮甜,加入蝦膏一齊食味道更加有層次😋蝶豆花水信玄餅甜品好靚好吸引,入口清爽帶點清甜,配搭埋紅豆黃豆粉食,味道一流是一道不錯的甜品👍

日本鮟康魚肝
太刀魚南京燒
中拖羅壽司
色澤新鮮紅潤光澤,味道鮮美,有入口即溶嘅感覺,超美味!
北海道馬糞海膽
海膽入口嫩滑,味道濃郁,海膽份量十足,每一啖都好滿足。
金目鯛壽司
師傅燒過之後,魚的油脂滲出,肥美甘香。
牡丹蝦壽司
蝶豆花水信玄餅

2023-03-15 41 瀏覽
最近亞女公司超忙,晚晚加班都無啖好食,今日趁佢射波(詐病)於是請佢食餐好嘅餐廳位於銅鑼灣渣甸中心,晚市主打廚師發板,有三種優惠其中一種是用$988可以享用,優惠期至3月尾前菜三品有蟹肉清湯羊羹,羊羹用高湯熬煮而成,晶瑩剔透,配上絲絲鮮甜蟹肉及爽口嘅秋葵,口感清爽鮮味另有黑糖仙人掌,選用日本可食用級別的仙人掌,配搭黑糖蜜同食,口感爽脆,清香可口,沒有苦澀味仲有汁煮梅貝即花螺,肉質爽嫩,簡單汁煮已經非常鮮味濃郁刺身四款石鯛,肉質爽脆具黏性,配搭酸汁非常鮮美活赤貝呈橙紅色而且帶有光澤,非常新鮮,肉質爽厚,加上即磨柚子皮及配搭埋芥末醬油同食,鮮味十足鮟鱇魚肝口感綿密細膩,配搭奈良漬有助化解油膩感覺幻星鰹魚,體型比一般鰹魚細小但油份相對較高,魚肉呈淡紅色,配搭茗荷、蔥花及即刨鰹節碎,味道更佳和食太刀魚南京燒,太刀魚肉質細綿,經燒製後油脂甘香,卷上露筍再配搭埋大根、新鮮紫菜同紅蘿蔔,底部仲南瓜蓉,味道相當豐富手握壽司八貫北海道帆立貝配即磨柚子皮,味道清幽鮮甜深海池魚配三星漬味道更鮮甜金目鯛面用火槍炙燒過,油脂更甘香梭子魚配磨香咗嘅芝麻味道更突出野生銀雪魚BB配咗醋麵士汁可減低油膩感中拖羅面再塗上醬
餐廳位於銅鑼灣渣甸中心,晚市主打廚師發板,有三種優惠其中一種是用$988可以享用[悠-Tasting Menu],優惠期至3月尾
前菜三品
仲有汁煮梅貝即花螺,肉質爽嫩,簡單汁煮已經非常鮮味濃郁

刺身四款
石鯛,肉質爽脆具黏性,配搭酸汁非常鮮美
鮟鱇魚肝口感綿密細膩,配搭奈良漬有助化解油膩感覺

手握壽司八貫
北海道帆立貝配即磨柚子皮,味道清幽鮮甜
深海池魚配三星漬味道更鮮甜
金目鯛面用火槍炙燒過,油脂更甘香
梭子魚配磨香咗嘅芝麻味道更突出
野生銀雪魚BB配咗醋麵士汁可減低油膩感
中拖羅面再塗上醬油增添鮮味
牡丹蝦配燒香咗蝦頭膏甘香甜美
北海道馬糞海膽,綿稠鮮甜

吸物
舞茸菇清湯配三葉及新鮮柚子皮,味道清淡鮮甜

甘物
蝶豆花水信玄餅,在透明的水信玄餅中加入天然的蝶豆花藍色素,內層再呈現綻放的食用花,面層加上金箔更顯矜貴,配搭埋黑糖蜜、紅豆蓉及黃豆粉,口感清爽又甜美
2023-02-27
2023-03-14 35 瀏覽
鮨悠位於銅鑼灣渣甸中心六樓主打廚師發板同時新推出品嘗菜單前菜三品蟹肉清湯羊羹採用高湯以及蟹肉同埋秋葵製成外觀晶瑩剔透同時口感類似果凍味道清甜;黑糖仙人掌選用日本可食用仙人掌配搭黑糖蜜水份飽滿而且爽脆清新;汁煮梅貝等同花螺肉質緊緻彈嫩簡單汁煮已經足夠鮮甜刺身四款石鯛屬於夏季時令白身魚肉質細膩綿軟適合薄切刺身配搭酸汁以及蔥花同埋辣蘿蔔蓉活赤貝色澤橙紅而且貝肉經過拍打刺激收縮肉質更加清脆配搭柚子皮以及芥末醬油勁正鮟鱇魚肝脂肪含量高口感細膩柔嫩而且綿密甘甜可以配搭奈良漬豐富層次同時平衡油膩感鰹魚選用體型細小品種肉質相對幼嫩同時油份較重輕過火炙油脂半融配搭手刨鰹節以及茗荷可以襯托魚肉鮮嫩和食太刀魚南京燒選用白帶魚肉質嫩滑柔軟包卷露荀配搭新鮮紫菜以及大根同埋紅蘿蔔加埋南瓜蓉墊底超級豐富手握壽司八貫北海道帆立貝柱肉肥厚配搭柚子皮清香爽甜深海池魚肉質細緻清爽同時魚油豐腴配搭三星漬脆辣刺激金目鯛魚皮赤紅而且油份豐富經過火灸可以突顯脂香梭子魚魚肉油份極少相反魚皮油脂豐富同樣經過火炙配搭研磨芝麻入口濃香野生銀鱈幼魚魚肉白嫩而且魚油豐富可以媲美拖羅適合搭配醋麵豉中和油膩感中拖羅脂肪含量適中魚肉以及油脂比例完美
鮨悠位於銅鑼灣渣甸中心六樓

中拖羅脂肪含量適中魚肉以及油脂比例完美而且筋膜相對較少
牡丹蝦蝦肉細綿軟滑配搭火炙蝦頭膏甘香惹味
北海道馬糞海膽色澤金黃而且瓣塊完整乾爽夠哂新鮮

吸物
舞茸菇清湯加入三葉以及柚子皮熬煮溫熱和暖而且清雅淡麗可以消膩減滯

甘物
水信玄餅混合蝶豆花利用天然花青素成功創造夢幻透明紫藍加埋可食用花以及金箔啱哂打卡;蝶豆花水玄信餅味道比較清淡建議配搭紅豆蓉或者黑糖蜜同埋黃豆粉
2023-02-27
2023-03-14 231 瀏覽
餐廳環境以木系為主,一入去日本風味極重🇯🇵俾人感覺休閒舒適晚餐有3款set,價錢$9xx至$18xx一位,最好就係有Tasting Menu,一個set有哂三款前菜+四款刺身+和食+8貫壽司+御湯品&甜品,夠哂豐富先付三點✨蟹肉清湯羊羹✨白梅貝 ✨日本仙人掌配黑糖好特別既前菜,店員細心介紹菜式同埋食法先後,特別蟹肉清湯羊羹,賣相同埋味道都出色✨石垣鯛呢個來至北海道既刺身味道偏淡身,師傅做薄切,夾住紫蘇花加埋酸汁味道清新,用來做第一道刺身十分開胃,加左少少蘿蔔蓉同埋蔥花,更加滋味✨活赤貝日本活赤身每件厚身😍食落好爽口鮮味十足✨針魚季節性限定刺身,肉身鮮甜偏爽✨鰤魚師傅特意一件做刺身一件輕輕灸燒,一次過可以試到兩種口味,每件厚切非常重味道食完Sashimi又暫停一下轉一轉和式熟食✨太刀魚南京燒非常多食材,太刀魚夾住露筍一齊食口感配搭得宜,配菜亦有日本大根、蘿蔔、南瓜蓉、紫蘇花等,一道和食可以咁豐富✨伊佐目壽司✨帆立貝壽司帆立貝肉身厚身,配上新鮮柚子皮味道fresh✨深海大池魚壽司上輕輕撒上柚子胡椒,食落帶少少辛口十分開胃✨ 梳子魚口感軟綿綿,同之前食緊嘅刺身唔同,帶來另外一種肉質口感👍🏻✨
餐廳環境以木系為主,一入去日本風味極重🇯🇵俾人感覺休閒舒適
✨蟹肉清湯羊羹
✨白梅貝
✨日本仙人掌配黑糖

✨石垣鯛

✨活赤貝
日本活赤身每件厚身😍食落好爽口鮮味十足

✨針魚
季節性限定刺身,肉身鮮甜偏爽

✨鰤魚

食完Sashimi又暫停一下轉一轉和式熟食

✨太刀魚南京燒
✨伊佐目壽司

✨帆立貝壽司
帆立貝肉身厚身,配上新鮮柚子皮味道fresh
✨深海大池魚
壽司上輕輕撒上柚子胡椒,食落帶少少辛口十分開胃

✨ 梳子魚
口感軟綿綿,同之前食緊嘅刺身唔同,帶來另外一種肉質口感👍🏻

✨關鯖魚
刺身切成三層,估唔到味道輕輕帶甜好好味,加上昆布一齊食味道口感更豐富
✨中拖羅
壽司中間夾埋紫蘇葉配搭十分有驚無險,味道相同埋口感上都相映成趣

✨北海道馬糞海膽
未試過一件軍艦有3大件完整北海道馬糞海膽,食落十分甘甜濃郁,入口即溶
✨蝶豆花水信玄餅
甜品賣相非常精緻,水信玄餅用了蝶豆花作為天然色素,食得健康,伴上黑糖、黃豆粉、紅豆🫘非常豐富一道甜品
整體體驗無論伴碟、餐廳環境、用料食材、款式、賣相、店員師傅服務都相當滿意,用餐體驗同打卡都一流👍🏻
2023-03-14 29 瀏覽
上兩個禮拜去咗呢間專食Omakase嘅鋪頭,喺樓上鋪環境十分幽靜,就叫咗悠嘅Set首先頭盤就係蟹肉秋葵羹,好似啫喱一樣,仲有新鮮仙人掌,第一次食,食落去好脆,入口有些少苦澀,但配上佢個黑蜜汁中和返,仲有我非常之鍾意嘅貝類。第二碟上嚟嘅係薄切深海池魚,口感帶有少少煙靭,完全沒有腥味,就算唔太鍾意食魚嘅朋友都可以一試!之後有赤貝配上昆布,口感爽脆,讚!仲有鰹魚啊,配上其他鰹魚乾配料一齊放入口中,口感好豐富呀🥹❤️跟住就嚟到主菜,燒太刀魚配上南瓜蓉,燒太刀魚保留左魚嘅原本鮮味,聽日想一啖接一啖食落去🫶🏻🫶🏻🫶🏻終於去到刺身壽司part,最令人難忘一定係中Toro,未去到入口即融,但入口好令人驚艷,燒過嘅蝦腦配牡丹蝦,好甜嘅蝦🥹,好似幾百隻蝦喺口中跳舞👏🏻👏🏻👏🏻,當然仲有唔少得嘅海膽,入口即溶,超級Creamy!!!其他魚都超級鍾意,非常值得一試!最後去到甜品,佢好出名嘅水信玄餅,配上黑糖黃豆粉仲有紅豆、金箔晒喺上面,無論係味覺同埋相機都好好享受了一番😝💖💖💖

首先頭盤就係蟹肉秋葵羹,好似啫喱一樣,

之後有赤貝配上昆布,口感爽脆,讚!

其他魚都超級鍾意,非常值得一試!

2023-03-12 24 瀏覽
晚餐omakase $988 好難得Omakase唔過千之餘仲要高質👍👍前菜:高湯蟹羊羹果凍~蟹湯鮮味,果凍超滑食用仙人掌凍食~第一次食,感覺好新鮮,味道好有驚喜,醬汁亦好特別,食到兩種味道❤️八方醬汁煮左三日梅貝~個醬汁煮左三日,誠意之選刺身四款其他Omakse都係一碟上哂,呢間係分四碟上,不同主題同伴碟❤️❤️好有特式石門鯛~配上紫蘇花,辣蘿蔔蓉同自家製酸汁,幫你開開胃北海道活赤貝~新鮮爽口又鮮甜季節性針魚~好少食到👍師傅切得好靚,咬落好有口感,唔會太薄配上配日本醬油同薑,好濃烈嘅魚鮮甜👍幻身鰹 ~鰹魚Bb 鰹魚經過高溫烘焙即磨伴碟,加上不同配料,有幾層口感,睇到師傅的心機壽司八盛北海道帆立貝~好大隻唔需要點任何醬汁都食到鮮味深海大池魚~常見品種,濃厚魚味👍金目鯛 ~配上日本麵豉類果凍點綴一下活北寄貝~好生猛上枱時仲郁緊😂野生銀鱈魚BB~比銀鱈魚更滑,更好味,冰鮮處理,保持鮮味!赤陸魚 一本鈎深石澗棲身,非常窄有,油脂豐富師傅火炙過更香,加上日本蔥粉,份外惹味~平時omakase 都係選用味噌湯,但係呢一間用左舞茸清湯❤️❤️睇相都見到好清,飲得好清甜👍👍值得一試
晚餐omakase $988
好難得Omakase唔過千之餘仲要高質👍👍
前菜:
高湯蟹羊羹果凍~蟹湯鮮味,果凍超滑
八方醬汁煮左三日梅貝~個醬汁煮左三日,誠意之選

刺身四款
石門鯛~配上紫蘇花,辣蘿蔔蓉同自家製酸汁,幫你開開胃
北海道活赤貝~新鮮爽口又鮮甜

壽司八盛
北海道帆立貝~好大隻唔需要點任何醬汁都食到鮮味
深海大池魚~常見品種,濃厚魚味👍
金目鯛 ~配上日本麵豉類果凍點綴一下
活北寄貝~好生猛上枱時仲郁緊😂
野生銀鱈魚BB~比銀鱈魚更滑,更好味,冰鮮處理,保持鮮味!

2023-03-12 23 瀏覽
今晚晚餐由廚師拍板,有選擇困難症的我,最適合不過。環境很舒服,服務態度又好。啫喱:晶瑩剔透的啫喱其實是高湯熬而成,入口即溶,裡面還有蟹肉和秋葵,口感很有新鮮感。日本食用仙人掌:第一次吃仙人掌,沾點紅糖醬,口感獨特,帶有脆度和水潤感。深海池魚薄切:入口柔軟,還有一陣淡淡的魚香味。赤貝:赤貝新鮮可口,還配上紫色和綠色的海草,海草淡淡的沒有什麼味道,但是很爽脆。池魚:用紫菜包住吃,池魚肉質細嫩,口感鮮美,而紫菜的清香與池魚的鮮味相得益彰。鰹魚:配上木魚碎,醬汁有點酸酸的,给人一种清新爽口的感觉。鰹魚肉質鮮嫩,醬汁的酸味与鰹魚的鮮味交相輝映,口感很特別。太刀魚:配上南瓜泥和紅白蘿蔔,一道具有色彩感的料理。石垣鯛壽司:鮮味讓人回味無窮,而壽司的特制米飯更是讓整道料理更加精致,口感更加出色。蝦:炙燒蝦頭膏的香味和鮮味是蝦壽司不可或缺的一部分,让整道料理更加濃郁且獨特。海膽壽司:海膽很鮮甜,入口即化,鮮味讓人齒頰留香。最後,當然要再加個甜品才能完美,使用蝶豆花的天然顏色,還有食用花瓣,製成一個美觀又好健康的甜品。

深海池魚薄切:入口柔軟,還有一陣淡淡的魚香味。

太刀魚:配上南瓜泥和紅白蘿蔔,一道具有色彩感的料理。

海膽壽司:海膽很鮮甜,入口即化,鮮味讓人齒頰留香。

今晚約了朋友去銅鑼灣食Omakase ,選擇了$988這個餐。餐廳環境佈置,充滿了日式的氣氛,每道菜式,廚師也會熱情地介紹食法及來源地。前菜十分之有特色,包括日式的蟹肉羊羹,外表是閃閃的,打卡之選,仙人掌配上自家製的醬汁,也是第一次嘗試,最後白梅貝肉,鮮味十足。薄切的深海池魚,顯示出廚師刀工細利,魚味濃厚。日本的赤貝十分之爽口,充滿了淡淡的海水味道。池魚加上了芝麻、香蔥等,達到另一種的味道。太刀魚即叫即整,配上自家製的南瓜蓉十分之適合。帆立貝,分量十足,入口充滿了海水的味道。金目鯛,用了炙燒,顯示出另一個感覺,鮮味濃厚。吞拿魚赤身,顯示魚味的香濃。最後滿滿的海膽,令人感受到幸福的感覺。蝶豆花水信玄餅,為這餐畫完美的完號。

蝶豆花水信玄餅,為這餐畫完美的完號。

2023-03-11 19 瀏覽
近排食得多omaskase 發現是不錯的選擇😎 師父會選取最新鮮食材,製造出精美食品🍣「前菜三品」外貌精緻🤭 像福畫一樣🎑 蟹肉秋葵羹 冰涼啫喱狀内裡有蟹肉,新鮮仙人掌 第一次這食材,相當特別感,脆口,内有少少汁,螺肉配上百方汁👍🏻「刺身四款」深海池魚 薄切刺身透明感,卷上食用花及薑蔥🥰 活赤貝 睇住師父大力達上,令赤貝卷上,更脆口感🤩 針魚 及鰹魚 BB,魚味香濃,好適合魚腥感的我🤣「和食」燒太刀魚卷上蘆筍,燒出香味,而且魚肉香滑,再配上好甜的番薯蓉🤩「手握壽司八貫」溫馨提供壽司布,以便我們搓手用手食用壽司🍣 更地道喔!北海道帆立貝 -新鮮!加入少許醬汁燒一燒,正!😋金目鯛-梳子魚-赤魚-銀雪魚BB- 不同魚都有他的特質,新鮮是必然的,再配上自家製的紙薑👍🏻👍🏻 回味中!🍤北海道牡丹蝦-用心製作出來的😊 先用新鮮蝦頭膏造成醬汁,配上大大隻蝦刺身,yummy🥰中拖羅-無得輸了!入口即榕😆 海膽- 滿滿的海膽,一啖入口!爽呀😌「蕪茸清湯」是清湯一款,令蕪茸更為突出😎「水順圓餅」精緻的甜品🍮 像一福畫,味道唔甜岩我口味😊備註:🔺不但主菜👍🏻就連配菜紫薑及醃製蒜頭🧄正呀! 我仲不斷添食🔺 環

北海道帆立貝 -新鮮!加入少許醬汁燒一燒,正!😋
中拖羅-無得輸了!入口即榕😆
海膽- 滿滿的海膽,一啖入口!爽呀😌

「蕪茸清湯」是清湯一款,令蕪茸更為突出😎
「水順圓餅」精緻的甜品🍮 像一福畫,味道唔甜岩我口味😊

備註:
🔺不但主菜👍🏻就連配菜紫薑及醃製蒜頭🧄正呀! 我仲不斷添食