2023-03-07 1045 瀏覽
呢日有少少趕時間 但係都想食餐價錢相宜又快嘅晚餐 入咗嚟大食代呢度搵食🥢 見到呢間麵店都有幾多人排隊 一於試試佢😙 俾餐廳炸物嘅照片吸引咗 所以我地兩個都係嗌有極上3L廣島蠔嘅晚餐🥣極上3L廣島蠔豚骨拉麵呢個豚骨拉麵 麵身較幼 豚骨湯底都幾濃郁🍜 拉麵彈牙有口感 面頭已經有好多塊高橋自家製叉燒🐷 我幾鍾意呢度嘅叉燒因為比較瘦 可以有更多quota食好野 完全唔會怕太邪惡😛 另上嘅極上3L廣島蠔有兩大件 咬開之後發現入面有兩隻蠔㗎😮 蠔肉幾creamy 配埋蛋黃醬溝吉列醬更減肥膩感🦪極上3L廣島蠔赤海老沾麵相對個拉麵 沾麵更加吸引我☺️ 因為佢用石鍋上熱辣辣 十分吸引 我喺等餐過程睇到店員有先落沾麵湯喺石鍋 再落叉燒碎 然後放赤海老喺沾麵湯上 見到沾麵湯 bulubulu咁樣 已經好開心😎 沾麵同拉麵一樣有高橋自家製叉燒 流心半熟蛋 相對拉麵 呢個麵身更加粗 加可以掛湯 真係好幸福呀😋我覺得個沾麵真係可以再訪🤪 價錢又唔貴😎 而且大食代呢度都有好多座位 多人都完全唔驚冇位呀🤣

極上3L廣島蠔

極上3L廣島蠔

朋友未食過日式沾麵,聽到呢間位於奧海城既高橋沾麵製作所評價唔錯,於是今日就約朋友黎奧海城行街,順便試下🤓🤓我地下午茶餐時間去到,估唔到餐廳雖然主一打沾麵,但款式都唔少😍 我地叫咗極上3L廣島蠔豚骨拉麵😁😁- 好正! 有兩隻超大隻的炸廣島蠔!你唔好以為炸廣島蠔係用炸漿充撐場面😂😂 隻蠔真係超大隻,我食咗一隻就已經飽咗7-8成😙 好彩有同朋友黎食,一人一隻,試下😎😎豚肉魚介沾麵- 豚肉和配料都好豐富! 魚介湯仲好特別!隻流心蛋好出色下次想試下龍蝦!😍😍高橋沾麵製作所 (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期1樓大食代5號舖

我地叫咗

極上3L廣島蠔豚骨拉麵😁😁

- 好正! 有兩隻超大隻的炸廣島蠔!

- 豚肉和配料都好豐富! 魚介湯仲好特別!隻流心蛋好出色

下次想試下龍蝦!😍😍

高橋沾麵製作所 (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城2期1樓大食代5號舖
2023-02-26
下午茶
  • 極上3L廣島蠔龍蝦沾麵
2023-02-24 275 瀏覽
🍜豚肉魚介沾麵$68 -—不推薦👎今天到奧海城上堂,在附近覓食美食午餐。因為不熟悉環境,見開飯食評及照片都不錯,價錢合理,所以一心來吃沾麵。取餐時發現份量很少,跟其他食評相片差一半(只有叉燒3薄片,筍3片)烏冬份量一般。魚介醬汁內只有好似骰仔大少少size的兩小方粒豚肉。超級失望。味道只能說快餐店味道性價比低,本人不會再幫襯,此價錢會有好多其他選擇。如果只為生存不問質素也可一試,因為地點方便及地方整潔,坐位不會擠迫。
🍜豚肉魚介沾麵$68 -—不推薦👎
今天到奧海城上堂,在附近覓食美食午餐。
魚介醬汁內只有好似骰仔大少少size的兩小方粒豚肉。
超級失望。味道只能說快餐店味道

性價比低,本人不會再幫襯,
此價錢會有好多其他選擇。
2023-02-22
🔗 高橋沾麵製作所 / 奧運今次🐻同好朋友一齊去睇戲🎬 睇完行一陣見到呢間food court 都幾多人食拉麵🍜就一於try try佢!平日🐻都好鍾意食日本嘢,尤其是係沾麵,配上新鮮滾熱辣、重口味嘅湯底,特別令人回味無窮!🌟 豚肉魚介沾麵 $68豚肉魚介沾麵賣相好豐富,見到隻超靚嘅糖心蛋就已經覺得好開胃啦!叉燒大大塊,唔算好厚身,薄薄地,但係燒得好平均!🔥 紫菜好食,筍都有好多,超級值回票價!🤩魚介湯好濃郁,香味撲鼻,入面一撈已經撈到超多厚切嘅豚肉粒,非常有嚼口!😋😋😋🌟極上3L廣島蠔赤海老拉麵 $86隻廣島蠔炸得超級大隻而且睇落好靚😍😍😍下次有機會都要試下先!熊熊推介指數:🐻🐻🐻🐻/5#拉麵 #沾麵 #奧海城 #奧海城美食 #奧海城二期 #奧海城foodcourt
🔗 高橋沾麵製作所 / 奧運

🌟 豚肉魚介沾麵 $68

🌟極上3L廣島蠔赤海老拉麵 $86

熊熊推介指數:🐻🐻🐻🐻/5

2023-01-29 285 瀏覽
在網上見到有推介foodcourt沾麵,今早11am 就走左去试,相信就係佢今日第一個客。今次,叫左龍蝦汁廣岛蠔沾麵。落了order後,等左十零分鐘就可以去拿。麵,炸蠔,湯,是分開不同的碗。麵比較硬少少,味普通,湯夠熱,味不是太濃。蠔,大隻,味唔差。整體,以九十多元來说,有點貴。

麵,炸蠔,湯,是分開不同的碗。

麵比較硬少少,味普通,
湯夠熱,味不是太濃。
蠔,大隻,味唔差。

整體,以九十多元來说,有點貴。
2023-01-19 247 瀏覽
今晚同朋友黎左大角咀既奧海城度行街,之後肚餓就去左奧海城既FOOD COURT入面搵餐廳食,呢度D餐廳好抵食,我地選擇左一間好多人排隊既拉麵食,我地叫左一碗龍蝦湯底既極上3L炸廣島蠔沾麵,沾麵係粗麵,口感好彈牙,龍蝦湯底有龍蝦肉響入面,炸廣島蠔超大粒即叫即炸好新鮮,湯底用石鍋煮熱沾麵放落石錮度食就可以熱辣辣,另外我地叫左一碗特制八代海赤海老叉燒拉麵,拉麵入面仲有半熟溫泉蛋,叉燒好多片火炙燒至表面有D炙燒既感覺,海老係櫻花蝦好有海蝦鮮味,豬骨湯底香濃。
2023-01-18 257 瀏覽
以往去food court 只為充飢意想不到可以平民價嚐到高質拉麵那正是位於奧海城的高橋沾麵·拉麵我點了極上3L廣島蠔龍蝦沾麵廣島蠔分開上碟共有兩件每件比我的手掌還大外皮炸得金黃鬆脆炸粉厚薄均勻適中內裡蠔肉肥美嫩滑份量足夠兩人一同分享用來沾麵的龍蝦汁以石窩承載上檯時湯汁還在沸騰濃稠的龍蝦汁用來沾麵十分鮮味汁底有龍蝦肉和叉燒肉味道和份量均令人大滿足另點了濃厚豚骨叉燒拉麵豚肉叉燒肥瘦比例適中口感軟糯之餘有點嚼勁經火炙後焦邊香口麵質粗身Q彈賣價才$59難得一見性價比先決乃再三回頭之選
以往去food court 只為充飢
麵質粗身Q彈賣價才$59難得一見
性價比先決乃再三回頭之選
2023-01-18
濃厚豚骨叉燒拉麵
✨Food Court拉麵,飽肚抵食之選✨因為好奇,決定挑戰呢間置身Food Court嘅拉麵店🥸 睇下到底伏唔伏,但食完比想像中好,而且幾抵食,好啱一個人個陣去食😝💫極上廣島炸蠔豚骨拉麵 $79一開頭仲誤會餐廳搞錯咗,送多咗個小食,但原來個餐既炸蠔真係咁巨型🤯 炸粉唔會過厚,保留到海鮮嘅水份。豚骨湯走平實輕盈路線,拉麵擺得靚仔,質地較粗身。要特別讚嘅係叉燒,份量多之餘,配上特製醬油,經火灸後更香口🤤-總括嚟講,唔會驚為天人地好食,不過food court裏面係唔錯嘅選擇,食完仲會超級飽肚🤣🤣
✨Food Court拉麵,飽肚抵食之選✨

💫極上廣島炸蠔豚骨拉麵 $79
唔抵食!麻麻哋!有喙頭冇料到!經過見到有大大隻龍蝦首具,幾吸引又龍蝦又廣島蠔拉麵,有平有貴$69-$99,好似幾荀?不幸中午越來越人蜂湧以至,梗係叫極上廣島炸蠔拼豬骨湯叉燒拉麵成惠$79收錢員下單後就己經客氣咁話要等,但冇講是麵?還是蠔?,好嘢等吓啦,見櫃檯只有收銀員加出餐員,有時間中有個肥仔廚師從廚房走出去幫埋出餐員煮吓麵,頂盡只有3人,中午客人越來越多10多20人點頂?最後連收銀員都要幫手煮麵夾菜,唉!好心公司揾多啲人手想做死人咩?也有可能他們是拉麵師傅還要做埋收銀,洗碗...?!但這2個後生仔都算亂中有序,默默煮無發老脾,待客還可以.先上麵,但炸物額外追加小食或一些需要廚藝的要由1人廚房包辦,全世界都必吃炸蠔,結果2件炸蠔等了20分鐘,我諗住等埋蠔一起打咭,結果連拉麵紫菜也頹了,本來己不多的豬骨湯快被麵索哂,但碗拉麵個樣有縮水糖心蛋,小小櫻花蝦碎,2條幼幼竹荀都幾日式,點知咬口拉麵感覺食梗即食湯拉麵還要是次貨,所謂豬骨湯比味精湯更頹無味白汁,俾佢個樣呃咗😮‍💨烤肉片又乾又硬,好彩隻縮水糖心蛋也甜滑,唯一可取,但炸蠔😤話明極上廣島?!望落深啡色好似燶燶哋,咬下去脆脆硬像刺蝟的碎刺,
有喙頭冇料到極上廣島炸蠔拼豬骨湯叉燒拉麵
炸蠔😤話明極上廣島?
唔抵食!麻麻哋!有喙頭冇料到!
不幸中午越來越人蜂湧以至,

梗係叫極上廣島炸蠔拼豬骨湯叉燒拉麵成惠$79

中午客人越來越多10多20人點頂?
最後連收銀員都要幫手煮麵夾菜,

烤肉片又乾又硬,
好彩隻縮水糖心蛋也甜滑,唯一可取,
但炸蠔😤話明極上廣島?!望落深啡色好似燶燶哋,咬下去脆脆硬像刺蝟的碎刺,又像搽上厚粉的女人,粉醬太厚,估計想加大隻蠔仔?
見到多碟都係咁樣,推測應付唔切睇唔切收唔切火,結果全部一鑊過熟?!不如過用氣炸煱預先調教時間或者加入計時器在後台,

喙頭個樣吸引只可唬人1次
但做人用心實力有料才最重要,

要知道客人上當一次,
下次就不會再吃.
題外話/補充資料: 櫃檯只有收銀員加出餐員,有時間中有個肥仔廚師從廚房走出去幫埋出餐員煮吓麵,頂盡只有3人, 中午客人越來越多10多20人點頂? 最後連收銀員都要幫手煮麵夾菜, 唉!好心公司揾多啲人手想做死人咩?也有可能他們是拉麵師傅還要做埋收銀,洗碗...?!但這2個後生仔都算亂中有序,默默煮無發老脾,待客還可以.
2023-01-04
2022-12-26 171 瀏覽
同朋友去開奧海城,突然好想食拉麵,上網睇到原來呢度food court有拉麵同沾麵食,決定一試!呢度個food court係點完嘢食比部機你,等部機響就可以開餐啦!廣島蠔豚骨拉麵烏冬由於我朋友唔係好食得拉麵嘅關係,所以我哋轉左烏冬,估唔到都一樣出色,烏冬好彈牙,最重要係啲廣島蠔超大隻,炸到好香脆!豚肉魚介沾麵值得一讚嘅係入面嘅魚介湯超級濃口,加上魚介汁好易掛上個麵,而且好夠熱!原來food court都有啲咁正嘅拉麵食!完全冇令我失望!

廣島蠔豚骨拉麵烏冬

2022-12-17 201 瀏覽
高橋沾麵製作所.豚肉魚介沾麵食剩指數:30/100睇完馬田介紹就過嚟試吓魚介湯底有好多粉豐富既鰹魚香湯底keep到熱力唔會食兩淡就凍哂入面仲有豚肉角切不過可以整得更軟腍麵體比較粗都算彈牙煙韌掛汁程度夠高仲有蛋同其他配料60幾蚊又算幾抵食.極上3L廣島蠔豚骨拉麵食剩指數:30/100豚骨拉麵湯底唔算太鹹叉燒睇住店員用火槍即場燒一片片幾有口感吉列廣島蠔有3大隻外皮好脆如果粉漿薄身啲會更好
[大角咀/奧運] 高橋沾麵製作所
一片片幾有口感
吉列廣島蠔有3大隻
外皮好脆
如果粉漿薄身啲會更好
🌟株式会社高橋つけ麺製造所🌟位於奧海城(二期)“大食代”連鎖美食廣場,亦係上班族用餐好選擇而今日就揀咗這一家“高橋沾麵製作所”全港得一間------------------------------✨[ 極上3L廣島蠔豚肉拉麵]$79拉麵碗內有半隻醬油流心蛋及六塊叉燒 , 而每塊嘅叉燒用上特製醬汁燒加火炙燒,薄得來係我的鍾意,仲要係瘦底。面底係用日式幼麵,幼麵質軟硬度適中,豚骨湯底及其材料味道平均‼️隻蠔仲好大隻😍,放入口嘅時候蠔身酥脆,入口溶化------------------------------✨[豚肉魚介沾麵]$68魚介湯底濃熱♨️,日本粗麵軟硬度適中,,有六塊薄片叉燒,叉燒帶來輕微煙韌味,掛麵度適中,整體嚟講抵食‼️
🌟株式会社高橋つけ麺製造所🌟

而今日就揀咗這一家
“高橋沾麵製作所”全港得一間

✨[ 極上3L廣島蠔豚肉拉麵]$79
隻蠔仲好大隻😍,放入口嘅時候蠔身酥脆,入口溶化

✨[豚肉魚介沾麵]$68

2022-12-15
下午茶
  • 極上3L廣島蠔龍蝦沾麵
2022-12-16 94 瀏覽
It was a fair dining experience given the price and location. I haven’t tried Tsukemen before so it was basically my first time.The food looked great when it was served. There were sizzling sounds coming from the hot stone pot. I was able to finish half of the bowl but not all because the noodles got cold quite easily (perhaps because of the weather). Anyways, it was a fair experience. I guess I am just not a great fan of Tsukemen.
2022-12-14 119 瀏覽
龍蝦湯沾麵 個面成舊 湯又凍😔好失望 廣𡷊蠔海老沾麵 麵餅又係一舊 湯又凍 完全冇蝦在內,只有幾粒櫻花蝦 炸蠔D粉超厚 點解會咁 非常失望 諗住天氣凍食碗暖笠笠嘅面 但真係好可惜 非常失望 唔會再有下次😔😔
2022-12-14
10 分鐘 (外賣自取)